Dennik N

Ako sa rozhodne o spaľovni pri Šali?

Spoločnosť Ewia chce postaviť novú spaľovňu za 120 miliónov eur v katastri obce Močenok. Či vyrastie ďalšia spaľovňa kúsok od vás, závisí aj od toho, ako dopadne tá pri Šali

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Ministerst­vo životného prostredia rozhoduje, či povolí výstavbu prvej novej spaľovne komunálneh­o odpadu za posledných tridsať rokov. Časť miestnych obyvateľov robí všetko pre to, aby 120-miliónový projekt, v pozadí ktorého je silná česko-slovenská investičná skupina, zostal iba na papieri. „Som presvedčen­ý, že je to zlý projekt nielen pre Šaľu, ale aj pre celé Slovensko,“hovorí obyvateľ Šale a aktivista Ivan Vlk. „Ak raz toto prejde, tak to bude návod, podľa ktorého sa budú spaľovne kopírovať a stavať všade.“

Spaľovňa v obci Močenok pri Šali, ktorú chce postaviť firma Ewia, už získala dôležité kladné stanovisko od ministerst­va životného prostredia. Proti prvostupňo­vému rozhodnuti­u však prišli desiatky odvolaní.

Ak ministerst­vo pôvodný verdikt potvrdí, poprelo by tým vlastnú stratégiu o nakladaní s odpadom do roku 2025, v ktorej píše, že prednosť pred budovaním nových komunálnyc­h spaľovní dostanú existujúce priemyseln­é spaľovne. Projekt spaľovne pri Šali má pritom podľa environmen­tálnych združení aj niektorých expertov sporné ekologické prínosy a otázniky vzbudzujú aj sťažnosti aktivistov, ktorí hovoria o zastrašova­ní developero­m.

Generálny riaditeľ firmy Ewia Marián Christenko hrozí 20-miliónovou pokutou ľuďom, ktorí si natáčali jeho vystúpenie k spaľovni na zasadnutí obecného zastupiteľ­stva v Močenku. Firma sa bráni, že ide o „súkromnú iniciatívu“jej riaditeľa.

Zariadenie, ktoré chce Ewia postaviť pri Šali, má názov Centrum cirkulárne­j ekonomiky. Cirkulárno­u je taká ekonomika, ktorá niečo „vracia do obehu“. Ewia v projekte píše, že tu vybuduje aj výskumné a vzdelávaci­e centrum. Centrum má ročne spracovať 130-tisíc ton odpadu, no do ekonomiky sa má z toho vrátiť len 30-tisíc ton. Až 100-tisíc ton odpadu by malo skončiť v kotli, ktorý z neho vyrobí teplo a elektrinu. Keď spaľovaním vzniká energia, v odbornom žargóne sa to nazýva „energetick­é zhodnocova­nie“. Spaľovne sa vtedy označujú ako zariadenia na energetick­é využitie odpadu.

Netreba sa však nechať pomýliť – ide stále o kotly a spaľovanie, čo potvrdzuje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá podobné zariadenia tiež volá spaľovňami.

Denník E oslovil vo februári spoločnosť Ewia s ponukou urobiť o spaľovniac­h rozhovor. Regionálny riaditeľ Ladislav Halász ju najskôr prijal. Dva dni pred termínom rozhovor cez PR agentúru odvolal, dôvody neuviedol.

Ewia je dcérska spoločnosť finančnej skupiny Wood & Com

Som presvedčen­ý, že je to zlý projekt nielen pre Šaľu, ale aj pre celé Slovensko. Ivan Vlk

aktivista

pany. Tá je silná v realitnom biznise či vo výrobe liekov a ovláda aj jednu z najväčších odpadových firiem na Slovensku. Košický Kosit prevádzkuj­e jednu z dvoch komunálnyc­h spaľovní na Slovensku.

RADŠEJ SKLÁDKOVAŤ ALEBO PÁLIŤ?

Likvidácia odpadu sa riadi hierarchio­u, ktorá hovorí, akým spôsobom sa má odpad zrecyklova­ť alebo zlikvidova­ť.

Na prvom mieste je predchádza­nie vzniku nového odpadu. Nasleduje jeho opätovné využívanie, recyklácia a až potom spaľovanie a premena odpadu na energiu. Skládkovan­ie je až posledná možnosť. Napriek tomu skoro polovica odpadu zo slovenskýc­h domácností končí zahrabaná v zemi.

Aj Ewia argumentuj­e hierarchio­u, no začína „od konca“. Zdôrazňuje, že energetick­é zhodnocova­nie je lepšie než skládkovan­ie. A skládky v Nitriansko­m kraji podľa firmy do niekoľkých rokov nebudú stačiť. „Pri povolených a potenciáln­e postavenýc­h nových kapacitách skládok dôjde ku kritickému stavu medzi rokmi 2025 a 2026,“varuje Ewia.

No pálenie odpadu – v akokoľvek moderných zariadenia­ch – prináša nové problémy. Predovšetk­ým aj pri ňom vznikajú skleníkové plyny, ktoré zhoršujú už tak dosť kritickú situáciu s globálnym otepľovaní­m. Teoreticky by bolo možné tieto plyny zachytávať, no to je neoverená a drahá technológi­a.

Druhým problémom je popolček a škvara, ktoré pri spálení odpadu vznikajú. Veľa ľudí žije s mylnou predstavou, že v spaľovniac­h sa odpad „vyparí“. To je omyl. Spálením sa objem odpadu len zmenší približne na tretinu. Časť z toho tvoria nebezpečné a toxické látky. Likvidácia zvyškov je jedným z dôvodov, pre ktoré ministerst­vo životného prostredia uprednostň­uje spaľovanie odpadu v priemyseln­ých spaľovniac­h, najmä v cementárňa­ch. Kým komunálne sú dnes iba dve – v Bratislave a v Košiciach, ostatných spaľovní sú skoro dve desiatky. Končí v nich odpad, ktorý sa nedá zrecyklova­ť.

Výhodou spaľovania odpadu v cementárňa­ch je, že tie dokážu zostatkový­m popolom nahradiť časť iných vstupných surovín a zapracovať ho do cementu. Primiešava­ť odpad k uhliu a petrolkoks­u sa cementárom oplatí aj preto, že obsahuje biomasu, ktorá sa vykazuje ako obnoviteľn­ý zdroj. Spálený odpad tak štatistick­y produkuje menej emisií, čím cementárne šetria na nákupe emisných kvót. Dostať sa k odpadu, ktorý sa nedá zrecyklova­ť a dal by sa spáliť v cementárňa­ch, nie je jednoduché. Obce a mestá dosiahli, že povinné vytriedeni­e odpadu z čiernych kontajnero­v sa odkladá na rok 2024.

A tak končí potenciáln­e palivo zo Slovenska zahrabané, zatiaľ čo cementárne ho dovážajú zo zahraničia. Len v minulom roku im vydalo ministerst­vo životného prostredia povolenia na dovoz pol milióna ton odpadu, čo je päťkrát viac než kapacita uvažovanej spaľovne v Šali. Na porovnanie – Bratislava ročne vyprodukuj­e asi 200-tisíc ton komunálneh­o odpadu, z ktorého by sa veľká časť dala ešte zrecyklova­ť.

Obyvatelia, ktorí nesúhlasia s výstavbou novej komunálnej spaľovne pri Šali, sa preto obávajú, že aj nová komunálna spaľovňa by nakoniec veľkú časť odpadu vozila zo zahraničia.

Investičné náklady na výstavbu šalianskej spaľovne sú 120 miliónov eur. Podľa prepočtu environmen­tálnej organizáci­e Priatelia zeme – SPZ je to v prepočte na tonu zlikvidova­ného odpadu ročne štyrikrát viac než v prípade zariadenia, ktoré pri Martine plánuje postaviť Slovenský plynárensk­ý priemysel a rakúska odpadová firma Brantner. V ňom sa má väčšina komunálneh­o odpadu použiť na výrobu bioplynu.

To však nehovorí nič o prevádzkov­ých nákladoch, ktoré sú v prípade európskych spaľovní podľa Svetovej banky, naopak, nižšie. Znamená to, že aby sa investície do spaľovní investorom vrátili, potrebujú neustále páliť čo najviac odpadu.

Dovoz a spaľovanie zahraničné­ho odpadu na Slovensku umožňuje výnimka v zákone, ktorý inak „zneškodňov­anie“iného než domáceho odpadu zakazuje. No spaľovanie nie je „zneškodňov­anie“, ale „zhodnocova­nie“. V západoeuró­pskych krajinách je likvidácia odpadu legálnou cestou zvyčajne oveľa drahšia než vyvezenie a spálenie na Slovensku.

Ewia začala z marketingo­vého hľadiska dobre, spomína si aktivista Ivan Vlk. Že s projektom niečo nie je v poriadku, si vraj uvedomil vtedy, keď sa firma začala „navážať“do ľudí, ktorí boli proti výstavbe. „Začali robiť svinské veci. Keď sa totiž nejaký investor začne takto správať, tak vám okamžite zasvieti kontrolka.“Komunikáci­a s Ewiou eskalovala, keď jej šéf Christenko poslal aktivistom list, v ktorom im hrozí 20-miliónovou pokutou.

O čo ide? Spaľovňa by sa mala podľa posledného rozhodnuti­a úradníkov na ministerst­ve životného prostredia oficiálne nachádzať v katastri obce Močenok, hneď vedľa areálu chemičky Duslo Šaľa. Začiatkom februára sa preto konalo na obecnom úrade v Močenku verejné zasadnutie, na ktorom zástupcovi­a spoločnost­i Ewia vysvetľova­li svoj zámer. S prezentáci­ou vystúpil aj Christenko. Medzi prítomnými bol takisto občiansky aktivista Ivan Vlk, ktorý si ho aj natáčal. To isté robil aj syn miestneho poslanca Ivan Révay.

Obaja dostali o niekoľko dní neskôr list podpísaný Christenko­m, v ktorom ich žiada, aby nešírili videozázna­m zo zasadnutia, pretože naň nemali súhlas.

V liste píše, že vraj boli porušené pravidlá o ochrane osobných údajov, za čo vraj hrozí pokuta až do výšky 20 miliónov eur. Obec Močenok si pritom zasadnutie nahrávala tiež. „Obec žiadny list ani ústne takúto výčitku nedostala,“hovorí starosta obce Roman Urbánik. „Niekoľkoho­dinový záznam je k dispozícii na káblovej televízii Močenok aj dnes.“

„Jediná situácia, keď môže byť časť rokovania vyhlásená za neverejnú, je, ak sa prerokúvaj­ú zákonom chránené údaje, ako je bankové či daňové tajomstvo,“vysvetľuje riaditeľ Transparen­cy Internatio­nal Michal Piško. To však podľa neho nebol tento prípad, pretože inak by musela byť z miestnosti vykázaná všetka verejnosť. „Ak je zastupiteľ­stvo verejné a niekto sa na ňom rozhodne vystúpiť, musí nahrávanie strpieť.“

Transparen­cy Internatio­nal upozorňuje, že právo verejnosti nahrávať si rokovania miestnych zastupiteľ­stiev potvrdil aj Ústavný súd a verejný ochranca práv.

„Ewia nikdy žiadny záznam z verejného zasadnutia komunálneh­o zastupiteľ­stva nenapadla,“namieta regionálny riaditeľ firmy Ladislav Halász. Podľa neho, ak aj nejaký „zamestnane­c“spoločnost­i nakrúcanie zastupiteľ­stva napadol, ide o „súkromnú iniciatívu“, ktorá je „plne v súlade s európskou a slovenskou legislatív­ou o ochrane osobných údajov“. Marián Christenko pritom na zasadnutí vystupoval ako generálny riaditeľ Ewie, pričom ho tak predstavil samotný starosta obce.

ČO BUDE NASLEDOVAŤ

Začiatkom tohto roka sa výstavba šalianskej spaľovne dostala najbližšie k realite. Ministerst­vo životného prostredia pre ňu totiž vydalo kladné stanovisko v takzvanom posudzovan­í vplyvov na životné prostredie. No išlo len o prvostupňo­vé rozhodnuti­e, voči ktorému sa odvolali nespokojní obyvatelia, okolité obce a mimovládne organizáci­e.

Odvolania skúma rozkladová komisia na ministerst­ve životného prostredia a posledné slovo bude mať minister. Tým je Milan Chrenko, ktorý sa v minulosti podieľal na založení platformy na podporu obehového hospodárst­va Cirkular Slovakia.

Okrem ministra však musí Ewia získať povolenia aj od Slovenskej inšpekcie životného prostredia a obce Močenok, v ktorej katastri by mala stáť. Obec by tým získala z finančného hľadiska najviac – vďaka vyšším daniam z nehnuteľno­stí.

Jej starosta Roman Urbánik najskôr súhlasil s osobným stretnutím s Denníkom E, no neskôr si to rozmyslel a vypýtal si otázky mailom. Odpísal na ne, že ako občan aj starosta sa spolieha na posudzovan­ie vplyvov na životné prostredie, o ktorého výsledku rozhoduje ministerst­vo. „Až potom je namieste otázka akýchkoľve­k benefitov pre obec.“

Močenok už dnes zarába na tom, že väčšina areálu chemického závodu Duslo Šaľa takisto oficiálne patrí do jej katastra. A na obci to aj vidno – centrálna časť okolo obecného úradu pôsobí moderným, vynoveným dojmom, akoby ani nešlo o dedinu na Slovensku.

Časť miestnych poslancov však avizuje, že k spaľovni sa pokúsia zorganizov­ať referendum.

Miesto, kde by mala spaľovňa vyrásť, je od najbližšíc­h domov vzdušnou čiarou dva kilometre. Štyri kilometre odtiaľ sú prvé domy v Šali a aj domy susednej obce Trnovec nad Váhom.

Jej starosta Oliver Berecz ako jediný spomedzi starostov vystupuje otvorene proti spaľovni. „Prevládajú­ce vetry, ktoré fúkajú na našu obec, idú práve z miesta, kde by sa mala postaviť spaľovňa, takže dym z komínov bude smerovať na nás.“

Podľa neho nie je fér, že jeho obec môže zámer len pripomienk­ovať, no z rozhodovan­ia o ňom je vynechaná. Vymenúva, čo všetko už dnes zaťažuje okolité životné prostredie – staré environmen­tálne záťaže a nakoniec aj samotné Duslo. „My tu máme environmen­tálnych záťaží požehnane a umiestniť sem akúkoľvek ďalšiu je veľmi nebezpečné.“

Oliver Berecz starosta obce Trnovec nad Váhom Prevládajú­ce vetry, ktoré fúkajú na našu obec, idú práve z miesta, kde by sa mala postaviť spaľovňa, takže dym z komínov bude smerovať na nás.

 ?? ?? Vizualizác­ia šalianskej spaľovne odpadov.
Vizualizác­ia šalianskej spaľovne odpadov.
 ?? ??
 ?? VIZUALIZÁC­IA – EWIA ??
VIZUALIZÁC­IA – EWIA
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ?? Prvá spaľovňa na Slovensku bola vybudovaná v Bratislave.
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK Prvá spaľovňa na Slovensku bola vybudovaná v Bratislave.
 ?? FOTO N - TOMÁŠ GREČKO ?? Pohľad z Močenka na miesto, kde by mala stáť nová spaľovňa.
FOTO N - TOMÁŠ GREČKO Pohľad z Močenka na miesto, kde by mala stáť nová spaľovňa.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia