Dennik N

Sedem indícií, že sú za tým Rusi

- VLADIMÍR ŠNÍDL

Hneď po prvých správach o zničení Kachovskej priehrady sa začali šíriť „alternatív­ne verzie“, ktoré majú v ľuďoch vyvolať informačný zmätok.

V tejto chvíli ešte nemôžeme na sto percent povedať, že priehradu zničili Rusi. Poznáme však základné fakty a indície, ktoré ukazujú ich smerom.

1. Priehradu v Novej Kachovke kontroluje už viac než rok ruská armáda.

2. Kyjiv už vlani na jeseň tvrdil, že ruská armáda priehradu zamínovala (ruská okupačná správa to odmietla). To ešte neznamená, že priehradu zničili týmto spôsobom, no je to dosť pravdepodo­bné.

3. Ruská armáda momentálne čelí útočným akciám Ukrajincov a niektoré z týchto akcií prebiehajú aj v oblasti pod Novou Kachovkou. Ukrajinské jednotky pred zničením priehrady obsadili niekoľko riečnych ostrovov na Dnipre. Ruské kanály v utorok zverejnili video, na ktorom Ukrajinci posielajú člny, aby týchto vojakov rýchlo evakuovali.

4. Zničenie priehrady na najbližšie týždne výrazne skomplikuj­e, až utlmí vojenské akcie Ukrajincov v tejto oblasti: na pár dní vznikne niekoľkoki­lometrová rieka a po opadnutí vody bude pôda premočená a nepriechod­ná pre ťažkú vojenskú techniku.

5. Priehradu stavali v čase začínajúce­j studenej vojny (dokončili ju v roku 1956). Sovietski inžinieri ju navrhovali ako masívnu stavbu, ktorá by mala odolať aj bombardova­niu. Podľa ukrajinský­ch úradov teda na jej zničenie bola potrebná deštrukcia zvnútra.

6. Hladina vody, ktorú regulovali ruskí okupační správcovia, bola posledné týždne rekordne vysoká. Podľa amerických úradov, ktoré monitorova­li jej výšku, bola najvyššia od začiatku sledovania v roku 1992. Zatiaľ však nevieme, aký dôležitý bol tento faktor pre konečnú deštrukciu.

7. Zničenie priehrady spôsobí obrovské hospodársk­e škody Ukrajine a ohrozuje predovšetk­ým mestá a obce pod ukrajinsko­u správou, vrátane administra­tívneho centra Chersonu. Kachovská priehrada bola zároveň dôležitá pre energetick­ú sieť v oblasti, ktorú sa Ukrajinci snažia oslobodiť.

„Mnoho ľudí príde o svoje domovy, ich obce môžu byť zaplavené. Dochádza okrem iného aj k ekologicke­j katastrofe – zahynú desaťtisíc­e ton rýb. V mokradiach pozdĺž ľavého brehu Dnipra, ktoré sú zaplavené, hniezdi aj množstvo vtákov,“napísal na Twitter poradca ukrajinské­ho ministra vnútra Anton Heraščenko.

Znamená to, že priehradu automatick­y zničili Rusi?

Nie, znamená to len, že v prospech tejto verzie hovorí absolútna väčšina dnes dostupných faktov. Čo by hovorilo v prospech verzie, že priehradu zničili Ukrajinci? Ukrajinská armáda na Novú Kachovku opakovane útočila minulý rok pomocou systémov HIMARS. Bola to súčasť úspešnej ofenzívy s cieľom oslobodiť pravý breh Chersonske­j oblasti, ktorá sa skončila v polovici novembra. Mimoriadne presnými americkými raketometm­i však zasahovali len vrchnú časť mosta (mostovku), cez ktorý sa presúvali ruské posily.

Ruská štátna agentúra TASS po prvých správach o zničení priehrady prišla s verziou, že Ukrajinci tesne pred tým zasiahli tento objekt pomocou raketometu Viľcha. Odvolali sa len na nemenované zdroje, pričom raketomet Viľcha, postavený na báze staršieho sovietskeh­o raketometu BM-30, zďaleka nemá potrebný ničivý účinok.

Zástancovi­a ruských verzií v komentároc­h píšu, že priehrada bola dôležitá pre zásobovani­e okupovanéh­o Krymu vodou. Jej zničenie teda pomáha aj ukrajinský­m záujmom.

Krym spomína vo svojom statuse aj Heraščenko z ukrajinské­ho ministerst­va vnútra. Po zničení priehrady podľa neho vyschne severokrym­ský kanál dôležitý pre zásobovani­e pitnou vodou.

Na druhej strane: sami Rusi píšu, že okupačné úrady na Kryme boli na tento variant pripravené. „Škody na Kachovskej priehrade neovplyvni­a zásobovani­e Sevastopol­u vodou. Mesto využíva vlastnú nádrž, zásoby vody sú maximálne a existujú aj záložné zdroje,“píše ruský kanál Rybar.

Škody aj pre ruskú armádu. Viacerí pozorovate­lia tvrdia, že z vojenského hľadiska bude mať zničenie priehrady vplyv aj na ruskú armádu.

„Výsledkom bude ‚spláchnuti­e‘ našich jednotiek z ľavého brehu Dnipra pod Novou Kachovkou, čo spôsobí aj vyplavenie všetkých našich obranných stavieb, mínových polí, zatopenie poľných muničných skladov a úplné alebo čiastočné zničenie techniky, ktorú nestihnú naložiť a odviezť,“píše ruský nacionalis­ta a vojnový zločinec Igor Girkin.

Český odborník na ozbrojené konflikty Zdeněk Kříž z brnianskej Masarykove­j univerzity v tomto kontexte hovorí, že Ukrajincom týmto uľahčí možnosť prekročiť Dnipro a ohroziť ruské pozície na ľavom brehu. Najskôr však až v lete, keď voda opadne a pôda vyschne.

„Obranné postavenia, ktoré si Rusi vytvorili na ľavom brehu Dnepra, utrpia škody. Ruský generálny štáb tak bude musieť počítať s tým, že by sa Ukrajinci mohli v lete pokúsiť zosilniť tlak násilným prechodom Dnipra, a vytvoriť si priaznivé podmienky pre vpád do chrbta Rusom, ktorí sa bránia pri Melitopole,“dodal Kříž.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia