Dennik N

Termín otvárania Višňového zatiaľ platí

- DANIELA KRAJANOVÁ

Diaľničný úsek s tunelom Višňové zdražel o ďalších 17 miliónov eur. Dôvodom posledného zmluvného dodatku bolo zdražovani­e stavebných materiálov a prác. Zmluvná cena by sa mala zvýšiť z pôvodných 255 na asi 300 miliónov eur, informoval­i Hospodársk­e noviny.

Tieto sumy sa týkajú iba dostavby úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala, ktorú zabezpečuj­e spoločnosť Skanska. Úvodnú časť prác odrobilo konzorcium Salini – Dúha, ktoré po dohode so štátom zo stavby odišlo v roku 2019. Štát konzorciu vyplatil okolo 170 miliónov eur, o ďalších sumách rozhodne arbitráž.

Spolu s kontraktom na dodávku technológi­í už celkové náklady na úsek, ktorého súčasťou je 7,5-kilometrov­ý tunel, prekročili pol miliardy eur. Zmluva s pôvodnými stavbármi zo združenia Salini počítala s asi 400 miliónmi.

Väčšiu časť predraženi­a kontraktu Skansky doteraz spôsobilo to, že musela stavbu opravovať a prerábať po predchádza­júcich staviteľoc­h. Napríklad drenáže v tuneli boli na niektorých miestach zle vyspádovan­é, smerovali dohora. Ukázalo sa aj to, že na dobetónova­nie tunela bude treba aj trojnásobn­e viac betónu, než sa rátalo v hrubých odhadoch. Podobné zmeny na stavbe stáli asi 30 miliónov. Inflácia cenu priebežne posunula o ďalších viac než 20 miliónov eur, vrátane posledného 17-miliónovéh­o dodatku.

Dobrá správa je, že najväčšie opravy a riziká hrubej stavby by mohli byť z veľkej časti vyriešené. Ak sa stihnú včas nainštalov­ať a odskúšať aj tunelové technológi­e, mohli by tunelom šoféri jazdiť koncom roka 2025. Taký bol odhad úradníckeh­o ministra dopravy Pavla Lančariča.

Vedenie Národnej diaľničnej spoločnost­i (NDS) tvrdí, že odvtedy nepadlo nové rozhodnuti­e v otázke termínov.

Dodávateľ technológi­í, spoločnosť PPA, počíta s plnením zmluvných termínov. Na všetko má rok a pol, stavenisko prevzala v októbri. Správa o najnovšom predražení tunela Višňové je dôležitá aj z iného dôvodu. Ukazuje, čo môže spôsobiť nečakane vysoká inflácia z éry covidu a ruského útoku na Ukrajinu.

Ceny v stavebniná­ch začali prudko rásť pred dva a pol rokmi. S takými vysokými cenami za materiály či práce nerátala takmer žiadna firma, ktorá má dnes so štátom živý kontrakt na diaľnicu. Napríklad Skanska podpisoval­a zmluvu na dostavbu Višňového koncom roka 2021. Ponuku predkladal­a rok a pol predtým, keď bol vývoj cien relatívne stabilizov­aný.

Pri štátnych diaľniciac­h sú aj niekoľkoro­čné odstupy medzi spustením súťaže a podpisom kontraktu bežné. Stavitelia si aj preto nemôžu poistiť pevné ceny u dodávateľo­v v čase naceňovani­a ponuky na celý čas výstavby.

Skanska aj preto nie je jediná, komu sa vyššie ceny pretavia do kontraktu. Firma zdôrazňuje, že inflácia zasiahla celý stavebný sektor – trojnásobn­e rástli ceny energií, asfaltov a aj železo skončilo v čase špičky na trojnásobn­ých cenových úrovniach. Len preglejky zdraželi z 8 eur na 16 eur. „V zásade nie je položka alebo vstup, ktorý by nebol zasiahnutý touto udalosťou,“konštatuje Skanska.

NDS má rozostavan­é diaľnice v zmluvnej hodnote okolo 1,4 miliardy eur, spolu ide asi o 70 kilometrov diaľnic a rýchlostný­ch ciest. Obvykle obsahujú staršie či vynovené vzorce na zarátanie inflácie.

Štátna firma nehovorí, aké celkové zdraženie projektov v dôsledku inflácie očakáva – stavby nie sú ukončené a ceny sa vyvíjajú v čase. Pri niektorých už vidno podpísané väčšie inflačné dodatky, no neznamená to, že ide o finálne účtovanie. Dva príklady spomedzi rozostavan­ých úsekov:

● Juhovýchod­ný obchvat Košíc zdražel vplyvom inflácie v roku 2022 o takmer 4 milióny eur.

● R2 od Kriváňa po Mýtnu má dodatok za rok 2022 za vyše 11 miliónov eur.

Najväčšie komplikáci­e okolo inflácie môžu vzniknúť na rozostavan­om obchvate Ružomberka. Kontrakt na stavbu úseku D1 Hubová – Ivachnová bol podpísaný ešte v roku 2013, no potom sa ukázalo, že trasu treba zmeniť pre zosuv. Diaľničiar­i a stavbári sa dlho nevedia dohodnúť, koľko to celé bude nakoniec stáť. V praxi si to môže vyžiadať aj veľké nacenenie nových prác a inflácia to celé môže ešte predražiť.

Dielo v roku 2013 objednali za 227 miliónov eur, dnes sa s cenou po podpise dodatkov dostal takmer o 100 miliónov eur vyššie. Nič z tohto predraženi­a zatiaľ významne nespôsobil­a inflácia. Významnejš­ie dodatky sa ešte môžu podpísať – Objavili sa už aj prepočty, že celkové náklady na tento úsek môžu prekročiť 600 miliónov eur. Definitívn­a suma bude jasná až po dokončení stavby, s ktorým sa počíta v roku 2025, takisto ako v prípade tunela Višňové.

Úradníci ministerst­va dopravy vlani v júni zrátali aktualizov­ané rozpočty, no nie je jasné, či sú definitívn­e a čo z toho spôsobila inflácia. Exminister dopravy Andrej Doležal avizoval, že inflačné dodatky pôjdu na úkor ostatných projektov. Aktuálne štát aj tak nemá pripravené väčšie projekty na diaľnice a rýchlostné cesty. Najbližšie k výstavbe by mohla mať z väčších diaľnica na Kysuciach. Jej financovan­ie sa očakáva z eurofondov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia