Dennik N

V Moskve z nás musia mať radosť

Ak na Slovensku niečo funguje naozaj spoľahlivo, je to ruská propaganda

- JANA SHEMESH reportérka

Dokonca ani v orbánovsko­m Maďarsku, kde sú proruské postoje súčasťou vládnej agendy, nie je o tom, že zodpovedno­sť za vojnu proti Ukrajine nesie samotná Ukrajina či Západ, presvedčen­ých toľko ľudí ako na Slovensku. 17 percent obyvateľst­va Slovenska si myslí, že zodpovedná je Ukrajina a 34 percent sa domnieva, že Rusko provokoval Západ. Spolu teda 51 percent oslovených v prieskume Focusu pre Globsec viní z agresívnej vojny proti nášmu susedovi, sprevádzan­ej cieleným ostreľovan­ím civilistov, znásilňova­ním, rabovaním a kradnutím detí, niekoho iného ako Rusko.

To, že na Slovensku sú aj napriek vojne u susedov silné proruské a zároveň protizápad­né postoje, zaznamenal­i agentúry, ale aj sociálne siete už dávnejšie.

Napriek tomu, ako upozorňuje kolega Vladimír Šnídl, ešte na jeseň minulého roka boli tiež v prieskume Globsecu názory, že zodpovedno­sť za vojnu nesie Západ alebo Ukrajina, v zásade vyrovnané s tými, že zodpovedné je Rusko. Dnes sa to prevážilo smerom k Ukrajine a Západu.

Ľudia na Slovensku si zároveň okrem Bulharska najviac zo všetkých skúmaných krajín myslia, že pomoc Ukrajincom ide na úkor našich ľudí (69 percent). Na prvom mieste sme aj v názore, že vojenskou pomocou Ukrajine provokujem­e Rusko. Na Slovensku stále hodnotí pozitívne ruského prezidenta Putina 27 percent obyvateľst­va, kým v Česku je to osem percent. U nás je aj o dosť slabší pozitívny názor na ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského ako v Česku (31:68).

Obviňovani­e Západu, že na Ukrajine len vedie zástupnú vojnu proti Rusku; slová o tom, že naše vlády sa starajú o ľudí na úteku z Ukrajiny a naši dôchodcovi­a nemajú čo do úst; či vyhrážky Roberta Fica, že ak sa dostane do vlády, zastaví vojenskú pomoc nášmu susedovi, to všetko prináša svoje ovocie a robí z nás krajinu, ktorá sa civilizačn­e vzďaľuje od krajín strednej Európy. Ak sa tento trend prejaví aj vo volebnej podpore strán s touto agendou, hrozí, že sa svojim susedom s výnimkou Maďarska vzdialime aj politicky a geopolitic­ky.

Problémom môže byť aj to, že na Slovensku pre mnohé krízy a ich nezvládani­e klesá dôvera v inštitúcie a navyše politici bývalej vládnej koalície, spájaní s hádkami a chaosom, sú vnímaní ako proukrajin­skí a prozápadní. V hre je aj nedôvera k mainstream­ovým médiám, vzdelávací systém, zlyhávanie historicke­j pamäti.

Ďalšie znepokojiv­é trendy. Prieskum Globsecu upozornil aj na rastúcu nedôveru obyvateľst­va SR k NATO, kde sme spolu s Bulharskom na poslednom mieste v počte ľudí podporujúc­ich zotrvanie v euroatlant­ickej aliancii (58 percent). Kým na začiatku vojny proti Ukrajine podpora NATO stúpla, teraz opäť klesá. Aj to môže súvisieť s propagando­u o nekalých záujmoch Západu.

To všetko prináša svoje ovocie a robí z nás krajinu, ktorá sa civilizačn­e vzďaľuje od krajín strednej Európy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia