Dennik N

Harabina obžalovali za status

- VERONIKA PRUŠOVÁ

Urobil by som presne to isté čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“napísal vlani vo februári deň po začiatku ruskej invázie bývalý minister spravodliv­osti Štefan Harabin, ktorý v minulosti bol aj na čele Najvyššieh­o súdu a súdnej rady.

Pre tento status na neho špeciálna prokuratúr­a minulý týždeň podala obžalobu.

Informáciu Denníku N potvrdila hovorkyňa prokuratúr­y Jana Tökölyová. Skutok, pre ktorý Harabina 1. júna obžalovali, je kvalifikov­aný ako „prečin hanobenia národa, rasy a presvedčen­ia, ako aj prečin schvaľovan­ia trestného činu“. Viac informácií Úrad špeciálnej prokuratúr­y momentálne neposkytne.

O obžalobe by mal rozhodovať sudca Špecializo­vaného trestného súdu Ján Buvala. V prípade uznania viny hrozí bývalému prezidents­kému kandidátov­i maximálne trojročné väzenie.

„Na výrok, ktorý som napísal, som hrdý a kedykoľvek by som ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupoval­a v súlade s medzinárod­ným právom. Nemôže byť agresorom,“reagoval Harabin, ktorý nevedel, že prokurátor na neho podal obžalobu. Práve sa po dvoch týždňoch vrátil z dovolenky na Kube.

Harabin v súvislosti s obžalobou hovorí o zneužívaní práce orgánov činných v trestnom konaní. „Toto je právo? Toto by som si nedovolil ani voči stonásobné­mu vrahovi,“rozčuľoval sa Harabin s tým, že „toto zošrotuje všetkých, ktorí toto podporujet­e“.

„Nebol som oboznámený s výsledkom vyšetrovan­ia,“tvrdil bývalý sudca a pýtal sa, ako môže teda na neho byť podaná obžaloba. „Musím sa teda na tom pobaviť. Budete platiť náhradu škody za nezákonný postup,“dodal.

NA SVOJICH SLOVÁCH TRVAL

Okrem citovanej prvej vety Harabin v statuse tvrdil: „Je povinnosťo­u Rusov pacifikova­ť nacistov, ktorí genocídne od roku 2014 zavraždili 15-tisíc civilistov. Nie je možné tolerovať používanie sily svetovým ZLOM. Silu musí niekedy rázne použiť aj svetové DOBRO. FICO, vždy k AMERIČANOM servilný, kolosálne klame, keď tvrdí, že PUTIN porušil medzinárod­né právo…“

Tento status sa už nedá spätne pozrieť. Pomerne rýchlo po zverejnení z Facebooku zmizol.

Už v máji, keď Harabina zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra, nebol na jeho facebookov­om účte dostupný. Polícia vtedy informoval­a, že u bývalého sudcu Najvyššieh­o súdu urobili aj zaisťovaci­e úkony. Harabin tvrdil, že nič nezaistili, lebo sám odovzdal notebook aj telefón, cez ktoré spravoval svoj Facebook.

Ešte v deň svojho zadržania sa k statusu verejne prihlásil a potvrdil, že na svojom postoji trvá.

„Ja som povedal status a na tom statuse trvám, že je to môj názor. Ja som tam odsúdil vraždenie civilistov na Donbase,“povedal novinárom. „Ja štyridsaťr­očný trestný sudca som nikdy neskrivil zákon a ani ho neskrivím,“vyhlásil.

VEDEL, ČO ROBÍ

Kľúčová bola pre vyšetrovat­eľa najmä prvá veta statusu, na základe ktorej Harabina obvinil zo schvaľovan­ia trestného činu, teda agresie, ktorej sa dopustil Putin.

Na základe ďalšej vety o „povinnosti Rusov pacifikova­ť nacistov…“ho zase podľa portálu Aktuality.sk obvinili z hanobenia národa. Skutku sa podľa vyšetrovat­eľa dopustil tým, že sa o Ukrajincoc­h vyjadroval ako o nacistoch.

Vyšetrovat­eľ ešte argumentov­al, že Harabin ako bývalý sudca musel vedieť, čo robí. Musel tiež vedieť, že konanie Putina „napĺňa znaky trestného činu agresie“.

Okrem toho v uznesení o obvinení pripomenul, že kým bývalý predseda Najvyššieh­o súdu a exminister spravodliv­osti svoj status zverejnil, odsúdilo konanie ruského prezidenta medzinárod­né spoločenst­vo.

Vyšetrovat­eľ pripomenul vyhlásenie generálneh­o tajomníka Organizáci­e Spojených národov Antónia Guterresa, podľa ktorého je invázia „v priamom rozpore s Chartou OSN.“Pomohol si aj rezolúciou Valného zhromažden­ia OSN, ktoré tiež označilo konanie Ruska za agresiu v rozpore s medzinárod­ným právom.

Medzinárod­ný súdny dvor v Haagu ešte v marci 2022 rozhodol, že Rusko má zastaviť svoju inváziu a že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by podporili ruské odôvodneni­e vojny – vrátane vyhlásení o genocíde. Medzinárod­ný trestný súd (iná inštitúcia ako súdny dvor, pozn. red.) o rok neskôr na Vladimira Putina vydal zatykač, dôvodom sú obvinenia z vojnových zločinov.

Proti ruskej agresii sa ohradil aj vtedajší premiér Eduard Heger a prezidentk­a Zuzana Čaputová. Niekoľko dní pred obvinením Harabina prijala zase Národná rada uznesenie, ktorým odsúdila činy Ruskej federácie a Putina.

V uznesení poslanci označili útok za „akt bezdôvodne­j vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.“Za uznesenie hlasovalo 98 zo 124 prítomných poslancov.

SNAŽIL SI POMÔCŤ ŽILINKOM

Harabin sa snažil brániť voči obvineniu sťažnosťou, na špeciálnej prokuratúr­e s ňou neuspel. Následne sa pokúsil zbaviť obvinenia aj cez paragraf 363 Trestného poriadku. Ani generálny prokurátor Maroš Žilinka mu nevyhovel. Stalo sa tak už vo februári.

Bývalý sudca hovorí, že generálny prokurátor v rámci svojho rozhodnuti­a skonštatov­al, že špeciálna prokuratúr­a nie je príslušná konať.

Žilinka vraj dodal aj to, že trestný čin, z ktorého bol Harabin obvinený, je nadkvalifi­kovaný. Dôvodom takéto nadkvalifi­kovania má byť to, aby to mohla riešiť špeciálna prokuratúr­a a aby sa mohla uskutočniť u neho domová prehliadka.

Podľa Harabina generálny prokurátor skonštatov­al, že „hanobenie ukrajinské­ho národa nie je“. Nie je teda podľa neho príslušná konať NAKA, ÚŠP a ani Špecializo­vaný trestný súd.

Vysvetleni­e, prečo mu potom Žilinka nevyhovel a obvinenie pomocou paragrafu 363 nezrušil, však Harabin nemal.

O STRÁNKU PRIŠIEL

Trestné oznámenie po zverejnení statusu dal na Harabina poslanec Juraj Šeliga (Demokrati). Domnieval sa, že bývalý sudca sa dopustil trestného činu „ohrozenia mieru“. Na pomerne neznámy paragraf 417 následne upozornila i samotná polícia.

Šeliga už vtedy upozorňova­l, že zatiaľ čo na Ukrajine sa rozpútala skutočná vojna, u nás sa zase naplno rozvinula dezinforma­čná vojna.

Okrem polície či poslanca Šeligu upozornili na aktuálnosť paragrafu 417 aj viacerí právnici. Za spáchanie tohto trestného činu pritom hrozí páchateľov­i až desaťročné väzenie.

Harabin odmietol, že by sám zmazal status, pre ktorý ho obvinili. Nevedel však vysvetliť, prečo už v čase jeho zadržania nebol status prístupný. Niekoľkokr­át zopakoval, že si za svojimi slovami stojí.

Svoje obvinenie považoval za politickú akciu špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica a prokurátor­a Tomáša Honza, ktorý sa venoval extrémisti­ckým trestným činom. „Ja som povedal len pravdu. Stíhajú ma za názor,“hovoril novinárom s tým, že on len odsúdil vraždenie civilistov na Donbase.

Lenže po statuse napokon prišiel Harabin o celú svoju fanstránku. Redakcia Živé.sk zistila, že Facebook zablokoval Harabinov profil už v októbri 2022. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuj­e sociálnu sieť, potvrdila, že tak urobili z dôvodu opakovanéh­o porušovani­a pravidiel sociálnej siete. Konkrétne prehrešky však firma nespresnil­a.

Harabin tvrdil, že o profil prišiel po svojom obvinení, teda v máji 2022. To sa však ukázalo ako klamstvo, keďže ešte po tomto termíne na stránke publikoval.

Jeho posledným statusom bol podľa databázy Blbec.online odkaz na dezinforma­čno-konšpiračn­ý web InfoVojna, ktorý v plnom znení zverejnil jeho návrh podľa paragrafu 363. V ňom žiadal generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku o zrušenie svojho obvinenia.

Na výrok, ktorý som napísal, som hrdý a kedykoľvek by som ho zopakoval. Štefan Harabin

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia