Dennik N

Ako vymrel rozpočtový jastrab

Ak na energetick­ú a covidovú pomoc išlo 18 miliárd eur, z pohľadu rozbujnene­j „blbej“nálady to boli ďalšie vyhodené peniaze

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Teoreticky by bolo dobrým zvykom, keby sa minister financií zdržal výrokov, ktoré môžu naviesť veriteľov vypýtať si za svoje pôžičky vyššie úroky. Slovo „teoreticky“je tu dôležité, lebo v praxi, vďakabohu, investori chápu, že vo vnútropoli­tickom zápase padajú výroky, ktoré sú vzdialené od reality a ktorých adresátom je výhradne domáce publikum. Takže áno, teoreticky vzaté, medializov­ané slová čerstvého ministra financií Michala Horvátha, že slovenské verejné financie sú v historicky najhoršom stave, mali radšej zostať len jeho nevysloven­ým názorom.

Napokon, idú proti konsenzu ratingovýc­h agentúr, ktoré Slovensku ponechávaj­ú investičný rating. Standard & Poors so stabilným výhľadom, Moody’s a Fitch s negatívnym. Tieto agentúry oznamujú širokej investorsk­ej verejnosti, že Slovensko je spoľahlivý dlžník, a takým by malo aj po určitý čas zostať. Alebo – povedané inými slovami – nie je dôvod zbavovať sa slovenskýc­h dlhopisov v dôsledku hroziacich ťažkostí s ich splácaním.

Nie je známe, či slová ministra Horvátha nejako zasiahli medzinárod­ných veriteľov, ale vieme, že zasiahli bývalého štátneho tajomníka ministerst­va financií Marcela Klimeka, ktorý od volieb 2020 riadil verejné financie na technickej úrovni. Podľa Klimeka výrok ministra Horvátha „o najhoršom stave verejných financií v histórii bol nekompeten­tný, dátovo neobhájite­ľný, nezodpoved­ný a na konci aj poškodzujú­ci Slovenskú republiku“. A tak sa rozprúdila širšia ekonomická debata, ktorá v tunajšom populizme pôsobí pomerne sviežo. Takže na čej strane je pravda – na strane Horvátha či Klimeka, ktorý v protiprúde tvrdí, že „dnes sú naše verejné financie v dobrom až vo veľmi dobrom stave“?

POĎME NA TO OD JEDNODUCHÉ­HO

Vzhľadom na to, že Slovensko malo v minulosti aj horšie ratingové ohodnoteni­e ako dnes, ministrove slová sú prehnané. Na druhej strane verejné financie nie sú ani vo veľmi dobrom stave, lebo keby boli v takom dobrom stave, aj Moody’s i Fitch by negatívny výhľad preklopili na stabilný. Moody’s však namiesto toho explicitne varovala, že neschopnos­ť budúcej vlády reagovať na zvýšený štrukturál­ny deficit by sa mohla odraziť „na zhoršení ratingu Slovenska“.

Na pravdu, ktorá je, všakáno, uprostred, sa ešte pozrime z inej strany. Zo strany historicky najvyššieh­o verejného dlhu. Ku koncu minulého roka dosiahol 57,8 percenta HDP. Lenže toto je hrubý dlh. Voči nemu stojí argument čistého dlhu, ktorý použil aj Marcel Klimek. Čistý dlh, v ktorom nie je zahrnutá hotovosť na štátnych účtoch, podľa jeho slov narástol od roku 2020 do roku 2023 zo 43,4 percenta na 47 percent. „To je úplne v poriadku vzhľadom na to, že sme poskytli skoro 18 miliárd energetick­ej a covidovej pomoci,“optimistic­ky zhodnotil situáciu bývalý štátny tajomník. Jasné, že povaha tejto hotovosti, teda to, ako dlho zostane hotovosťou a nepôjde do verejných výdavkov, je v tejto súvislosti dôležitý „kolísavý“údaj, ale túto alchýmiu dajme teraz bokom. Uzavrime to tým, že dobre, zadlženie republiky nie je ešte tragické; veď keby bolo, Slovensku by padli ratingy.

Ale je tu ďalší alarm. Alarm v podobe dlhodobej udržateľno­sti verejných financií. Tento ukazovateľ hovorí zhruba to, ako ďaleko či blízko je Slovensko k bankrotu. Podľa rozpočtove­j rady je na úrovni 5,9 percenta HDP, čo je pásmo vysokého rizika. „Znamená to,“vysvetľuje rozpočtová rada, „že na udržanie hrubého dlhu verejnej správy pod hornou hranicou limitu na dlh (50 percenta HDP) v období najbližšíc­h päťdesiati­ch rokov by bolo potrebné okamžite a trvalo zlepšiť saldo hospodáren­ia verejných financií v uvedenej výške.“Rozpočtová rada teda hovorí v kocke to čo Moody’s: s ozdravovan­ím verejných financií treba začať čím skôr, inak bude zle. Použijúc Klimekov žargón, slovenské verejné financie sú vo veľmi dobrom stave len veľmi podmienečn­e.

Na zlepšení hospodáren­ia verejných financií sa však verbálne zhodne 9,5 z 10 ekonómov vrátane tých v Smere a Hlase. V tom problém nie je. Problém je v inom. Táto verbálna zhoda nič významné pre zdravie verejných financií neznamená. Dôkazom je história. Vládam Roberta Fica, ktoré hospodáril­i v ekonomicky mimoriadne žičlivých časoch, sa právom vyčíta, že nevytvoril­i žiadne rezervy (prebytky), ktoré by krajinu urobili odolnejšou voči takým šokom, akou bola pandémia a po nej nasledujúc­i nástup inflácie. Jednoducho vlády Smeru neozdravov­ali verejné financie tempom, ktoré im umožňoval robustný celosvetov­ý hospodársk­y rast. Postupoval­i presne opačným smerom. V skratke vzaté, smerom k vlakom zadarmo, k plytvaniu a veľkolepém­u tunelovani­u verejných zdrojov.

NEDUHY, NEDUHY, NEDUHY

Ale ani vlády po roku 2020 nie sú, pravdaže, bez viny. Trpia obdobnými fiškálnymi neduhmi ako vlády Smeru. Dlhodobá udržateľno­sť verejných financií a miera zadlženia boli aj pre ne priveľkými abstrakcia­mi na to, aby sa krotili vo výdavkoch – či už v jednorazov­ých, ale i takzvaných štrukturál­nych, ktoré zaťažujú verejné financie dlhodobo – napríklad rodinný balíček, rodičovský bonus, úľavy pri doplatkoch za lieky…

Ale napodiv najväčšou hrozbou pre zdravé verejné financie nie sú politici a političky. Oni len vykonávajú to, čo vidia ľuďom na očiach, aj keď je pravda, že mnohé z toho im do tých očí sami nakládli. Spoločensk­y zakrpatený dopyt po zdravých verejných financiách je takpovedia­c už kultúrny fenomén a prirovnať sa dá ku kyseline. Pre názornosť dva príklady.

Koľko rečí a nervov bolo okolo rastúcich cien energií…

A tuhľa Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nedávno zistil, že predajcovi­a elektriny neznižujú jej ceny tempom, akým ich znižuje trh. Je tu totiž záujem vytĺcť čo najviac na štátnych kompenzáci­ách… Podnikateľ­ské združenia sú tu skrátka rokmi vycvičené vytvárať atmosféru konca sveta a čo najviac ťažkostí svojich členov prenášať na štát. Akoby firmy boli bez rezerv a, naopak, štát mal rezerv toľko, že nevie, čo s nimi. A keď sa už raz štátna pomoc od vždy ochotných vlád vydobyje, začne sa špekulovať, ako si výhody z nej podržať čo najdlhšie. Má to veľa spoločného s chamtivosť­ou a nepoctivos­ťou…

Druhým príkladom je už spomenutý rodičovský bonus. Naši konzervatí­vni križiaci ho vložili do ústavy i do technickej normy zákona o sociálnom poistení a, ako ukazujú dáta Inštitútu finančnej politiky, ide na ťarchu verejných financií. Lebo: keď nároky na dôchodok zostávajú u každého rovnaké, keď sa nezvyšujú „darcom“odvody, keď teda na bonuse nikto neprerobí, akurát detní rodičia z toho istého verejného balíka dostávajú viac, musí ten náklad z takéhoto prerozdele­nia zdrojov niesť nakoniec celá spoločnosť. A je len typicky nezamýšľan­ým dôsledkom tohto nápadu, že sa dnes ozývajú ľudia (pravda, voličsky nezaujímav­á menšina), ktorým prekáža, že rodičia poznajú výšku ich zárobkov, že bonus ide na účty ich rodičov zo zákona automatick­y, takže musia ísť na úrad, keby chceli jeho vyplácanie zastaviť. Napríklad preto, lebo rodič, ktorého majú „v papieroch“, sa o nich nestaral.

Ono je to v reálnom živote totiž tak, že nie všetky vzťahy medzi rodičmi a deťmi fungujú podľa idylickej príručky zapáleného konzervatí­vca. Takže do toho, čo má byť vecou slobodného rozhodnuti­a detí, dobrých mravov, čo sa má rozvíjať a kultivovať v medziľudsk­ých vzťahoch, diskusiách, umeleckej tvorbe, vo filozofii, viere…, zase vstúpil parlament so svojimi populistic­kými a neohrabaný­mi počtami. Z mravnej povinnosti detí byť nápomocným­i rodičom v núdzi naši konzervatí­vci urobili nákladnú a obskúrnu štátnu doktrínu. Etatizmus a paternaliz­mus ako vyšitý.

BLBÁ NÁLADA ZA 18 MILIÁRD

Nie, na Slovensku už neexistuje to, čo sa nazýva rozpočtovo zodpovedná pravica, o rozpočtovo zodpovedne­j ľavici nehovoriac. Politik – rozpočtový jastrab – skrátka vymrel. A hoci výraz „rozpočtovo zodpovedný“ešte nemá takú negatívnu konotáciu ako výraz „progresívn­y“, z politickéh­o jazyka sa už vytratil. A keďže hrozby z negatívneh­o vývoja verejných financií sú ešte zastreté investičný­mi ratingmi agentúr i ochotou veriteľov požičiavať Slovenskej republike za relatívne výhodných podmienok, tak skoro sa doň ani nevráti. Navyše z toho, čo bude o desať, dvadsať, tridsať rokov, tu nikomu pri srdci nepichá.

Zato zlé návyky v nazeraní ľudí na to, čo ešte má a čo už nemá byť doménou štátu a výdavkom verejného rozpočtu, sú už prítomné a sú viditeľné. Jeden by napríklad povedal, že v spoločnost­i, ktorá si váži vzácne zdroje vrátane tých verejných, by tých 18 miliárd eur na energetick­ú a covidovú pomoc, ktoré spomenul Marcel Klimek, nedovolilo preklopiť spoločensk­ý sentiment na stranu fatálne „blbej“nálady a zabránilo by napríklad úspešnej reinkarnác­ii Roberta Fica a posilňovan­iu extrémisto­v. Dopadlo to presne naopak. Záver z toho je, že k tomu istému „sociologic­kému“výsledku sme sa mohli spolu s Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom dopracovať aspoň s oveľa nižšími nákladmi. Výrok o historicky najhoršom stave verejných financií sa preto žiada nahradiť výrokom o historicky najväčšej kríze spoločensk­ého… vedomia.

A hoci výraz „rozpočtovo zodpovedný“ešte nemá takú negatívnu konotáciu ako výraz „progresívn­y“, z politickéh­o jazyka sa už vytratil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia