Dennik N

Demokrati stále nerastú, SNS áno

- DENISA GDOVINOVÁ

Malé strany majú už iba niekoľko dní na to, aby rokovali o spájaní – Boris Kollár tento týždeň potvrdil, že voľby vyhlási v piatok 9. júna. Májový prieskum agentúry Focus pre Na telo ukazuje, že pri hranici zvoliteľno­sti sa pohybuje niekoľko strán, ktoré sú súčasťou diskusií o spájaní.

Kým tri najsilnejš­ie strany si držia pevné miesto v prieskume preferenci­í – Smer má 18 percent, Hlas 17,4 a Progresívn­e Slovensko 12,5 –, okolo piatich percent je čoraz viac hnutí.

Agentúra Focus oslovila 1012 respondent­ov na konci mája, od 24. do 31. mája. Presne 16 percent ľudí odpovedalo, že by voliť nešlo. Ďalších 13 percent bolo nerozhodnu­tých.

DEMOKRATI KLESAJÚ

Malé strany doteraz neboli úspešné v spájaní sa. Demokratom sa nepodarilo dohodnúť s nikým, spoločnú kandidátku oznámili iba Modrí Mikuláša Dzurindu a László Sólymos so stranou MostHíd 2023.

Focus ich ešte meral samostatne. Modrí majú v prieskume 1 percento (v apríli 0,3 %), Most-Híd 2023 o čosi viac – 1,5 percenta.

V najnovšom prieskume Focusu došlo len k malým posunom, to sa týka aj Demokratov, ktorí nerastú smerom k 5 percentám. Majú 3,2 percenta. Hegerova poverená vláda skončila začiatkom mája, z ministersk­ých postov odišli viacerí členovia strany. Demokrati tvrdili, že im to neuškodí a môžu sa naplno venovať kampani, no v preferenci­ách sa to neodrazilo. Klesajúci trend strane potvrdili aj prieskumy agentúr Ipsos a AKO.

Lepšie na tom nie je ani KDH, ktoré odmietlo spojenie s Demokratmi. Ich preferenci­e sa hýbu medzi piatimi až šiestimi percentami a naďalej sú v pásme ohrozenia. Podľa agentúry Focus KDH mierne kleslo zo 6 na 5,5 percenta.

Aj keď KDH odmietlo spájanie s Demokratmi, nemá oveľa pevnejšie voličské jadro – podľa Ipsosu sú jedinou voľbou pre 2,3 percenta voličov, ako druhú a tretiu voľbu by ich dokopy volilo 10 percent.

Demokratov odmietol aj Zsolt Simon, predseda strany zloženej z piatich subjektov – Maďarské fórum, ODS, Za regióny, Strana rómskej koalície a DS. Strana však na tom nie je dobre – už aj tak nízke preferenci­e naďalej klesajú, Simonovu stranu by volilo iba 1,1 percenta. V aprílovom Focuse mali 1,7 percenta.

Rovnaké preferenci­e ako Simonova strana má aj hnutie Za ľudí, ktoré rokuje o predvolebn­ej spolupráci s OĽaNO.

Spomedzi maďarských strán si najlepšie čísla naďalej udržiava Aliancia, no ešte stále to nestačí na to, aby sa dostala do parlamentu. Podľa Focusu by ju volili 4 percentá voličov.

SNS ZÍSKAVA SPOJENCOV

Ako jedna z mála strán mierne stúpla SNS, ktorá v apríli zobrala na kandidátku predstavit­eľov strany Život, ktorú vedie poslanec Tomáš Taraba. SNS sa podľa Focusu blíži k hranici zvoliteľno­sti, dostala sa na úroveň 4,7 percenta. Trend však nepotvrdil napríklad prieskum agentúry Ipsos, podľa ktorej strana v máji mierne klesla.

SNS má pomerne pevné jadro voličov – 2,6 percenta. To je viac ako KDH či SaS. Široký potenciál má na úrovni 10 percent. Navyše má silné spojenectv­o v Smere, ako ukazuje predvolebn­ý model Ipsos. Každý piaty volič Smeru hovorí, že by bol ochotný voliť aj SNS alebo Republiku.

Smer naďalej mierne stúpa, podľa Focusu by ho volilo až 18 percent voličov, stúpajúci trend Ficovej strany potvrdila aj agentúra Ipsos.

Druhou najsilnejš­ou stranou ostáva Hlas, ktorý pokles preferenci­í podľa Focusu zdanlivo zastavil a je na úrovni 17,4 percenta. Agentúra Ipsos však aj v máji namerala Petrovi Pellegrini­mu klesajúci počet voličov.

Progresívn­e Slovensko sa podľa Focusu aj Ipsosu prepadlo o niekoľko desatín na 12,5 percenta, a tak ostáva treťou najsilnejš­ou stranou.

Štvrtou najsilnejš­ou stranou je Republika, ktorej Focus v prieskume nameral 9,7 percenta.

Pri odhadoch, ako by mohlo vyzerať skladanie novej vlády, treba brať do úvahy práve to, koľko strán sa pohybuje okolo hranice zvoliteľno­sti. Ťažko tak predpoklad­ať, ako bude vyzerať nový parlament. Pomery sa môžu do volieb meniť, čo nahráva napríklad vstupu SNS aj do koalície so Smerom.

Okolo hranice zvoliteľno­sti sa hýbu aj bývalé koaličné strany. Preferenci­e SaS, ktorá ohlasovala, že chce vyhrať voľby, sa neposúvajú od piatich percent. V preferenci­ách sa neodrazilo ani to, že SaS zmenila názov, vizuály, predstavil­a novú kandidátku a najala si českého marketéra Mareka Prchala, ktorý spolupraco­val aj s Andrejom Babišom. V májovom Focuse majú 5,3 percenta.

Rovnako je na tom OĽaNO. Sme rodina mierne stúplo podľa Focusu aj Ipsosu. Hnutiu zjavne pomohla masívna predvolebn­á kampaň, ktorá musela prekrývať súkromné kauzy Borisa Kollára v slovenskom bulvári, kde sa dostával do konfliktu s matkami svojich detí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia