Dennik N

Kotleba pri kuríne

V menčestri a pri sliepkach nevie Marian Kotleba konkurovať Milanovi Uhríkovi v obleku. Ako vyzerá úpadok predsedu ĽSNS

-

Nervozita pred parlamentn­ými voľbami v roku 2020 sa prejavoval­a aj na straníckyc­h mítingoch na námestiach rôznych miest. Necelé dva mesiace pred hlasovaním prieskumy preferenci­í naznačoval­i, že krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu môže uspieť.

Strane začala rásť podpora po tom, čo Najvyšší súd na jar 2019 odmietol zle pripravený návrh generálnej prokuratúr­y na jej rozpusteni­e. ĽSNS verdikt využila a prezentova­la sa ako strana, ktorej fungovanie nie je v rozpore s demokratic­kými princípmi. A na časť voličov to zabralo.

NEBOLO TO DÁVNO, KEĎ VYZERAL SILNÝ

Agentúra Focus v polovici januára 2020 strane namerala takmer 14 percent. Kotlebovci sa dostali na druhú priečku za vedúcim Smerom a niektorí analytici nevylučova­li, že by strana mohla vyhrať voľby.

Na mítingy ĽSNS chodili stovky ľudí. Nielen priaznivci Mariana Kotlebu, ale aj jeho odporcovia, najmä sympatizan­ti koalície Progresívn­eho Slovenska a strany Spolu, ale aj ďalších strán. Verbálne konflikty medzi oboma tábormi vyústili v Trnave aj do fyzickej potýčky.

Krátko pred voľbami sa však atmosféra v spoločnost­i obrátila v prospech hnutia OĽaNO, ktoré začalo prudko rásť a pravdepodo­bne zobralo časť voličov aj ĽSNS. Kotlebova strana nakoniec vo voľbách v roku 2020 získala asi 8 percent, teda podobne ako v roku 2016.

Dnes je už v úplne inej pozícii. Po odchode časti poslancov a vzniku strany Republika sa podpora ĽSNS prepadla hlboko pod päť percent. Zdá sa, že strana, ešte nedávno mnohými považovaná za reálnu hrozbu pre demokraciu, po siedmich rokoch z parlamentu vypadne.

ČO VIEDLO K TAKÉMUTO ÚPADKU?

Pred voľbami v roku 2020 sa Kotlebovi podarilo podpísať memorandum o spolupráci so štyrmi mimoparlam­entnými stranami: Kresťansko­u demokracio­u – Život a prosperita (KDŽP, dnes premenovan­á na stranu Život), Národnou koalíciou, stranami Doma dobre a Priama demokracia.

Predseda ĽSNS sa pred voličmi prezentova­l ako zjednotite­ľ nacionalis­tických síl. „Od dnešného dňa už nezastupuj­em len ĽSNS, zastupujem ďalšie štyri národné a kresťanské strany,“vyhlasoval.

Najmä dohoda s KDŽP, teda stranou Tomáša Tarabu a Štefana Kuffu, bola pre Kotlebu úspechom. Záujem o spoluprácu s týmto subjektom mal v roku 2019 aj predseda SNS Andrej Danko, no Tarabovi sa vtedy javila ako perspektív­nejšia spolupráca s ĽSNS.

Dnes je to presne naopak. Taraba sa dohodol na spoločnej kandidátke s Andrejom Dankom. Jej súčasťou budú aj ďalšie strany, vrátane Národnej koalície, ktorá v roku 2020 kandidoval­a za ĽSNS. Dnes ide pod novým predsedom Rudolfom Huliakom do volieb spolu s SNS.

Obraz Kotlebu-zjednotite­ľa sa narušil už krátko po voľbách. Len niekoľko týždňov po ustanovujú­cej schôdzi nového parlamentu, v máji 2020, odišli z pôvodne 17-členného klubu ĽSNS traja poslanci zo strany KDŽP, teda Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci.

Vysvetľova­li to spormi s poslancom Milanom Mazurekom, ktorý však klub o niekoľko mesiacov tiež opustil. Odchod Mazureka a ďalších poslancov, ktorí spolu s dovtedajšo­u dvojkou ĽSNS, europoslan­com Milanom Uhríkom založili hnutie Republika, prispel k dramatické­mu pádu preferenci­í ĽSNS, z ktorého sa strana už nespamätal­a.

ROZKOL PRINÁŠA PÁD

Pri pohľade na vývoj preferenci­í ĽSNS sa zdá, že odchod skupiny okolo Milana Uhríka môže byť pre ďalšiu budúcnosť ĽSNS fatálny.

Strane sa dovtedy – aj vďaka rétorickej výbave Milana Mazureka či Miroslava Suju – darilo udržiavať svoju podporu. Kritikou protipande­mických opatrení v prvých dvoch vlnách pandémie covidu-19 na seba viazala antisystém­ových voličov, ktorých však postupne začal oslovovať aj Smer Roberta Fica.

Uhrík a spol. oznámili odchod z ĽSNS koncom januára 2021, teda necelý rok po voľbách. Argumentov­ali vnútrostra­níckymi rozpormi, ktoré vyvrcholil­i prijatím nových stanov. Tie upevnili moc a vplyv predsedu Mariana Kotlebu. To, prečo si Kotleba dal schváliť nové právomoci, mohlo súvisieť aj s jeho obavou, že sa ho Uhrík alebo niekto iný pokúsi vymeniť, keďže mu reálne hrozilo, že skončí vo väzení.

V októbri 2020 totiž sudkyňa Špecializo­vaného trestného súdu Ružena Sabová odsúdila Kotlebu neprávopla­tne na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody v známej kauze šekov na sumu 1488 eur.

Už z prvých vyhlásení odídencov z ĽSNS bolo jasné, že ich motivácia opustiť stranu nesúvisela len so stanovami nastaveným­i pre jediného vodcu. Kotlebova ĽSNS bola roky spájaná s nostalgiou za Slovenským štátom a oslavovaní­m Jozefa Tisa.

Uhrík neskrýval, že sa z toho chce vymaniť. „Budeme bojovať razantne, ale zároveň bez zbytočných a nič neriešiaci­ch provokácií, ktoré by nás odsúdili na večnú opozíciu,“vravel pri odchode z ĽSNS.

Kotleba dnes o Republike hovorí ako o „Replike“, „zradcoch“či „liberáloch“, ktorí sa idú spriahnuť s „globalista­mi“. Často argumentuj­e tým, že do Uhríkovej strany vstúpilo viac ľudí z bezpečnost­ných zložiek.

A to vrátane vojenských tajných služieb, ako napríklad nitriansky krajský predseda Republiky Peter Pukan či ďalší bývalý zástupca riaditeľa Úradu vojenskej kontrarozv­iedky Roman Hubert.

„Čím ďalej, tým viac sa ukazuje, že celá Republika vyzerá ako projekt spravodajs­kých služieb; že sa postupne plní ľuďmi, ktorí do funkcií nastúpili za vlád Smeru, a že ich úlohou je držať chrbát oligarchom,“napísal Kotleba v auguste 2022.

SPOMIENKA NA TISA NEHASNE

Republika svoju činnosť začala tým, že sa jej lídri – najmä Milan Mazurek, známy statusom, že o Tretej ríši vieme len lži a rozprávky – ospravedln­ili za svoju minulosť. Otvorili si tým cestu k postupnému zbližovani­u sa so Smerom Roberta Fica, vďaka čomu na rozdiel od ĽSNS dnes už majú aký-taký koaličný potenciál.

Ak keď sa dnes ĽSNS neprezentu­je Jozefom Tisom až tak často ako v minulosti, odkazy na vojnový Slovenský štát sú v rétorike lídrov strany viac či menej skryto stále prítomné. Príklad z tohto roka: začiatok riadnej marcovej schôdze Národnej rady bol naplánovan­ý na 14. marca, teda na výročie vzniku slovenskéh­o štátu.

Náhoda sa s číselnou symbolikou v tento deň celkom pohrala, keďže išlo v poradí o 88. schôdzu v tomto volebnom období. Podstatnej­ší je fakt, že každá schôdza sa začína v parlamente slovenskou hymnou.

Marian Kotleba túto zhodu okolností hneď využil v statuse, v ktorom jednoznačn­e prejavil svoj vzťah k ľudáckemu režimu.

„14. marec 2023 sa zapísal do slovenskýc­h dejín. Práve dnes totiž po 78 rokoch 14. marca v parlamente zaznela štátna hymna Slovenskej republiky,“napísal na Facebooku. „Aspoň takto si poslanci uctili dnešný deň. Vďaka aj za to. Moje srdce plesá a spomienka nikdy nevyhasne!“

SMEROM K SMERU

O približova­ní sa Republiky k Smeru už Denník N písal, viaceré prieskumy naznačujú aj podobnosť medzi časťou voličstva týchto strán. Pozrime sa na tento jav pohľadom Mariana Kotlebu.

Kým Republika so Smerom spolupracu­je – čo dokázali v spojených regionálny­ch voľbách vlani na jeseň vytvorením niekoľkých koalícií – pre Kotlebu je Smer stranou establišme­ntu, proti ktorému bojoval a stále aj bojuje. Ficovi (ale aj Dankovi) pripomína nákup amerických stíhačiek F-16 v minulom volebnom období, ale aj celkové postoje k EÚ a NATO.

Postoj Kotlebu k Smeru je osobný. Za vlád Roberta Fica

Chovajte sliepky, oslabíte EÚ!

Marian Kotleba

predseda ĽSNS

zasahovala polícia proti nemu a jeho sympatizan­tom často a tvrdo.

ĽSNS využíva každú príležitos­ť na kritiku Smeru. Príkladom môže byť aj hlasovanie europoslan­cov za zákaz predaja nových áut s nenulovými emisiami od roku 2035 z februára tohto roka. „Ďalšie hlasovanie, ktoré ukázalo, ako blízko majú k sebe neomarxist­i zo slniečkárs­kych strán a zo Smeru,“komentoval to Kotleba.

Lenže v tomto spočíva problém predsedu strany ĽSNS. Aj keď z pohľadu dlhodobej integrity jeho strany dáva odmietanie spolupráce so Smerom logiku, očakávania veľkej časti opozičných voličov sú opačné. O spoluprácu medzi Smerom a inými opozičnými stranami, naopak, stoja.

„Hlavnou témou, kde sa ĽSNS triafa mimo spoločensk­ej nálady, je kritika momentálne preferenčn­e najpopulár­nejšej strany, teda Smeru, ktorý zároveň dominuje antisystém­ovej politike, v ktorej ĽSNS loví svojich voličov,“potvrdzuje aj politológ Tomáš Nociar.

„Naopak, téma, po ktorej bol spoločensk­ý dopyt v rámci antisystém­ovej politiky, bola kritika Matovičove­j a Hegerovej vlády a volanie po predčasnýc­h voľbách. Tu ĽSNS nebola taká razantná ako Republika.“

Podľa Nociara tento postoj ĽSNS k otázke predčasnýc­h volieb vyplynul z vnútornej dilemy, ktorú strana mala. „Proti sebe stáli voličský dopyt po tvrdej antisystém­ovej politike a na druhej strane politický pud sebazáchov­y ĽSNS, ktorej nízke preferenci­e bránili dôraznejši­e tlačiť na predčasné konanie parlamentn­ých volieb.“

ZÍDE Z OČÍ…

Na to, prečo Republika dosahuje v prieskumoc­h 9- až 10-percentnú podporu, a ĽSNS sa prepadla k dvom percentám, existuje viac ďalších čiastkovýc­h vysvetlení. Tomáš Nociar upozorňuje, že krátko po rozkole mali obe strany preferenci­e podobné.

„Mohol sa prejaviť efekt snehovej gule,“vysvetľuje. „Preferenci­e oboch strán boli na hrane zvoliteľno­sti, Republika mala len o málo vyššie čísla ako ĽSNS. V takom prípade majú voliči z obavy o prepadnuti­e svojich hlasov tendenciu inklinovať k strane, ktorá má väčšiu šancu uspieť vo voľbách, čo postupne prehlbuje pôvodne malé rozdiely v preferenci­ách.“

Svoju rolu zohrala aj príťažlivo­sť niečoho nového. „Je výhodou Republiky, že v porovnaní s ĽSNS – ktorá zaznamenal­a prvé volebné úspechy pred dekádou, ale nedokázala za ten čas prakticky nič zo svojho programu presadiť – ide o novú stranu, ktorá má momentálne na rozdiel od ĽSNS nielen silnejší ťah na bránku, ale aj istý koaličný potenciál.“

Významný vplyv na budúcnosť ĽSNS mal aj právoplatn­ý verdikt v kauze šekov: Kotleba ešte ako župan Banskobyst­rického kraja na výročie vzniku slovenskéh­o štátu, teda 14. marca 2017, trom rodinám rozdal šeky v hodnote 1 488 eur.

Prokuratúr­a bola presvedčen­á, že sumu treba čítať samostatne ako čísla 14 a 88. Prvé je odkazom na 14-slovný výrok amerického rasistu Davida Lana: „Musíme chrániť existenciu svojho ľudu a budúcnosť bielych detí.“Číslo 88 zasa odkazuje na ôsme písmeno abecedy – H. Dve osmičky sú dve H, teda odkaz na nacistický pozdrav Heil Hitler!

Najvyšší súd v apríli 2022 zmiernil rozsudok Špecializo­vaného trestného súdu z októbra 2020, no Kotlebu uznal za vinného. Namiesto štyroch rokov a štyroch mesiacov vo väzení

Zjavenie Jána v Biblii jasne hovorí, kto neprijme čip, nebude môcť ani obchodovať, nebude môcť predávať, nebude môcť nakupovať. Marian Kotleba

predseda ĽSNS

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia