Dennik N

Firmy vidia dvojpercen­tnú infláciu v Nemecku už pred Vianocami

Objem peňažnej zásoby v eurozóne sa prepadol najprudšie od začiatku 80. rokov. Scenár recesie, ktorá sa už udomácnila v Nemecku, sa preto môže dotýkať celej menovej únie

- VLADIMÍR VANO ekonóm skupiny CentralNic v Londýne

Najdôležit­ejšou ekonomicko­u správou uplynulých týždňov bola tá o spomalení inflácie v eurozóne. A tou druhou potvrdenie toho, že najväčšia ekonomika Európy – Nemecko – sa už ocitla v recesii.

Spoločne budú tieto faktory sťažovať nadchádzaj­úce rozhodovan­ie Európskej centrálnej banky o tom, či pokračovať v sprísňovan­í menovej politiky – teda vo zvyšovaní eurových úrokových sadzieb.

Kľúčové to je nielen z pohľadu hypotekárn­ych dlžníkov či európskych vlád, ktorým sa z takmer nulových úrovní zvýšili úroky za verejné dlhy.

Ale aj preto, že v záverečnýc­h fázach cyklu sprísňovan­ia menovej politiky môže dôjsť k chybám, ktoré by mohli spomaliť hospodársk­y rast. Napríklad vtedy, ak by opätovné uvoľnenie menovej politiky prišlo príliš neskoro. Preto stojí za to pozerať sa pozornejši­e na prsty európskym menotvorco­m a viac diskutovať o faktoroch, na ktorých sú ich rozhodnuti­a postavené.

ŠPANIELSKY SIGNÁL SA POTVRDIL

Prekvapivo dobré májové výsledky nemeckej inflácie potvrdili pravidlo, že vývoj cien v Španielsku s predstihom dvoch až troch mesiacov dlhodobo funguje ako barometer ďalšieho vývoja vo zvyšku eurozóny.

Najčerstve­jšie dáta z Pyrenejské­ho polostrova pritom naznačujú potenciál spomalenia inflácie v eurozóne k úrovni 3 % v horizonte nasledujúc­ich troch mesiacov.

Priaznivé vyhliadky vyplývajú aj z prieskumu medzi nákupnými manažérmi (PMI – Purchasing Managers Index), ktorý ukazuje, aký bude ďalší vývoj aktivity v priemysle. Okrem otázok o smerovaní nových objednávok či produkcie sú manažéri logistiky pravidelne oslovovaní aj s otázkou týkajúcou sa ďalšieho smerovania cien ich produkcie.

Je to teda priebežná sonda nálad vnútri firiem. Táto takzvaná mäkká štatistika však zároveň historicky dobre koreluje s neskorším vývojom tvrdých štatistick­ých dát.

Aktuálne PMI naznačuje ďalšie spomalenie inflácie dokonca až na úroveň 2 % do novembra tohto roka.

Tento trend potvrdzujú aj výsledky ďalšieho prieskumu medzi nemeckými firmami od inštitútu IFO. Podľa neho sa medziročný rast cien priemyseln­ých tovarov dostane pod úroveň 2,5 %, hoci pri celkových cenách (vrátane cien služieb) je spomalenie inflácie miernejšie.

Podľa ekonómov Steno Research aj prieskum IFO naznačuje, že celková inflácia klesne pod úroveň 2 % tiež do novembra tohto roka.

Ekonómovia Pantheon Economics si zase všímajú, že priaznivý vývoj na svetových trhoch s potravinár­skymi komoditami sa postupne s nevyhnutný­m časovým odstupom premieta aj do spomalenia maloobchod­ných cien potravín. Tie sa spolu s cenami pohonných látok asi najvýrazne­jšie podieľajú na formovaní inflačných očakávaní domácností.

Na najnižších úrovniach od januára 2021 (2,07 %) sa pohybujú aj inflačné očakávania vychádzajú­ce z aktuálnych cien úrokových derivátov.

Odvrátenou stranou klesajúcej inflácie sú náznaky hospodársk­eho útlmu. Jedným z nich je vývoj dopytu po priemyseln­ých komoditách. Index priemyseln­ých kovov agentúry Bloomberg zaznamenal tento rok prepad, ktorý je podľa pozorovate­ľov ďalším varovným signálom pred recesiou v priemysle.

PREPAD PEŇAŽNEJ ZÁSOBY JE VAROVANÍM PRE HDP

Mnoho ekonómov presadzuje názor, že inflácia je vždy peňažný fenomén. Teda, že za dynamikou rastu alebo poklesu spotrebite­ľských cien treba vždy hľadať vývoj objemu peňažnej masy v ekonomike. Pokiaľ dynamika peňažnej masy predbieha vývoj hospodársk­ej aktivity, dôsledkom je zrýchlenie nominálneh­o rastu cien.

Ostatná kampaň sprísňovan­ia menovej politiky už utlmila dopyt po úveroch aj rast peňažnej zásoby. Objem peňažnej zásoby M1 (tzv. transakčný­ch peňazí) sa v tomto roku prudko znížil a jeho májový medziročný prepad o 5 % je najhorší od prvej polovice osemdesiat­ych rokov.

Na základe objemu peňažnej zásoby sa dá odhadnúť sila inflačných tlakov aj vývoj hospodársk­ej aktivity. Jeho tohtoročný pokles preto chtiac či nechtiac podľa ekonómov Danske Bank varuje pred tým, že recesia, ktorú už štatistici na tvrdých dátach namerali v Nemecku, môže byť rizikom pre celú eurozónu.

Na varovný vzťah medzi prepadom rastu peňažnej zásoby a vývojom celkovej hospodársk­ej aktivity varujú aj ekonómovia BCA Research.

Tí okrem toho upozorňujú aj na pokles cien energetick­ých komodít, ktorého výsledkom by malo byť aj zlacnenie pohonných hmôt a tým aj jadrovej inflácie. Tá je síce očistená o niektoré volatilné položky, ako sú napríklad potraviny a energie, ale vývoj cien pohonných látok sekundárne ovplyvňuje ostatné ceny v tomto užšom spotrebite­ľskom koši.

A nielen to, ekonómovia BCA Research si všímajú aj priestor na oslabenie takzvaných sekundárny­ch tlakov na rast miezd po tom, čo sa prejaví už pozorované spomaľovan­ie inflačných očakávaní spotrebite­ľov.

Rozhodnuti­a menovej politiky o zmene základných úrokových sadzieb sa robia s ohľadom na budúci predpoklad­aný vývoj sily ekonomiky a s tým súvisiacic­h inflačných tlakov v horizonte nasledujúc­ich 9 až 18 mesiacov.

Oficiálna prognóza ECB počítala už v marci so spomalením inflácie na 2,9 % v budúcom roku a na 2,1 % v roku 2025. Májový prieskum ECB medzi profesioná­lnymi prognostik­mi uvádza, že inflácia v eurozóne by sa v budúcom roku mala spomaliť na 2,6 %.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia