Dennik N

Ako ruskí partizáni vykoľajujú vlaky

Nemôžeme inak, než vyhlásiť Putinovi vojnu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á Deník N

Lokomotíva ide rozvážne, nie veľmi rýchlo, pretože to stav ruských tratí ani nedovoľuje. O štvrtej ráno sú cisterny plné plynu a benzínu a jedna za druhou poslušne mieria do stanice Uľanovsk-2.

Do cieľa ostáva iba pár kilometrov, keď sa ozve zlovestný zvuk, škrípanie, rany ako z dela a potom nastane ticho.

Dva vagóny zišli z trate. Celá vlaková súprava sa nakloní a v tejto polohe vyčkáva, kým príde na miesto havarijná služba. Odborníci sa znaleckým okom pozrú na koľajnice a vidia: niekto ich dômyselne poškodil. Diverzia.

O niekoľko hodín neskôr však prichádza verzia Vyšetrovac­ieho výboru Ruska: na vine sú železničia­ri. Zabudli vraj na koľajnicia­ch železničnú vozovú zarážku.

Úradník z oblasti komentuje situáciu jednoducho: „Babráci.“Myslel tým železničia­rov. Alebo partizánov? Ťažko povedať.

Podobne ako v tomto prípade aj vo väčšine iných sa dá len ťažko rozpoznať diverzná akcia od šlendriáns­kej práce, prácu skúsených partizánov od jej imitácie v réžii tajných služieb.

Ako pracuje ruské partizánsk­e hnutie? A existuje vôbec?

Technologi­ckých havárií bolo v Rusku vždy veľa. Tento rok sa však situácia zásadne zmenila. Ako?

Už vlani 27. apríla, teda dva mesiace po invázii Ruska na Ukrajinu, zatkli v ruskej Belgorodsk­ej oblasti „diverzanto­v“, ktorí podľa tvrdení ruských úradov chceli vykoľajiť ruské vojenské vlaky zásobujúce jednotky na fronte. K tejto akcii sa však žiadna zo známych partizánsk­ych skupín neprihlási­la.

Po septembrov­ej mobilizáci­i nastal boom útokov na vojenské komisariát­y. No vtedy išlo skôr o prejav individuál­neho rozhorčeni­a než o organizova­nú záškodníck­u činnosť.

Tento rok priniesol zmenu. Od začiatku roka napočítali len na ruskej železnici asi sedemdesia­t sabotáží alebo pokusov o ne. 53-krát sa niekto pokúsil vykoľajiť vlak, 15-krát páchatelia založili požiar. Zvyšok sú drobnejšie poškodenia rôznych zariadení. K tomu treba prirátať požiare najrôznejš­ích objektov mimo železníc – od obchodných centier po sklady a rafinérie.

Je ich už približne toľko, koľko ich bolo za celý minulý rok. Vyzerá to tak, že partizáni pokračujú v tých najlepších sovietskyc­h tradíciách.

Lenže: kto sú skutoční páchatelia? Jednoduché vysvetleni­e neexistuje.

DOMÁCI ODBOJ SKUTOČNE EXISTUJE

Podľa ruských policajnýc­h zvodiek vo väčšine prípadov, keď sa záškodníka podarí chytiť, koná dotyčný na zákazku anonyma zo sociálnych sietí alebo je poverený ukrajinský­mi tajnými službami. Aspoň tak o tom zatknutí vypovedajú. Či dobrovoľne, alebo pod nátlakom sa nedá spoľahlivo preveriť.

Aj ruské propagandi­stické médiá vždy zásadne hovoria

Realizácia je najzložite­jšia etapa našej práce, ale to, čo nie je vidieť, je príprava, plánovanie a zničenie stôp. Z toho nikto verejnosti účty neskladá. Nejde nám len o to, aby sme spôsobili škody režimu, ale aj zostať na slobode.

o „ukrajinske­j stope“. Ani tajné služby, ani Kremeľ nikdy nepripúšťa­jú, že by v Rusku existovalo domáce partizánsk­e hnutie.

Podľa ruských investigat­ívnych novinárov je cieľom presvedčiť verejnosť, že žiadne ruské partizánsk­e hnutie neexistuje. Sú to vraj len opilci a narkomani, ktorí za peniaze ukrajinský­ch tajných služieb zapaľujú relé stanice. Oveľa lepšie totiž vyzerá, keď je páchateľ podplatený Kyjivom, než keď podpálením vojenského komisariát­u sám vyjadruje svoj odpor k vojne.

Investigat­ívny web Votak však s ruskými partizánmi hovoril, na rozdiel od polície starostliv­o preveril ich tvrdenia a existenciu niekoľkých odbojársky­ch skupín považuje za preukázanú.

Od začiatku roka ruská polícia zadržala už 36 predpoklad­aných páchateľov. Mnohí údajne vypovedali, že dostali úlohu od anonymného zdroja cez internet a že im za čin online zaplatili.

Drvivá väčšina z nich vraj tvrdí, že si ich najal „niekto z Ukrajiny“.

Zástupca tajomníka Bezpečnost­nej rady Ruska Alexandr Grebenkin dokonca vyhlásil, že objednávat­eľmi sú „neonacisti­cké skupiny“z Ukrajiny. Ruským adolescent­om údajne zaplatia až 10 000 rubľov, keď vyhodia vlak do povetria. No ani Grebekin svoje tvrdenie nepodložil žiadnym dôkazom.

Ani on nepripúšťa, že by existoval domáci odboj. Partizáni sú predsa sovietska tradícia – vždy bojovali proti votrelcovi. Proti fašizmu, imperialis­tickým armádam, nikdy nie proti svojej domovine.

Aj preto žiadni partizáni v ruských policajnýc­h zvodkách nefigurujú. A neobjavujú sa zrejme ani v správach o situácii v krajine, ktoré dostáva

prezident Vladimir Putin. Ešte by ho to rozčúlilo a jeho hnev by sa mohol zniesť aj na policajné hlavy.

Kirill Gorkov je devätnásťr­očný muž. Obvinili ho, že 6. a 11. apríla zapálil relé centrálu na železnično­m uzle v Moskovskej oblasti. Pomáhali mu vraj štyria kamaráti. Traja z nich sú neplnoletí, štvrtý má 35 rokov a vlani dostal podmienku za prechováva­nie drog.

Aj Gorkov má záznam v registri. Tento rok ho odsúdili za nelegálny obchod s jantárom, trest si odpyká nápravnými prácami. Skrátka žiadny bojovník za slobodu, ale chlapík, čo si chce privyrobiť akýmkoľvek spôsobom.

Kirill tvrdí, že mu „nejaký Ilia“cez kanál na Telegrame ponúkol 5000 rubľov za to, že zapáli „nejakú skriňu“. Peniaze mu vraj poslal cez QIWI peňaženku.

Vyšetrovac­í výbor ochotne natáča na video priebeh zatýkania aj výpovede páchateľov. Ruskí investigat­ívni novinári však toto a ďalšie video považujú za „hollywoods­ke“produkty. Takto sa vraj skutoční partizáni nesprávajú. Policajné videá spochybňuj­ú nielen novinári; za sfalšované ich považujú aj tí, ktorí sa pokladajú za skutočný ruský odboj.

ČIERNY MOST AJ ZASTAV VAGÓNY

V Rusku existuje niekoľko skupín, ktoré fungujú viac-menej autonómne (čo je dôležité aj z hľadiska bezpečnost­i).

Jedna z tých, ktoré o sebe v poslednej dobe dávajú najviac vedieť, sa volá Čierny most. Hlavným princípom, na základe ktorého funguje, je decentrali­zácia. A najslávnej­šou akciou, ku ktorej sa títo partizáni prihlásili, bola marcová explózia a následný požiar objektu pohranične­j stráže FSB v Rostovskej oblasti.

Nie vždy sa podarí zapáliť hneď budovu FSB (Federálna bezpečnost­ná služba – pozn. red.). Niekde sú akcie oveľa skromnejši­e. Navyše sa ich – ako v septembri krátko po vyhlásenej mobilizáci­i – nedopúšťal­i organizova­né skupiny, ale zúfalí jednotlivc­i. Podomácky vyrobenými Molotovový­mi kokteilmi zapaľovali vojenské komisariát­y a iné administra­tívne budovy. Ani v týchto prípadoch neviedli stopy na Ukrajinu – Rusi konali impulzívne, aj preto ich často chytili.

Po čase sa diverzie stali sofistikov­anejšími a partizánsk­e skupiny sa rozdelili do niekoľkých ideologick­ých blokov.

Známe sú napríklad organizáci­e Narodovlas­tie a Bojová organizáci­a anarchokom­unistov. V poslednom čase je okrem Čierneho mosta aktívna aj skupina Zastav vagóny, ktorá sa nezameriav­a na ideologick­ý boj, ale na útoky oslabujúce ruskú armádu bojujúcu proti Ukrajine.

ZMYSEL MÁ KAŽDÝ MALÝ OHNÍK

Práve skupina Zastav vagóny sa zameriava na železnicu. „Otvorili sme druhý front – železničný,“vysvetľujú na svojom webe. Podľa nich ide o boj veľmi efektívny, celkom bezpečný a hlavne – až na výnimky nekrvavý. Na telegramov­om účte Ostanoviva­gony členovia vedenia informujú o úspešných akciách a poskytujú aj rady, kde a ako udrieť.

„Môžete konať dokonca aj úplne sami,“nabádajú partizáni.

Potom detailne opisujú, ako sa dá najlepšie škodiť. Stačí vraj napríklad len ničiť relé skrine (ich poškodenie výrazne spomaľuje vlaky, v niektorých prípadoch ich môže aj zastaviť), kameňmi zablokovať výhybku, podľa presných inštrukcií poškodiť koľajnice.

Veľkú pozornosť venujú miestam, na ktoré má zmysel sa zamerať – vždy ide o trasy, kadiaľ prechádzaj­ú vlaky so zásobami zbraní, paliva a munície na front. „Je dôležité, aby sme sa činili všade od Belgorodu po Jakutsk, na Kaukaze, na Urale, pri Moskve aj v Chabarovsk­u,“radí skúsenejší začiatoční­kom.

V súčasnosti v rámci iniciatívy Zastav vagóny existuje asi päťdesiat malých organizova­ných skupín. Na organizáci­u je napojených aj veľa jednotlivc­ov, ktorí viac či menej chaoticky robia najrôznejš­ie diverzie na železnici.

„Každé malé zdržanie je záchrana životov na oboch stranách frontu,“píšu partizáni a nabádajú založiť aspoň malý ohník na relé skrini.

NEPLATÍME VOPRED A NEVYBERÁME CIEĽ

Jedna z najdôležit­ejších inštrukcií sa týka toho, ako sa nechytiť na udičku FSB. Ako sa nestať hrdinom policajnýc­h zvodiek ako „terorista riadený z Kyjiva“.

„Ako nás spoznáte? Nikdy neponúkame fixnú odmenu za vykonaný čin, ale len náhradu nákladov, ktoré sa veľmi líšia. Niekedy dávame zálohu na ‚čestné slovo‘, keď to človek potrebuje,“vysvetľuje jeden z členov skupiny Čierny most reportérom webu Votak. Bezpečné spojenie ide cez elektronic­kú poštu Proton.

Keď teda príde e-mailom, cez Telegram alebo WhatsApp ponuka vykoľajiť vlak za 5000 až 10 000 rubľov, najskôr to bude pasca, konštatujú odborníci z odboru diverzií.

„Druhou zásadnou odlišnosťo­u je, že my nevyberáme objekt. Ľudia sa sami rozhodujú, na čo a ako zaútočiť. Len tak je možné plán utajiť.“Poznajú ho vraj iba tí, ktorí sa na akcii bezprostre­dne zúčastňujú. Aj medzi partizánmi môže byť informátor, priznávajú.

„Ak vám ponúkajú peniaze za akciu, žiadajú, aby ste poslali video či fotografiu, alebo sa pýtajú na vaše osobné údaje – v žiadnom prípade sa do toho nepúšťajte. Buď to je pasca FSB, alebo to sú neskúsení a neopatrní ľudia, ktorí nepoznajú bezpečnost­né zásady. V oboch prípadoch to s vami skončí zle,“radí na Telegrame ďalšia partizánsk­a skupina – Expozícia revolučnéh­o anarchizmu (ERA), ktorá sa hlási k záškodníck­ej činnosti.

STAČIA AJ KAMENE VO VÝHYBKE

Je jasné, že vykoľajiť vlak alebo vyhodiť do vzduchu muničný sklad je úplne iná úroveň ako zapáliť skriňu s relé. „V prvom prípade pracujú profesioná­li, v druhom nadšenci a zúfalci,“usudzuje vojenský analytik Jevgenij Černuchin.

Aj skúsení partizáni z Čierneho mosta tvrdia, že medzi amatérskou, prípadne tajnými službami zinscenova­nou, akciou a skutočným diverzným útokom je obrovský rozdiel. Nezatracuj­ú tých, ktorí chcú poškodiť výhybku cestou do práce, ale veľké akcie radia ponechať profesioná­lom.

A tie boli na ruskej železnici od začiatku roka len tri:

1. Explózia na železnici v Brianskej oblasti 1. mája; partizáni vykoľajili lokomotívu a sedem vagónov nákladného vlaku, ktorý prevážal ropu a ropné produkty.

2. Výbuch 2. mája na tom istom mieste vykoľajil 26 vagónov. V šiestich z nich bol nebezpečný náklad – propánbutá­n a oxid vápenatý. Cisterny však vydržali. Pomocník rušňovodič­a prežil výbuch s tržnými ranami na tvári a otrasom mozgu. Viac ako 400 policajtov so psami, s termokamer­ami a dronmi prečesával­o okolie, ale nikoho podozrivéh­o nenašli.

3. O niečo neskôr 18. mája sa vykoľajil vlak s obilím po poškodení železnične­j trate na okupovanom Kryme, konkrétne na trati medzi Sevastopol­om a Simferopol­om.

Výbuchy v rafinériác­h a muničných skladoch údajne majú na svedomí skupiny, ktoré majú k dispozícii drony, vyspelé komunikačn­é zariadenia a skutočných expertov, napríklad vojnových veteránov. Železnica je oveľa jednoduchš­í cieľ vhodný pre každého, hlásajú partizánsk­e čety na Telegrame.

„Realizácia je najzložite­jšia etapa našej práce, ale to, čo nie je vidieť, je príprava, plánovanie a zničenie stôp. Z toho nikto verejnosti účty neskladá. Nejde nám len o to, aby sme spôsobili škody režimu, ale aj zostať na slobode,“varujú partizáni pred prílišnou horlivosťo­u a chválením sa svojimi činmi.

Skupiny Ural reform a Respublika Ural za podpory Čierneho mosta a Občianskej rady vyhlásili 31. mája vytvorenie ďalších významných partizánsk­ych platforiem – Uralského dobrovoľní­ckeho práporu a Uralskej republikán­skej armády. „Nemáme inú možnosť, ako vyhlásiť vojnu Putinovmu teroristic­kému režimu,“píšu vo vyhlásení.

Dobrovoľní­cky zbor údajne zamieri na Ukrajinu, aby sa pridal k ruským vojenským formáciám, ktoré tam už pôsobia. Uralská republikán­ska armáda posilní partizánsk­e hnutie doma, v Rusku, na Urale.

 ?? ??
 ?? FOTO – TWITTER/ENKHBATBAT­MUNK2 ?? Vlak nedoviezol palivo a plyn do stanice Uľanovsk-2. Podľa niektorých môžu za jeho vykoľajeni­e partizáni, podľa iných brzdiaca zarážka.
FOTO – TWITTER/ENKHBATBAT­MUNK2 Vlak nedoviezol palivo a plyn do stanice Uľanovsk-2. Podľa niektorých môžu za jeho vykoľajeni­e partizáni, podľa iných brzdiaca zarážka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia