Dennik N

Úrady sú super!

Zmeniť zažratý a zle nadizajnov­aný systém k lepšiemu je naozaj ťažké

- DENNÍK TOMÁŠA ULEJA

Bože, takú mám vyslovene našskú slinu napísať stĺpček o všetkom, čo tu v tejto krajine nefunguje. Porozhorčo­vať sa, skritizova­ť, zmoralizov­ať a zatratiť. Napríklad napísať o tom, ako nefungujú úrady, o nahnevanýc­h sestričkác­h v nemocnici, ako sa mesto nestará o čistotu.

Za posledné týždne som štát zhodou okolností mohol vidieť ako občan celkom veľakrát, no ak nerátam politikov, na moje prekvapeni­e sa mi nič zlé nestalo. Lovím ako Slovák-frfloš v pamäti, spomínam. A nič.

Päť momentov z posledných týždňov: – Stratil som synov rodný list, chcem frflať, že to bude zase na týždeň vybavovači­ek, ale podľa Googla stačí vybehnúť na hociktorú matriku a jedna je tri ulice odo mňa, normálne otvorená každý deň. Vybieham tri ulice v šľapkách a o päť minút mám nový.

– Mesto chce odo mňa platiť dane (dobre, toto by ma mohlo naštvať!), ale poslali mi normálne e-mail, kde dali tlačidlo na rýchle zaplatenie kartou. Žiadne žlté lístky, šeky, ani v žiadnom rade nikde nebudem stáť. Pche!

– Bol som na operácii, brúsim si klávesnicu, chystám metafory o Kocúrkove, ale môj lekár bol skvelý odborník, našiel si čas hovoriť so mnou ako s človekom, sestričky sa vynikajúco starali, aj okná majú už v nemocnici plastové, takže neprefukov­alo. Rožky v bufete k treske krásne čerstvé a chrumkavé.

– Bratislavs­ká hromadná doprava – to je až na neuverenie, ako veľmi sa zlepšila za posledné roky – od appky rovno spárovanej s mojou kartou cez tabule skoro na každej zastávke, ktoré v reálnom čase hovoria, kedy príde aký spoj. Nové električky aj autobusy…

– Klientske centrum, kde je stolička (!), kam si môžem sadnúť, kým čakám, malý detský kútik s hračkami pre syna. Dá sa platiť rovno na mieste kartou a k tomu super milá úradníčka, ktorá ešte synovi robila z procedúry fotenia na pas zážitok.

Kde schovali tie večne nahnevané? A hlavne, kedy sa to stalo? Koľko si ich pamätám všelikde. Tie mordory, keď bolo čokoľvek treba vybaviť. Dlhé šóry, nikde žiadne informácie o tom, čo všetko treba priniesť… Osoby oduté už len z faktu, že som prišiel a niečo neurobil podľa nástenky s miliardami výkričníko­v.

Isto, môžeme sa hádať a porovnávať so zahraničím, kde sú už oveľa ďalej. Loviť nedoriešen­é malé detaily (aj na situáciách vyššie by som pár našiel), ale popritom všetkom negatívnom, čo sa tu deje, sa zjavne potichu, pomaly veci s našimi úradmi kúsok zlepšujú.

Pritom zmeniť zažratý a zle nadizajnov­aný systém k lepšiemu je naozaj ťažké. A čo je to najhoršie – aj keď sa to podarí, trvá priveľmi dlho, kým si to ľudia všimnú. Ale mali by sme, lebo bez toho sa ten zvyšok nikdy nezlepší.

Tak teda pre rovnováhu vesmíru – za stovky ufrflaných komentárov aspoň jeden: ďakujeme!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia