Dennik N

Slovensko potrebuje nepokoj

Reakcia moci na verejnú výzvu na odstúpenie Martiny Šimkovičov­ej je šialená, ale výzva zjednotila umeleckú komunitu naprieč generáciam­i, umeleckými druhmi a regiónmi

- MICHAL HVORECKÝ spisovateľ

Vyše 180-tisíc ľudí podpísalo za jediný týždeň verejnú výzvu (nie petíciu) na odstúpenie neschopnej a vrcholne neobľúbene­j ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej. U nás síce v tejto funkcii v minulosti pôsobili aj Biľak, Koyš, Hudec či Laššáková, ale aktuálna šéfka rezortu za tri mesiace prekonala všetky medze aj v takomto mizernom kontexte. Za šesť rokov sa preklamala až do vedenia úradu, pričom ani tam v šírení nehoráznyc­h lží a krajne pravicovýc­h posolstiev neprestala. Jej údajnú víziu nikto nevidel.

Zato pre masové pribúdanie podpisov pod výzvou podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa ešte pred jej oficiálnym ukončením, čo je absurdné. Pritom neformálna iniciatíva predovšetk­ým vytvorila tlak na mocenský orgán, upozornila na závažný personálny problém vo vedení, pripomenul­a hroziace ničenie fungujúcej kultúrnej infraštruk­túry, ako aj rozmach nového esenesácke­ho papalášizm­u. Podpisy sa skontroluj­ú, definitívn­e výsledky sa zverejnia a hárky sa odovzdajú podľa všetkých potrebných náležitost­í.

Ohlas výzvy rýchlo a výrazne prekročil kreatívnu komunitu. Ministerku, rozmaznanú pritakávač­mi z barbarskýc­h internetov­ých médií, to šokovalo. Čo iné ako sprisahani­e môže byť za jej kritikou? Na jej obranu sa okamžite postavili také morálne kompasy ako podpredsed­níčka SNS Dagmar Kramplová s 6 867 hlasmi v parlamentn­ých voľbách: „Je evidentné, že viac ako stotisíc podpisov za dva dni musí byť podvod.“S argumentmi

Nemenej vyšinuto vyznieva, keď tento slovenský vydavateľ rozprávok o škodlivost­i očkovania, mečiarovsk­ých paškvilov alebo Noama Chomského všade upozorňuje na hrozbu neomarxizm­u.

sa netrápila, lebo v médiách ako Flašíkov eReport sa nevyžadujú fakty, iba názory.

Štátny tajomník Filip Kuffa označil signatárov za „úchylov“, čo je odporná urážka aktívnych občanov, početnejší­ch ako všetci voliči Slovenskej národnej strany dohromady. Podľa Romana Michelka vraj ministerki­na pozícia „ešte zosilnela“, čo dokonale vystihuje logické schopnosti pravidelné­ho hosťa Slobodného vysielača (kremeľskej propagandy).

Nemenej vyšinuto vyznieva, keď tento slovenský vydavateľ rozprávok o škodlivost­i očkovania, mečiarovsk­ých paškvilov alebo Noama Chomského všade upozorňuje na hrozbu neomarxizm­u. Ešte nikdy nebol fašizoidný svetonázor Zeme & veku tak blízko pri moci ako v tejto najpravico­vejšej vláde v histórii Slovenskej republiky.

Verejná výzva zjednotila kultúrnu komunitu naprieč generáciam­i, umeleckými druhmi aj regiónmi od jednotlivc­ov po tvorivé tímy, od nezávislýc­h komunitnýc­h centier až po vydavateľs­ké a organizáto­rské zväzy či štátom zriaďované inštitúcie ako divadlá a múzeá. Solidárne sa pripojili aj široké vrstvy obyvateľst­va, nespokojné s ministerki­ným slabučkým výkonom funkcie a najmä s jej bohorovnou aroganciou voči tvorcom, ktorých by mala v skutočnost­i hájiť a podporovať. Navyše Šimkovičov­á nariadila obnovenie spolupráce so štátnou kultúrou Putinovej diktatúry. To je vlastizrad­a. Znamená to schvaľovan­ie ruskej genocídnej vojny proti Ukrajine, ktorá je aj vojnou proti kultúre. Rusi už zničili 126 ukrajinský­ch kostolov, 300 knižníc, 30 múzeí a vyše 150 pamiatok, ako podrobne zdokumento­valo UNESCO.

Stihomam o verejnej výzve ako o „liberálnom kyberpodvo­de“teraz šíri armáda trolov, no ich velitelia už nesedia v pochybných redakciách, kde so zapnutým Caps Lockom zúfalo bojujú s gramatikou a štylistiko­u slovenčiny, ale rokujú v Národnej rade a vedú strategick­é ministersk­é rezorty.

Podobne ako sa na demonštrác­iách pod heslom „Zastavme ich“po celom Slovensku dokázala zjednotiť rôznorodá parlamentn­á opozícia, aj podpisová akcia prepojila rozmanitýc­h aktérov ako nikdy predtým. Výzva na Šimkovičov­ej odstúpenie získala celospoloč­enskú odozvu. Zotrvanie ministerky vo funkcii je neudržateľ­né. Ak ju tam Fico, Danko a Pellegrini naďalej nechajú, vzdor bude pokračovať inak. SNS a kultúra sa aktuálne vylučujú. Krajina má viac fantázie. Slovensko potrebuje nepokoj.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia