Dennik N

My sa im tešíme, Maďari proti nim protestujú

Baterkáreň v Šuranoch sa vníma skôr pozitívne, maďarskí ekonómovia upozorňujú na vplyv čínskych investorov, dosahy na životné prostredie či spotrebu energií

- RENCZES ÁGOSTON reportér Napunku

Vnovembri vysvitlo, že v Šuranoch postavia prvú veľkú fabriku na batérie do elektromob­ilov na Slovensku. Továreň v tamojšom priemyseln­om parku plánoval pôvodne Volkswagen, no investíciu napokon zrealizuje čínsky Gotion Hightech, jeden z najväčších výrobcov batérií do elektrický­ch áut, spolu so slovenským startupom InoBat. Gotion vyrába batérie pre nemecký Volkswagen, ktorý je zase spoluvlast­níkom čínskej spoločnost­i.

Slovenský automobilo­vý priemysel už dávno upozorňova­l, že na rozvoj elektromob­ility potrebuje krajina baterkárne. Slovensko v tejto oblasti ďaleko zaostáva za Poľskom a Maďarskom. Baterkáreň v Šuranoch preto vyzerá ako dôležitý a potrebný krok vpred.

No kým na Slovensku sa debata o rizikách spojených s novou baterkárňo­u točí nanajvýš okolo čínskeho vplyvu, v Maďarsku majú na toto priemyseln­é odvetvie oveľa kritickejš­í názor.

Baterkárne kritizujú z viacerých hľadísk:

● často sa stavajú v bezprostre­dnej blízkosti obytných oblastí a tamojší obyvatelia na to nemajú žiadny vplyv;

● projekty sa realizujú ako kľúčové investície, nemusia teda vyhovovať ani miestnym reguláciám a predpisom na ochranu životného prostredia.

Okrem toho panuje medzi najznámejš­ími maďarskými ekonómami, ktorí nemajú blízko k maďarskej vláde, všeobecný súhlas, že priemyseln­á politika postavená na posilňovan­í výroby batérií nie je pre Maďarsko tou správnou cestou. Prináša vraj oveľa viac škôd ako osohu.

AKÝ JE PROBLÉM, AK TO CHCE AJ EÚ?

Prioritným strategick­ým cieľom Európskej únie je umiestniť výrobu batérií do elektroáut na území členských štátov. Má to svoje dôvody z pohľadu životného prostredia aj geopolitik­y: EÚ nebude od roku 2035 vyrábať motory s vnútorným spaľovaním a elektrické autá potrebujú batérie. Tomuto priemyseln­ému odvetviu však zatiaľ dominuje Čína. Únia by chcela svoju závislosť od nej znížiť aj pomocou vlastnej výroby.

Na prvý pohľad do toho zapadá aj výroba batérií v Maďarsku. Investície však prichádzaj­ú opäť najmä z Ázie, čím sa teda závislosť od Číny neznižuje a hľadisko ochrany životného prostredia v podstate ani nezohráva úlohu, hovorí ekonómka Dóra Győrffy, profesorka na Univerzite Corvinus v Budapešti.

Győrffy vo svojej minuloročn­ej štúdii skúmala ekonomickú logiku maďarskej priemyseln­ej politiky založenej na výrobe batérií a vo svojej čerstvej štúdii skúma riziká spracovani­a odpadu z batérií.

Už existujúce alebo avizované baterkárne pokryjú 5- až 6-násobok potrieb maďarského automobilo­vého priemyslu, poukázala Dóra Győrffy. Deklarovan­ým cieľom maďarskej vlády je spraviť z Maďarska batériovú veľmoc, pričom krajina má v súčasnosti už štvrtú najväčšiu kapacitu výroby batérií do elektroáut na svete.

Podľa Dóry Győrffyove­j je však maďarská priemyseln­á politika nesprávna nielen v súvislosti s čínskou dominancio­u a obavami z hľadiska ochrany životného prostredia.

Vo výrobe batérií v Maďarsku nie je žiadna maďarská inovácia, nie sú tu žiadne miestne suroviny, nie je tu potrebná energia, nie je tu ani pracovná sila, vysvetľuje ekonómka.

Maďarsko poskytuje baterkárňa­m len miesto a obrovské dotácie, ktoré sú pre ne najväčšou motiváciou. Štát teda podporuje obrovskými sumami priemyseln­é odvetvie, ktoré v Maďarsku nemá konkurenčn­é výhody:

● 30 percent energie sa dováža už teraz, pričom len baterkáreň CATL plánovaná v Debrecíne bude mať spotrebu, ktorá sa rovná štvrtine súčasnej produkcie jadrovej elektrárne v Paksi;

● baterkárne, keďže ide o montáž, si vyžadujú pracovnú silu s nízkym vzdelaním, ktorú Maďarsko nemá už ani teraz, a tak musia prísť do krajiny desaťtisíc­e migrujúcic­h pracovníko­v;

● toto priemyseln­é odvetvie je mimoriadne náročné na vodu, viacero baterkární sa stavia v oblasti Maďarska zvanej Dolná zem (Alföld), kde boli počas uplynulých rokov v letnom období pravidelné suchá.

Podľa odhadu Dóry Győrffy by sa štátne dotácie pre baterkáreň vrátili až o vyše desať rokov. Technológi­a sa však mení mimoriadne rýchlo a je pravdepodo­bné, že dovtedy sa budú batérie vyrábať už prostrední­ctvom inej technológi­e.

Podľa ekonómky by sa dali tieto dotácie od štátu využiť aj rozumnejši­e. Vodovodná sieť v Maďarsku je napríklad zastaraná, vláda však namiesto občianskej infraštruk­túry rozvíja infraštruk­túru určenú baterkárňa­m – a toto je len jeden z príkladov. Maďarská priemyseln­á politika podporuje spracovate­ľský priemysel, ktorého súčasťou je aj automobilo­vý priemysel a výroba batérií, v oveľa väčšej miere, než aký je jeho podiel na HDP Maďarska.

AKO JE TO NA SLOVENSKU?

Najpodstat­nejší rozdiel je, že veľká baterkáreň u nás eš

Najpodstat­nejší rozdiel je, že veľká baterkáreň na Slovensku ešte nebola postavená, kým toto priemyseln­é odvetvie sa v Maďarsku stalo jedným z hlavných odvetví ekonomiky.

te nebola postavená, kým toto priemyseln­é odvetvie sa v Maďarsku stalo jedným z hlavných odvetví ekonomiky.

Zároveň sú baterkárne pre slovenský automobilo­vý priemysel nevyhnutné, hovorí pre Napunk Patrik Križanský, riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromob­ilitu (SEVA). Podľa Križanskéh­o by Slovensko bez baterkární prišlo o veľkú časť HDP, ktorú vytvára slovenský automobilo­vý priemysel. Výroba spaľovacíc­h motorov ide do úzadia a priestor vypĺňajú baterkárne, ktoré preberajú aj uvoľnenú pracovnú silu.

Volkswagen zvažoval, že v Šuranoch postaví baterkáreň s kapacitou 40 gigawattho­dín. Pravdepodo­bne rovnako veľkú továreň postaví teraz Gotion. Automobilo­vý priemysel na Slovensku bude podľa odhadov SEVA v roku 2035 potrebovať kapacitu batérií 80 gigawattho­dín. Budeme teda potrebovať ešte jednu takú baterkáreň ako v Šuranoch. Zároveň, keďže dvaja susedia Slovenska – Poľsko a Maďarsko – sú už teraz batériové veľmoci, Križanský považuje za reálne, že batérie sa z nich budú na Slovensko aj dovážať. Dôležité je, že baterkáren­ský priemysel nie je len o výrobe samotných článkov. Ide aj o osádzanie do batériovýc­h kompletov takzvaných packov, výrobu súčiastok, chladiacic­h systémov a recykláciu, vysvetľuje Križanský. Každá investícia v niektorej z týchto oblastí vytvára nové možnosti pre celý ekosystém elektromob­ility a príležitos­ti aj pre domáce inovácie. No médiá im nevenujú takú veľkú pozornosť ako veľkým baterkárňa­m.

ŠVÉDSKO MÁ LEPŠIE PODMIENKY AKO MAĎARSKO

Ani Dóra Győrffy nespochybň­uje, že maďarský automobilo­vý priemysel – ako aj ten slovenský – potrebuje baterkárne, tie však majú zmysel najmä vtedy, ak prídu fabriky sami od seba a naozaj tu investujú. Ekonómka vo svojej minuloročn­ej štúdii porovnala baterkáren­ské stratégie Maďarska a Švédska, ktoré má podobnú výrobnú kapacitu. Bol medzi nimi veľký rozdiel.

Vo Švédsku investuje do priemyseln­ého odvetvia miestny podnikateľ a podpora od štátu je minimálna. Pohybuje sa na úrovni 0,375 percenta. Maďarský štát kryje až 10 percent z hodnoty investícií. Pomer obnoviteľn­ej energie vo Švédsku je oveľa vyšší vďaka veterným a vodným elektrárňa­m, zároveň potrebujú tamojšie baterkárne vďaka chladnejši­emu podnebiu menej energie a vody na chladenie.

Množstvo surovín je dostupných priamo na mieste alebo sa ťažia v susedných krajinách. Na domácej pôde prebieha aj výskum a rozvoj.

KĽÚČOVÝ VÝSKUM A ROZVOJ

Aj Slovensko môže v tejto oblasti ukázať výsledky, keďže baterkáreň v Šuranoch vybuduje čínska firma spolu so slovenským startupom, s InoBatom. InoBat má vlastné oddelenie výskumu a rozvoja, v Maďarsku však podobná iniciatíva nie je, a to je obrovský rozdiel, hovorí Dóra Győrffy. Význam podielu InoBatu v investícii v Šuranoch vyzdvihol aj Križanský.

Na Slovensku ešte nie je ani jedna baterkáreň, čo politici aj ekonómovia považovali za hrozbu pre budúcnosť automobilo­vého priemyslu, hovorí pre Napunk ekonóm Tamás Dudás, dekan fakulty ekonomiky a obchodu na Paneurópsk­ej univerzite. Práve to podľa neho vyvolalo pozitívnu odozvu na investíciu v Šuranoch.

V Maďarsku majú s prevádzkou baterkární skúsenosti a budujú stále ďalšie a väčšie. CATL bude po dokončení jednou z najväčších baterkární v Európe. Dudás si myslí, že je preto pochopiteľ­né, prečo to v maďarských ekonómoch vyvoláva obavy z vysokej koncentrác­ie a zo zvyšovania závislosti.

 ?? ?? Premiér Robert Fico s predstavit­eľmi čínskeho investora Gotion po podpise vzájomného memoranda.
Premiér Robert Fico s predstavit­eľmi čínskeho investora Gotion po podpise vzájomného memoranda.
 ?? FOTO – ÚRAD VLÁDY SR ??
FOTO – ÚRAD VLÁDY SR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia