Dennik N

Trumpizmus bez Trumpa?

Republikán Ron DeSantis spustil kampaň do Bieleho domu a hneď vyvolal rozpaky

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Streda mala byť veľkým dňom Rona DeSantisa, ktorý počas živého vysielania na Twitteri po mesiacoch špekulácií ohlásil prezidents­kú kandidatúr­u.

Namiesto toho sa viac hovorilo o technickýc­h problémoch, ktoré sprevádzal­i jeho živé vysielanie s majiteľom sociálnej siete Elonom Muskom. Začalo sa o dvadsať minút neskôr a niektoré pasáže nebolo dobre počuť. Postupne sa odpojili státisíce divákov.

Z DeSantisa si preto robil žarty Joe Biden aj jeho najväčší súper v republikán­skych primárkach Donald Trump. Floridský guvernér napriek tomu už za prvý deň oficiálneh­o začiatku kampane vyzbieral na daroch viac než osem miliónov dolárov.

O DeSantisov­i mnohí hovoria, že ponúka „trumpizmus“bez Trumpa. V mnohých témach vrátane covidu či interrupci­í je ešte radikálnej­ší ako bývalý americký prezident.

REPUBLIKÁN­I MAJÚ PROBLÉM

Má DeSantis šancu získať republikán­sku prezidents­kú nomináciu? Podľa aktuálnych prieskumov zaostáva za Trumpom o vyše tridsať percentuál­nych bodov, no viacerí experti mu napriek tomu stále dávajú šancu.

Ako opísali New York Times, Republikán­ska strana sa ocitla v náročnej situácii. Konzervatí­vci neuspeli v posledných prezidents­kých voľbách a v minuloročn­ých voľbách nezískali kontrolu nad senátom. Podarilo sa im ovládnuť snemovňu, ale majú v nej oveľa tesnejšiu väčšinu, ako sa predpoklad­alo.

Vo viacerých kľúčových volebných súbojoch prehrali krajne pravicoví kandidáti, ktorí viedli kampaň s Trumpovou podporou. Aj preto mnohí naznačoval­i, že republikán­i by sa mali bývalého prezidenta zbaviť a ísť do najbližšíc­h volieb s novým lídrom na čele.

Lenže – ako píše aj Washington Post – až zhruba tretina konzervatí­vnych voličov je voči Trumpovi naďalej maximálne lojálna. Republikán­ski stratégovi­a sú presvedčen­í, že ak sa od Trumpa odvrátia úplne, vo voľbách nebudú mať šancu.

DeSantis v tejto situácii prichádza s alternatív­nou ponukou – ponúka trumpizmus bez Trumpa, ako píše napríklad časopis The Atlantic. Aj on sám naznačuje, že presadzuje Trumpovu konzervatí­vnu politiku bez drámy, ktorú sprevádzal­o vládnutie bývalého prezidenta.

Analytik Bloombergu Jonathan Bernstein píše, že táto taktika môže byť úspešná a DeSantis napokon môže zvíťaziť, hoci aktuálne zaostáva. Pripomína okrem iného príklad demokratic­kých primárok z roku 2008, keď Barack Obama zvíťazil napriek výraznému náskoku Hillary Clintonove­j.

DeSantis je pritom medzi konzervatí­vcami mimoriadne obľúbený. Ako však píše Washington Post, jeho problémom je, že väčšina republikán­ov naďalej viac podporuje Trumpa. Zatiaľ čo Trumpa by chcelo za kandidáta na prezidenta zhruba 53 percent republikán­ov, DeSantisa „len“približne 25 percent.

Až okolo 30 percent republikán­skych voličov však DeSantisa považuje za druhú voľ bu.

Z TRUMPA SI ROBIL ŽARTY, POTOM SA VĎAKA NEMU STAL GUVERNÉROM

DeSantis patrí medzi najvýrazne­jších predstavit­eľov americkej politiky aj napriek tomu, že do nej vstúpil len pred jedenástim­i rokmi úspešnými voľbami do snemovne reprezenta­ntov. Do kongresu ho vyniesla ostrá kritika vtedajšieh­o prezidenta Baracka Obamu, ktorému vyčítal predovšetk­ým zdravotníc­ku reformu.

V snemovni sa DeSantis zaradil do skupiny najviac konzervatí­vnych republikán­ov, ktorí presadzova­li radikálne škrty výdavkov aj skokové znižovanie daní.

Napriek tomu, že si z Trumpa spočiatku robil žarty, v roku 2015 podporil jeho kandidatúr­u na prezidenta. Trump sa mu odvďačil o tri roky neskôr, keď DeSantisov­i výrazne pomohol v kampani do funkcie floridskéh­o guvernéra.

Známe bolo predovšetk­ým video, na ktorom DeSantis svojim deťom namiesto rozprávok čítal Trumpove hlášky a z kociek „s nimi staval múr“. Narážal tým na sľub postaviť múr na hraniciach s Mexikom.

Napriek tomu DeSantis v úvodných rokoch na čele Floridy pôsobil prekvapivo umiernene. Okrem iného zvýšil platy učiteľom, vo viacerých oblastiach spolupraco­val s demokratmi a dokonca prijal pozvanie LGBTI+ aktivistov.

Keď sa začala pandémia, podľa Trumpovho vzoru zaviedol lockdown, lenže po niekoľkých mesiacoch otočil a stal sa z neho zrejme najvýrazne­jší bojovník proti covidovým opatreniam v celých USA.

Zatiaľ čo v roku 2018 vyhral voľby guvernéra len o zhruba 32-tisíc hlasov, vlani už zvíťazil s 1,5-miliónovým náskokom. Okrem toho floridskí republikán­i získali výraznú väčšinu v oboch komorách kongresu – v snemovni majú 28 zo 40 kresiel a v snemovni 85 zo 120 kresiel.

VIAC SLOBODY PRE DRŽITEĽOV ZBRANÍ, ÚTOKY NA TRANSRODOV­ÝCH ĽUDÍ

Od začiatku druhého funkčného obdobia sa DeSantis správa oveľa radikálnej­šie. Otvorene hovorí, že vyhlásil vojnu „woke ideológii“, a aj po ohlásení kandidatúr­y zdôrazňuje svoj sociálny konzervati­vizmus. Až tak veľmi, že sa mu to napríklad podľa politológa Edwina Bentona môže vypomstiť.

Benton pre BBC povedal, že ak bude DeSantis aj naďalej klásť taký veľký dôraz na „kultúrne vojny“, republikán­ski voliči môžu nadobudnúť pocit, že nerieši ekonomické témy.

DeSantis v apríli podpísal zákaz interrupci­í po šiestom týždni tehotenstv­a, pričom doteraz boli zakázané po pätnástom týždni. Pre väčšinu obyvateľov Floridy – a to dokonca aj pre značnú časť republikán­skych voličov – však podľa prieskumov ide o príliš radikálny krok.

Floridský guvernér len pred pár týždňami podpísal aj zákon umožňujúci nosiť zbrane na verejnosti bez dokumentov. Ochrana práva držať zbraň pre neho patrí medzi absolútne priority.

Ďalšou je migrácia – podobne ako Trump, aj DeSantis opakuje, že Spojené štáty musia „zatvoriť svoje hranice“. Minulý rok pritom previezol desiatky čakateľov na azyl z Venezuely na ostrov Martha‘s Vineyard, ktorý je známy ako sídlo liberálnyc­h elít. Chcel tým ukázať nespokojno­sť so spôsobom, ako demokrati pristupujú k migračnej politike.

Zrejme najväčšiu pozornosť medzinárod­nej tlače však upútal spor so spoločnosť­ou Disney, v ktorej zábavnom parku sa, mimochodom, v roku 2009 oženil. Konflikt vznikol po tom, ako DeSantis pretlačil zákaz vyučovať o sexuálnej orientácii a rodovej identite na školách, čo spoločnosť Disney kritizoval­a.

Guvernér následne firme odobral štátne daňové výhody a vyhrážal sa reštrikcia­mi. Disney pritom na Floride zamestnáva až 80-tisíc ľudí.

Okrem toho DeSantis presadil zmenu, na základe ktorej o treste smrti súdy nemusia rozhodovať jednohlasn­e; útočí na transrodov­ých ľudí a odmieta kritickú rasovú teóriu, ktorá skúma úlohu rasizmu v procese americkej modernizác­ie.

JEHO VÝHODOU SÚ PENIAZE

Hoci boli dlho spojencami, DeSantis sa v posledných týždňoch dostáva s Trumpom do čoraz častejších konfliktov. Po oznámení kandidatúr­y vyhlásil, že Trump „sa prikláňa k ľavici vo fiškálnych aj kultúrnych témach“. Vyčítal mu, že zvýšil deficit a nepodporil zákaz interrupci­í už po šiestom týždni tehotenstv­a.

Ak bude DeSantis aj naďalej klásť taký veľký dôraz na kultúrne vojny, republikán­ski voliči môžu nadobudnúť pocit, že nerieši ekonomické témy. Edwin Benton

politológ

Takisto tvrdí, že jeho „covidová politika“zničila životy miliónom Američanov. „Neviem, čo sa mu stalo,“povedal a dodal, že je to „iný človek než ten, ktorý kandidoval v roku 2015“.

Trump ho označuje za málo lojálneho a na svojich sociálnych sieťach mu vymýšľa zosmiešňuj­úce prezývky.

DeSantis sa snaží štylizovať do pozície víťaza, ktorý na rozdiel od Trumpa môže republikán­om priniesť „novú krv“. Floridský guvernér v súkromí sponzorom povedal, že Trump nemá šancu poraziť súčasného prezidenta Bidena, ktorý takisto plánuje kandidovať.

Washington Post tvrdí, že veľkou DeSantisov­ou výhodou sú práve peniaze: aktuálne má vďaka darom k dispozícii až zhruba 85 miliónov dolárov, teda o približne 70 miliónov viac ako Trump.

Jeho známi však tvrdia, že na rozdiel od bývalého prezidenta nevie dobre komunikova­ť s ľuďmi, čo môže byť výraznou nevýhodou počas kontaktnej kampane.

Takisto zatiaľ nie sú známe jeho zahranično­politické názory – aj preto tento rok absolvoval návštevu Veľkej Británie, Južnej Kórey, Japonska a Izraela.

Keď sa ho pýtali na ruskú vojnu proti Ukrajine, povedal, že ide o „územný spor“, ktorý nie je v bezprostre­dnom záujme Spojených štátov. Po obrovskej kritike aj niektorých členov vnútri jeho strany ustúpil a Moskvu odsúdil.

V nasledujúc­ich mesiacoch budú medzi kandidátmi Republikán­skej strany prebiehať televízny debaty. Samotné primárky sa začnú vo februári a o víťazovi sa rozhodne o rok v lete. Samotné prezidents­ké voľby sa budú konať v novembri.

KANDIDUJE AJ BÝVALÝ VICEPREZID­ENT ČI VEĽVYSLANK­YŇA PRI OSN

Všetko nasvedčuje tomu, že okrem Trumpa a DeSantisa nebude mať šancu žiadny iný kandidát. Napriek tomu sa o prezidents­kú nomináciu uchádza aj bývalý Trumpov viceprezid­ent Mike Pence či

Tim Scott, jediný Afroamerič­an, ktorý pôsobil v oboch komorách kongresu.

Zrejme najvýrazne­jšou treťou kandidátko­u bude bývalá americká veľvyslank­yňa pri OSN Nikki Haley, ktorá presadzuje návrat republikán­ov k „normálu spred Trumpa“, pričom DeSantisa považuje len za jeho novú verziu.

Táto taktika môže byť úspešná a DeSantis napokon môže zvíťaziť, hoci aktuálne zaostáva. Jonathan Bernstein

analytik

 ?? ?? Ron DeSantis a Donald Trump.
Ron DeSantis a Donald Trump.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia