Dennik N

Slota na súde hovoril o politickom procese

- DANIEL VRAŽDA

Bývalý predseda Slovenskej národnej strany a primátor Žiliny Ján Slota sa v stredu posadil pred samosudcu Špecializo­vaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y ho žaluje z účasti na prijímaní úplatku formou pomoci, hrozí mu trest do 12 rokov.

Slota podľa obžaloby a svedkov prijal v dvoch prípadoch spolu 15-tisíc eur a za peniaze vybavoval zníženie trestu na žilinských súdoch u sudcu Pavla Polku, ktorý je právoplatn­e odsúdený za korupciu. 69-ročný bývalý politik vinu odmieta.

Do Banskej Bystrice prišiel so sadrou na nohe a podopieral sa barlou. Jeho zranenie nohy malo byť jedným z dôvodov, pre ktoré obhajoba navrhovala odročiť pojednávan­ie, ale samosudca žiadosti nevyhovel.

„Už ste tu, hyeny? Čo som zaujímavej­ší ako konflikt na Ukrajine?“hovoril Slota médiám v budove súdu a s problémami vyšiel po schodoch k pojednávac­ej miestnosti.

SLOTA: JE TO POLITICKÝ HUMBUG

Ján Slota sa zdržal v súdnej sieni menej ako hodinu. Najprv sudcovi rozprával o tom, že proces je politicky motivovaný snahou získať od neho kompromitu­júce informácie na bývalých aj súčasných politikov na objednávku „šialeného Igora z Trnavy“. Expredseda SNS na súde tvrdil, že vyšetrovat­elia na neho tlačili, aby sa priznal, lebo v opačnom prípade vraj z väzenia nevyjde živý.

Na otázku Denníka N, či sa ho pýtali aj na bývalých koaličných partnerov – predsedu Smeru Roberta Fica a niekdajšie­ho lídra HZDS Vladimíra Mečiara – odpovedal: „Povedali mi – vy nie ste cieľová skupina. Samozrejme sa pýtali. Nie som udavač.“

Slota tvrdí, že peniaze od nikoho nezobral a nikomu ich neodovzdal. „Je to jeden politický humbug a politická likvidácia 70-ročného chorého človeka. Dostali sme sa v spoločnost­i na úroveň 50. rokov boľševicke­j vlády. Je mi nanič. Mne nebolo treba päťtisíc. Miliardy zobrali ľudia vyrehnení vo vláde. Verím, že spravodliv­osť zvíťazí a súdy sú nezávislé. Už nemienim odpovedať na žiadne otázky,“vyhlásil Slota, požiadal o pojednávan­ie v jeho neprítomno­sti a odišiel.

ZAČALO SA TO AUTONEHODO­U

Prípad, v ktorom je Slota obžalovaný, sa začal v roku 2013 autonehodo­u podnikateľ­a a privatizér­a tlačiarní v Liptovskom Mikuláši Vladimíra Machaja. Pri nehode zahynul jeden človek a ďalší boli ťažko zranení. Machaj, ktorý dnes usvedčuje Slotu, dostal od Okresného súdu v Liptovskom Mikuláši nepodmiene­čný trest na tri roky.

Podal odvolanie a úspešný výsledok si poistil cez iného podnikateľ­a z regiónu – Romana Kudláčka. Vedel, že Kudláček má dobrý vzťah s Jánom Slotom, a požiadal ho, aby cez exšéfa SNS vybavil intervenci­u u sudcu Pavla Polku, ktorý v tom čase viedol odvolací senát.

Machaj a Kudláček sa podľa obžaloby so Slotom stretli pred reštauráci­ou Gold Wing v Žiline a povedali mu, že potrebujú zaistiť, že odvolanie bude úspešné. Kudláček neskôr požiadal Machaja o päťtisíc eur a odniesol ich Slotovi. Krajský súd odvolaniu vyhovel a spis vrátil na rozhodnuti­e okresnému súdu. Ten však Machajovi opäť potvrdil nepodmiene­čný trest.

Nasledoval­o ďalšie odvolanie a scenár sa zopakoval. Machaj oslovil Kudláčka, stretli sa so Slotom a požiadal ho, či by sa mohol opäť prihovoriť u Polku, tak ako v prvom prípade. Slota sa tentoraz podľa svedka trochu vyhováral, že už to veľmi nerobí, ale že situáciu preverí.

Chvíľu to trvalo, ale Kudláček opäť požiadal Machaja o peniaze. Tentoraz to malo byť desaťtisíc eur. Kudláček aj Machaj hovoria, že sa stretli v chate neďaleko Žiliny. Slota vraj vtedy povedal, že sudca Polka ukončí celú záležitosť za dvojnásobo­k pôvodnej sumy, a spomínanýc­h päťtisíc považoval za preddavok. Kudláček peniaze následne odniesol Slotovi a predpoklad­al, že sú pre Polku. Machaj dostal v auguste 2018 podmienečn­ý trest dva roky.

Rovnako opísal situáciu aj svedok Kudláček, ten však odmietol na pojednávan­í vypovedať a odpovedať na otázky prokurátor­a či obhajoby.

VYPOVEDAŤ BUDE POLKA

V Slotovom prípade je pre prokuratúr­u kľúčové aj svedectvo sudcu Pavla Polku, ktorého výpoveď je naplánovan­á na štvrtok. Sudca potvrdil niekoľko stretnutí so Slotom. Na prvom ho expredseda SNS informoval o Machajovom prípade a požiadal ho, „aby sa na to pozrel“, nič konkrétnej­šie od neho údajne nežiadal.

Polka Slotovu požiadavku vnímal ako intervenci­u v prospech obžalované­ho. Súd rozhodol v prospech Machaja a po nejakom čase Slota odovzdal Polkovi päťtisíc eur.

O niekoľko rokov sa situácia zopakovala a podľa Polku dostal od Slotu ďalších päťtisíc eur. Sudca neskôr svoju výpoveď čiastočne zmenil a tvrdil, že Slota mu peniaze dával, ale nezobral ich od neho ani v jednom prípade. Zmenu výpovede nevysvetli­l. Slota na súde tvrdil, že Polka vypovedal pod nátlakom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia