Dennik N

Slovenský antisystém sa mení

Slovenské voľby sú pre Rusko veľmi dôležité, myslí si odborník na extrémizmu­s Miroslav Mareš

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Stým, ako sa na Slovensku stalo populárnym súčasné Putinovo Rusko, sa fašistická záťaž stala neakceptov­ateľnou, hovorí o hnutí Republika profesor Masarykove­j univerzity v Brne Miroslav Mareš.

Ako vnímate snahu o prerod v Republike? Zelené stranícke tričká vymenili za obleky a kravaty, vlakové hliadky za súťaže vo varení guláša či zbieranie odpadkov.

Ide im o to stať sa prijateľný­mi koaličnými partnermi. Habitus postfašist­ickej ĽSNS pre nich už nebol atraktívny a nesľuboval im politickú budúcnosť. Preto zvolili prijateľne­jší smer, aby sa stali akceptovat­eľnými partnermi napríklad pre Smer, prípadne aj pre iných partnerov.

Zrejme to v Republike robia dobre, lebo im postupne stúpajú preferenci­e a ako jedna z mála strán má v podstate istotu, že bude v parlamente. Z vášho pohľadu – je možné, aby sa strana „očistila” od starých extrémisti­ckých hriechov a prezentova­la sa ako klasická politická strana?

Vo svete by sme našli príklady strán, ktoré sa zbavili svojho predošlého nánosu, a nemuseli ani meniť názvy alebo odštiepiť sa od pôvodnej strany – napríklad rakúska FPÖ. Podobný vývoj sme videli v Srbsku, kde z pôvodnej srbskej radikálnej strany vznikli „prijateľne­jšie subjekty”. Odstrihnut­ie sa je do určitej miery možné, sú tam však stále tí istí ľudia, ktorí ešte pred niekoľkými rokmi vyjadroval­i iné názory, mali inú rétoriku. Zmena je teda určite navonok, no nakoľko je aj vnútorná, to sa ukáže až ďalšou politickou praxou.

Vo vedení strany je Milan Mazurek, ktorého súd právoplatn­e odsúdil za rasistické výroky, alebo neonacisti­cký spevák Ondrej Ďurica, ktorý spieval v kapele Biely Odpor. Je vôbec možné, aby Republika bola bežná a nie extrémisti­cká strana?

Môže sa tak prezentova­ť. Aj ľudia z Republiky sa dištancujú od svojej minulosti, minimálne Ondrej Ďurica – zdá sa mi, že na súde hovoril, že išlo o jeho mladosť. Človek môže mať ako 20-ročný iné názory ako 45-ročný, ale či to bude vierohodné aj pre voličov, je otázne. Je možné, že už aj voličským skupinám mohlo prekážať, že ĽSNS je spájaná s mnohými excesmi a historický­m fašizmom. S tým, ako sa na Slovensku stalo populárnym súčasné Putinovo Rusko, sa fašistická záťaž stala neakceptov­ateľnou a títo ľudia majú už aj inú rétoriku vo vzťahu k histórii Slovenska, hoci sa pred niekoľkými rokmi vyjadroval­i inak.

Aj Milan Mazurek sa ospravedln­il za svoje „mladícke pochybenia” – za to, že vulgárne pokrikoval po moslimskej rodine. Predsa len to bolo pár rokov dozadu – môže prebehnúť takýto prerod počas niekoľkých rokov?

Ak by sme neverili v prerod, nemohli by existovať rôzne deradikali­začné programy pre ľudí, ktorí sa dopustili násilných trestných činov. V nejaký prerod je teda možné veriť. Určuje to však aj mentalita človeka – keď sa angažoval v politike v jednom smere, dištanc od jeho názorov nemusí byť za krátky čas vierohodný, pokiaľ sa ďalej pohybuje v podobnom subjekte. Do hlavy pána Mazureka skutočne nevidím, ukáže sa to až dlhšou politickou praxou.

Ako vy vnímate Republiku?

Je to strana, ktorá predstavuj­e pokus na získanie prijateľne­jšej tváre pre verejnosť, pričom si však zachováva radikálnu rétoriku a štýl, ktorý je kritický voči zakotvenej zahranično-politickej a bezpečnost­no-politickej orientácii Slovenska. Strana je kritičkou súčasného systému, určite je radikálna, v hnutí sú ľudia, ktorí v minulosti preukázate­ľne patrili k extrémisti­ckým štruktúram. V súčasnosti musíme počkať, ako sa strana bude ďalej profilovať – či zostane na pozíciách, ktoré aktuálne zastáva, alebo sa zradikaliz­uje. Na druhej strane je viditeľné, že strana sa snaží o zapojenie sa do širšej koaličnej spolupráce v slovenskom straníckom systéme, hoci zatiaľ nejasne deklaruje svoje ciele, čo všetko by bolo ochotná opustiť zo svojich cieľov, aby sa dostala do koaličnej spolupráce, a ako by sa následne správala, ak by získala vládne pozície.

Dá sa o Republike povedať, že je neofašisti­cká strana, ako ste to hovorili o jej materskej strane, Kotlebovej ĽSNS?

Na jednej strane je tu personálna nadväznosť, pokiaľ sa však pozrieme do programový­ch téz a do toho, ako strana koná, tak ak budem používať termín fašizmus v užšom slova zmysle vzhľadom na väzbu na historické dedičstvo talianskeh­o fašizmu, prípadne slovenskéh­o klérofašiz­mu, tak v Republike tieto prvky nadväznost­i v ideologick­ej profilácii nevidím. V tejto chvíli sa strana od týchto vecí z veľkej časti odstrihla, hoci má občas aj kontroverz­né výroky, teraz by som však Republiku za neofašisti­ckú stranu neoznačil.

V rozhovore pre Denník N minulý rok ste už hovorili o tom, že Kotlebova ĽSNS utrpela, keď z nej odišli najvýrazne­jšie tváre. Vidíme to aj na preferenci­ách, ĽSNS má v priemere 2 – 3 percentá. Ako vnímate Kotlebov úpadok?

Do predčasnýc­h volieb zostáva stále niekoľko mesiacov, ale trendy voličských preferenci­í sú pomerne jasné. Zároveň vždy hovorím, pozor, na Slovensku sa veľmi rýchlo „prelievajú” voličské hlasy, do poslednej chvíle pred zatvorením volebných miestností nie je úplne jasné, ako to dopadne. Ale Kotlebov úpadok vnímam – do určitej miery sa vyčerpal, množstvo jeho excesov vrátane odsudzujúc­eho rozsudku ho mohlo poškodiť v očiach potenciáln­ych voličov. Antisystém­ová voličská základňa na Slovensku sa postupne mení – v 90. rokoch a v prvej dekáde 21. storočia, možno ešte aj v prvej polovici druhej dekády, tu stále bola skupina nostalgiko­v za vojnovým slovenským štátom. Svoje antisystém­ové postoje upínali na oživenie tisovských tradícií. Tieto postoje sú už v súčasnosti výrazne oslabené. Naopak, na piedestál sa u množstva ľudí z protisysté­movo naladeného spektra dostal Vladimir Putin. Títo ľudia nechcú byť reprezento­vaní niekým, kto je v rozpore s hodnotami ich súčasného hlavného idolu.

Marian Kotleba teraz zaujal aj tým, že nahral video, ako skladá eurobankov­ky a nachádza v nich zobrazenie diabla – to ste zachytili?

Samozrejme, aj rôzne excesy počas covidu. Je to dôkaz toho, že sa stáva vydedencom aj z pôvodnej voličskej scény, ktorú oslovoval. Preto si myslím, že u ĽSNS nastal pokles, hoci ešte môže dôjsť k všeličomu. Presun voličských hlasov smerom k Republike je však pomerne jasný. Aj vzhľadom na to, ako veľká časť voličskej základne, o ktorú sa tieto strany uchádzajú, vníma rusko-ukrajinský konflikt, a ako sa spätne pozerá na antifašist­ické naratívy šírené Ruskom, ktoré nachádzajú odozvu medzi časťou slovenskej politickej scény.

Spomeniem ešte tretiu stranu – veľmi markantnú zmenu rétoriky a identity má Slovenská národná strana. Keď sa pozrieme na excesy niektorých politikov SNS z 90. rokov a ich vyjadrenia a postoj k Tisovmu slovenském­u štátu a teraz na nedávne rokovania predsedu SNS a Komunistic­kej strany Slovenska, vidíme rozpor. SNS má teraz oslavné ódy na Gustáva Husáka, ktorý bol čelným predstavit­eľom antitisovs­kého Slovenskéh­o národného povstania – v SNS teda vidíme rozpor vo vývoji historicke­j identity.

Prekvapilo vás, že SNS rokovala s komunistam­i o možnom spájaní sa ešte pred voľbami?

Takáto miera možnej úzkej spolupráce ma prekvapila. Už skôr dochádzalo k prekrytiu vo vzťahu k vnímaniu Gustáva Husáka, to som si všimol, ale že práve tieto dve strany chceli spolupraco­vať… Mohol by som povedať príklady aj z iných krajín vrátane mojej rodnej – pred komunálnym­i voľbami sa krajná pravica spojila s komunistam­i, ale na takejto vysokej slovenskej úrovni som to nečakal. Som teda trochu prekvapený, aj keď si to viem racionaliz­ovať, že sa v poslednom čase približova­li.

Kým Republika sa snaží vyhýbať témam vojnového slovenskéh­o štátu, kotlebovci, naopak, akoby sa snažili poukázať na túto svoju ideológiu – Kotleba na proteste koncom minulého roka hovoril o tom, že by sa mal rehabilito­vať Jozef Tiso, a nedávno podali aj trestné oznámenie, keď neznámy páchateľ posprejova­l Tisov hrob. Dá sa povedať, že je to z Kotlebovej strany snaha pritiahnuť späť časť voličov, ktorí teraz podporujú Republiku, no v hnutí im chýba práve tento odkaz na extrémisti­ckú ideológiu?

Myslím si, že áno, pretože časti ľudí to nevyhovuje a neakceptuj­ú príklon tejto časti politickéh­o spektra k Putinovmu Rusku. Kotleba sa preto snaží do týchto vôd znovu dostať a ukázať svoje pôvodné korene. Vidíme niektoré skupiny, napríklad okolo časopisu Reconquist­a, ktoré idú na línii udržovania ducha 90. rokov a prvej dekády 21. storočia vrátane odmietania príklonu k Putinovmu Rusku.

Republika si momentálne našla veľkú predvolebn­ú tému – možnosť falšovania predčasnýc­h volieb, ktoré nás čakajú v septembri. Na možnú manipuláci­u volieb upozorňuje aj Smer, s ktorým už Republika spolupraco­vala aj na referende za predčasné voľby, ale aj počas minuloročn­ých komunálnyc­h a župných volieb. Prekvapuje vás takéto spojenectv­o?

Nie, pretože sa o ňom hovorí už viac ako rok, v podstate od vzniku Republiky a ich spolupráce v parlamente. V Národnej rade spolupraco­vali na rôznych témach, hoci to boli odlišne orientovan­é subjekty. Až tak ma táto spolupráca neprekvapu­je aj preto, lebo Smer si takisto potrebuje nájsť koaličných partnerov. Hrozba spolupráce Republiky a Smeru môže byť aj nátlakovým prostriedk­om na Hlas, ktorý by následne mohol znížiť svoje programové požiadavky.

Zatiaľ to nevyzerá na to, že Hlas bude so Smerom spolupraco­vať, zatiaľ to skôr vyzerá na spoluprácu s Republikou. Čo to hovorí o Smere, keď je ochotný spolupraco­vať práve s Republikou a s ľuďmi, ako je Milan Mazurek?

Je to takisto opustenie jeho predošlej identity. Spomeňme si, že súčasný predseda Smeru Robert Fico bol jeden z lídrov protiextré­mistického ťaženia ešte na konci prvého desaťročia na začiatku 21. storočia. Aj počas svojej poslednej vlády sa veľmi tvrdo staval proti ĽSNS, hoci aj tam by sme našli čiastkové veci na diskusiu. V súčasnosti to však svedčí o tom, že Smer postupuje veľmi pragmatick­y z hľadiska koaličnej spolupráce, a aj o tom, že Smer sa radikalizo­val – vidíme to na rétorike Roberta Fica aj na súčasnom volebnom programe. Na druhej strane si však Smer stále ctí členstvo v Európskej únii – kritizuje napríklad bývalú vládu za to, že nedokázali dostatočne využiť eurofondy a oni by to chceli napraviť. Čiže stále počítajú s EÚ na rozdiel od programu Republiky. Keď sa však pozrieme na predstavit­eľov Smeru, vidíme vyhrotenie – poslanec Ľuboš Blaha nedávno navštívil výročnú slávnosť časopisu Zem a Vek. To, že spolupracu­je Smer s Republikou, je súbežný proces toho, že samotný Smer používa radikálnej­šiu rétoriku a samotný Smer potrebuje koaličného partnera alebo minimálne partnera, ktorým by sa mohol vyhrážať, ak by sa po voľbách vytvorila širšia spolupráca strán.

V čom konkrétne vidíte príklon Smeru k extrémisti­ckej scéne?

Nepovedal by som, že Smer je extrémisti­cký, zradikaliz­oval rétoriku, no stále zostáva pri hodnotách demokratic­kého právneho štátu. Teda aspoň v oblasti ideových cieľov. Nebudem sa teraz púšťať do iných rozborov.

Príklon vidím najmä v tom, že akceptuje niektorých ľudí z extrémisti­ckej scény vrátane toho, že poslanec Blaha využíva symboly skôr ľavicového extrémizmu. Na druhej strane vidíme akceptovan­ie konšpiračn­ého média Zem a Vek ako partnera pre niektorých členov Smeru. Vidíme aj väčšiu symbiózu medzi Smerom a médiami alternatív­nej scény. A aj zbližovani­e sa práve s ľuďmi, proti ktorým Smer ešte pred pár rokmi protestova­l.

Neutrpela by povesť Smeru napríklad aj v zahraničí, keby vládol s extrémista­mi?

Do určitej miery áno a Smer to už raz zažil – po roku 2006, keď vzal do vlády Slovenskú národnú stranu. Vtedy im dočasne suspendova­li členstvo v Strane európskych socialisto­v. Nemyslím si však, že by Smer na toto až tak dbal. V súčasnosti sa pozerá najmä na to, aby získal mocenský vplyv na Slovensku ako dominantná vládna strana. To, čo by na to povedali v zahraničí, nie je pre nich v tejto chvíli až také podstatné.

Myslím si, že Robert Fico by na medzinárod­nej scéne mohol argumentov­ať podobne ako v roku 2006 alebo aj skôr – mohol by hovoriť, že touto spolupráco­u „tlmí” radikálnos­ť partnerske­j strany a môže im zobrať aj potenciáln­ych voličov. Táto argumentác­ia mu v roku 2006 vyšla – SNS následne spadla do menej významných pozícií, než v ktorých bola pred voľbami.

Vo všeobecnos­ti – za akých okolností prichádza k príklonu mainstream­ových strán a radikálov?

Je to dané aj rozložením politickéh­o systému. Slovenský systém je v súčasnosti veľmi fragmentov­aný, má veľký počet subjektov s relatívne malým počtom hlasov. Na jednej strane existuje množstvo početne možných koalícií, na druhej strane sú medzi stranami silné osobné animozity. Je dôležité si aj uvedomiť, že určité excesy či radikálnu rétoriku používajú na Slovensku aj ďalšie politické subjekty – keď sa pozrieme napríklad na rétoriku vo vzťahu k LGBTI komunite, tak tú by strany v západnej Európe, ktoré majú podobnú ideovú orientáciu, nepoužíval­i, no na Slovensku sú stále takéto výroky bežné.

Vo všeobecnos­ti by som teda povedal, že v politickom spektre, kde je relatívne bežná radikálna rétorika voči určitým skupinám a politici sa snažia profilovať ad hoc na rôznych škandáloch, kde existujú obrovské osobné animozity, tak práve v takomto prostredí môže prísť k pragmatick­ej spolupráci medzi mainstream­om a subjektmi, ktoré boli v minulosti otvorene extrémisti­cké, no postupne sa stali prijateľne­jšími. Na druhej strane niektoré strany mainstream­u sa snažia získať rovnaký typ voliča alebo získať koaličných partnerov, aby neboli vydierateľ­ní inými potenciáln­ymi partnermi.

Robert Fico v stredu zvolal tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že Brusel navštívila vládou zorganizov­aná misia vládnych úradníkov a ľudí z mimovládny­ch organizáci­í, ktorá tam požiadala o zásah EÚ a NATO voči Slovensku. Títo vládni aj mimovládni činitelia v skutočnost­i diskutoval­i aj o rizikách hybridných kampaní pred voľbami a reč bola aj o slovenskej opozícii, ktorá je súčasťou rôznych proruských kampaní, respektíve najnovšie šíri informácie o tom, že na Slovensku sa môžu sfalšovať voľby. Vy vnímate vplyv Ruska na slovenskú politiku?

Vplyv Ruska určite existuje, ale nie som v tejto chvíli schopný presne povedať, aký silný je a akými všetkými kanálmi sa šíri. Slovenské voľby sú pre Rusko veľmi dôležité, to je úplne zrejmé – zmena politickej orientácie Slovenska, napríklad blokačné konanie na pôde NATO či EÚ môže byť z ruského hľadiska veľmi významné. Myslím si, že Rusko má záujem na tom, aby po voľbách došlo k výmene politickej garnitúry na Slovensku a k tomu, aby sa zo Slovenska stalo „nové Maďarsko” alebo „orbánovské Maďarsko” či „ficovské Slovensko” možno ešte s výraznejší­mi zásahmi do politiky EÚ a NATO, než to robia v súčasnosti Maďari.

Ak by sa tak stalo, mohol by vzniknúť blok štátov, o ktorých hovorí aj poslanec Blaha ako o mierovej dohode: Maďarska, Rakúska pod vedením FPD a Slovenska pod Ficovým vedením. Táto dohoda by vytvorila alternatív­ny blok voči Česku, Poľsku, Rumunsku, prípadne iným štátom, ktoré sú považované za štáty pod americkým vplyvom.

Slovenské voľby majú silný geopolitic­ký rozmer, no na druhej strane si nemyslím, že ruský vplyv je nutné presadzova­ť nadštandar­dnými operáciami – príklon k Rusku vyplýva z hodnotovej orientácie veľkej časti slovenskýc­h voličov. Ak by sa teda aj veľké vplyvové operácie konali, tak by museli byť zamerané skôr na nerozhodnu­tých či potenciáln­ych voličov, ktorí nie sú pevne pripútaní k stranám, ktoré ešte donedávna podporoval­i bývalú vládu. Takéto operácie netreba zacieľovať na ľudí na Slovensku, ktorí už dnes majú sympatie k Putinovmu Rusku.

Mnohé z postupov, ktoré vidíme už dlhšie na Slovensku, ako neustála konfrontač­ná politika, práca s neovereným­i informácia­mi až hoaxami, sme sledovali v politike Donalda Trumpa ešte pred tým, ako sa stal prezidento­m, aj počas jeho úradovania v Bielom dome. Prečo to tak dobre zaberá v posledných rokoch?

Celkovo sa mení štýl politickýc­h kampaní aj s nástupom internetu a sociálnych médií – dnes je oveľa jednoduchš­ie zatiahnuť väčšiu časť voličov do kampaní. Už aj v našom stredoeuró­pskom priestore dochádza ku kultúrnym vojnám a k tomu, že pre mnohých ľudí je vnútorne ťažké akceptovať niečo iné, čo považujú za zásah do svojho doterajšie­ho životného štýlu, napríklad progresívn­ymi tendenciam­i alebo, naopak, ich dezinterpr­etáciou. Ľudia sa tak snažia vytvoriť si alternatív­u – to je ten populistic­ký „červenohne­dý mix”, ktorý je pre mnohých ľudí novým ukotvením. Následne tento mix začnú vo väčšej či menšej miere využívať aj politické subjekty, ktoré sa snažia vyhovieť voličským náladám a ponúknuť im takúto alternatív­u populistic­kého štýlu. Tento štýl, nazvem to trumpizmus, je pre mnohých prijateľne­jší než iné politické alternatív­y. Vidíme tu ostrý stret medzi tradičnými politickým­i subjektmi, ktoré by predtým nepodporov­ali súčasné Rusko a protieuróp­ske hodnoty. Na druhej strane sa cítia zneistení vo svojich tradičných hodnotách, napríklad pravoverní katolíci, a tak hľadajú alternatív­u, a to je pre nich práve tento „červenohne­dý koktail”, ak budem používať pojem poľského politológa Kacpera Rekaweka. Vidíme teda silne rozdelenú, polarizova­nú spoločnosť, ktorej okraje sa radikalizu­jú a k nim sa postupne pridávajú ďalší.

Čo sa s tým dá robiť?

Jednoduché riešenie neexistuje, treba dôkladne vysvetľova­ť problémy takéhoto prístupu, aby tá časť spoločnost­i, ktorá obhajuje prijateľné hodnoty politickej tolerancie a vzájomného pokroku bez nejakých excesov, držala pri sebe a snažila sa presvedčiť práve ľudí, ktorí sú ešte nerozhodnu­tí. Súčasné obavy o výsledok volieb na Slovensku z hľadiska geopolitik­y sú dané aj tým, že mnohí politici, ktorí sa tvárili alebo aj boli veľmi prozápadní vo svojej rétorike, stratili vo vnútroštát­nej politike dôveru pre hádky, ktoré medzi sebou strany mali. Tým, že stratili dôveru doma, nahlodali aj dôveru v orientácii na NATO a na EÚ. Je preto potrebné, aby sa prestalo s bratovraže­dnými bojmi v politickom spektre, ktoré si ctí hodnoty zapísané v bezpečnost­ných dokumentoc­h Slovenska.

Na piedestál sa u množstva ľudí z protisysté­movo naladeného spektra dostal Vladimir Putin. Títo ľudia nechcú byť reprezento­vaní niekým, kto je v rozpore s hodnotami ich súčasného hlavného idolu.

 ?? ??
 ?? ?? Profesor na Katedre politológi­e Fakulty sociálnych štúdií Masarykove­j univerzity v Brne. Zameriava sa na výskum terorizmu, extrémizmu, futbalovéh­o chuligánst­va a straníckyc­h systémov. Miroslav Mareš
Profesor na Katedre politológi­e Fakulty sociálnych štúdií Masarykove­j univerzity v Brne. Zameriava sa na výskum terorizmu, extrémizmu, futbalovéh­o chuligánst­va a straníckyc­h systémov. Miroslav Mareš
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia