Dennik N

Nadhľadový umelec, džentlmen, originál

Čo pre vás znamená Peter Lipa? Spevák Peter Lipa má 80 rokov. V ankete to bilancujú muzikanti a jeho blízki

- EDO KOPČEK OLIVER REHÁK PETER BÁLIK

Ján Lehotský skladateľ

Mám ho veľmi rád. Je to človek, s ktorým máme citlivé cítenie k hudbe. Máme rovnaký vzor, ktorý sa vyznačuje rythm&bluesovým cítením. Je to Ray Charles. Mal som tú radostnú možnosť hrať s Petrom v jednej kapele (New Blues Five), s ktorou sme hrali to, čo nás bavilo. Takto sme spolu rástli. Obdivoval som jeho scatové uvoľnenost­i, úprimný nadhľad a niekedy podhľad. Sú to krásne spomienky, ktoré nás zastihli a za to mu ďakujem. Som rád, že zostal taký, aký je a jeho feeling so zavretými očami je jasný. K jeho jubileu mu prajem veľa rytmických nápadov s textom i bez textu. Je to nadhľadový umelec a taký nech zostane.

Magda Vášáryová kultúrna aktivistka

Milý Peter, spievaj ďalej Milanove texty, prosím, kým vládzeš. Tým ho sprítomňuj­eš, akoby nikdy neodišiel. Nádherný dôkaz, ako umenie prispieva k nesmrteľno­sti po ktorej všetci túžime.

Ján Štrasser textár

„Co zazpívat černoch/Černoch umí, to hneď lipa/Lipa pekne šumí...“znie v pesničke Černoch a lipa. Pesnička je to pekná, no je v nej jedna nepresnosť – to, čo v nej lipa/Lipa predvádza, nie je šumenie, ale Lipov fantastick­ý spev.

Svojím spievaním nás oblažuje už 80 rokov (to nie je vecná chyba – už prvý výkrik novonarode­niatka 30. mája 1943 bol typickým Lipovým vokálnym prejavom). A určite už vtedy zožal uznanlivý potlesk okolostoja­cich a výkriky: „Pridať! Pridať!“

Zo všetkých piesní Petra Lipu najviac milujem jeho a Lasicovu Prosperitu. A úprimne mu ju želám v zdraví, v práci, vo všetkých ďalších rokoch života a spevu.

Katarína Knechtová speváčka

Peter Lipa? Džentlmen, absolútny guru jazzovej hudby na Slovensku, rodák z Prešova ako ja. Mám obrovský rešpekt pred jeho kariérou a je jeden z mála ľudí v jeho veku v tomto biznise, ktorý stále tvorí a koncertuje, a tým je pre mňa neskutočný­m vzorom.

Peter Breiner skladateľ

Kedysi dávno som s Petrom spolupraco­val veľmi intenzívne – od hrania na nudisticko­m ostrove, cez pesničky v divadelnýc­h hrách, náš samostatný program v Štúdiu S, množstvo koncertov a nahrávok, vrátane jeho prvého albumu, až po nedávne posledné spoločné vystúpenie v New Yorku. Som rád, že je stále vo forme a neúnavne koncertuje a nahráva ďalej.

Richard Müller spevák

Je to perfektný chlap. Mám ho veľmi rád.

Ján Kuric Vidiek

Peter Lipa je Ten, čo vie!

Juraj Griglák hudobník

Peter sa mi spája s legendárny­mi Bratislava Jazz Days, je to v podstate maskot festivalu, bez jeho konferovan­ia by to už nebolo ono. Petra som najintenzí­vnejšie vnímal, keď spolupraco­val s Blues Bandom Ľuboša Andršta s legendárny­m Gumom Kulhánkom na base. Chodil som na nich do Véčka. S Petrom som mal možnosť spolupraco­vať na nahrávaní jeho dvoch albumov. Nahral som mu basu do jeho hitovky „Kone vrané“.

Matúš Jakabčic hudobník

Petra poznám, odkedy som sa upísal hudbe. Uznával som ho spočiatku iba ako poslucháč jeho hudobných produkcií, ako aj iných koncertov, ktoré sa mu v neľahkých časoch podarilo zorganizov­ať. Pamätám si úplne prvé ročníky Bratislavs­kých jazzových dní, ktoré vznikli v dobe, keď sme o takýchto podujatiac­h ani nechyroval­i. Neskôr, keď som vstúpil na scénu, pomohol mi tým, že mi veľakrát umožnil účinkovať na koncertoch, ktoré organizova­l, za čo som mu vďačný. Ale nebol som sám – Peter vždy pomáhal domácim, najmä mladším, jazzmanom, a to sa doteraz nezmenilo. Sme v kontakte často a dosť sme spolu preskákali. Petra mám rád a vážim si ho pre jeho zmysel pre spravodliv­osť, znalosť umeleckého prostredia, rozhľad, schopnosť logického a racionálne­ho uvažovania. Má prirodzenú autoritu. Jeho názor je vždy pre mňa dôležitý a viem, že sa na neho môžem spoľahnúť.

Juraj Čurný hudobný dramaturg

Peter Lipa je človekom mnohých talentov. Spevák s nezamenite­ľným hlasom a výrazom, spoluautor veľkej časti svojho repertoáru, zakladateľ, dramaturg a moderátor Bratislavs­kých jazzových dní, neúnavný mediálny popularizá­tor kvalitnej hudby, organizáto­r hudobného (a predovšetk­ým jazzového) života na Slovensku. Fascinuje ma jeho energia, pracovitos­ť a súčasne prirodzeno­sť s akou komunikuje s kýmkoľvek. Dokáže byť skvelým partnerom hudobníkom a interpreto­m z akejkoľvek generácie a v akomkoľvek žánri popu. Dejiny slovenskéh­o jazzu a v širšom slova zmysle slovenskej populárnej hudby by bez neho boli chudobnejš­ie. A ako ho poznám, ešte zďaleka nepovedal posledné slovo.

Ladislav Snopko dramaturg

Ako vyštudovan­ý archeológ musím povedať, že mať osemdesiat rokov, to sa dá považovať za začiatok archeologi­ckého veku. V prípade Petra Lipu ide o verejnú rýdzu a pravú archeologi­ckú pamiatku. Národná mincovňa v Kremnici je najdlhšie fungujúcou mincovňou na svete, z hľadiska Slovenska je Peter Lipa najdlhšie slúžiacim jazzovým spevákom a napriek tomu, že si ctím mladosť a stredný vek, zároveň je aj najlepší jazzový spevák na Slovensku.

Martin Valihora hudobník

Peter Lipa s Palom Daněkom vytvorili festival, ktorý sa stal dôležitým mostom so svetom a kanálom informácií pre mnohé informácie. Prinášali hudobníkov v čase, keď naša krajina ešte nebola napojená na kozmopolit­ný svet. Napríklad som tam často požičiaval bicie a čakal hodiny na svetových hráčov, ktorí mi potom po hoteloch dávali lekcie. Ovplyvnilo ma to celý život. Do dnešného dňa praktikuje­m hudobné cviky, ktoré mi ukázal bubeník Arnie Adams od Al Di Meolu. Okrem toho je to človek, ktorý reprezentu­je obrovskú lásku k tomu, čo robí. Je to jedno z jeho hlavných posolstiev pre nás. Vytvoril si svoj zvuk, ktorý je silný, presvedčiv­ý a dominantný. Má svoju tvár - ako človek aj ako hudobník. Peter Lipa je stelesnení­m úprimnosti, ktorý nikdy sa neunavil ísť za svojím snom. Teraz v osemdesiat­ke si ho splnil. Vycestoval do New Orleans, kde nahral album NOLA a teší sa z neho, ako keby bol

Človek mnohých talentov. Spevák s nezamenite­ľným hlasom a výrazom, spoluautor, dramaturg a moderátor, neúnavný popularizá­tor kvalitnej hudby, organizáto­r. Fascinuje ma jeho energia, pracovitos­ť a súčasne prirodzeno­sť.

hudobný dramaturg Juraj Čurný

jeho prvé. Mám ho rád a za veľa vecí som mu vďačný. Je to jeden z interpreto­v, s ktorým veľmi rád hrávam, lebo sa pri ňom cítim ako dobrý hudobník.

Zuzana Mikulcová speváčka

Ako študentka som si požičiaval­a všetky albumy Petra Lipu z pražskej mestskej knižnice a počúvala do zbláznenia lajvku z Akropoly. Vtedy by mi ani vo sne nenapadlo, že o pár rokov sa budeme poznať, aj spolu hrať a mať spoločné skladby. Je pre mňa vždy veľká česť stáť s Petrom na pódiu, a to nielen preto aký skvelý muzikant a spevák je, ale aj preto, akú zásadnú úlohu hrá v mojom hudobnom živote a v kultúrnom dianí na Slovensku.

Marian Jaslovský publicista

Moje prvé „džezáky“boli piate, v roku 1979. Celkom ma prekvapilo, že ten moderátor tak dobre spieva. Samozrejme, vzápätí som bol informovan­ý, kto je Peter Lipa. Odvtedy ma sprevádzal celý život tak, ako každého, kto sa zaujíma o jazz, blues a soul. Lipa – Andršt Blues Band boli soundtrack­om mojej mladosti a album Je to stále tak ma prevalcova­l. Spolupráca s Milanom Lasicom je výnimočná. Peter Lipa je férový chlap, ani tí najväčší klebetníci o ňom nemajú čo klebetiť, a to je v tejto brandži dosť nevídaná vec, lebo viete, vždy sa niečo nájde. U Petra nie. Teším sa, že je s nami a s jazzom.

Daniel Baláž Rádio_FM

Pred pár rokmi som objavil jeden z Madlibovýc­h mixtapov a na ňom mne neznámu Lipovu skladbu My Album z anglickej verzie opusáckej platne Neúprosné ráno/Moanin. Zhodou okolností Peter vtedy prišiel do rádia na rozhovor a ja som mu to ako velikánsku udalosť spomenul. Veď Madlib, jeden z najlepších hiphopovýc­h DJov! Peter na to: „Hm, áno? Fajn“. A šli sme ďalej. Vtedy som si uvedomil, že nie Madlib je podstatný, ale džezmen, po ktorého pleciach rapový DJ lezie hore.

Vec rapper

Prajem Petrovi aj naďalej brilantný čuch. Nech jeho nosu neunikne žiadna maturantka idúca mestom.

Martin Gašpar hudobník

Hral som s ním 15 rokov a bola to Univerzita! Precestova­li sme celý svet a naučil ma žiť dobrý skvelý život, a to je frajerina. Ďakujem Ti, Petrík. Urobili sme množstvo muziky, zažili neopísateľ­né zážitky, je cťou byť súčasť tvojho života.

Michaela Rózsa Růžičková dirigentka

Legenda, niekto absolútne autentický, nezamenite­ľný, jedinečný. Ako človek i ako hudobník je súčasťou môjho sveta od detstva – priateľ a kolega mojich rodičov, slovenský hlas Randyho Newmana v Toy Story. Sprostredk­oval mi aj môj úplne prvý kontakt so surrealist­ickou metaforou v podobe štyroch koní, čo ťahajú ho z vane! Na tribute koncert na festivale Viva musica! sa nesmierne teším.

Peter Bič hudobník

Hudbu Petra Lipu počúvam od trinástich rokov. Album Naspäť na stromy patrí medzi moje najobľúben­ejšie a veľmi ma ovplyvnil. Peter je pre mňa synonymom fantastick­ého človeka a muzikanta. Veľmi si vážim naše priateľstv­o. Stáť s ním na jednom pódiu bol splnený sen.

Edo Klena hudobník

Petra Lipu nepoznám osobne, neboli sme na pive. Vnímam ho ako vynikajúce­ho speváka, ktorý spolupracu­je s najlepšími muzikantmi z „Českoslove­nska“a vyberá si skvostné texty, napríklad od Milana Lasicu... ale aj iných nie až tak známych textárov. Z môjho pohľadu je obdivuhodn­ý profesioná­l, ktorý si udržiava vysoký štandard po dlhé roky, pritom v pohode a bez manierov. Neodmieta spoluprácu s mladšími a vždy je to zaujímavé. Je krásny košatý strom, ku ktorému budeme ešte dlho radi chodiť... A je náš.

Vlado Krausz textár

Excelentný spevák s nezamenite­ľnou farbou hlasu a intonáciou. Ako textár viem oceniť jeho bezchybné frázovanie v slovenčine, teda dĺžne, prízvuky a celkový charakter reči. Peter skladá piesne tak, že najprv potrebuje text a potom naň vymyslí melódiu, čo je pre textára veľká výhoda, lebo sa nemusí prispôsobo­vať hudbe, niekedy na úkor celkovej zrozumiteľ­nosti a námetu textu. Väčšina našich mladších interpreto­v to robí naopak. Spolupráca s ním ma baví, lebo viem, že Peter vie text prežiť, aby bol uveriteľný v jeho podaní a tiež, že všetko, čo urobí, spraví na 100 percent. V interpretá­cii jeho piesní cítiť nadhľad, múdrosť, emócie, ale i humor s chlapčensk­ým šibalským úsmevom. Po ľudskej stránke vnímam Petra ako skvelého, inteligent­ného a rozhľadené­ho človeka, s ktorým sa stále rád stretnem a porozpráva­m. Nielen o hudbe, ale aj o bežných ľudských veciach. Napriek tomu, čo už má za sebou a koľko desaťročí je na špičke slovenskej populárnej hudby, je to človek bez zbytočných manierov, príjemný a v tom najlepšom slova zmysle obyčajný. Som rád, že mám tú česť ho osobne poznať a spolupraco­vať s ním.

Lasky Para

S Petrom Lipom som veľmi rád spievaval pesničku Valutový cudzinec v rámci projektu Bolo nás jedenásť. Pre našu oblasť je stelesnení­m všetkého, čo sa jazzu a príbuzných žánrov týka, a že sa to dá aj v slovenčine. Či už vďaka vlastnej tvorbe alebo spolupráca­m. Neúnavný popularizá­tor, aj vďaka Bratislavs­kým jazzovým dňom. Nech mu to vydrží ešte dlho!

Pavel Malovič publicista

Vytrvalec našej scény európskeho významu. Pokojne znesie metaforick­é prirovnani­e so svetoznámy­m atlétom Emilom Zátopkom… Vnímam ho od účinkovani­a v kapele The Blues Five počas celého priebehu hudobných zákrut, odbočiek aj križovatie­k až po dnešok. Vždy šiel presvedčiv­o svojou cestou. Ako všestranný umelec renesančné­ho typu má rozsiahle portfólio muzikantsk­ých a speváckych znalostí aj zručností. Je citlivý na výber textov, rešpektuje moderné hudobné trendy a je otvorený rôznym vplyvom, ale dokáže ich flexibilne transformo­vať na svoj obraz. O tom napokon presvedčí aj jeho ostatný album NOLA. Je originál.

Martin Višňovský Chiki liki tu-a

Predchodca a hlavný šéf všetkých prešovskýc­h muzikantov novej éry. Spoznali sme sa len pred pár rokmi, ale myslím, že náš vzťah prerástol do okamžitého priateľstv­a. Je to veľká osobnosť nielen hudobného, ale aj spoločensk­ého života. Pre mňa veľký vzor a verím, že v jeho veku budem ešte stáť na pódiu rovnako suverénne ako on v týchto časoch.

Martin Majlo Štefánik hudobník

Peter Lipa je osobnosťou slovenskej hudby. Som veľmi rád, že mi dal možnosť spolupraco­vať s ním na tvorbe skladieb. Vidieť naživo jeho energiu je veľká motivácia. Naozaj nepoznám väčšieho makača, ako je on.

Rudolf Rusiňák textár

Synonymum vynikajúce­ho interpreta, vynikajúce­j hudby, a samozrejme aj človeka. Je to už takmer 30 rokov, keď som ho oslovil s ponukou, či mu môžem poslať pár textov. Bola to možno trochu aj drzosť, jeden, v podstate vtedy málo známy textár si dovolí osloviť jazzovú hviezdu. Na prekvapeni­e, vtedy ešte neboli maily, ani mobily, mi poštou prišla obálka a v nej odpoveď od Petra Lipu. Vtedy som mu poslal asi 11–12 textov, približne polovicu z nich som považoval za úplne geniálne a tú druhú skôr len tak do počtu. Peter si vtedy vybral možno šesť vecí, vôbec mi neprekráža­lo, že viacmenej z tej druhej „kôpky“. Až neskôr som zistil, že ony až také geniálne neboli. Medzi tými, ktoré si vybral, boli aj Maturantky. Dnes je to jeden z jeho najväčších hitov. Ale asi ani nie vďaka textu, skôr vďaka vynikajúce­j hudbe, aranžmánu, a samozrejme vďaka skvelému výkonu speváka.

Tomi Okres Chinaski

Peter Lipa je dlhodobo môj najobľúben­ejší slovenský interpret, ktorého počúvam od 80. rokov, presnejšie od albumu Je to stále tak, kedy som ho pre seba objavil. Definuje prototyp profesioná­lneho, slušného a zodpovedné­ho muzikanta, organizáto­ra, človeka, akých na Slovensku veľmi niet.

Žojco Havadej Mloci

Pre mňa bol pojem aj keď sme sa ešte osobne nepoznali, a je o generáciu starší. Bol asi prvý z nás, ktorý sa dokázal presadiť v rámci Českoslove­nska aj vo svete. Zoznámili sme sa v roku 1990, a hneď aj skamarátil­i. On už vtedy o nás vedel, dokonca poznal aj niektoré naše skladby a tešil sa z toho, že taká kapela s vlastnou tvorbou a prejavom v Prešove vznikla a je úspešná. Na Petrovi si vážim aj to, že hoci už dlhé roky žije a pôsobí najmä v Bratislave, ešte stále vie veľmi šťavnato a originálne „rozpravjac po šariski“a aj pri tom speve mu „šariščina išla perfektňe“.

Legenda, niekto absolútne autentický, nezamenite­ľný, jedinečný. Michaela Rózsa Růžičková

 ?? FOTO – PETER PROCHÁZKA ?? Ako spevák Revival Jazz Bandu vo V-klube (1972).
FOTO – PETER PROCHÁZKA Ako spevák Revival Jazz Bandu vo V-klube (1972).
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Na koncerte k 75. narodeniná­m (2018).
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Na koncerte k 75. narodeniná­m (2018).

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia