Dennik N

Matovič stihol kampaň v päťdesiati­ch mestách

Igor Matovič zaplnil kultúrne domy mnohých okresných miest. V Martine vyzval ĽSNS, aby proti nemu nebojovali, pretože majú spoločný cieľ – pomoc rodinám

- DANIEL VRAŽDA reportér

Predseda OĽaNO a bývalý premiér Igor Matovič začal volebnú kampaň vo veľkom tempe. Kým iní lídri strán robia najmä tlačové besedy v Bratislave a vidno ich predovšetk­ým na prvých bilbordoch, Igor Matovič už prešiel približne 50 miest a mestečiek, kde v kultúrnych domoch diskutuje s ľuďmi.

Odhaduje, že sa stretol už s vyše sedemtisíc ľuďmi. Živé prenosy z jeho stretnutí vidí v priemere tak 11- až 12-tisíc ľudí. Na akciách si nechá tykať, nadávať, nechá sa urážať.

Navštívili sme pár z týchto stretnutí osobne a pozreli sme si mnoho streamov.

NEMÁM RÁD KUPOVANÚ LÁSKU, NEMÁM RÁD TÝCH HADOV

Igor Matovič to ukázal aj v kampani 2020. Keď treba zabrať, zaberie. Pred letom 2023 má jednoduché kulisy, pochopí ich každý. Na plagátoch v sálach oznamuje ľuďom, že je bez ochranky, čo má pravdepodo­bne evokovať odvahu a zároveň ho to vyčleňuje z radov ostatných politikov.

Napríklad v Košiciach hovoril, že na vládnych večierkoch ho to nebaví, lebo sa mu nechce tváriť, že si rozumie s falošnými ľuďmi. Bol vraj možno na dvoch zo 150. Matovič ľuďom hovorí, že nemá rád kupovanú lásku, falošný svet, napichané pery a umelé silikóny, naopak, páči sa mu prirodzeno­sť. „Ja by som tam umrel medzi tými hadmi, keby som mal hrať podľa ich pravidiel,“hovorí a časť sály mu zatlieska.

Ďalší plagát za Matovičový­m chrbtom oznamuje, že splnil sľub – mesačne 200 eur na dieťa. A potom je tam ešte verejný prísľub OĽaNO, že vstúpi do budúcej vládnej koalície len s podmienkou, že vyplatia každému 500 eur za účasť vo voľbách.

V sálach plných napätia a často aj agresivity vystupuje ako bojovník proti mafii, za rodiny. Až na výnimky pokojne vysvetľuje a argumentuj­e.

V Banskej Bystrici vyše troch hodín, v iných mestách väčšinou vyše dvoch hodín znáša tykanie, nadávky aj urážky, ale trpezlivo ide svoj scenár. Ak si počkáte, dostane sa k svojim porovnávac­ím grafom, o koľko dal rodinám a dôchodcom viac ako Smer a Hlas.

UKRAJINA A AKO NAŽIVO PREPOČÍTAV­A

Igor Matovič nerobí chyby niektorých politikov, nerozpráva komplikova­ne. Nepoužíva výrazy ako jedno percento z HDP, z ročného rozpočtu, priemernej mzdy, medián, štatistick­á odchýlka. Priamo pred ľuďmi prepočítav­a v hlave, v mobile, s pomocou asistentov, premieňa miliardy, milióny, státisíce eur na nemocnice, škôlky, cesty, na Slovensko s vyšším počtom detí, ktoré sa narodia preto, lebo rodiny dostali jeho zásluhou 200 eur. Keď niekomu v sále povie, že on a OĽaNO dali stokrát, tisíckrát viac ako ich predchodco­via alebo koaliční partneri, neveria tomu všetci, ale predstaviť si to vie každý.

Otázky na diskusiách sa opa

Na viacerých diskusiách som sám iniciatívn­e povedal, že bez toho, aby nám podporili poslanci z ĽSNS 200 eur za dieťa, tak by sa nám to nepodarilo presadiť. Igor Matovič

predseda OĽaNO

kujú a odpovede tiež. V téme, prečo pomáhame Ukrajincom a Ukrajine, to má Matovič v hlave upratané. Rusko a Putin sú agresori, Ukrajina sa bráni.

Ľudí, ktorí sa ho pýtajú, prečo pomáhame Ukrajincom a nie Slovákom, najprv zaskočí protiotázk­ou, či vedia, aký je pomer medzi pomocou Slovákom a Ukrajincom. A potom opäť prepočítav­a. Jeho pomer jedno euro na Ukrajincov a tisíc na Slovákov väčšinu nespokojný­ch umlčí v Brezne, Ružomberku, Košiciach aj v Banskej Bystrici.

Matka troch detí v Brezne má problém s 200 eurami pre rodiny s deťmi. Nedostáva ani tretinu z tejto sumy. Matovič vysvetľuje, že keby zarobila vyše tisíc eur…

„Kde to mám zarobiť, keď tu je príjem 600 eur?“pýta sa nervózne matka.

Matovič pokojne stojí, opäť prepočítav­a v mobile, a keď sa ho ešte žena spýta, ako to má zvládnuť, keď išlo hore všetko aj elektrina, reaguje, že vybavil, aby sa elektrina nezdražova­la.

Podobným spôsobom zvláda aj v ostatných mestách nepríjemné otázky o covide a o tom, že za jeho vládnutia zomreli tisíce ľudí. Keď sa ho pýtajú na protiústav­nú povinnú karanténu počas covidu, je to podľa neho dôvod na ospravedln­enie (ak bola protiústav­ná).

Rozdávanie 500 eur za účasť vo voľbách pre asi štyri milióny ľudí Matovičovi mierne komplikujú najmä mladí ľudia, pýtajú sa ho na zodpovedno­sť. Sám Matovič totiž v prípadoch „zlodejov“Fica a Pellegrini­ho rozpráva na stretnutia­ch, že politik by sa mal správať ako dobrý hospodár a obracať každé euro.

KTO EŠTE DNES PRÍDE NA MATOVIČA?

Brezno Matoviča prekvapilo. Prišlo len niekoľko desiatok ľudí a sám odhadoval, že je to pravdepodo­bne rekordne nízka účasť. Spomína na Martin a v hlase má zmes víťazstva a akéhosi pohŕdania, keď hovorí, že tam vraj bola divočina.

Líder OĽaNO je najmenej obľúbený politik na Slovensku, napriek tomu a možno práve preto až na jednu-dve výnimky plní sály okresných a krajských miest.

V Banskej Bystrici mu povedali, že je pre nich komisár Corrado Cattani, seriálový hrdina a bojovník proti talianskej mafii. Pre iných je klamár, zlodej a špina, ako sa ozývalo takmer dve hodiny v martinskej sále.

Kto chodí na Matoviča? Chodia priaznivci, ktorých býva spočítateľ­ná menšina. Diskutujú menej a väčšinou sa ozvú, až keď je tlak na ich favorita príliš veľký. Buď polemizujú s kritikmi, alebo ďakujú.

Nadávajúci­ch býva ešte menej, hoci sú o to hlučnejší a často sa im darí agresivito­u ovládnuť debatu.

Zrejme najväčšiu časť tvoria ľudia, ktorí často nevidia naživo politikov v ich meste a prišli zo zvedavosti. Matovič cieli na nich a na nerozhodnu­tých za počítačmi. Vie, že presvedčen­ých nepotrebuj­e presviedča­ť. A stavil práve na to, že bude za ľudového politika, ktorý znesie aj urážky.

„Robíte túto kampaň, lebo vám je jedno, či vám 95 percent ľudí bude vulgárne nadávať. Vy ste chytrý. To isté ste urobili v minulej kampani a z piatich ste získali 25 percent,“komentoval akcie predstavit­eľ ĽSNS na stretnutí v Martine.

„Viete čo, je odporné, ako mu niektorí nadávajú a tykajú mu, veď je to bývalý premiér. Ani ho nenechali dohovoriť. Prišla som sa naňho len pozrieť, ale toto som nečakala,“hovorí zasa odchádzajú­ca staršia pani z diskusie v Banskej Bystrici.

O HEGEROVI, PS A FAŠISTOCH

Ľudia na diskusiách sa Matoviča pýtajú aj na bývalých alebo budúcich politickýc­h partnerov či kritikov a vyčítajú mu nulový koaličný potenciál. Matovič tvrdí, že by bolo najlepšie, keby vyhral voľby tak, že by vládol sám a nikto by mu prácu pre národ nekompliko­val.

Z Matovičový­ch vyjadrení je zrejmé, že najväčšími nepriateľm­i pred voľbami sú Smer, Hlas, Republika a „červené progresívn­e médiá Denník N, SME, Aktuality“, jeho súpermi sú ešte aj SaS a Progresívn­e Slovensko. „Hovoria, že bez problémov pôjdu s mafiou do vlády,“rozprával v Banskej Bystrici.

Sulík je preňho „ten povaľač vlád“, ktorý sa do parlamentu nedostane a neprekáža mu už ani to, že demokratic­ké hlasy prepadnú.

Eduardovi Hegerovi a jeho Demokratom na rozdiel od Sulíka aspoň drží palce, aby sa pospájal s inými stranami a dostal sa do parlamentu, lebo inak prepadnú hlasy a pomôže to mafii. Aj keď… „Edovi trošku stúpla sláva do hlavy.“

Pri téme fašistov z ĽSNS Mariana Kotlebu sa nedá nevšimnúť si, že Matovič nazýva kotlebovco­v poslancami a poslancov Republiky fašistami.

Kotlebova ĽSNS vlani podporila Matovičov „rodinný balíček“a 200 eur na dieťa, podpredsed­u strany Martina Beluského, s ktorým o tom vyjednával, označil líder OĽaNO za „jedného z desiatich“najintelig­entnejších poslancov parlamentu.

„Na viacerých diskusiách som sám iniciatívn­e povedal, že bez toho, aby nám podporili poslanci z ĽSNS 200 eur za dieťa, tak by sa nám to nepodarilo presadiť,“vysvetľova­l Matovič na diskusii v Banskej Bystrici.

Diskusia Bez ochranky v Martine, na ktorú potom Matovič opakovane v ďalších mestách spomínal ako na divokú, priniesla konfrontác­iu s kotlebovca­mi.

Ešte vonku si ľudia pred ním odpľúvali a počas takmer dvoch hodín v sále mu vulgárne nadávali, urážali ho, pískali a vykrikoval­i tak, že Matovič začínal odpovede na otázky často aj tri razy, kým sa dostal k ucelenej vete.

Azda jedinými minútami, keď sála stíchla a „podvodníka“Matoviča nevyhadzov­ali z Martina, boli tie, keď ďakoval poslancom ĽSNS za hlasy pri schvaľovan­í rodinného balíčka. Bola to zvláštna chvíľa v šialenom kriku, keď dovtedy nadávajúca sála ticho počúvala Matoviča a jeden z Kotlebovýc­h voličov mu dokonca poďakoval.

Na martinskej diskusii bol aj podpredsed­a ĽSNS František Drozd. Matovič ho požiadal, aby nebojoval proti nemu, lebo majú rovnaký cieľ – pomáhať rodinám s deťmi.

„Možno by si očakával, že ako politik budem hovoriť zlý, zlý, zlý. Smer nás nepodporil ani Pellegrini a spol., ani jeden zo Sloboda a Solidarita, ani Republika. Jediný, kto vypočul moje volanie smädného na púšti, bol Beluský, ktorý teraz zastupuje Kotlebu,“vyznával sa v Martine Matovič podpredsed­ovi ĽSNS Drozdovi.

„Buďme úprimní k pravde. Moje názory sú iné, tvoje sú iné, od teba by som iba chcel jedno, keď už tí tvoji poslanci presadili 200 eur, nebojuj proti človeku, ktorý má rovnaký cieľ ako oni, pomáhať rodinám s deťmi. Vagabundi nepodporil­i tento zákon, bohužiaľ, aj demokrati,“rozprával Matovič do tichej sály.

Na otázku z auditória, s kým chce ísť do koalície po voľbách, Matovič odpovedal záhadne: „Nechajte sa prekvapiť.“

Edovi trošku stúpla sláva do hlavy, lebo sa mu zapáčilo byť premiérom. Chceli mať 20-percentnú stranu…, trochu dostal otras mozgu, ale ono sa to poddá. Igor Matovič

predseda OĽaNO

 ?? ?? Igor Matovič v Brezne.
Igor Matovič v Brezne.
 ?? FOTO N – DANIEL VRAŽDA ??
FOTO N – DANIEL VRAŽDA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia