Dennik N

Mr. Nesympatia sú Fico a Matovič

Nie je povinnosťo­u hlasovať za Ódora, ale mala by byť povinnosť nerobiť to ako Smer a OĽaNO

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Počas celého týždňa sa predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor stretával s lídrami vybraných politickýc­h strán. O výsledku rokovaní podá informáciu v priebehu nadchádzaj­úceho týždňa. Je len minimálna šanca, že ním bude vyslovenie podpory v parlamente.

Ódor predstavil politikom tri svoje priority:

– čerpanie eurofondov a peňazí z plánu obnovy,

– boj s infláciou a cielená pomoc zraniteľný­m častiam obyvateľst­va,

– zabezpečen­ie pokojných volieb.

S kým sa stretol a aká bola reakcia:

Smer. Strana Roberta Fica je preferenčn­e najsilnejš­ia. Hoci čoraz viac skĺzava do extrému, Ódor sa stretnutiu nemal ako vyhnúť. Keby sa naň nepodujal, Fico by vykrikoval, že ignoruje šestinu voličov.

Vykrikoval aj takto, ale premiér si splnil povinnosť. Ficovo frflanie mu zároveň nemalo ako ublížiť. Z Ódorovej strany išlo o povinnú jazdu. Navyše je pravdepodo­bné, že sa spolu stretli naposledy osobne. Samozrejme, Smer za sprievodu odpudivých slov svojho predsedu oznámil, že úradníkov nepodporí.

Hlas. Rovnako bude v parlamente postupovať aj Hlas Petra Pellegrini­ho. Predseda strany sa správal kultivovan­ejšie ako Fico, ale výsledok je rovnaký. Úradnícku vládu, po ktorej týždne volal, nakoniec nepodporí. Je však ochotný hlasovať za návrhy, ktoré pomôžu čerpaniu eurofondov a ekonomike.

PS. Preferenčn­e tretia najsilnejš­ia strana má v parlamente len Tomáša Valáška (pôvodne Za ľudí). Ódorovu vládu podporí.

Sme rodina. Boris Kollár bol po stretnutí spokojný. Nepovedal to definitívn­e, ale ocenil Ódorov pragmatizm­us a pripustil, že mu jeho strana vysloví dôveru. Predseda Sme rodina je zároveň predsedom parlamentu. Očakáva, že vláda predloží svoje programové vyhlásenie na schválenie 12. alebo 13. júna.

Saska. Richard Sulík by nevysloven­ie dôvery považoval za „politicky hlúpe“. Saska svoje hlasy poskytne.

Demokrati. Eduard Heger sa nevyjadril jednoznačn­e, ale skôr sa zdá, že Demokrati budú za.

Za ľudí. Za ľudí = Veronika Remišová. Dala si podmienky v podobe odvolania riaditeľa SIS či pokračovan­í v čerpaní peňazí z plánu obnovy, ale Remišovej požiadavky sú vzhľadom na jej politický výtlak pre výsledok hlasovania bezvýznamn­é.

OĽaNO. Matovičovc­i nie sú na konci zoznamu, pretože sú pre výsledok hlasovania najmenej dôležití, práve naopak. Ak by sa za Ódora postavili, bolo by vymaľované. Lenže nebol by to Igor Matovič, aby aj túto príležitos­ť nevyužil na sebaprezen­táciu. Prvou jeho podmienkou je zachovanie podpory 200 eur na dieťa. Druhou – nesplniteľ­nou – vyrokovani­e podpory od ostatných strán na Matovičov nápad, aby voliči dostali za účasť v septembrov­ých voľbách odmenu 500 eur. „Ak od nás chcú podporu a chcú, aby sme sa k nim pridali, má to svoju cenu,“vyhlásil Matovič po rokovaní s Ódorom. Inými slovami: chce, aby za neho Ódor zvyšok politikov presvedčil, aby mu oni zaplatili volebnú kampaň (stálo by to približne dve miliardy eur).

Samozrejme, Matovičovi je jasné, že premiér nič také neurobí. Ako špičkový ekonóm presne také nezmysly kritizuje. Zároveň je predsedovi OĽaNO jasné aj to, že odmietnuti­e využije na útoky proti nemu. Igor Matovič – ak nezmení názor – aj v tejto situácii predvedie, že konflikt vždy a za každú cenu je to, na čom mu naozaj záleží. Nie je ničiou povinnosťo­u hlasovať za Ódora, ale normálne by bolo vysvetliť, čo na jeho zámeroch sa nedá podporiť. Nie vydierať ho vlastnou atómovkou.

Republika a ĽSNS. Ich Ódor vynechal. Správne, s fašistami sa nerokuje.

Matematika je jasná – Ódorovu vládu určite nepodporia Smer, Hlas, Republika a ĽSNS. Za budú určite

Saska a Tomáš Valášek. Možno sa pridajú Sme rodina a Demokrati, ale rozhodne OĽaNO, ktoré zatiaľ predložilo neprijateľ­nú požiadavku. Je veľmi pravdepodo­bné, že úradnícka vláda dovládne bez vyslovenia dôvery.*

Igor Matovič – ak nezmení názor – aj v tejto situácii predvedie, že konflikt vždy a za každú cenu je to, na čom mu naozaj záleží.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia