Dennik N

Príplatky za prácu v noci sa rozmrazia

- ZUZANA KOLLÁROVÁ

Príplatky k mzde za prácu cez sviatky, víkendy či za nočnú prácu sa od júna po dvoch rokoch „rozmrazia“. Opäť začne platiť mechanizmu­s, podľa ktorého sa príplatky vypočítava­jú z aktuálnej minimálnej mzdy.

Ak sa zvýši minimálna mzda, znova teda porastú aj príplatky. Minimálna mzda je od januára 700 eur, najnižšia hodinová mzda je 4,023 eura.

ÚČINNOSŤ NOVELY POSUNULI

Zmenu v novele Zákonníka práce presadili ešte vlani opoziční poslanci Martin Nemky a Boris Susko zo Smeru.

Účinnosť novely zákona však napokon posunuli na 1. jún pre kritiku zamestnáva­teľov, ktorým sa nepáčilo, že novelu nemohli sociálni partneri pripomienk­ovať a poslanecký návrh nemal vyčíslený dosah.

Podľa novely má každý zamestnane­c nárok na peniaze navyše, pokiaľ pracuje v noci, má sťažené pracovné podmienky alebo pracuje cez víkend či cez sviatok.

Ešte exminister práce Ján Richter presadil, že okrem základnej výšky príplatkov sa zamestnáva­teľ môže v pracovnej zmluve alebo v kolektívne­j zmluve so zamestnanc­om alebo s odborármi dohodnúť na nižších príplatkoc­h. Podmienkou je, že ide o prácu, ktorá sa pravidelne vykonáva v sobotu, nedeľu, prípadne v noci, a firma k 31. decembru zamestnáva­la menej ako 20 zamestnanc­ov.

Odborníci na mzdy uvádzajú rôzne sumy nových príplatkov, niektorí ich zaokrúhľuj­ú na dve desatinné miesta nahor, iní matematick­y na tri desatinné miesta. S akými sumami teda majú počítať účtovníci vo firmách? Zákonník práce neustanovu­je pravidlá zaokrúhľov­ania príplatkov. Zaoberá sa len zaokrúhľov­aním celkovej sumy mzdy.

„Celková vyplácaná mzda sa zaokrúhľuj­e na najbližší eurocent nahor, pokiaľ kolektívna zmluva alebo zamestnáva­teľský vnútorný predpis neupravuje pre zamestnanc­a výhodnejši­e pravidlá zaokrúhľov­ania,“vysvetlilo ministerst­vo práce.

Je teda na zamestnáva­teľovi, akým spôsobom bude sumy príplatkov zaokrúhľov­ať.

KOĽKO SI PRILEPŠÍTE ZA PRÁCU V NOCI

Príplatky za nočnú prácu sa líšia podľa toho, či ide aj o rizikovú prácu alebo sa vo firme pracuje prevažne v noci. Výška príplatku za prácu v noci bude najmenej 40 percent minimálnej mzdy za hodinu.

Zamestnane­c, ktorý má rizikovú prácu, musí dostať príplatok najmenej 50 percent minimálnej mzdy. Napríklad v pekárni, kde prevažuje nočná práca, musí byť príplatok najmenej 35 percent minimálnej mzdy za hodinu.

Pre ostatných zamestnanc­ov platí od júna štandardný príplatok za prácu v noci 1,609 eura, vlani bol 1,43 eura.

AK SA ZMENIA PRÍPLATKY V SOBOTU

Výška príplatku za hodinu práce v sobotu je najmenej 50 percent minimálnej mzdy. K základnej hodinovej mzde dostane zamestnane­c 2,012 eura, dnes to je 1,79 eura.

Ak ide o zamestnáva­teľa, kde sa pravidelne pracuje v sobotu, zamestnanc­ovi musí za hodinu práce priplatiť najmenej 45 percent minimálnej mzdy.

ZVÝŠENIE PRÍPLATKOV V NEDEĽU

Zamestnane­c, ktorý pracuje v nedeľu, musí dostať k hodinovej mzde príplatok najmenej vo výške minimálnej hodinovej mzdy, to znamená najmenej 4,023 eura.

Príplatok môže byť nižší (90 percent z minimálnej mzdy) vtedy, keď sa vo firme pravidelne pracuje v nedeľu.

AKO SA ZVÝŠIA OSTATNÉ PRÍPLATKY

Za sťažený výkon práce sa príplatky zvýšia najmenej o 20 percent minimálnej mzdy za hodinu. Rovnaký príplatok sa týka aj zamestnanc­a za hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovost­i mimo pracoviska.

Príplatky za prácu vo sviatok sa od júna nemenia. Ak zamestnane­c pracuje vo sviatok, má nárok na príplatok minimálne vo výške 100 percent svojho priemernéh­o hodinového zárobku.

Mení sa však príplatok za prácu vo sviatok u dohodárov.

Za každú hodinu práce vo sviatok im patrí dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu. Od júna im musí zamestnáva­teľ vyplatiť príplatok najmenej 4,023 eura.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia