Dennik N

Tragické, komické a tragikomic­ké prvky slovenskej štátnosti

Týždeň v práve: 1. Stranger Things 2. Tinker, Tailor, Soldier, Spy 3. Minority Report

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. STRANGER THINGS

Veľké dejiny vedia byť sviňa. Občas takmer všetkým pomôžu (v skutočnost­i sa najeme práve z grafov), často takmer všetkým ublížia. Každému trochu inak a zároveň veľmi podobne. Ale aspoň ich človek nemusí brať osobne.

Zato keď si vás štát vyberie, aby si z vás uťahoval, nikto iný si tú paseku nemusí ani len všimnúť, a predsa máte pocit, akoby sa vám do tváre vyškieral samotný leviatan.

Raz už sme tu spomenuli osud rodiny, kde dcérka zápasí s cukrovkou a so 60-percentným zdravotným znevýhodne­ním, ale úrady jej rodičom už roky hovoria, že žiadnu špeciálnu opateru nepotrebuj­e. Úplne zdravý človek má 120 bodov sebestačno­sti, ona má vraj 115.

Nemá to ten náboj ako parlamentn­é žonglovani­e s miliardami ani tú spoločensk­ú brizantnos­ť ako úryvky z vyšetrovac­ích spisov. Nie je to jednoducho divácky atraktívne. A zároveň je to poloha, v ktorej si človek onen prorodinný zápal štátu dokáže overiť na vlastnej koži.

Táto konkrétna vec sa vlečie už tri roky. S tými istými chybami, pre ktoré už to správny súd dvakrát zrušil, a s ďalšími, ktoré pribudli. Tu ich všetky rozpletať nejdeme, ale jednu ukážku si dovolíme.

Pri tom prvom raze dostali rodičia od Najvyššieh­o správneho súdu odkaz, že šesťročné dieťa, ktoré má aplikovanú kanylu so životne dôležitým inzulínom, netreba pri sprchovaní kontrolova­ť o nič viac ako zdravé dieťa. Ťažká chyba v úsudku, ale Krajský súd v Nitre sa jej nezľakol, neuľahčil si život a rozhodol ako orgán výkonu spravodliv­osti. V čerstvom rozhodnutí Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zas možno nájsť tvrdenie, že malé dieťa s cukrovkou potrebuje pri príjme stravy rovnaký dohľad ako úplne zdravé dieťa. „Pri príprave stravy pre každé (šesťročné, deväťročné) dieťa rodič kontroluje, či jednotlivé zložky potravy sú v záručnej dobe a môžu byť použité pri príprave jedla pre dieťa. Dieťa, ktoré nemá ťažkú poruchu zraku a mentálnu poruchu, vie čítať a je dospelou osobou dostatočne inštruovan­é, ako hľadať na obaloch potravinov­ých výrobkov dátum záručnej doby, a vie si tento údaj na obale prečítať. Maloletá nemá ťažkú poruchu zraku ani mentálnu poruchu.“

Nemá ju ale dospelý, ktorý je schopný sa pod toto podpísať? Dátum spotreby ako argument pri šesťročnej či deväťročne­j diabetičke? Co to kurwa jest?!

Ak chce štát pre malé deti s ťažkým zdravotným postihnutí­m sparťanskú výchovu, nech prežijú len tí najsilnejš­í, mohol zostať pri tej tretej hodine telocviku. A k povinnosti­am rodičov s deťmi, ktoré majú metabolick­ú poruchu, nepchať do zákona toto: „Zdravotný stav vyžaduje osobitnú starostliv­osť zo strany rodičov pri sledovaní celkového zdravotnéh­o stavu, sledovanie merateľnýc­h hodnôt, presnú aplikáciu inzulínu v určených dávkach a v určenom čase, denný dozor, prevenciu akútnych zápalových ochorení, prípravu diéty, sprevádzan­ie do špecializo­vaných zdravotníc­kych zariadení, ošetrovani­e komplikáci­í. Táto skupina ochorení si vyžaduje osobitnú starostliv­osť do

15. roku veku dieťaťa.“

Alebo predsa len ešte jeden príklad, menej poburujúci, ale z hľadiska postoja štátneho orgánu k osobe v núdzi podobne výpovedný. Komplexný posudok, z ktorého úrad so sídlom v Bratislave vychádza, doručili účastníkov­i konania až so zamietavým rozhodnutí­m, a to napriek tomu, že ich opakovane upozornil na judikát Najvyššieh­o súdu, ktorý úradu prikazuje umožniť žiadateľov­i, aby sa s posudkom ešte pred rozhodnutí­m oboznámil a vyjadril sa k nemu. To sa rozhodli ignorovať a otcovi dievčatka napísali, že mu nič posielať nemuseli, lebo sa mohol prísť osobne pozrieť do spisu.

Ono sa to ťažko vysvetľuje, tak skúsme plasticky. Bývate a pracujete v Nitre, odvolací úrad sídli v Bratislave. Netušíte, kedy, od koho a aké podklady si úrad vyžiadal, ale po tom všetkom sa spoliehate, že si hádam netrúfnu hodiť paragrafy znova raz za hlavu a nenechajú si to pre seba. Čo iné vám napokon zostáva. Nevedú ten spis elektronic­ky a jediná šanca zistiť, čo je v ňom, je ísť sa pozrieť priamo do šanónu. Na blind. V tomto prípade z Nitry, ale ak by ste bývali v Horných Obdokovcia­ch, tak odtiaľ je to stále bližšie ako z Uličského Krivého. V Bratislave na Špitálskej ulici je kancelária a v nej je spis, a ak chce „stránka“vedieť, čo si doň úrad zhromaždil, nech sa v určenom čase príde pozrieť. Čo keď práve dnes niečo príde?

Vo veľkom pláne záchrany demokracie je to, samozrejme, banalita. Každý deň sa takéto a horšie veci dejú desiatkam, stovkám, možno tisícom ľudí. Štátnosť, demokracia, vláda práva však nie sú mohyly na návštevu v sviatočný deň ani konverzačn­é témy pre sitdown turné našich troch prorokov apokalypsy. Sú to kóty každodenné­ho praktickéh­o stretnutia s mocou. Ako raz pre internetov­ý archív povedal Mahátma Nikolajevi­č Churchill, všetky uspokojivé kontakty so štátom sa na seba podobajú, každý zlý je zlý svojím vlastným spôsobom. Či naopak?

2. TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY

Autor nechce pôsobiť ako kverulant a už vôbec sa nechce priznávať k tomu, že by si tvoril názor podľa seriálu Homeland, ale povedzme, že intuitívne sa mu nezdá úplne kóšer, keď sa obsah spravodajs­kých informácií zverejňuje v politickýc­h diskusiách. Niežeby tomu rozumel, ale dve okolnosti v ňom vyvolávajú pochybnost­i.

Keď sa verejnosti nahlási, že nepriateľ si kúpil konkrétne osoby, aby to, čo robili doteraz, robili aj naďalej, nahlási sa tým nepriateľo­vi, že vieme, čo, ako a s kým tu podniká. Možno to tak má byť, ale John le Carré sa vždy tváril, že (kontra) rozviedka je sofistikov­anejšia záležitosť.

No a potom je tu zákon o SIS, ktorý hovorí, že parlamentu, prezidentk­e a vláde sa spravodajs­ké informácie poskytujú len na splnenie zákonom určeného účelu a pod podmienkou, že ich poskytnutí­m nedôjde k ohrozeniu plnenia konkrétnej úlohy informačne­j služby alebo k odhaleniu zdrojov a prostriedk­ov informačne­j služby alebo totožnosti osôb konajúcich v jej prospech. Všetci sú pritom viazaní mlčanlivos­ťou.

Analogická úprava sa vzťahuje na vojenskú rozviedku aj kontrarozv­iedku.

To, že sa k utajovanej skutočnost­i tohto typu dostane minister obrany, je vecou úvahy spravodajs­kej služby, to je lege artis. Nikdy sa to však neposkytuj­e s povolením zdieľať informáciu so šírym svetom, to podlieha relatívne zložitému procesu.

Taľafatky? Tak nič, pardon.

3. MINORITY REPORT

Kde treba oceniť zdržanlivo­sť demokratov, je téma údajných zákulisnýc­h príprav na zmenu priamej voľby hlavy štátu. Možno sa vám zdá, že okrem tlačoviek sa viac ani nedalo urobiť, keďže priama voľba je zakotvená v ústave.

Autor, naopak, očakával, že ku všetkým ostatným pribudne ešte mimoriadna schôdza s návrhom novely ústavy, aby akúkoľvek zmenu spôsobu, akým sa volí prezident(ka), museli občania potvrdiť v referende. Šach-mat, dezoláti!

To, že sme sa nedočkali, môže znamenať jednu z dvoch vecí: buď už to netreba, lebo demokraciu zachránil práve ten mediálny hurhaj, alebo naďalej platí, že referendum je hrozbou pre demokraciu. Tú ozajstnú, dobrú, tú našu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia