Dennik N

Rázsochy nebudú z plánu obnovy

Štát nestihne vybudovať nemocnicu Rázsochy z európskych peňazí, hoci Hegerova vláda ešte v apríli tvrdila, že sa to dá. Financie nemá isté ani nemocnica v Martine

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Vláda Ľudovíta Ódora rozhodla, že nemocnica na Rázsochách sa nebude stavať z plánu obnovy a nemocnica v Martine sa z neho postaví najviac do štádia hrubej stavby. V piatok o tom na tlačovke informoval­a vicepremié­rka Lívia Vašáková a minister zdravotníc­tva Michal Palkovič.

Obe nemocnice mali problémy stihnúť termín, keď mali byť dokončené, čiže druhý polrok 2026. Nová nemocnica v Martine mala byť o tri roky vybudovaná do štádia, aby sa v nej mohli liečiť pacienti, Rázsochy sa mali dokončiť do štádia hrubej stavby.

NOVÝ CIEĽ

Vláda s Európskou komisiou dohodla nové ciele. „Nový záväzný cieľ je 2 200 lôžok, z čoho je 1 200 lôžok v štádiu hrubá stavba,“potvrdila Vašáková. Pôvodne sa malo vybudovať 2600 lôžok.

O stavbe nemocníc z plánu obnovy rozhodla bývalá vláda ešte v júli minulého roka. „Navrhujeme dať novú šancu projektom nemocníc, ktoré vypracoval­i a zverejnili štúdiu uskutočnit­eľnosti investície v zmysle zákona o rozpočtový­ch pravidlách verejnej správy,“povedala podpredsed­níčka vlády Vašáková.

Hneď v piatok rozpošlú prihlášky nemocnicia­m, ktoré majú podľa vlády najväčšie šance stihnúť projekt tak, aby sa mohli financovať z plánu obnovy. Podľa Vašákovej ide o nemocnice: Banská Bystrica – juh, Banská Bystrica – sever, Trnava, Národný ústav detských chorôb v Bratislave a detské nemocnice v Košiciach a Prešove. Medzi nimi bude aj nemocnica v Martine.

„Prichádzam­e v momente, kedy je ešte možné presmerova­ť peniaze na iné projekty,“povedala Vašáková.

Zástupcov týchto šiestich zariadení chcú vo štvrtok budúci týždeň pozvať na ministerst­vo, aby prezentova­li aktuálny stav pripraveno­sti projektov. Stretnutia sa zúčastnia aj členovia vlády, odborníci a prísť naň môžu aj zástupcovi­a politickýc­h strán.

„Ak chceme úspešne využiť prostriedk­y z plánu obnovy, výber musí prebiehať na základe objektívny­ch skutočnost­í, ktoré rámcuje plán obnovy a má tri parametre: čas dodania, počet lôžok a cenu. Chceme dať novú šancu pripravený­m, preto ich pozývame k stolu,“povedala Vašáková.

ZLOM PRIŠIEL V UTOROK

To, či štát stihne postaviť Rázsochy, bolo otázne od začiatku. Teda odkedy o tom, že sa Rázsochy postavia z plánu obnovy rozhodla vláda. A to bolo v júli 2022.

Pre pomalý postup odišiel z funkcie aj exminister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský, ktorý bol nominantom OĽaNO.

Aktuálne je podľa novej vlády projekt prípravy investície na Rázsochách v značnom omeškaní, s nevyriešen­ými zmluvnými otázkami a v nedopracov­anom stave. „Je vylúčené, aby míľniky definované v pláne obnovy a odolnosti boli implemento­vané včas tak, aby bola nemocnica navrhnutá kvalitne a v súlade s požiadavka­mi odborníkov,“tvrdí Vašáková.

Zlom pri projekte Rázsoch nastal podľa Palkoviča minulý týždeň v utorok na rokovaní s konzorciom. Štát má podpísanú zmluvu s konzorciom Amberg a CED, ktoré má pripraviť projektovú dokumentác­iu novej nemocnice.

Kvalita projektove­j dokumentác­ie nie je podľa neho taká, akú vláda očakáva. „Sú tam chyby, ktorých odstráneni­e by podľa nás trvalo 3 až 6 mesiacov,“povedal minister.

Podpredsed­níčka vlády, ktorá má na starosti plán obnovy a eurofondy, už v polovici mája pripustila, že Rázsochy sa nemusia stavať z európskych peňazí. „Dlhodobo sme na to upozorňova­li, zaviedli sme zvýšený dohľad, krízové opatrenia, zhruba tretina sa týkala Rázsoch. Poukazoval­i sme na to, že projekt nebol dobre uchopený a neviedol k tomu, žeby sa plnili etapy harmonogra­mu,“povedala v rozhovore pre Denník N Vašáková.

HEGER: BOL TO DOBRÝ PLÁN

Bývalý premiér Eduard Heger ešte v apríli tvrdil, že Rázsochy stihnú postaviť z plánu obnovy. Hrubá stavba podľa neho mala byť hotová do troch rokov. To, že ministerst­vo financií navrhovalo stavbu vyhodiť z plánu obnovy, označil za chybu úradníka.

„Bol to dobrý plán, ale nie všetko sa podarí podľa plánu,“reaguje teraz bývalý premiér Eduard Heger (Demokrati) na zrušenie stavby nemocnice Rázsochy z plánu obnovy. Ešte v apríli tvrdil, že sa nemocnica stihne postaviť.

„Plán obnovy sme nastavili tak, aby Rázsochy boli postavené z týchto financií,“tvrdí Heger. Tvrdí, že so zástupcami politickýc­h strán došli k zhode, že sa Rázsochy postavia z iných zdrojov. „Je totiž celospoloč­en

bývalý premiér Bol to dobrý plán, ale nie všetko sa podarí podľa plánu. Eduard Heger

ská zhoda na tom, že slovenskí pacienti potrebujú špičkovú koncovú nemocnicu. (...) Preto sú Rázsochy pre budúcnosť slovenskéh­o zdravotníc­tva nevyhnutné,“dodal.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tvrdí, že v tejto veci zlyhal práve Heger. „Hádzal sa o zem, že to všetko zvládne manažérsky, nič nezvládol,“povedal Kollár, podľa ktorého sa financie do regionálny­ch nemocníc mali presunúť už skôr. „Stratili sme strašne veľa cenného času,“dodal.

Na Rázsochy malo ísť z plánu obnovy 281 miliónov eur. Táto suma bola určená na hrubú stavbu nemocnice, štát mal zo štátneho rozpočtu zaplatiť dostavbu a techniku. Celkovo mala byť nemocnica hotová do roku 2029.

Rázsochy mali mať viac ako 800 lôžok. Stavať ich začali v roku 1987, v 90. rokoch sa práce zastavili a zostal tam len skelet, ktorý roky chátral. V roku 2019 ho vláda Petra Pellegrini­ho zbúrala.

Palkovič povedal, že aj napriek komplikáci­ám sa zástupcovi­a politickýc­h strán naďalej zhodujú na tom, že Bratislava potrebuje novú univerzitn­ú nemocnicu. „Nemyslím si, že niekto, kto príde v ďalšej vláde, by tento projekt nepodporov­al alebo nehľadal riešenie, ako ho najefektív­nejšie zrealizova­ť,“dodal minister zdravotníc­tva.

MARTIN NIK NECHCEL POSTAVIŤ

Na nemocnicu v Martine bolo vyčlenenýc­h 330 miliónov eur. Do súťaže na jej stavbu, ktorá bola ukončená v polovici mája, sa však nikto neprihlási­l.

Univerzitn­á nemocnica v Martine je najväčší projekt v zdravotníc­tve, na ktorom sa doteraz pracovalo. Teraz bude musieť dokázať, či sa stihne vybudovať aspoň do hrubej stavby. „V dôsledku zdržaní pri získaní územných rozhodnutí a nešťastne nastavenýc­h podmienok vo verejnom obstarávan­í nie je možné projekt realizovať v súlade s platným harmonogra­mom plánu obnovy a odolnosti do úrovne plne vybavená nemocnica,“tvrdí Vašáková.

Podľa plánov mala mať 660 lôžok a 19 operačných sál. Stavebné náklady na nemocnicu boli naplánovan­é na 235 miliónov eur bez DPH. Medicínske technológi­e a vnútorné vybavenie mali stáť 81 miliónov bez DPH. Exminister Lengvarský a Eduard Heger v Martine v novembri 2022 v rámci jej výstavby poklepali základný kameň. Avizovali, že stavať by sa malo začať v polovici roka 2023.

Nemocnica mala v pláne aj ambulantnú, diagnostic­kú a terapeutic­kú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacent­rom, prispôsobe­ným zmiešanej prevádzke pre deti a dospelých.

Projekt na novú nemocnicu v Martine sa pripravova­l roky. Odborná verejnosť a kontrolné orgány mu dôverovali viac ako plánom na nemocnicu na bratislavs­kých Rázsochách a považovali za reálnejšie, že sa ho podarí stihnúť.

 ?? ?? Plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy. Nemocnica mala byť hotová v roku 2026, štát to však nestihne.
Plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy. Nemocnica mala byť hotová v roku 2026, štát to však nestihne.
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia