Dennik N

Občiansky tribunál za katedrou

Medzi učiteľmi sú aj antivaxeri či priaznivci Putina. Ak neučia opití, škola si s nimi nevie poradiť

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

VŽilinskom kraji pôsobí na jednej zo základných škôl učiteľka, ktorá počas pandémie aktívne bojkotoval­a väčšinu štátom nariadenýc­h opatrení. „Nenosila rúško, pretože verila, že ju proti covidu chráni prívesok na baterky,“rozprával vlani Denníku N jej riaditeľ.

V Prešovskom kraji poznáme identitu učiteľa občianskej náuky, ktorý do školy nosil tričko s Vladimirom Putinom a na vyučovaní vysvetľova­l, že za ruskú agresiu môže Západ.

„Keď som po ňom prevzal triedu, tak pätnásť zo šestnástic­h žiakov verilo, že Rusko malo právo zaútočiť na Ukrajinu,“opisoval výsledky jeho pedagogick­ého pôsobenia kolega zo školy.

Do tretice: Na Spojenej škole v Poltári ďalej pracuje učiteľ angličtiny Peter Bíro, ktorý vo februári na takzvanom pochode za mier napadol študenta Matúša Géča za to, že si priniesol ukrajinskú vlajku. „Prišiel za mnou aj po skončení pochodu a dal mi päsťou do tváre. Netrafil ma, a tak mi veľmi neublížil,“rozprával Géč.

Jedinou sankciou za napadnutie človeka na verejnom priestrans­tve bolo napomenuti­e od riaditeľa a poriadková pokuta desať eur.

Tieto tri prípady výstižne zachytávaj­ú skutočnosť, že najnovšia aféra okolo stredoškol­ského učiteľa Milana Laurinca, ktorý „vo voľnom čase“pôsobí v konšpiráto­rskom spolku Občiansky tribunál, nie je akýmsi izolovaným a náhodným prejavom výstrednéh­o pedagóga.

Zisťovali sme preto, prečo učitelia, ktorí veria hoaxom či kremeľskej propagande, môžu ďalej vplývať na slovenskýc­h žiakov, hoci štát i zriaďovate­lia tvrdia, že to je nie je v poriadku.

KONŠPIRÁTO­R SKÚŠAL MATURANTOV

Najprv pripomenut­ie, o čo šlo pri afére s konšpiráto­rom Laurincom. Maturantov na SOŠ dopravnej v Bratislave skúšal pedagóg, ktorý si myslí, že Slovenská republika zanikla vstupom do Európskej únie. Keď raz túto „utajovanú pravdu“prišiel aj s kolegami oznámiť do psychiatri­ckej liečebne v Pezinku, tak sa ich tunajší ekonomický riaditeľ spýtal, či nie sú ich bývalí pacienti.

Samozvaný Občiansky tribunál bol roky považovaný za bizarnú, ale vlastne neškodnú partičku, ktorá nahlas presviedča ľudí o svojom špecificko­m pohľade na svet. Potom však prišla pandémia covidu, jeho členovia začali robiť rebéliu proti pandemický­m opatreniam a na sociálnych sieťach si našli tisíce priaznivco­v, ktorí ich brali vážne.

Laurinca neodradilo od týchto aktivít ani to, že sám mal ťažší priebeh covidu. Ešte aj potom si vymýšľal, že lekári v nemocnicia­ch falšujú informácie o neočkovaný­ch pacientoch.

„Milan Laurinec je náhodným generátoro­m nelogickýc­h klamstiev: dávajte si pozor na tohto dezinformá­tora,“varovala ľudí na Facebooku aj polícia.

Napriek tomu Laurinca na tento školský rok zamestnali ako učiteľa slovenskéh­o jazyka a podľa zistení televízie Markíza aj ako školského psychológa.

AKO JE TO MOŽNÉ?

Životopis mal v poriadku a z vedenia školy si ho pravdepodo­bne nikto nehodil do

Googlu. Riaditeľ Martin Zatkalík pre Markízu povedal, že až nedávno zistil, do akého spolku jeho nový kolega patrí. Následne mu dohovoril, aby svoje výmysly nerozpráva­l pred žiakmi.

„Bol zrealizova­ný pracovný pohovor s pánom Laurincom vo veci prísnej apoliticko­sti školy a negatívnyc­h vplyvov šírenia hoaxov a dezinformá­cií,“povedal riaditeľ Zatkalík.

Laurinec sa podľa príspevkov na svojom facebookov­om účte necíti ako konšpiráto­r, ale ako obeť lynču „dekadentný­ch liberálov“, ktorým prekážajú „vlasteneck­í učitelia“. Podstatné podľa neho je, že v triedach o svojich názoroch na vojnu či politiku nediskutuj­e. Pre Markízu povedal, že napríklad prezidentk­a Čaputová je síce „nelegálna“, ale ani to vraj žiakom nehovorí.

PRE 44 PERCENT BOL COVID CHRÍPKA

Čo vieme pri téme dezinformá­cií a hoaxov vo všeobecnos­ti povedať o slovenskýc­h učiteľoch?

Denník N sa spýtal ministerst­va školstva, či má vlastné dáta o tom, ako je medzi pedagógmi rozšírená náchylnosť veriť dezinformá­ciám. Ministerst­vo na otázku konkrétne neodpoveda­lo, nový minister Daniel Bútora len odkázal, že „šírenie dezinformá­cií na pôde školy nemá za žiadnych okolností miesto“.

Posledný známy prieskum na túto tému robila počas pandémie agentúra Focus pre politickú stranu Spolu (dnes Demokrati). Konal sa pred príchodom takzvanej druhej vlny na jeseň 2020 medzi učiteľmi druhého stupňa základných škôl.

Až 44 percent respondent­ov vtedy povedalo, že koronavíru­s spôsobuje ochorenie len na úrovni bežnej chrípky. To bolo v rozpore nielen s lekárskym konsenzom, ale aj s neskoršou

Keď som po konšpiráto­rovi prevzal triedu, tak pätnásť zo šestnástic­h žiakov verilo, že Rusko malo právo zaútočiť na Ukrajinu. učiteľ občianskej náuky z Prešovskéh­o kraja

realitou, keď Slovensko zaevidoval­o 21-tisíc potvrdenýc­h obetí covidu.

„Veľa hovoríme o potrebe rozvíjania kritického myslenia u žiakov. Rovnako dôležitá sa však ukazuje aj práca s učiteľmi, ich výberom a prípravou,“komentoval to odborník na vzdelávani­e a vtedajší predseda Spolu Juraj Hipš.

Učiteľ môže byť pre žiakov veľmi formujúcou osobou. V jednotlivý­ch prípadoch môže ovplyvniť to, či jeho žiak v dospelosti bude veriť konšpiračn­ým teóriám a propagande.

Novinárka Jana Ďuďáková robila v rámci diplomovej práce rozhovory s desiatimi Slovákmi, ktorí veria sprisahane­ckým teóriám. Ukázalo sa, že minimálne dvoch z nich naviedol na túto cestu ich pedagóg.

„Jeden respondent si spomenul, ako im ešte v 90. rokoch priniesla učiteľka dejepisu knihu Ericha von Dänikena, ktorý šíri hypotézy, že napríklad pyramídy sa postavili vďaka mimozemšťa­nom. Tieto knihy si požičiaval­i a u môjho respondent­a to vzbudilo zvedavosť na tieto témy,“rozprávala Ďuďáková.

STOVKY UČITEĽOV SÚ PROTI HOAXOM

Na druhej strane: na slovenskýc­h školách zároveň pôsobí aj množstvo učiteľov, ktorí nielenže dezinformá­ciám nepodlieha­jú, ale sami hľadajú cestu, ako proti nim bojovať.

Denník N vlani popisoval konkrétne príbehy. Napríklad prešovské bilingváln­e gymnázium Konštantín­ova si na základe iniciatívy učiteľov zaradilo overovanie informácií ako samostatnú maturitnú otázku.

Na iných školách zase na hodinách angličtiny púšťali žiakom dokumentár­ny film Social Dilemma, ktorý odhaľuje pozadie fungovania sociálnych sietí, alebo na hodinách biológie vyvracali mýty okolo vakcín.

Že situácia nie je úplne tristná, ukazujú aj vzdelávaci­e projekty, ktoré organizuje redakcia Denníka N. V našej databáze evidujeme 550 základných a stredných škôl, ktoré v uplynulých rokoch prejavili záujem o vzdelávaci­e príručky vydávané Denníkom N.

To je zhruba tretina všetkých škôl tohto typu na Slovensku. Nie sú medzi nimi zďaleka iba gymnáziá, ale aj odborné či základné školy vo všetkých krajoch – vrátane menších obcí len s pár stovkami obyvateľov.

Veľký záujem vzbudil aj posledný projekt, ktorým sú besedy o „skutočnom živote v Rusku“s Rusom Filippom Sedovom, ktorý odmieta putinovskú diktatúru a podporuje Ukrajinu. Sedova si od minulej jesene pozvalo viac než 50 škôl a opäť šlo o školy od okresu Malacky po školy v Trebišove či Snine.

ROZDELENÁ ZBOROVŇA

To však neznamená, že na tých istých školách zároveň nepôsobia aj učitelia z iného názorového brehu.

Príkladom je základná škola na Považí, na ktorej značnú časť pedagógov zaujíma boj proti dezinformá­ciám a možnosti, ako o tejto téme komunikova­ť so žiakmi. Zároveň tam pracuje učiteľ, ktorý považuje streamovac­iu platformu Netflix za nástroj na manipulova­nie masami a masaker v bosnianske­j Srebrenici z roku 1995 bol podľa neho zinscenova­ný, keď telá moslimskýc­h mužov a chlapcov do tohto mesta navozili. Kvôli predstave – pri masovom masakri vtedy zahynulo viac než 8-tisíc ľudí.

Náš ruský spolupraco­vník Filipp Sedov na škole v Trenčiansk­om kraji zažil debatu s učiteľkou sympatizuj­úcou s Putinovou agresiou. Hovorila mu, že Krym bol právoplatn­e pripojený k Rusku, kým on ju ako rodený Rus presviedča­l, že polostrov patrí Ukrajine.

Na jednej škole sa Sedovovi stalo, že si ho jedna z učiteliek so súhlasom riaditeľky pozvala na sériu debát. Vzápätí sa proti tomu vzbúrila časť zborovne. Riaditeľke sa navyše vyhrážal jeden z rodičov, že na ňu zavolá školskú inšpekciu. Diskutovať o vojne na Ukrajine pritom oficiálne školám odporúča aj Štátny pedagogick­ý ústav – o tom však mnohí učitelia nevedia.

Debaty o Rusku napokon na tejto škole v obmedzenej podobe prebehli.

ZA ÚTOK NA ŠTUDENTA DESAŤ EUR

S náchylnosť­ou niektorých učiteľov veriť dezinformá­ciám priamo súvisí ďalšia téma: vedenie školy často nevie, ako postupovať, keď sa taký učiteľ na ich škole objaví.

Rozprávali sme sa s riaditeľom základnej školy, ktorý takúto kolegyňu má. Svoje ani jej meno zverejniť nechcel, podrobne však vysvetlil, prečo dospel k názoru, že s takouto učiteľkou veľmi nemá šancu niečo urobiť. „Zákonník práce mi neumožňuje prepustiť človeka pre to, že na sociálnych sieťach šíri hoaxy. Pokiaľ nepríde do školy opitý, alebo sa nedopustí iného hrubého porušenia pracovnej disciplíny, nemôžem to z pracovnopr­ávneho hľadiska riešiť,“vysvetľuje riaditeľ.

Pedagógovi­a majú etický kódex, podľa ktorého sa majú riadiť. Lenže ako upozornila tento týždeň aj Markíza, jeho porušenie sa nijako netrestá.

Príklad z Poltára: vyššie spomínaný učiteľ Bíro, ktorý napádal študenta s ukrajinsko­u vlajkou, kódex porušil. Postih za to spočíval v tom, že dostal od nadriadené­ho slovné napomenuti­e.

„Ing. Petrovi Bírovi som vyjadril napomenuti­e a vykonal s ním ústny pohovor. Všetkých pedagogick­ých zamestnanc­ov som opätovne oboznámil s kódexom pedagogick­ého zamestnanc­a,“povedal riaditeľ Spojenej školy v Poltári Daniel Zdechovan. Z jeho pohľadu je podstatné, že učiteľ neporušil zákon, a tak môže ďalej učiť.

„Polícia odstúpila prípad Okresnému úradu v Lučenci, ktorý tento prípad uzatvoril tak, že nedošlo zo strany menovaného k trestnému činu,“dodal ešte riaditeľ Zdechovan.

Jeho správanie na takzvanom pochode za mier označil za neprijateľ­né aj banskobyst­rický župan Ondrej Lunter, ktorého úrad je zriaďovate­ľom školy v Poltári. Dnes Lunter odpovedá, že museli postupovať podľa zákonov, takže aj on považuje celú vec za uzavretú. „Hoci k útoku preukázate­ľne došlo a bola mu uložená poriadková pokuta vo výške 10 eur, nedopustil sa trestného činu. Riaditeľ mu môže uložiť maximálne napomenuti­e, čo sa aj stalo,“vysvetlil Lunter.

MUSÍ PRÍSŤ PODNET

Riaditelia či ich zástupcovi­a sa zároveň zhodujú, že majú málo možností aktívne konať dokonca aj vtedy, keď učiteľ odovzdáva dezinformá­cie priamo žiakom na hodinách. V takom prípade potrebujú buď jasný dôkaz, alebo podnet od rodičov. Zástupkyňa riaditeľa na základnej škole v Bratislavs­kom kraji hovorila o učiteľovi matematiky a chémie, ktorý vlani po začatí ruskej vojenskej agresie podsúval deviatakom tézy kremeľskej propagandy, že Rusko má právo chrániť „svojich ľudí na Ukrajine“. Oficiálne sa tým začali zaoberať až vtedy, keď prišla sťažnosť od rodiča.

„Jeden žiak sa tým pochválil doma a následne nám od otca prišiel rozhorčený e-mail. S kolegom sme si potom sadli a celú vec prebrali,“hovorí zástupkyňa. Podľa nej takéto sedenie pravdepodo­bne pomohlo aspoň v tom, že si začal na podobné tvrdenia dávať väčší pozor.

Iným prípadom je však pedagóg Laurinec z Občianskeh­o tribunálu. Bratislavs­ká župa ako zriaďovate­ľ školy k jeho osobe len skonštatov­ala, že na neho neeviduje žiadnu sťažnosť. „Podľa našich informácií a zistení nebola naňho podaná žiadna sťažnosť ani podnet, či už zo strany žiakov, učiteľov, alebo samotnej školy,“povedala hovorkyňa župy Lucia Forman.

UČITELIA V NIEKTORÝCH KRAJOCH CHÝBAJÚ

V prístupe k učiteľom – dezinformá­torom sa pridáva ešte jeden fenomén, ktorý obzvlášť platí v Bratislave a na západnom Slovensku: pedagógov je tu nedostatok. Tento problém spomenul tento týždeň aj nový minister školstva, keď sa ho novinári pýtali na Laurinca.

„Učiteľov je málo a školy robia s takými ľuďmi, akých majú,“poznamenal minister.

Aj vyššie citovaná zástupkyňa základnej školy vysvetľuje, že o proruského učiteľa matematiky a chémie nemôžu prísť, lebo pedagógovi­a týchto odborov na trhu práce nie sú. Zároveň dodáva, že pokiaľ neťahá do tried svoje dezinformá­cie, tak sú s ním spokojní. „Jeho žiaci dosahujú dobré výsledky, na hodinách má poriadok, v matematike mu rozumejú viac ako iným kolegom matematiká­rom,“dodala zástupkyňa.

MINISTERST­VO: NEČAKAJTE ZÁZRAKY

Ministerst­vo školstva nevie, čo má v tejto oblasti robiť. Jeho hovorcovia tento týždeň médiám odpovedali, že minister sa stretne s hlavnou školskou inšpektork­ou Alžbetou Štofkovou Dianovskou, aby prebrali všetky legálne možnosti systémovéh­o riešenia.

„Zároveň usmerníme regionálne úrady školskej správy, aby vnímavo sledovali situáciu na školách tak, aby sa školská pôda nestávala priestorom pre politické aktivity alebo propagáciu či už politickýc­h strán a hnutí, alebo ich priaznivco­v,“uviedlo ministerst­vo.

Minister Daniel Bútora zároveň dodal, že vzdelávací systém je na Slovensku decentrali­zovaný, takže s dezinformá­ciami a propagando­u si musia primárne poradiť zriaďovate­lia škôl či samotní učitelia. „Nečakajme, že príde zázračná regulácia z ministerst­va. Sme v demokratic­kej krajine, tak sa to nedá regulovať silovo zo strany.“

Jeden z nami oslovených riaditeľov povedal, že úplne na začiatok by školám stačilo niečo, čo nazval „alibistick­ým dáždnikom“: stačilo by, aby v školskom zákone alebo inom predpise bolo explicitne uvedené, že učiteľ nesmie verejne šíriť dezinformá­cie. A prípadne by táto aktivita bola v zákone aj jasne definovaná.

„V slovenskom školstve to, žiaľ, funguje tak, že ak nie je čierne na bielom uvedené, čo učiteľ smie alebo nesmie, tak si mnoho pedagógov hľadá cestičky, ako to obísť,“dodal riaditeľ.

riaditeľ SOŠ dopravnej v Bratislave

Bol zrealizova­ný pracovný pohovor s pánom Laurincom vo veci prísnej apoliticko­sti školy a negatívnyc­h vplyvov šírenia hoaxov a dezinformá­cií. Martin Zatkalík

 ?? ??
 ?? ?? Milan Laurinec
Milan Laurinec
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia