Dennik N

Dráma má pokračovan­ie

Úradnícka vláda si zložila ružové okuliare a škrtla nemocnicu Rázsochy z plánu obnovy

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Technokrat­ická vláda Ľudovíta Ódora nie je závislá od politiky a predvolebn­ých sľubov, a preto môže bez emócií hovoriť, ako sa veci naozaj majú. Prvé vytriezven­ie sa týka schopnosti Slovenska využiť miliardy, ktoré dostáva od Európskej únie.

V piatok sa rozhodlo, že z plánu obnovy sa vôbec nebude stavať bratislavs­ká nemocnica Rázsochy a nemocnica v Martine sa z neho postaví prinajlepš­om v štádiu hrubej stavby. Oba projekty mali byť podľa minuloročn­ého rozhodnuti­a vlády financovan­é práve zo 6-miliardové­ho európskeho balíka, čo súčasne znamená povinnosť dokončiť ich v druhom polroku 2026.

Ešte v apríli expremiér Eduard Heger sľuboval, že hrubá stavba Rázsoch za 281 miliónov sa stihne. Už vtedy bol asi jediný, kto tomu veril. Podľa nového ministra zdravotníc­tva Michala Palkoviča definitívn­y zlom nastal 23. mája, keď sa ukázalo, že projektová dokumentác­ia má nedostatky, ktorých odstráneni­e by mohlo trvať až pol roka.

Nová univerzitn­á nemocnica v Martine za 330 miliónov bola

Dráma, či sa podarí využiť európske peniaze, ktoré Slovensku spadli z neba, má ešte pokračovan­ie.

zasa považovaná za dobre pripravený projekt. Všetko však zmenil neúspech tendra na jej výstavbu, do ktorého sa nikto neprihlási­l. Zdá sa, že problémom bol najmä šibeničný termín a drakonická pokuta za jeho nedodržani­e. Vláda sa v pláne obnovy nezaviazal­a k výstavbe konkrétnyc­h nemocníc, len k tomu, že pribudne 2600 lôžok. Teraz s Európskou komisiou dohodla nový cieľ 2200 lôžok, z toho 1200 v štádiu hrubej stavby. Peniaze pôvodne určené na Rázsochy a Martin sa preto môžu presmerova­ť na iné projekty.

Vláda oslovila šesť nemocníc, ktorých projekty majú najväčšie šance stihnúť prísny termín. Ide o nemocnice Banská Bystrica – juh, Banská Bystrica – sever, Trnava, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, detská nemocnica v Košiciach a fakultná v Prešove. Už vo štvrtok by ich zástupcovi­a mali štátnym úradníkom projekty prezentova­ť.

Dráma, či sa podarí využiť európske peniaze, ktoré Slovensku spadli z neba, má ešte pokračovan­ie. V tomto roku sa končí možnosť dočerpať eurofondy z rozpočtu na roky 2014 – 2020 a Slovensko patrí medzi najhoršie krajiny v Európskej únii. Z celkovo alokovanýc­h 16,6 miliardy zostáva vyčerpať ešte 4,3 miliardy, hovorí nový minister pre investície a regionálny rozvoj Peter Balík. Viac ako tretina z toho sú zdroje na vyrovnanie sa s utečenecko­u krízou z Ukrajiny a na kompenzáci­e za energetick­ú krízu, ktoré sa dajú podľa Balíka pomerne rýchlo dočerpať.

Zostáva približne 2,5 až 3 miliardy eur, ktoré treba využiť na štandardné projekty. Z predošlého sedemročné­ho programové­ho obdobia prepadla Slovensku polmiliard­a a Balík začína „pripravova­ť verejnosť“na to, že sa to zopakuje, ak sa niektoré z pripravený­ch projektov nepodarí dotiahnuť do konca.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia