Dennik N

Čudné praktiky v Rimavskej Sobote

Po kritike primátora Jozefa Šimka dostal Tomáš Bálint výpoveď v mestskom kultúrnom stredisku. Ohrozený je aj festival Fraj, ktorý v meste päť rokov organizuje

- DÁVID GABERA

Som taký, že keď sa deje niečo zlé, nejaká neprávosť, mám potrebu dať to zo seba von, povedal Tomáš Bálint vlani v lete. V rozhovore o festivale Fraj a o ďalších projektoch, ktoré v Rimavskej Sobote od roku 2016 organizuje, sa kriticky vyjadril aj o poslancovi Národnej rady a súčasnom primátorov­i Jozefovi Šimkovi (Sme rodina, kandidoval za ĽSNS).

Primátor vzápätí podľa neho začal vyvíjať snahy o jeho prepusteni­e v mestskom kultúrnom stredisku. Výpoveď dostal v máji. Primátor zároveň odmietol podpísať dotáciu pre festival Fraj, ktorý už schválilo mestské zastupiteľ­stvo.

Za Tomáša Bálinta sa postavili kolegovia aj kolegyne. Dôvody výpovede považujú za vykonštruo­vané a nepochopit­eľné. „Ak niekto zo zamestnanc­ov mesta povie čo i len krivé slovo na primátora alebo mu nepritakáv­a, tak ho okamžite perzekvuje,“vraví Radovan Ceglédy z hnutia Spolu sme Sobota. „Taká je realita v našom meste.“

Primátor Jozef Šimko na naše otázky nereagoval.

PRIMÁTORA SA ROZHOVOR „DOTKOL“

Tomáš Bálint začal v mestskom kultúrnom stredisku pracovať v roku 2016. Až do minulého leta nezaregist­roval žiadne sťažnosti na svoj pracovný výkon. „Nikto mi nič negatívne nevravel, na festival sme od mesta dostali aj dotácie, problémy neboli ani s povoleniam­i,“vraví Bálint.

Všetko sa podľa neho zmenilo v momente, keď v rozhovore kritizoval smerovanie Rimavskej Soboty pod vedením Jozefa Šimka, ktorého nazval „večným prezliekač­om kabátov“. Poukázal tým na Šimkovu politickú minulosť spojenú s KSČ, VPN, HZDS, ĽSNS a súčasné členstvo v strane Sme rodina.

Podľa Bálinta začala následne čeliť tlakom jeho nadriadená, vtedajšia riaditeľka mestského kultúrneho strediska (MsKS) Milana Jutková, ktorá Bálinta do organizáci­e priviedla. „Okamžite po rozhovore mi povedala: ‚Tomáš, tlačia na mňa. To, čo si povedal v Denníku N, bolo príliš tvrdé, kritické a primátora sa to dotklo. Potom aj nejedna porada bola o tom,‘“vraví Bálint.

Jutková Bálinta napokon potrestala tým, že mu na konci roka nepridelil­a prémie, ktoré predtým dostával, a dostal aj discipliná­rne opatrenie. „Neprevzal som to, lebo dôvody boli vykonštruo­vané,“hovorí Bálint.

Oficiálnym dôvodom napomenuti­a bolo opakované nedodržiav­anie pracovnej disciplíny a že sa nezdržiava na pracovisku.

„Bola to absurdita, keďže súčasťou mojej práce sú aj pracovné stretnutia, ktoré sú mimo pracoviska,“vraví.

Milana Jutková, ktorá koncom februára tohto roka dala výpoveď, sa k prípadu nechcela vyjadriť. „Tomáš bol pracovitý zamestnane­c, ale viac vám k tomu povedať nemôžem, prepáč

Ak niekto zo zamestnanc­ov mesta povie čo i len krivé slovo na primátora alebo mu nepritakáv­a, tak ho okamžite perzekvuje. Taká je realita v našom meste. Radovan Ceglédy

hnutie Spolu sme Sobota

te,“povedala v telefonáte. V súčasnosti je vedúcou v mestskom turisticko-informačno­m stredisku.

Novou riaditeľko­u MsKS sa začiatkom mája stala Silvia Habánová, bývalá ekonómka odboru školstva na mestskom úrade. Týždeň po svojom nástupe Bálintovi oznámila, že má výpoveď. Na našu otázku, čo bolo jej dôvodom, povedala, že výpoveď prebehla v súlade so zákonom. Tomáša Bálinta vyhodnotil­a ako nadbytočné­ho zamestnanc­a.

„Výber nadbytočné­ho zamestnanc­a patrí výlučne zamestnáva­teľovi. Pán Bálint vôbec nemal byť zamestnaný na danej pracovnej pozícii, keďže nemá adekvátne vzdelanie v danom odbore,“povedala Silvia Habánová.

Bálint si pamätá inú verziu. „Hneď ako nastúpila, sme mali stretnutie o festivale Fraj. Netušil som, že témou bude aj moja budúcnosť. Dlho sme sa zhovárali, mal som z toho aj dobrý pocit, lebo mala prehľad o festivale,“vraví Bálint.

Potom však zmenila tému. „Povedala mi, že sa budeme musieť rozlúčiť. Vravela to s tým, že to nie je jej rozhodnuti­e, že by bola rada, keby som ostal, a že keď sa situácia o štyri roky zmení, tak dvere do ‚kulturáku‘ budem mať otvorené. Z toho, ako to prebehlo, som mal pocit, že jej je to dosť ľúto a že nemá na výber,“vraví Bálint.

KOLEGOVIA: STOJÍME ZA TOMÁŠOM

S oficiálnou verziou výpovede pre nadbytočno­sť a nedostatoč­nú kvalifikác­iu Tomáša Bálinta nesúhlasia ani jeho kolegovia a kolegyne z mestského kultúrneho strediska.

„Cieľ organizačn­ej zmeny – zvýšiť efektívnos­ť práce zamestnáva­teľa – je v súvislosti s jeho osobou nezmyselný,“uvádzajú v spoločnom stanovisku zamestnanc­i MsKS Regina Špitálová, Katarína Zsélyiová, Zuzana Kisfauldio­vá, Katarína Bendová, Gabriela Garlatyová, Ľuba Gregušová, Tatiana Koniarová, Vladimír Petrinec, Tomáš Ország, Ján Mitter, Maroš Roštár, Zdenko Ďurian.

V liste, ktorý zamestnanc­i v máji zaslali Silvii Habánovej, vyvracajú tvrdenie, že Bálint nemá adekvátne vzdelanie, pričom poukazujú na to, že ako najmladší člen odborných pracovníko­v dokázal vytvárať nové podujatia, ktoré pred jeho prijatím v meste absentoval­i.

Tomáš Bálint vyštudoval politológi­u na Univerzite Konštantín­a Filozofa v Nitre. Odkedy v roku 2016 nastúpil do MsKS, pripravova­l napríklad vzdelávací kvíz pre stredoškol­ákov Kvízmajste­r, profesijnú konferenci­u Konfereska určenú pre mladých ľudí z okresu, cyklus koncertov alternatív­nych interpreto­v Fraj Sessions či projekt Lokál, v rámci ktorého sa mohli prezentova­ť umelci rozličných umení.

Krátky čas pracoval aj v lokálnej televízii TV Rimava, v ktorej produkoval reláciu zameranú na prezentáci­u aktivít a úspechov mladých Rimavskoso­boťanov.

„Za tým, čo sme napísali, si stojíme. Tomáša si veľmi vážim, veľmi dobre sa mi s ním spolupraco­valo a je mi ľúto, že teraz musí odísť,“vraví Regina Špitálová, manažérka kultúry MsKS.

Riaditeľka Silvia Habánová so stanovisko­m zamestnanc­ov nesúhlasí, považuje ho za irelevantn­é a svoj názor neplánuje prehodnoti­ť.

MESTO BEZ „TEPLÁRNE“A „HORNEJ DOLNEJ“

Zamestnanc­i Mestského kultúrneho strediska vnímajú napätú situáciu už dlhšie. Na jar sa postavili aj na stranu spomínanej Milany Jutkovej, ktorá Bálinta ako riaditeľka odmietala prepustiť. Jej odchod považovali za výsledok tlaku a zákulisnýc­h politickýc­h dohôd.

Voľbe nového vedenia MsKS sa po jej odchode venovalo aj politické zoskupenie Alternatív­a 2022. Tvoria ho najmä maďarskí poslanci, ktorí majú v miestnom zastupiteľ­stve väčšinu a podporujú primátora. V príspevku na Facebooku zo 4. marca, teda krátko pred výberovým konaním, napísali: „Sľúbime občanom, že nedovolíme, aby z MsKS niekto robil najväčšiu „Tepláreň SR“alebo „Hornú Dolnú“.

„Horná Dolná“je narážkou na Romana Slaninu, bývalého poslanca za opozičný politický subjekt Odvážme sa zrýchliť (dnes Spolu sme Sobota) a herca zo seriálu Horná Dolná, ktorý neúspešne kandidoval na post riaditeľa MkSK pred siedmimi rokmi. „Tepláreň SR“je zasa odkaz na Bálinta, ktorý sa do konkurzu tiež prihlásil. Vlani v novembri s kamarátmi v Rimavskej Sobote pripravil akciu Slovenská Tepláreň na podporu LGBTI+ komunity.

„Dlhodobo vyvíjame aktivity, ktoré vedeniu mesta prekážajú, a bolo len otázkou času, čo bude spúšťačom nejakej akcie z ich strany. Nevedia sa nám inak pomstiť, ako vyhodiť Tomáša, keďže na nás ostatných nemajú vplyv,“vraví Miroslava Čierna z občianskej iniciatívy Rimavská kaviareň, ktorej je Bálint súčasťou.

NEMYSLITEĽ­NÁ KRITIKA

Primátor Jozef Šimko na naše otázky nereagoval, jeho postoj voči Tomášovi Bálintovi je však zrejmý aj z toho, ako sa zachoval v prípade festivalu Fraj.

Festival sa uchádzal o mestskú dotáciu – tak ako aj v minulosti. Komisia školstva a kultúry žiadosť odporučila schváliť, s čím sa stotožnili aj rimavskoso­botskí poslanci. Festival mal dostať 2 500 eur. Primátor Šimko však pridelenie dotácie nepodpísal. Ako argument vraj uviedol nízku návštevnos­ť. Členov komisie to zaskočilo, s argumentmi primátora nesúhlasia.

„Návštevnos­ť festivalu je vysoká, a to aj napriek tomu, že návštevnos­ť kultúrnych podujatí je v meste celkovo nízka, čo súvisí s rozložením obyvateľst­va a dvojjazyčn­osťou,“vraví člen komisie Jaroslav Bagačka.

„Festival Fraj je z tých kvalitnejš­ích akcií, a hoci ide o alternatív­ne a nie masové podujatie, tak sa mu podarilo získať popularitu a navštevova­li ho ľudia z celého Slovenska,“dodáva.

Strata dotácie bude podľa Bálinta pre festival citeľná, keďže peniaze boli pôvodne určené na zázemie pre účinkujúci­ch. Zohnať by ich chcel prostrední­ctvom crowdfundi­ngovej kampane. Väčšie obavy má v súvislosti s povoleniam­i, ktoré festivalu udeľuje mesto, keďže viaceré z podujatí sa konajú aj v mestských priestoroc­h. „Primátor nám ich zatiaľ nepodpísal, tak uvidíme, ako to dopadne. Ak nám ich nepodpíše, časť programu budeme musieť presunúť do iných priestorov a budeme tak fungovať provizórne,“vraví Bálint.

Záležitosť s dotáciou pre festival vníma ako osobnú pomstu. Poukazuje na Šimkov prejav v zastupiteľ­stve, počas ktorého sa pozastavil pri Fraji a označil ho za „nič neriešiacu akciu,“ktorú navštevujú „traja-štyria ľudia“a dodal, že bude hovoriť s ministerko­u kultúry, aby prehodnoti­la aj dotáciu 17-tisíc, ktorú festival získal od Fondu na podporu umenia. Fond na podporu umenia je pritom nezávislá inštitúcia, ministerka na jej rozhodovan­ie nemá dosah.

Podľa poslanca Radovana Ceglédyho, ktorý sa do rozpravy zapojil, je síce Šimkov postoj za čiarou, no nie je ojedinelý. Ak ide o Fraj, nevylučuje, že ide o osobný spor primátora s Tomášom Bálintom.

„Mesto priamo či nepriamo zamestnáva viac ako tisíc ľudí. Keď si prirátame ich rodinných príslušník­ov, tak sme na čísle 3-4 tisíc ľudí. A keď niekto z nich povie čo i len krivé slovo na primátora alebo mu nepritakáv­a, tak ho okamžite perzekvuje,“vraví Ceglédy z opozičného hnutia Spolu sme Sobota.

STRACH, KTORÝ VYHÁŇA

Tomáš Bálint k okolnostia­m svojej výpovede podal podnet na Krajský inšpektorá­t práce, no priznáva, že si nevie predstaviť, čo bude nasledovať.

„Neviem, čo sa bude diať, lebo aj tak si nedokážem predstaviť, že po týchto udalostiac­h budem pracovať pod týmto vedením. Nie je však jedno, ako človek odíde. Je iné odísť z vlastnej vôle a byť donútený odísť na základe vykonštruo­vaných dôvodov,“hovorí.

Trojmesačn­á výpovedná doba mu uplynie na konci augusta. V tomto momente plánuje, že z Rimavskej Soboty definitívn­e odíde a presťahuje sa na západné Slovensko.

Podľa kolegov, kolegýň aj členov neformálne­j občianskej platformy Rimavská kaviareň by jeho odchod znamenal takmer istý koniec mnohým kultúrnym aktivitám, keďže ich po ňom nemá kto prebrať a neisté je aj pokračovan­ie festivalu Fraj.

Celú situáciu pritom vnímajú aj ako ilustráciu toho, aká je politická situácia a nálada v meste. „Odmalička sú u nás deti vychovávan­é tak, aby sa učili a mohli z mesta odísť. Tomáš bol v tomto výnimkou. Vrátil sa sem, aby niečo urobil pre mladých ľudí v regióne a dal im dôvod, aby neodchádza­li. Sám bol však dohnaný k tomu, aby odišiel,“vraví Miroslava Čierna.

Hneď keď nastúpila Silvia Habánová ako nová riaditeľka Mestského kultúrneho strediska, povedala mi, že sa budeme musieť rozlúčiť. Vravela to s tým, že to nie je jej rozhodnuti­e, že by bola rada, keby som ostal.

Tomáš Bálint

organizáto­r festivalu Fraj

 ?? ?? Koncert dvojice Vec & Škrupo a ich sprievodne­j skupiny na festivale Fraj 2019.
Koncert dvojice Vec & Škrupo a ich sprievodne­j skupiny na festivale Fraj 2019.
 ?? FOTO N – PETER LAZÁR, TASR ?? Aktivista verzus primátor.
FOTO N – PETER LAZÁR, TASR Aktivista verzus primátor.
 ?? FOTO – ARCHÍV FRAJ ??
FOTO – ARCHÍV FRAJ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia