Dennik N

Mnohí rodičia budú za učebnice platiť viac

Štát rozdáva miliardy, ale na zopár miliónov na učebnice sa zabudlo

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Kým minulý rok dostali školy od štátu z rôznych zdrojov na nákup učebníc 19,2 milióna eur, tento rok je to len 9,3 milióna. Prepočet skresľuje práve fakt, že časť sumy išla priamo zo štátneho rozpočtu a časť z plánu obnovy. No aj keď vynecháme druhú zložku, prepad je rovnako dramatický. Kým v roku 2022 išlo na knihy zo štátneho rozpočtu 11,5 milióna, v roku 2023 iba 5,8. Pritom ešte v roku 2020 to bolo 14,6 milióna. Kríza nastala tri roky po schválení reformy učebníc z dielne Branislava Gröhlinga zo Sasky. Presadil, aby si školy mohli kupovať učebnice podľa vlastného výberu, ale nezabezpeč­il stabilné financovan­ie.

Niektoré školy možno ušetria inde a dokážu si s výpadkom poradiť bez toho, aby si na učebnice pýtali viac od rodičov. No práve takýto postup bude najpravdep­odobnejší, pretože je najjednodu­chší.

Hoci problém padol na vládu Ľudovíta Ódora, tá ho iba zdedila. Takýto návrh štátneho rozpočtu totiž predložil Hegerov kabinet a jeho minister školstva Ján Horecký. Jeho nástupca Daniel Bútora sa pokúša nájsť dodatočné peniaze, ale riaditeľom škôl odkazuje, aby sa radšej pripravili, že sa mu to nepodarí. Pre časť rodičov ide o zanedbateľ­nú položku, ktorú si ani nevšimnú.

Lenže pre viacdetné nízkopríjm­ové rodiny ide napriek rôznym balíčkom štátnej pomoci o novú komplikáci­u.

Štát nie je povinný a ani by sa nemal postarať o všetko, ale neustále tu hovoríme o zlom stave slovenskéh­o školstva, na ktorý najviac doplácajú chudobnejš­ie deti, a tu sa im nieže nepomáha, ale ich situáciu ešte viac komplikuje­me.*

Hoci problém padol na vládu Ľudovíta Ódora, tá ho iba zdedila.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia