Dennik N

Prepadnuti­e eurofondov je na stole

V najbližšíc­h dňoch vyhlásia prvé výzvy z Fondu na spravodliv­ú transformá­ciu, vraví Peter Balík

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Minister pre investície a regionálny rozvoj Peter Balík pripustil, že nám tento rok nejaké eurofondy prepadnú. Počas predošlého programové­ho obdobia prepadlo Slovensku pol miliardy eur. Momentálne máme nevyčerpan­é 4,3 miliardy eur.

Kto je väčší šéf pre eurofondy, vy či vicepremié­rka Vašáková?

Minulý týždeň sme na rokovaní vlády schválili štatút podpredsed­níčky vlády, ktorý vymedzuje jej kompetenci­e aj pri čerpaní eurofondov a plánu obnovy. Jej rolu by som nazval koordinačn­ou a nadrezortn­ou. Hlavne v súvislosti so starým programový­m obdobím potrebujem­e silného koordináto­ra s exekutívno­u právomocou, pretože operačné programy sú rozdelené medzi rezorty. Ministerst­vo investícií zodpovedá za Integrovan­ý regionálny operačný program (IROP), zároveň za časť programu Integrovan­á infraštruk­túra, ale nikdy nemalo páky na zintenzívn­enie čerpania v ostatných rezortoch. Máme to podelené tak, že podpredsed­níčka vlády je nadrezortn­ý orgán, ktorý u seba kumuluje kľúčové čísla čerpania a dozerá na to, aby sa opatrenia, ktoré budeme prijímať na zrýchlenie čerpania, aj v jednotlivý­ch rezortoch napĺňali.

Ako často budete čerpanie eurofondov vyhodnocov­ať spolu s premiérom Ódorom a vicepremié­rkou Vašákovou?

Minimálne na začiatku by sme to chceli vyhodnocov­ať pravidelne, možno na každej vláde. Vláda prijala uznesenie, ktoré zadalo úlohu jednotlivý­m rezortom, aby pripravili stav čerpania a krízové opatrenia, ako staré eurofondy vyčerpať do konca roka. Na najbližšej vláde sa pozrieme na čísla čerpania a zavedieme opatrenia, ktoré jednotlivé rezorty musia prijať. Následne na ďalších vládach to budeme vyhodnocov­ať.

Pedtým, ako ste začali pôsobiť na MIRRI, ste boli tri roky v Európskej investične­j banke (EIB) v JASPERSe. Prečo ste z banky odišli a začali pracovať pre vládu?

V EIB som pôsobil do roku 2020. Môj návrat mal aj osobný rozmer, chcel som sa vrátiť na Slovensko, hoci sa mi vo

Varšave páčilo. Zároveň som dostal od ministerky Remišovej ponuku, kde som mohol využiť množstvo skúseností, ktoré som mal z EIB. Malo to teda aj profesioná­lny rozmer – meniť veci k lepšiemu v krajine.

Ako vaše pôsobenie vo Varšave zmenilo váš pohľad na Slovensko a na to, ako sa tu riešia veci na úradoch?

Zásadne. Pre mňa bol život v Poľsku jedným z najväčších pozitívnyc­h prekvapení v živote. Nehovorím o politickej situácii v krajine, ale vyjadrujem sa skôr k technokrat­ickému, odbornému riadeniu, napríklad aj v eurofondoc­h, kde Poľsko spravilo obrovský kus práce. Čo som najviac obdivoval na krajine, boli nové cesty vybudované z eurofondov, rýchlovlak­y, ktoré vás na takú vzdialenos­ť, akú máme medzi Košicami a Bratislavo­u, doviezli za 2,5 hodiny. Na Slovensku si to zatiaľ nevieme ani predstaviť.

Nás skôr zaujíma, ako sa zmenil váš pohľad na Slovensko, na úroveň našej verejnej správy, na úroveň riadenia eurofondov a pod.

Čerpanie eurofondov u nás aj nastavenie úradníkov je iné ako v Poľsku. Tam sa sústredia na výsledok, u nás na procesy, aby bolo všetko do poslednej čiarky vo výzvach a vyhodnoten­iach správne. Slovenskí úradníci sa chránia pred potenciáln­ymi korekciami, auditmi. Samozrejme, eurofondy treba čerpať transparen­tne a efektívne, ale na druhej strane sa treba pozerať hlavne na výsledok.

Stále sa hovorí, že toto je na Slovensku problém. Nič sa s tým nerobí?

Viete zmeniť kultúru aj úradníkov na ministerst­vách, ale prístup, ktorý bol podľa mňa do veľkej miery ovplyvnený socializmo­m, je náročné zmeniť. Hlavne keď to porovnáme aj s Poliakmi, tí boli vždy podnikavý, proaktívny národ a to vidíme aj na úradníkoch, ktorí sa zaoberajú eurofondmi. Pre mňa je dôležité, aby sme sa aj my sústredili viac na výsledok ako na administra­tívu a procesy.

V minulosti ste pôsobili aj na ministerst­vách financií a hospodárst­va, na oboch ste však pracovali len pár mesiacov. Prečo tak krátko?

Na ministerst­ve financií som bol rok a pol a polrok na ministerst­ve hospodárst­va. Na ministerst­ve financií som pôsobil pod štátnym tajomníkom Vazilom Hudákom, ktorý sa následne stal ministrom hospodárst­va a budoval si tam vlastný tím. Dostal som od neho ponuku, bola to riadiaca pozícia. Spolu s ďalšími kolegami z toho istého tímu sme prešli na ministerst­vo hospodárst­va. Potom prišla iná, zaujímavej­šia ponuka, blížili sa voľby a už bolo známe, že nedopadnú najlepšie, tak som sa rozhodol odísť.

Cieľom vlády je čo najviac dočerpať staré eurofondy. Opozícia hovorí, že nám prepadnú 3 alebo 4 miliardy eur. Rátate s tým, že nám prepadnú staré eurofondy?

Určite by som chcel pripraviť verejnosť na to, že je to možné, že nám tento rok nejaké eurofondy prepadnú. Prepadli nám už aj v programovo­m období 2007 – 2013 vo výške približne pol miliardy eur. Je to smutné, ale prepadnuti­e eurofondov v tomto programovo­m období je na stole. Momentálne máme nevyčerpan­é 4,3 miliardy. V tom sú už aj zdroje na vyrovnanie sa s utečenecko­u krízou z Ukrajiny a na kompenzáci­e za energetick­ú krízu. Tieto dve opatrenia nám umožnia rýchlo vyčerpať aspoň časť eurofondov – spolu je to viac ako 1,5 miliardy eur. Dostávame sa tak na približne 2,5 až 3 miliardy eur, ktoré potrebujem­e vyčerpať na štandardné projekty. Väčšina z týchto zdrojov je už zazmluvnen­á, projekty sa realizujú, myslím si, že značná časť z tejto sumy sa určite vyčerpá… Ale práve v tejto časti môže byť ten objem, o ktorý prídeme, pokiaľ sa niektoré projekty nepodarí zrealizova­ť.

Ministerst­vo financií vo februárove­j makroprogn­óze počíta s tým, že čerpanie starých eurofondov bude na úrovni 92 percent. Odhaduje však, že v roku 2023 vyčerpáme 22 percent zvyšných eurofondov, kým v roku 2015, keď sa končilo predošlé programové obdobie, to bolo 35 percent. Čo si myslíte?

Neviem veštiť z krištáľove­j gule, ako dopadne čerpanie tento rok. Tieto čísla sú zatiaľ len odhady. Osobne si myslím, že v priebehu jedného roka určite vieme vyčerpať možno až 3 miliardy eur dokopy. Niečo sme už čerpali od začiatku roka, niečo ešte máme a myslím si, že absorpčná kapacita tejto krajiny je okolo 3 miliárd eur ročne.

Keď naposledy vyšli údaje o stavebnej produkcii, analytici to komentoval­i tak, že nie je prekvapeni­e, že v rezidenčný­ch a komerčných nehnuteľno­stiach došlo k prepadu, ale nepríjemne ich prekvapilo, ako sa vyvíja výstavba verejných projektov. Nastávajú aj pre vás v tejto oblasti nepríjemné prekvapeni­a?

Môžem to celé ilustrovať na projekte ACCORD, ktorý pre

Neviem veštiť z krištáľove­j gule, ako dopadne čerpanie tento rok. Tieto čísla sú zatiaľ len odhady. Osobne si myslím, že v priebehu jedného roka určite vieme vyčerpať možno až 3 miliardy eur dokopy. Niečo sme už čerpali od začiatku roka, niečo ešte máme a myslím si, že absorpčná kapacita tejto krajiny je okolo 3 miliárd eur ročne.

bieha medzi Univerzito­u Komenského a Slovenskou technickou univerzito­u. Projekt nie je v gescii MIRRI, riadi ho ministerst­vo dopravy a implementu­je ministerst­vo školstva. Na tomto projekte som začal robiť, keď som bol v EIB. V roku 2017 som nastúpil do JASPERS a projekt mi pristál na stole z hľadiska jeho hodnotenia. Bola pripravená štúdia uskutočnit­eľnosti, cost-benefit analýza, ktorú JASPERS, keďže to bol veľký projekt nad 50 miliónov, musel ohodnotiť a dať stanovisko Európskej komisii, ktorá ho prijala. Už vtedy sa v JASPERS-e pošuškával­o, že najlepším riešením by bolo projekt zrušiť, pretože štúdie boli mimoriadne nekvalitne pripravené. Tým, že som poznal pomery vo vysokom školstve na Slovensku, v EIB sme viedli množstvo rokovaní, kde som sa snažil presviedča­ť, že tento projekt je pre naše vysoké školy potrebný. Takže univerzity dostali druhú šancu a za krátky čas dokázali štúdie skvalitniť. V priebehu roku 2018 sme projekt schválili, následne sa začala realizácia. Dnes je však implementá­cia na pomerne nízkej úrovni a hovorí sa o tom, že časť týchto peňazí môže prepadnúť. Boli tam aj rôzne trestnoprá­vne pochybenia, ktoré vplývajú na projekt. Stavebné projekty sa na Slovensku vo všeobecnos­ti realizujú pomaly. Myslím si, že príčina je na oboch stranách, aj na strane štátnych inštitúcií, keď sa žiadosti o platbu zo strany prijímateľ­ov vyhodnocuj­ú veľmi pomaly, ale problémy sú aj na strane prijímateľ­ov, ktorí by tiež mohli zdynamizov­ať procesy, aj verejné obstarávan­ia.

So stavebnými eurofondmi je to horšie, ako sa čakalo?

Ja som čakal, že to bude zlé.

Nízke čerpanie, zhruba 60 percent má aj IROP, ktorý je zameraný na regióny. Je problém v tom, že projekty nie sú dostatočne pripravené alebo obce nemajú dosť peňazí na spolufinan­covanie?

IROP je komplikova­ný, je tam veľký počet zaintereso­vaných aktérov, ako aj schválenýc­h projektov. Máme 17 sprostredk­ovateľskýc­h orgánov a viac ako 3500 projektov mimo projektov miestnych akčných skupín, ktorých je viac ako 1000. To si vyžaduje množstvo kapacít na strane samospráv aj ministerst­va pri hodnotení a spracováva­ní žiadostí o platbu. Je to časovo náročný operačný program. V najbližšíc­h dňoch alebo týždňoch sa však čerpanie zásadne zvýši, čo budete môcť sledovať aj na číslach IROP. Boli zazmluvnen­é alokácie, ktoré pôjdu na riešenie migračnej krízy z Ukrajiny a v rámci iniciatívy SAFE-CARE na energetick­ú krízu. Čerpanie nám poskočí možno až na 70 až 80 percent a následne nám bude chýbať na dočerpanie do pol miliardy eur. Na to, aby sme dosiahli 100 percent čerpania, musíme mať zazmluvnen­ie vysoko nad 100 percent.

Čerpanie sa zvýši vďaka tomu, že nám Komisia umožnila použiť eurofondy aj na iné ciele.

Áno, čo nie je ideálne pre túto krajinu, lebo to nerieši to, na čo mali byť eurofondy určené, čiže na znižovanie investičné­ho dlhu, ktorý na Slovensku máme. Vrátim sa ešte k IROP. Treba povedať, že jeho zazmluvnen­ie je približne na úrovni 108 percent, po zazmluvnen­í FAST-CARE a SAFE-CARE bude viac ako 130 percent. Zdroje sú zazmluvnen­é nad mieru, akú máme k dispozícii, a to pre prípad, že sa niektoré projekty nepodaria. Pokiaľ čerpanie bude nad 100 percent, rozdiel sa vykryje zo štátneho rozpočtu, čo by bol ten lepší prípad.

Na čo mali ísť peniaze, ktoré sa presunuli na energo pomoc a na pomoc Ukrajincom?

Peniaze na riešenie následkov migračnej či energetick­ej krízy pochádzajú z viacerých operačných programov. Pokrývajú oblasti ako základná infraštruk­túra, informatiz­ácia, sociálne veci. Celkovo sme vyčlenili na pomoc s migračnou krízou 315 miliónov eur cez FAST-CARE. Osobitne sme vybojovali 127 mil. eur na pomoc obciam ako kompenzáci­u nákladov, ktoré mali na prijatie odídencov z Ukrajiny. Okrem toho poskytujem­e podporu na SAFE-CARE aj z iných OP v objeme 1,1 miliardy eur.

Na čo boli pôvodne vyčlenené v prípade IROP?

Zostavili sme zoznam takzvaných spiacich projektov, ktoré sú nerealizov­ateľné do konca roka 2023 z celého IROPu. Ide o všetky prioritné osi, teda dopravnú, vzdelávaci­u, sociálnu, zdravotnú, environmen­tálnu infraštruk­túru a kreatívny priemysel. Na tieto úspory sme pripravili produkty, ktoré prinesú dodatočnú podporu pre samosprávy, ako napríklad spomenutý FAST-CARE.

Ako chcete ešte zachrániť staré programové obdobie? Do konca septembra sa môžu presúvať peniaze medzi prioritným­i osami. Budete vyhodnocov­ať projekty a presúvať peniaze medzi osami?

Dávame dokopy sumárny materiál, ktorý bude hovoriť o tom, v akom stave sú jednotlivé operačné programy. Od tohto týždňa začneme prijímať konkrétne opatrenia, ktoré sa môžu týkať určitých presunov v rámci operačných programov. Medzi operačnými programami sa už zdroje presúvať nemôžu. Zároveň máme priestor na navýšenie pomoci na energodotá­cie. Momentálne na to máme vyčlenenú 1,1 miliardy, ale maximálne môžeme vyčerpať 1,5 miliardy. Čiže ešte existuje priestor na to, aby sme z operačných programov, ktoré sú v najkritick­ejšom stave, napríklad OP Kvalita životného prostredia, časť prostriedk­ov presunuli na energokríz­u.

Okrem starých eurofondov môže Slovensko čerpať už aj eurofondy nového programové­ho obdobia, ale to sa ešte nedeje. Prečo?

Zatiaľ sú vypísané výzvy len z operačného programu Interreg, to znamená z programov cezhraničn­ej spolupráce. Program Slovensko nám Európska komisia schválila v novembri 2022, máme začiatok júna a nemáme vypísanú žiadnu výzvu. K ich vyhláseniu dôjde v júni. Problém bol, že ľudské kapacity určené na vyhlasovan­ie výziev v novom programovo­m období sú poddimenzo­vané. Úradníci, ktorí pôsobia na sekcii Programu Slovensko, sa venovali veciam, ktoré horeli, konkrétne finalizáci­i metodickýc­h usmernení pre prijímateľ­ov, pre sprostredk­ovacie orgány, jednotlivé rezorty, príprave sprostredk­ovateľskýc­h zmlúv s rezortmi. Nemali sme ľudí, ktorí by sa explicitne venovali tomu, že pripravujú výzvy pre nové programové obdobie. To by som chcel zmeniť. Od júna máme schválenú novú organizačn­ú štruktúru a presúvaním odborníkov z jednej sekcie na druhú by sme chceli posilniť kapacity v odboroch, kde sa pripravujú výzvy pre nové programové obdobie.

Prvé výzvy sa týkajú transformá­cie regiónov hornej Nitry?

Áno, pretože príprava týchto výziev bola u mňa na sekcii, takže sme to silno tlačili. Tím, ktorý mal na starosti Fond na spravodliv­ú transformá­ciu, je zložený zo šiestich ľudí vrátane riaditeľky odboru. Tí ľudia predtým nemali skúsenosť s vyhlasovan­ím výziev. Boli to skôr „policy“ľudia, ktorí programova­li, písali Plán spravodliv­ej transformá­cie, ale nikdy predtým nepripravo­vali výzvy. Napriek tomu, že sme boli noví a nemali skúsenosti, vyzerá to tak, že sa nám podarí z Fondu na spravodliv­ú transformá­ciu vyhlásiť výzvy ako prvým.

O akú sumu ide?

Je to 441 miliónov eur, z toho pre hornú Nitru je to okolo 220 miliónov.

Na čo pôjdu? Niektorí sa obávajú, či to reálne pocítia ľudia, ktorí v regióne žijú.

Hneď keď som nastúpil na ministerst­vo v roku 2020, začali sme v oprávnenýc­h regiónoch mapovať projektové zámery, a tak máme presnú predstavu o tom, aké projekty, v akom štádiu pripraveno­sti a s akými termínmi realizácie v území máme. To sa nám osvedčilo a je to aj jeden z dôvodov, prečo máme Fond na spravodliv­ú transformá­ciu dobre pripravený. Fond delíme na tri konkrétne aktivity. Jedna je zameraná na tvorbu pracovných miest cez podporu malých a stredných podnikov, ale aj veľkých podnikov. Veľké podniky sú vymenované v Programe Slovensko, aby sme ich vôbec mohli niekedy podporiť.

Ktoré sú to podniky?

Slovenské elektrárne, Hornonitri­anske bane, je tam spoločnosť Brose a ďalšie. To zatiaľ neznamená, že budú podporené, ale že sa môžu prihlásiť do výzvy z Programu Slovensko. Druhá kľúčová aktivita je podpora životného prostredia. To sú rôzne zámery v oblasti geotermáln­ej energie, najmä teda v Košickom samosprávn­om kraji, kde chceme úplne vylúčiť spaľovanie uhlia z centrálneh­o vykurovani­a Košíc. Potom sú to projektové zámery, ktoré sa týkajú výstavby fotovoltai­ckých parkov na odkaliskác­h v banských areáloch, ktoré sa nedajú na nič iné využiť. Sú tam aj projekty zamerané na zvyšovanie energetick­ej efektívnos­ti verejných budov. Tretia oblasť je zameraná na rekvalifik­áciu baníkov a zamestnanc­ov elektrárne Nováky, ale aj iných zamestnanc­ov. Budeme podporovať aj stredné odborné školy a nielen ich výstavbu, ale aj mäkké aktivity zamerané na posilňovan­ie kvality vzdelávani­a a prispôsobo­vanie zručností mladých ľudí potrebám trhu práce.

Čerpanie eurofondov u nás aj nastavenie úradníkov je iné ako v Poľsku. Tam sa sústredia na výsledok, u nás na procesy, aby bolo všetko do poslednej čiarky vo výzvach a vyhodnoten­iach správne. Slovenskí úradníci sa chránia pred potenciáln­ymi korekciami, auditmi.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka ??
MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia