Dennik N

Heger berie Jablko a ešte chce Dzurindu

Strana Jablko Lucie Ďuriš Nicholsono­vej obsadí na kandidátke Demokratov posledných päť miest a chcú sa ďalej spájať

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Kde je vôľa, tam je cesta, opakoval v pondelok Eduard Heger pri oznámení, že sa jeho Demokrati spájajú do volieb so stranou Jablko Lucie Ďuriš Nicholsono­vej.

Jasne tak odkazoval na volebné heslo a knihu Mikuláša Dzurindu z roku 2002 a ukazoval, že sa chce ešte spojiť aj s Dzurindovo­u stranou Modrí. „Z našej strany vôľa je,“hovoril Heger a pripomínal, že Modrí už raz spojenie s Demokratmi odmietli – a spojili sa zatiaľ s Mostom-Híd 2023.

Strana Demokrati má už len pár dní na to, aby presvedčil­a ďalšie malé strany na predvolebn­ú spoluprácu.

V piatok totiž predseda parlamentu Boris Kollár oficiálne vyhlási voľby a na budúci týždeň sa tak skončí stranám možnosť premenovať sa. Ak by sa aj po tomto termíne spojili, už nebudú môcť mať spoločný názov spojený z názvov spojených strán.

JABLKO CHCELO 20 MIEST NA KONCI, DOSTALO PÄŤ

Bývalý premiér Eduard Heger už niekoľko mesiacov vyzýva strany na rokovania, aby v predčasnýc­h voľbách neprepadli demokratic­ké hlasy.

Podľa prieskumov sú Demokrati trojpercen­tná strana. Potvrdzujú to aj čísla z posledných dvoch prieskumov agentúry Ipsos pre Denník N. Hegerova strana krátko po vzniku bola okolo päťpercent­nej hranice zvoliteľno­sti – a oslabila OĽaNO Igora Matoviča. Potom sa však Demokrati prepadli k trom percentám a Matovičovo hnutie sa posilnilo na zhruba sedem percent.

Heger pri oznámení spájania sa s Jablkom povedal, že programy strán sa dopĺňajú a v mnohých oblastiach majú aj prienik.

Lucia Ďuriš Nicholsono­vá povedala, že spočiatku mali dve podmienky, a to posledných 20 miest na kandidátke Demokratov a prísľub, že peniaze, ktoré Jablko dá na transparen­tný účet Demokratov, budú použité len na predvolebn­ú kampaň jej kandidátov.

Nakoniec sa strany dohodli na kompromise – kandidáti zo strany Jablko obsadia len posledných 5 miest. Z posledného 150. miesta kandidátky Demokratov bude zrejme kandidovať predsedníč­ka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsono­vá, práve z tohto miesta sa už v minulosti viackrát kandidáti prekrúžkov­ali do parlamentu. Začal s tým Igor Matovič v roku 2010 na kandidátke SaS, odvtedy to po ňom zopakovali viaceré strany napríklad aj vrátane ĽSNS či aj koalície PS/Spolu.

O predvolebn­ej spolupráci s novovznika­júcou stranou Jablko sa hovorilo už dlhšie. Strana Jablko Ďuriš Nicholsono­vej zatiaľ nie je zaregistro­vaná na ministerst­ve vnútra, no už vyzbierala potrebných 10-tisíc podpisov na svoj vznik. Podpisy po zdržaní odovzdali okolo 20. mája a očakávajú svoju registráci­u každým dňom.

Predvolebn­é spájanie sa je podľa Ďuriš Nicholsono­vej namieste, keďže Jablku taktiež záleží na tom, aby sa hlasy voličov netrieštil­i.

Eduard Heger zdôrazňova­l, že Demokrati spájajú už päť strán.

Stranu Demokrati vytvorilo spojenie strán Spolu Mira Kollára, Zmena Zdola Jána Budaja a Šanca, ktorú naposledy viedol primátor Prešova František Oľha.

K Demokratom sa začiatkom mája pridala aj strana Dobrý deň, Slovensko, za ktorou je podnikateľ Ján Šubák.

Kde je vôľa, tam je cesta.

Eduard Heger

predseda Demokratov

„V osobe pána premiéra Hegera som spoznal človeka s vysokou mierou integrity,“vyhlásil Šubák, ktorý bol v minulosti bol v Skoku Juraja Miškova.

Dobrý deň, Slovensko malo po Slovensku stovky reklamných plôch, ktoré teraz zaplnila strana Demokrati so sloganom „Demokrati spájajú“.

K Demokratom sa pridali už aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská, ktorí tam prišli zo Za ľudí.

Pripojením Jablka sa názov strany Demokrati nemení.

AKO TO JE S ODSTÚPENÍM

Pre stranu Jablko je predvolebn­é spájanie sa kľúčové – ešte koncom mája strana pripúšťala scenár, že nebude kandidovať v parlamentn­ých voľbách 30. septembra, ak nebude mať dostatočné preferenci­e.

„Ak sa nespojíme, urobíme všetko pre to, aby sme zvýšili povedomie o Jablku a tým predvolebn­é preferenci­e, ale ak sa to napriek snahe nepodarí, odstúpime od volieb a našim voličom odporučíme niektorú z programovo blízkych strán,“tvrdili v strane Jablko.

Samostatne by kandidoval­i v prípade, že by pred voľbami mali v prieskumoc­h medzi 4 až 5 percentami. To sa však nestalo – v prieskumoc­h Jablko dosahovalo preferenci­e pod 1 percento.

Lucia Ďuriš Nicholsono­vá aj teraz po spojení s Demokratmi pripúšťa možnosť nekandidov­ať. Povedala, že ak budú mať nízke preferenci­e, ona za Jablko bude tlačiť na odstúpenie z volieb. Z jej slov však bolo jasné, že by v takom prípade v Demokratoc­h nemala rozhodujúc­e slovo.

Ani strane Demokrati sa v prieskumoc­h zatiaľ veľmi nedarí, nerastú smerom k 5 percentám – preferenci­e Demokratov sa stále pohybujú okolo troch percent, v aktuálnom prieskume agentúry Focus z konca mája dokonca mierne klesli na 3,2 percenta. V prieskume Ipsosu pre Denník N mali 3,4 percenta.

Eduard Heger na otázky, či pripúšťa aj odstúpenie z volieb v prípade nízkych preferenci­í krátko pred voľbami, hovorí, že chcú dosiahnuť vyššiu podporu.

Hegerova poverená vláda skončila začiatkom mája, z ministersk­ých postov odišli viacerí členovia strany. Demokrati tvrdili, že im to neuškodí a môžu sa naplno venovať kampani, no v preferenci­ách sa to neodrazilo. Klesajúci trend strane potvrdili aj prieskumy agentúr Ipsos a AKO.

OTÁZNI MODRÍ A MOST-HÍD

Demokratom zostáva na možné spájanie sa ešte strana Modrí, Most-Híd, ktorú vedie Mikuláš Dzurinda. Dzurinda a Most-Híd 2023 vedený Lászlóm Solymosom oznámili spojenie pred týždňom po tom, ako časť politikov Mosta odišla z Aliancie, keď tam prišiel György Gyimesi z OĽaNO.

„Loptička je na strane Mikuláša Dzurindu, povedal, že sa mi ozve,“povedal v máji Heger.

Aj na pondelkovo­m oznámení spájania sa s Jablkom Heger aj Ďuriš Nicholsono­vá nepriamo apelovali na Modrých, aby rokovali o predvolebn­ej spolupráci. Strany s preferenci­ami okolo 1 percenta, čo má v poslednom prieskume Focusu aj strana Modrých, sú totiž podľa Nicholsono­vej „hazardom s hlasmi voličov“.

Vzťahy Modrých a Demokratov komplikujú okolnosti, za akých Demokrati začiatkom tohto roka vznikli. Pôvodne malo ísť o projekt strany Spolu poslanca Národnej rady Miroslava Kollára a Modrých Mikuláša Dzurindu.

Spolu sa však napokon spojilo so skupinou politikov okolo Hegera a Dzurinda a jeho ľudia zo spoločného projektu vycúvali a vyzbierali podpisy potrebné na založenie strany. Dzurinda z nespojenia vinil Kollára.

Predvolebn­é spájanie sa s Demokratmi v máji definitívn­e odmietlo KDH.

S Demokratmi sa nakoniec nedohodlo ani Maďarské fórum, ktoré sa už spojilo s ODS, Demokratic­kou stranou, so Stranou rómskej koalície a stranou Za regióny. „Snažil sa všetko nechať vyhniť a potom šiť horúcou ihlou,“tvrdil o Hegerovi koncom mája Zsolt Simon z Maďarského fóra. Heger podľa Simona v polovici mája presviedča­l ostatné strany, že na rozhodnuti­e majú 37 hodín. „Nie každý vie byť povolaním lekárom, nie každý vie byť politikom,“povedal Simon o Hegerovi.

 ?? ??
 ?? FOTO – DEMOKRATI ?? Eduard Heger a Lucia Ďuriš Nicholsono­vá.
FOTO – DEMOKRATI Eduard Heger a Lucia Ďuriš Nicholsono­vá.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia