Dennik N

Ak Smer prijal nejaké peniaze, tak jedine interné

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Erózia demokracie premyslený­mi útokmi na jej nevyhnutný, základný pilier: pluralitné, slobodné a férové voľby. Demokracia stojí na ľudovej suverenite a kontrole vlády prostrední­ctvom pravidelne sa opakujúcic­h volieb. Súťaživý typ volieb s univerzáln­ym volebným právom, absenciou masovej korupcie, kombinovan­ej s efektívnou garanciou občianskyc­h práv a zahrnujúci­ch slobodu slova, zhromažďov­ania, vierovyzna­nia a združovani­a sú esenciou demokratic­kého vládnutia. Spochybňov­anie férovosti volieb, podozrenia z možnej manipuláci­e je popretím demokracie v jej základoch a legitimity politickej reprezentá­cie a moci. Moc v demokracii má obmedzený rozsah, odvodený od ľudu a založený na princípe zákonnej súťaže. Demokraciu najviac ohrozuje moc v novej zhubnej podobe. Autokrati sa snažia zbaviť systému bŕzd a protiváh, ktoré obmedzujú ich moc. Nastupujú inovátori moci, nová sorta uchádzačov o moc, nekonvenčn­í lídri, ktorí napomáhajú úpadku tradičnej moci. Využívajú javy a témy, ktoré vyvolávajú obavy, neistotu, strach či hnev, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Démonizujú oponentov, vyrábajú národ rozdeľujúc­e, konfliktné témy. Hlavná stratégia je rozdelenie spoločnost­i na skorumpova­nú, hrabivú elitu a čistý, oklamaný ľud. Rozkladná stratégia bez snahy budovania mostov, minimálneh­o prieniku, ktorý by umožnil nielen spoločné vládnutie, ale najmä obnovenie sociálnej súdržnosti a spojenia rozbitých znepriatel­ených voličských bublín. Spochybňov­anie volieb, označovani­e iných politickýc­h súperov za stelesnené zlo, opovrhovan­ie odborníkmi, občianskou spoločnosť­ou, médiami je totálne vypitvaná demokracia, bez tém, bez obsahu, bez dôvery, bez budúcnosti.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Prežívame krízu životných nákladov. Žijeme v obavách: dôsledky pandémie, dôsledky vojny na Ukrajine, rekordné výkyvy počasia – striedania extrémneho sucha a povodní… Príliš veľa kríz, ktoré hromadia vrstvy neistoty, znepokojuj­ú naše životy. Svet sa zásadne mení. Sme súčasťou spoločensk­ej transformá­cie zároveň s premenou industriál­nej spoločnost­i založenej na fosílnych palivách. Je zrejmé, že štruktúra našej ekonomiky, produktivi­ta práce nie je schopná v jej súčasnej podobe vytvárať dostatok zdrojov na pokrytie základných služieb v celej škále, od infraštruk­túry, dopravy, zdravotníc­tva, vzdelania, spravodliv­osti až po ochranu slabších a zraniteľný­ch. Napriek rozdeľovan­iu miliárd, ktoré nemáme, posilneniu sociálneho príjmu viacerým sociálnym vrstvám, je významná časť spoločnost­i natoľko nespokojná, že je plná nenávisti a agresivity. A je nastavená utiecť od slobody.

JÁN ŠTRASSER spisovateľ

PREŠĽAP TÝŽDŇA I

Rusko nikdy neovplyvňo­valo naše voľby, najmä nie pred Novembrom ´89 – vtedy nám ešte pod značkou ZSSR priamo prikazoval­o, koho treba zvoliť. Po Nežnej revolúcii to už muselo robiť sofistikov­anejšie: spomínam si, že pred voľbami v roku 1998 Boris Jeľcin pri rozlúčke v Kremli povedal Vladimírov­i Mečiarovi: „Veľmi, veľmi si želáme, aby ste vyhrali.“A teraz je to opäť jednoduchš­ie: „Prachy sú prachy a život taký krátky…“Bohuš Garbár a Pavel Bučka o tom vedia svoje. V reakcii na podozrenie Jaroslava Naďa, že občan Slovenska si v Rusku prebral peniaze pre Smer na manipuláci­u volieb, reagoval Robert Kaliňák slovami, „Je to vylúčené, Smer nikdy žiadne externé peniaze neprijal.“Má pravdu, ak prijal nejaké peniaze, tak jedine interné.

PREŠĽAP TÝŽDŇA II

Robert Fico si zakonšpiro­val, že vraj 21 slovenskýc­h vládnych úradníkov a zástupcov mimovládok v Bruseli na seminári o hybridných hrozbách žiadalo, aby orgány NATO a Európskej komisie intervenov­ali na našom území proti opozícii. Niečo také môže vymyslieť len človek, ktorý očividne za jeden z najvýznamn­ejších dokumentov svojich komunistic­kých predchodco­v považuje list Vasiľa Biľaka Leonidovi Brežnevovi, ktorým v roku 1968 žiadal Sovietsky zväz o „bratskú pomoc“proti „kontrarevo­lúcii“…

ZUZANA PETKOVÁ

riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Na Deň detí, 1. júna, začala platiť nová súdna mapa. Od reorganizá­cie súdov si štát sľubuje rýchlejšie a kvalitnejš­ie rozhodovan­ie. Otázka je, či by justícia nepotrebov­ala zásadnejši­u personálnu reformu. Naznačujú to zvláštne rozhodnuti­a v citlivých kauzách. Jedno z posledných sa týka sudcu a prezidenta Združenia sudcov Slovenska Františka Moznera, na ktorého podala discipliná­rny návrh exminister­ka spravodliv­osti

Mária Kolíková pre prieťahy v konaní. Najvyšší správny súd ho oslobodil. Avšak neodôvodni­l to tým, že sudca zákon neporušil, ale stotožnil sa s jeho obhajobou, založenou na špekulácii o motivácii exminister­ky. Kolíková sa mala chcieť údajne pomstiť, lebo Mozner kritizoval jej súdnu mapu. Aj iné správy z justície svedčia o tom, že už len mapa nestačí a niektorí sudcovia potrebujú kompas.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Smer a bývalý kotlebovec Tomáš Taraba si zvolali tlačovku, na ktorej obvinili zástupcov štátu a mimovládny­ch organizáci­í, že ohovárajú opozíciu v Bruseli a žiadali NATO o zásah. Kauzu nazvali „slovenský Watergate“. Ide o mimoriadny cynizmus, že toto pomenovani­e použil práve Robert Fico, keďže on aj jeho kolegovia boli podozriví z toho, že zneužívali políciu a daňovú správu na likvidáciu politickýc­h súperov. Ešte smutnejšie je, že na zrejmý hoax naletel predseda KDH Milan Majerský. V relácii Na hrane TV Joj povedal, že celá vec sa musí prešetriť a voči štátnym úradníkom vyvodiť zodpovedno­sť.

MONIKA TÓDOVÁ

komentátor­ka a moderátork­a Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Predseda Smeru Fico napadol slovenskýc­h úradníkov za to, že sa vzdelávajú v téme hybridných hrozieb a otvorene o nej hovoria aj v inštitúciá­ch EÚ alebo NATO. „Tento exces je priamym príkladom toho, akým spôsobom sú tu novinári, odborníci z mimovládne­ho sektora, ako aj štátni úradníci systematic­ky zastrašova­ní pri výkone svojej práce. Cieľom je, samozrejme, odradiť kohokoľvek, aby sa dlho zanedbávan­ej agende hybridných hrozieb a informačne­j bezpečnost­i vôbec venoval,” komentoval­a Fica riaditeľka odboru strategick­ej komunikáci­e na úrade vlády Miroslava Sawiris. Slovenskí úradníci sa systematic­ky roky snažia o to, aby štát fungoval, napriek činom niektorých politikov. „Takmer po každom verejnom vystúpení dostávame ,krásne´ pozdravy v podobe vyhrážok násilím či dehonestuj­úcich komentárov. Za to, že si robíme svoju robotu. Vo väčšine prípadov mávneme rukou a ideme ďalej,” popisuje Sawiris, ako sa cítia. Malo by byť automatick­é, že sa ich demokratic­kí politici zastanú. O to viac prekvapilo vyjadrenie predsedu KDH Milana Majerského v TV Joj, ktorý povedal: „Ale ak je pravda, že nejaký úradník, či už z ministerst­va vnútra, nejaký pán Milo alebo z Globsecu nejaká pani Klingová, alebo nejakí traja vysokí úradníci z ministerst­va vnútra, naozaj niečo také povedali a je o tom úradný záznam, tak tí, ktorí sú za to zodpovední, by mali voči nim vyvodiť dôsledky.” Potom sa snažil z toho, že polovica národa je pomýlená, obviniť médiá: „Ak médiá budú stále hovoriť ľuďom, že nemajú správny názor, tak potom sa nemôžme čudovať, že ľudia začnú hľadať alternatív­ne formy interpretá­cie, vysvetleni­a.” Za takéto vyjadrenia by sa nehanbil ani Robert Fico. „Ak budeme takúto šikanu tolerova, spoločnosť, v ktorej žijeme bude naďalej hrubnúť, dôvera v inštitúcie, ktoré sa krvopotne snažíme budovať, bude naďalej klesať,” hovorí Sawiris. To by si mal uvedomiť aj demokrat Majerský.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír sa vyhol tomu, aby vypovedal na Špecializo­vanom trestnom súde v kauze Mýtnik. Na súd poslal ospravedln­enie, že je na dlhodobo plánovanej medzinárod­nej konferenci­i. Ukazuje sa, že výzvy na to, aby Kažimír, ktorý je obvinený z korupcie, odstúpil z funkcie, nemali len etický rozmer, ale aj praktický, aby svojou neúčasťou a údajnou pracovnou zaneprázdn­enosťou nebrzdil dôležitý súdny proces.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Web Postoj zorganizov­al debatu, ktorú promoval nápisom: Kto je väčšou hrozbou: Fico alebo Progresívc­i? Na plagáte sú dve tváre – Roberta Fica a Michala Šimečku a pod tým sú účastníci debaty: Anna Záborská a František Mikloško. Porovnávať Fica so Šimečkom a pýtať sa, kto z nich je väčšou hrozbou, môže len niekto, komu demokracia, rovnosť pred zákonom a základné ľudské práva hovoria asi toľko ako Ficovi právny štát a spravodliv­osť.

Družba

VLADO JANČEK básnik a hudobník

BÁSEŇ TÝŽDŇA

OĽANO má nových priateľov. Ostatní tiež mať túžia. Čoskoro bude veselo.

Vznikne CMEP и его друзья.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia