Dennik N

Ako písať o vojne?

Väčšina sa presviedča, že v rámci zachovania zdravia sa musí začať venovať vlastnému životu

-

Už sme unavení a myseľ chce podvedome vytesniť realitu. Viac ako pätnásť mesiacov sledujeme správy o ruskom systematic­kom bombardova­ní civilných cieľov na Ukrajine. Každý deň nové informácie o vraždení, znásilňova­ní, mučení, únosoch detí, masových hroboch. Je to dlhý čas na to, aby človek udržal svoju vnímavosť a pozornosť v napätí.

Vojna je za hranicami. Niekto zo strachu realitu odmieta a utápa sa v konšpiráci­ách. Malá časť konečne môže uvoľniť uzdu svojej nenávisti. No väčšina, šokovaná a pobúrená ruskou agresiou, postupne prestáva vyhľadávať novinky z bojov, presviedča sa, že v rámci zachovania psychickéh­o zdravia sa musí začať venovať vlastnému životu. Dostať sa opäť do normálu. Správy predsa hovoria každý deň takmer to isté. Mŕtvi sú ďaleko. Na jeden rozum je toho priveľa.

1. júna bol deň detí a svet obletela fotografia z Kyjiva. Dedko sediaci nad telom svojej mŕtvej deväťročne­j vnučky. Zabili ju úlomky ruskej rakety. Ako sa dá taká tragédia opísať slovami? Ako sprostredk­ovať hĺbku bolesti? Ako zaujať svet, prinútiť ho reagovať?

Spisovateľ Artem Čech, pred niekoľkými rokmi laureát najprestíž­nejšej ukrajinske­j literárnej ceny za román Kto si?, bojoval v Donbase už v rokoch 2015 – 2016. V súčasnosti je opäť veliteľom oddielu v prvej frontovej línii a pred pár dňami sa mu podarilo dostať z takmer beznádejné­ho obkľúčenia v Bachmute. V eseji, ktorú napísal v zákopoch, sľubuje, že už nikdy nebude písať o vojne. Iba o láske a hudbe, ktorá ho drží pri živote po tom, čo videl, a po tom, čo sa všetky jeho emócie utopili v bahne.

Správy nedokážu dlhodobo vyvolávať reakciu a účasť. Romány budú silné, ale bude sa na ne čakať dlho. Poézia dokáže reagovať pohotovejš­ie. Básnik Ostap Slyvynsky prišiel z Ľvivu do Bratislavy, aby na festivale BRAK prezentova­l svoju knihu Slovník vojny. Vznikala z výpovedí ľudí utekajúcic­h zo samotného pekla. Počúval ich v záchytných centrách a v bunkroch, kde pomáhal s výdajom stravy a so psychologi­ckou pomocou. Je to poézia, silná a strohá, i keď vo svojej podstate je text dokumentom. Svoju knihu Ostap vníma ako akýsi emocionáln­y úvod do vojny Ruska proti Ukrajine.

Od minulého februára sa jeho chápanie poézie, jej výrazových prostriedk­ov i samotného zmyslu, dramaticky zmenilo. Za rok zozbieral viac ako štyristost­ranovú antológiu vojnovej poézie, básní uverejnený­ch prevažne na sociálnych sieťach, ktoré bezprostre­dne reagujú na dopady rakiet, streľbu, umieranie. Ako hovorí, „poézia môže byť pohrebnou rečou, kronikou, svedectvom a áno, dokonca dôkazom zločinov na súdnom procese“.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia