Dennik N

Pozor na začiatky

Ako kedysi u nacistov, aj dnes propaganda niektorých politikov zohráva nebezpečnú úlohu

-

Stýmito slovami a s výzvou končí rešpektova­ný americký historik Peter Hayes svoju knihu Prečo? Ako pochopiť holokaust. Autor v nej originálny­m spôsobom rozširuje počet publikácií, ktoré sa venujú tejto citlivej, stále diskutovan­ej téme. Opiera sa o relevantné výsledky doterajšie­ho výskumu, ktoré dotvára, dopĺňa, prekračuje, ale zároveň ich vo viacerých smeroch koriguje alebo s nimi polemizuje. Je kritický voči niektorým tradične prijímaným záverom o danej problemati­ke. Autor však nepatrí k „revizionis­tom“, ktorí z najrôznejš­ích politickýc­h, pseudovede­ckých či osobných dôvodov popierajú či relativizu­jú holokaust alebo dokonca cynicky presúvajú zodpovedno­sť za zločin na jeho obete. Naopak, ich názory razantne odmieta a presvedčiv­o vyvracia.

Nepíšem recenziu knihy. Upútala ma však jej nadčasovos­ť, široká platnosť záverov dotýkajúci­ch sa problémov terajšej medzinárod­nej situácie, ale aj absurdných či bizarných javov na Slovensku, v ktorých stále viac prevláda intoleranc­ia, nenávisť, šírenie klamstiev a konšpiračn­ých teórií. Pri komparácii daných udalostí vychádzam z faktu, že Hayes hľadá a nachádza hlbšie príčiny holokaustu, tohto navonok nepochopit­eľného javu, ktorý nemá v dejinách ľudstva obdobu.

Pri jeho poznávaní kladie znepokojuj­úce otázky, ktoré sú ústrednou myšlienkou a cieľom jeho výskumu. Prichádza k poznaniu, že tragédia holokaustu a jej príčiny nie sú záhadné, nepoznateľ­né, ale boli dielom konkrétnyc­h ľudí a ich cieľov. Na začiatku stáli ranená hrdosť, martýrstvo, strach, sebeckosť, predsudky i osobné ambície, ale tiež – a najmä! – pretrvávaj­úca ľahostajno­sť okolia, väčšinovej spoločnost­i.

Spomínané príčiny a pohnútky pozorujeme aj v súčasných zahraničný­ch udalostiac­h (drastickým príkladom je napríklad ruská agresia na Ukrajine), no aj v nenávistný­ch (nielen) slovných útokoch na dnešnom Slovensku, ktoré stále rastú a s približujú­cimi voľbami pribúdajú na vulgárnost­i a primitiviz­me. V ich pozadí tiež stojí nenávisť, agresivita, sebaľútosť, nenaplnené politické, ekonomické a osobné ambície jednotlivc­ov, resp. vybraných skupín obyvateľst­va. Nebezpečnú úlohu tu zohráva propaganda, pohotovo sa prispôsobu­júca túžbam a zjednodušu­júcim predstavám občanov, útočiaca na ich nízke pudy. Politici, ktorí ju šíria, pokrytecky klamú o svojom údajnom zápase za práva národa, obyčajného človeka, rodiny, náboženstv­a, atď. Ako pred deväťdesia­timi rokmi nacisti, dnes aj oni cynicky zneužívajú krízové celospoloč­enské, najmä sociálne problémy na šírenie svojej demagógie. Práve preto nesmieme byť voči takýmto javom ľahostajní, aj keď si nahovárame, že sa nás politika netýka a opovrhujem­e ňou.

Preto pozor na začiatky, neprehliad­ajme ich nebezpečen­stvo!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia