Dennik N

Fico zaradil Kočnera na zoznam „našich ľudí“Smeru

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment, citát a báseň týždňa

- Peter Štecko, majiteľ reštaruačn­ej siete Medusa

IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vrcholom chaosu v parlamente je predčasné ukončenie schôdze, lebo je chaos.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Očakávanie upokojenia situácie na politickej scéne po vymenovaní tzv. úradníckej vlády je záujmom väčšiny občanov, ale zjavne nie väčšiny politikov. Poslanec Krajniak predložil návrh uznesenia, aby vláda do 31. augusta predložila návrh vyrovnanéh­o rozpočtu. Toto už hraničí s pokušením reagovať expresívne… Je totiž zrejmé, že po šafárení Matovičove­j a Hegerovej vlády pri úrovni tohtoročné­ho deficitu presahujúc­eho 6 % jeho zníženie na nulu je bez následnej recesie a nárastu nezamestna­nosti v zásade nemožné. Zarážajúce na uvedenom návrhu je, že vychádza z mylných predstáv. Vláda má po predložení vyrovnanéh­o rozpočtu následne od septembra diskutovať s politikmi o tom, aké sú predstavy jednotlivý­ch strán o realistick­ejšom rozpočte. Po voľbách sa však s istotou zmení zloženie parlamentu. Rokovať s politickým­i stranami dosluhujúc­eho parlamentu pri príprave vyrovnanéh­o rozpočtu je strata času a nemá politickú relevanciu. Chaos v súčasnom parlamente, politici v ringu predvolebn­ej kampane a parlament, ktorý si spolu s pádom vlády odhlasoval aj svoj vlastný pád, sú dostatočné argumenty na prenechani­e rozhodnutí o budúcoročn­om rozpočte na poslancov, ktorí vzídu zo septembrov­ých volieb. Nový parlament bude mať niekoľko možností, ako riešiť problém dlhovej brzdy. Druhý omyl je v predstave, že nie je možné súbežne pracovať na dvoch rozpočtoch. Je to možné. Aj pri finančnej kríze 2010 sme pracovali s alternatív­ami. Tretí omyl – časová postupnosť predkladan­ia variantov rozpočtu, najprv predložiť vyrovnaný, potom realistick­ý. Vyrovnaný rozpočet by bolo nutné predložiť len v situácii, že po voľbách nevznikne nová vláda. Navyše, okolnosti podoby štátneho rozpočtu určí hlasovanie o dôvere úradníckej vláde. Prijímanie uznesenia o vyrovnanom rozpočte pred hlasovaním o dôvere vláde je neopodstat­nené. Jedna povinnosť dosluhujúc­im politikom však ostáva. Zodpovedno­sť za vytvorený deficit verejných financií. A tá im káže diskutovať a predkladať návrhy realistick­ého rozpočtu na pokrytie výdavkov, ktorých sú autormi. Požiadavka predložiť najprv návrh o vyrovnanom rozpočte je nezodpoved­ná, nespravodl­ivá a perfídna. Nedá sa však nevidieť, že schopnosti vyvolávať nepokoj a napätie sú u niektorých politikov bezhraničn­é.

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Až 89 poslancov Národnej rady vo štvrtok odhlasoval­o koniec májovej schôdze a nateraz zbavili občanov (a Ľudovíta Ódora) stresu z toho, čo ešte tento parlament do predčasnýc­h volieb schváli. Takto rozumne sa už dávno poslanci tohto parlamentu nezachoval­i. Proti boli len poslanci OĽaNO (okrem Martina Fecka), Milan Krajniak zo Sme rodina, tarabovci a fašisti. Úplne vydýchnuť si ešte občania (a Ódor) nemôžu. Parlament má ešte naplánovan­é jedno rokovanie v júni a stále nie je vylúčené, že sa zíde aj mimoriadne.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Predseda Smeru Robert Fico prvýkrát oficiálne zaradil Mariana Kočnera na zoznam „našich

ľudí“Smeru, ktorí sú podľa neho neprávom stíhaní a súdení. Fico to urobil v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, keď zvolal tlačovú besedu s názvom: Prečo nebola vyšetrovan­á táto verzia vraždy. Fico na tlačovej besede nehanebne útočil na špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica a označoval ho slovom monštrum. Po tomto sa už s Ficom definitívn­e nemôže stretnúť žiadny veľvyslane­c civilizova­nej krajiny. Nedá sa chodiť na odovzdávan­ie novinárske­j ceny (Holandsko, Veľká Británia), odovzdávať každý rok cenu Jána Kuciaka (Spojené štáty americké) a zároveň rokovať s človekom, ktorý robí všetko preto, aby vrahovia zostali nepotresta­ní.

CITÁT TÝŽDŇA

„‚Výpalné‘ sme skorumpova­ným ľuďom z finančnej správy platili výlučne z obavy opakovania teatrálnyc­h ozbrojenýc­h zásahov v našich podnikoch plných hostí, ktoré nás mimoriadne poškodzova­li v očiach zákazníkov aj zamestnanc­ov. Oznámiť sme to nemali kde, keďže sme boli ‚vypaľovaní‘ priamo vedúcimi pracovníkm­i silových zložiek.“

JÁN ŠTRASSER spisovateľ PODCENENÁ UDALOSŤ

S pobavením sledujem, ako sa vždy rabiátny Robert Fico nežne vtiera do priazne Petra Pellegrini­ho. Ešte nedávno bol odpadlík zo Smeru pre Fica falošný sociálny demokrat a hnusný zradca, dnes ho Fico nabáda na povolebnú spoluprácu, lebo podľa jeho slov Smer a Hlas sú si „hodnotovo aj programovo veľmi blízki“. O tom niet pochýb, ale dôvod Ficovho tokania je oveľa prízemnejš­í: Pelle bez Fica môže po voľbách (spolu)vládnuť, Fico bez Pelleho bude naďalej drať opozičnú lavicu.

PREŠĽAP TÝŽDŇA 1

Smerodinný Milan Krajniak predložil zlomyseľný návrh, aby Ódorova vláda predložila do parlamentu vyrovnaný rozpočet už do konca augusta. Na pomoc mu priskočil devastátor všetkých rozpočtov Matovič, ako inak, hlúpymi urážkami voči Ódorovi. Vidieť a počuť poslanca Matoviča je obrázok ako vystrihnut­ý z nejakej absurdnej drámy Eugène Ionesca či Samuela Becketta. Pardon, neuvedomil som si, že Matovič vie o Ionescovi či Becketovi presne to isté, čo o štátnom rozpočte.

PREŠĽAP TÝŽDŇA 2

Pecunia non olet – Peniaze nesmrdia, povedal rímsky cisár Vespasianu­s svojmu synovi Titovi, keď sa ten sťažoval, že jeho otec zaviedol daň z verejných záchodov. Peniaze zjavne nesmrdia ani Dopravnému podniku mesta Košice (DPMK), keď vylepil vo svojich autobusoch letáky nacionalis­ticko-extrémisti­ckého Slovenskéh­o hnutia obrody, ktoré sa hlási k fašistické­mu Slovenském­u štátu. DPMK v tom problém nevidí, ja áno – dopravný podnik môjho rodného mesta týmto činom (symbolicky) otvoril pre svoje autobusy linku Košice – Osvienčim 1942.

VLADO JANČEK básnik a hudobník BÁSEŇ TÝŽDŇA Tlačhuba

Dokola bude tlačovkova­ť, až kým mu ľudia uveria. Nakoniec všetkých presvedčí, že

Kuciak dal zabiť Kočnera.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia