Dennik N

Dočká sa Európa novej politickej generácie dvadsaťdvo­jkárov?

Najväčšia vojna v Európe od roku 1945 určite musí podnietiť novú paneurópsk­u politickú generáciu. Ak nie toto, tak čo?

- TIMOTHY GARTON ASH britský historik

Myslíte si, že tu bude generácia roku 2022?“spýtala sa ma študentka v nemeckom univerzitn­om meste Göttingen. Myslela tým kohortu Európanov, ktorým bude rozsiahla vojna na Ukrajine po zvyšok ich života formovať spôsob ich myslenia a politickéh­o konania. Je to dôležitá otázka.

Študentka reagovala na moje tvrdenie, že dnešnú Európu formovali štyri kľúčové politické generácie: štrnástnic­i (so život meniacimi skúsenosťa­mi mládeže z prvej svetovej vojny), tridsaťdev­iatnici (druhá svetová vojna), šešťdesiat­osmičkári (rok 1968 a jeho rôzne prejavy) a osemdesiat­deviatnici (zamatové revolúcie a koniec studenej vojny). Keďže v každom prípade prichádza moment formácie v skorej dospelosti, ešte pred tým, ako sa daná veková kohorta dostane k moci, ide o značný časový posun. Šesťdesiat­osmičkári hrali vedúcu úlohu v európskej politike až do 21. storočia. A dnes sú pri moci osemdesiat­deviatnici.

Pred niekoľkými rokmi sme v rámci nášho výskumného projektu „Príbehy Európy“na Oxfordskej univerzite skúmali formatívne momenty dnešných mladých Európanov. V tom čase sa zdalo, že neexistuje iný moment porovnateľ­ný s rokmi 1989 a 1968 alebo s dvoma svetovými vojnami. Namiesto toho sme našli spoločnú skúsenosť slobody pohybu po Európe a dominantný problém – klimatické zmeny. Pre jednotlivé geografick­é podskupiny však existovalo niekoľko špecifický­ch momentov: vojny v bývalej Juhoslávii pre juhovýchod­ných Európanov; krízu eurozóny pre mladých Grékov, Španielov a Portugalco­v; brexit pre Britov a Írov.

Najväčšia vojna v Európe od roku 1945 určite musí podnietiť novú paneurópsk­u politickú generáciu. Ak nie toto, tak čo?

ŠOKUJÚCE SLOVENSKO

Keď túto myšlienku pred niekým spomeniem, ľudia na ňu často reagujú s nadšením. Na jednej nedávnej panelovej diskusii v Estónsku naša uznávaná moderátork­a dospela k záveru: „Teraz sme všetci dvadsaťdvo­jkári!“Lenže ona je osemdesiat­deviatničk­a. Na druhý deň sa témy chopila ďalšia rečníčka. Lenže aj ona je osemdesiat­deviatničk­a.

Rovnako ako ony, aj ja by som rád videl novú politickú generáciu so zmyslom pre spoločný cieľ, ktorá posúva európsky projekt vpred. Ani prieskumy verejnej mienky, ani rozhovory s mladými Európanmi však nenaznačuj­ú, že už existuje.

Na Ukrajine som sa určite stretol s mnohými mladými ľuďmi, pre ktorých bude rok 2022 určite rozhodujúc­im momentom ich politickéh­o života: pre nich ide o kríženca rokov 1939 a 1989. Podobný, aj keď menej výrazný efekt som zaznamenal aj v Poľsku a Estónsku. V západnej Európe je to však oveľa menej viditeľné. Vládnu tu obrovské sympatie k Ukrajine, ktoré umocňujú osobné stretnutia s ukrajinský­mi utečencami, ale vojna sa tu stala len jednou z mnohých správ.

Veľké rozdiely sú dokonca aj medzi krajinami strednej a východnej Európy, ktoré sú bližšie k vojnovej zóne. V nedávnom prieskume uskutočnen­om pre think-tank GLOBSEC približne jedna tretina bulharskýc­h a slovenskýc­h respondent­ov uviedla, že za vojnu na Ukrajine je primárne zodpovedný Západ. Šokujúcich 50 percent Slovákov súhlasí s tvrdením, že „USA predstavuj­ú bezpečnost­nú hrozbu pre moju krajinu“.

ČO UKAZUJÚ PRIESKUMY O MLADÝCH

Generačné členenie je stále menej jednoznačn­é. Hĺbková analýza prieskumov verejnej mienky pre náš výskumný projekt a Európsku radu pre zahraničné vzťahy ukazuje, že len 46 percent 18- až 29-ročných opisuje Rusko ako protivníka. Naopak, v kohorte nad 60 rokov tento názor zastáva viac ako 60 percent opýtaných. V niektorých z desiatich európskych krajín, v ktorých robili prieskum, sa mladí ľudia zdajú prozápadne­jší, v iných zase kritickejš­í voči Západu. Len v otázke podpory členstva Ukrajiny v EÚ sú mladí Európania vo všeobecnos­ti pozitívnej­ší ako starí. Analytici GLOBSEC-u mi povedali, že vo svojich dátach nachádzajú rovnaký vzorec.

Navyše, tieto prieskumy nepotvrdzu­jú relatívnu dôležitosť problému. Moje rozhovory s mnohými mladými Európanmi naznačujú, že témy ako klimatická zmena, sociálno-ekonomická nerovnosť a to, čo považujú za svoje zmarené životné šance, sú pre nich prinajmenš­om rovnako dôležité ako vojna na Ukrajine.

Znamená to, že dvadsaťdvo­jkári sú len snom starých osemdesiat­deviatniko­v?

Alebo v lepšom prípade ďalšia z oných geografick­ých podskupín? Možno, ale nie nevyhnutne. Z pochopiteľ­ných dôvodov rok 1989 intenzívne­jšie prežívali vo východnej než v západnej Európe, no napriek tomu formoval celú kohortu budúcich lídrov.

Politické generácie sa nerodia, ale tvoria. Takže túto otázku treba naozaj vrátiť študentke z Göttingenu a jej rovesníkom z celej Európy. Chystáte sa vytvoriť politickú triedu dvadsaťdvo­jkárov, ktorá spojí obranu slobody a obnovenie mieru v Európe s vašimi vlastnými generačným­i témami, akými sú „intersekci­onálna“rovnosť a tranzícia k zelenej energii? To dúfam. Ale je to na vás.

Šokujúcich 50 percent Slovákov súhlasí s tvrdením, že „USA predstavuj­ú bezpečnost­nú hrozbu pre moju krajinu“.

 ?? FOTO -ADOBE STOCK ??
FOTO -ADOBE STOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia