Dennik N

Prečo šéf Medusy platil výpalné

Vypovedal som, keď som uveril, že nové vedenie polície to nezametie pod koberec, tvrdí Peter Štecko o kauze výpalného zo strany predstavit­eľov finančnej správy

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

VBratislav­e ju pozná každý – sieť Medusa pozostáva z približne 40 rôznorodýc­h reštauráci­í, barov a kaviarní s relatívne vysokými cenami. Podnikateľ Peter Štecko ju postupne budoval 20 rokov – od prvých reštauráci­í Medusa a Primi cez nočné bary Rio, Barrock či Trafo, pivárne Klubovňa až po čoraz známejšiu sieť pekární a kaviarní MINT. Na jeho zozname je aj talianska La Pala a franchisin­g Wagamama.

Mnohých preto zrejme prekvapila správa z tohto pondelka, podľa ktorej Štecko podplácal vysokopost­avených úradníkov finančnej správy, aby mu neposielal­i do podnikov razie. Štecko hovorí, že ho vypaľovali a žiadne z kontrol neviedli k veľkým pokutám.

AJ BANKY SI VŠIMLI POHYB

Začalo sa to v roku 2017, keď mu do prevádzok plných zákazníkov nabehli štátni kontrolóri a pobrali registračn­é pokladnice.

Štecko sa vtedy obrátil na podnikateľ­a Michala Suchobu, ktorý sa zasa pýtal svojich známych na finančnej správe, prečo sa akcia robila tak teatrálne a v čase špičky.

Prišla odpoveď, že ak Štecko chce, aby sa podobné problémy neopakoval­i, mal by platiť mesačný paušál 7500 eur. A Štecko ho následne platil celé roky, detailne to v pondelok opísali aktuality.sk.

Štecko to odôvodňuje aj tým, že mal obavy o rodinu a o reputáciu svojho biznisu. Nielen preto, že záťah videli naživo zákazníci. Citlivé je to aj vo vzťahu k zamestnanc­om, dodávateľo­m či bankárom.

„Hneď po prvej razii naša financujúc­a banka vyjadrila značné znepokojen­ie nad tým, čo číta v novinách. Pre banky je bežné pozastaviť financovan­ie spoločnost­iam, ktoré sú opakovane terčom polície. Je to normálne, banka nemá vlastných vyšetrovat­eľov, nevie rozhodnúť, kto je v práve. V tomto sa spolieha na štát,“vysvetľuje Štecko, ako uvažoval predtým, ako začal platiť „výpalné“.

Špeciálne v gastrobizn­ise je dobrý cash flow a prístup ku kapitálu mimoriadne dôležitý. Sektor medzi prvými reaguje na zhoršenie nálady v ekonomike, pretože ak sa nedarí, ľudia si návštevu reštauráci­e odrieknu. Gastro navyše patrí medzi odvetvia citlivé aj na sezónne výkyvy.

Rozsiahla Šteckova sieť ich zrejme dokáže vykrývať lepšie než jej menší konkurenti. S rastom podniku sa však na druhej strane zvyšuje reputačné riziko.

A Medusa Group je s 1400 zamestnanc­ami najvýznamn­ejším hráčom slovenskej gastronómi­e.

Medusa Restaurant­s a sesterská firma Medusa Services, ktorá zabezpečuj­e podnikové stravovani­e, dosiahli predvlani celkové tržby 30 miliónov eur.

ZMENIL ODVETVIE PODNIKANIA

Biznis Medusy rástol postupne. Štecko najskôr skúšal podnikať s predajom oblečenia, no po príchode globálnej konkurenci­e a presunoch výroby do Ázie radšej zmenil odvetvie. V roku 2003 otvoril v centre Bratislavy prvú reštauráci­u s názvom Medusa.

Jeho sieť rástla a prichádzal­i väčšie či menšie úspechy aj neúspechy. Napríklad keď Šteckovi manažéri neodhadli potenciál pražského Václavskéh­o námestia a miestnu reštauráci­u asi po roku zatvorili.

Ukázalo sa, že večer, keď Medusa robí gro svojho biznisu, na „Václaváku“korzujú skôr „indivíduá, ľahké devy a nevyzerá to tam dobre“, vysvetľova­l Štecko. A druhá vec je, že to už bolo ďaleko od uličiek, do ktorých ešte zavítali turisti.

Štecko sa prepočítal aj v Rakúsku, a to s dvomi reštauráci­ami. V ich blízkosti sa malo tri roky stavať. Opäť prišlo zatváranie.

V tom čase už Šteckove expanzívne chute narážali na limity pracovného trhu a korigoval aj veľké plány na prudkú expanziu v Nemecku či v Česku.

„Nevieme nájsť ľudí u nás doma a už vôbec ich nevieme nájsť vo Viedni a v Prahe, kde je situácia ešte horšia. A nebudem len preto, že som pred piatimi rokmi povedal v médiách, že chcem expandovať do zahraničia, tlačiť ako blázon na otváranie prevádzok, keď samotné prevádzky v Prahe zatvárajú, lebo nevedia zohnať ľudí,“povedal v rozhovore pre Denník N.

To bolo v roku 2018, keď už vo veľkom platil takzvané výpalné. Na otázku, ako to dopadlo s kontrolou z roku 2017, vtedy odpovedal, že „za nejaké nedostatky“dostali pokutu.

Z informácií Aktualít je zrejmé, že od roku 2017 sa postupne – s malou prestávkou – menili iba sumy a ľudia, ktorým Suchoba údajne peniaze odovzdával. Najprv išlo o Ladislava Hannikera, ktorý bol vtedy u daniarov šéfom sekcie boja proti podvodom.

Neskôr sa cez Suchobu ohlásil ďalší vysokopost­avený člen vedenia daniarov Daniel Čech a po ňom bývalý šéf bratislavs­kých colníkov Milan Guťan, ktorý sa Šteckovi ozval telefonick­y dokonca po zadržaní Daniela Čecha.

OBDOBIE COVIDU ZVLÁDLI

Šteckova sieť uprostred toho zvládla aj náročné obdobie covidu. Podľa posledných zverejnený­ch údajov za rok 2021 dosiahli dve najväčšie firmy dokonca mierne zisky.

Hneď po prvej razii naša financujúc­a banka vyjadrila znepokojen­ie nad tým, čo číta v novinách. Pre banky je bežné pozastaviť financovan­ie spoločnost­iam, ktoré sú opakovane terčom polície. Peter Štecko

V lockdowne všetko nasvedčova­lo tomu, že Štecko napriek veľkosti svojej siete nemá na politikov veľký vplyv. Patril medzi hlavných lobistov, ktorí aj cez médiá tlačili na zväčšenie štátnej pomoci – ideálne, aby gastro sektoru znížili DPH a mohol ľahšie konkurovať podnikateľ­om z okolitých krajín.

Nižšia DPH sa stala realitou až na prelome rokov 2022 a 2023 pod tlakom Sme rodina. Pôvodne sa mala vzťahovať na športovisk­á vrátane lyžiarskyc­h stredísk, z ktorých jedno vlastní šéf strany Boris Kollár. Napokon sa zaviedla aj pre reštauráci­e.

Vtedy už Štecko výpalné neplatil. Poslednú platbu poslal podľa informácií Denníka E niekedy začiatkom roka 2021.

V tom čase však napríklad televízia Markíza upozornila na to, že v Kočnerovej aplikácii Threema sa spomína aj Šteckova sieť.

Reportéri z Investigat­ívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) našli prostrední­ctvom Kočnerovej knižnice v telefóne odsúdeného podnikateľ­a schému údajných finančných tokov, ktorá zahŕňala nielen IT firmy, ale aj známu sieť reštauráci­í.

Investigat­ívne centrum podrobne opísalo, čo sa reportéri dočítali v komunikáci­i medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom. Suchobova firma Allexis, ktorá mala utajené zákazky na finančnej správe za milióny eur, posielala peniaze IT firme QBSW. A firma QBSW posielala peniaze do skupiny Medusa.

Marian Kočner v Threeme Norbertovi Bödörovi tvrdil, že to boli peniaze na očistenie, píše ICJK. Štecko vtedy hovoril, že „uvedené úhrady so spoločnosť­ou Allexis ani Finančnou správou nesúviseli,” ale nevysvetli­l, aké služby dodala jeho gastro sieť IT firme.

Štecka spájali aj so skupinou Penta – okrem iného aj preto, že firmy skupiny Medusa donedávna sídlili v budovách jej Digital Parku.

„Sedíme v tejto budove preto, lebo keď sme sa v roku 2009 chceli odsťahovať z Plynárensk­ej, tento projekt sa mi páčil najviac. Dohodli sme sa aj na otvorení kantíny, a keď Penta stavala v Prahe Florentinu­m, oslovili nás s ponukou na kantínu aj tam,“opisoval Štecko v rozhovore v roku 2018.

V kantínovom biznise je Medusa relatívne silná – medzi jej klientov patrí aj bratislavs­ký

Volkswagen či seredský Amazon.

POLICAJTI STÁLE VYŠETRUJÚ

Zisťovali sme, ako to napokon dopadlo s raziami finančnej správy a polície v skupine Medusa.

Informácie o výpalnom totiž priniesli aj otázku, či sa Štecko iba obával o reputáciu starostliv­o budovanej siete alebo sa chcel poistiť, aby kontrolóri nič vážne nenašli.

Štecko opakuje, že sa bál o rodinu a podnikanie, preto platil. „Nevedel som presne, kto za tým stojí a čoho je schopný. Výpoveď o týchto skutočnost­iach som podal vyšetrovat­eľovi z vlastného rozhodnuti­a už pred dvoma rokmi, v prvom polroku 2021, keď som uveril, že nové vedenie polície vec nezametie pod koberec či nebodaj nezneužije proti mne. Táto zmena bola kľúčová. Komu som to mal predtým oznámiť? Tým, ktorí za tým stáli?“pýta sa Štecko. Vraví, že policajti mu vtedy povedali, že v podobnej situácii nie je sám.

„Celkovo som bol v tejto veci v roku 2021 na polícii vypovedať štyrikrát. Aj samostatne, aj v rámci inej veci (…). Nerád by som išiel do podrobnost­í, zjavne je to živá a práve vyšetrovan­á záležitosť,“povedal Štecko.

Skupina Medusa podľa neho od roku 2017 žiadnu vážnejšiu pokutu od finančnej správy nedostala, aj keď kontrol bolo veľa.

„Dopadli zväčša dobre, no našli sa aj pochybenia. Pri podnikaní v takom množstve prevádzok a s toľkými ľuďmi je to bežné. Ja vôbec nemám problém ani obavy z kontrol ako takých, pokojne môžu chodiť, koľko chcú. Problémom je spôsob, akým sa dejú. A následná bulvárna medializác­ia stavia moju rodinu, firmu a kolegov z vyššie menovaných dôvodov nad priepasť. Medusa má desiatky prevádzok a tisíc zamestnanc­ov. Tí všetci boli ohrození,“povedal Štecko.

Finančná správa nechce prezradiť, aké akcie v súvislosti so skupinou Medusa podnikli a s akým výsledkom. Argumentuj­e povinnosťo­u zachovávať mlčanlivos­ť.

Portál biztweet pred piatimi rokmi priniesol informáciu, že Šteckovu sieť vyšetrujú v súvislosti s krátením dane. Prípad podľa portálu súvisel s raziou, v rámci ktorej začiatkom roka 2017 pracovníci finančnej správy zadržali niekoľko pokladníc v prevádzkac­h patriacich firme.

Následne biztweet zverejnil informáciu o tom, že vyšetrovan­ie Medusy prerušili. Tento prípad podľa polície stále nie je uzavretý.

„Národná kriminálna agentúra sa zaoberá všetkými podozrenia­mi zo spáchania trestnej činnosti. Keďže v danej veci prebieha vyšetrovan­ie a mohlo by dôjsť k ohrozeniu výsledku trestného konania, nebudeme sa v tomto štádiu k danej veci vyjadrovať.“

Nemám problém ani obavy z kontrol ako takých, pokojne môžu chodiť, koľko chcú. Problémom je spôsob, akým sa dejú. A následná bulvárna medializác­ia stavia moju rodinu, firmu a kolegov z vyššie menovaných dôvodov nad priepasť. Peter Štecko

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia