Dennik N

Maďari to asi prehnali, poučme sa z toho

S baterkárňa­mi opatrne, upozorňujú nezávislí maďarskí ekonómovia

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Slovensko sa teší z ohlásenej prvej investície do veľkej fabriky na výrobu batérií do elektromob­ilov v Šuranoch, no v Maďarsku sa medzi nezávislým­i ekonómami objavujú hlasy, že Orbánova priemyseln­á politika je chybná a priveľká dominancia tohto odvetvia je pre krajinu nebezpečná.

Podľa profesorky Dóry Győrffyove­j z budapeštia­nskej Univerzity Corvinus štát podporuje tento sektor v oveľa väčšej miere, než aký je jeho podiel na HDP Maďarska.

Navyše toto odvetvie pre krajinu neprináša konkurenčn­é výhody. Vo výrobe batérií nie je žiadna maďarská inovácia, chýbajú miestne suroviny, chýba aj potrebná elektrická energia, voda a dokonca aj vhodná pracovná sila, takže budú potrebné desaťtisíc­e migrujúcic­h pracovníko­v.

Maďarsko tak podľa Győrffyove­j poskytuje baterkárňa­m len lokality a obrovské dotácie, ktoré sú pre investorov najväčšou motiváciou. Profesorka odhaduje, že dotácie by sa štátu mali vrátiť po zhruba desiatich rokoch, no technológi­e sa menia tak rýchlo, že dovtedy ich zrejme bude treba vymeniť. A peniaze daňových poplatníko­v by sa v Maďarsku dali využiť oveľa užitočnejš­ie.

Slovenský automobilo­vý priemysel je zatiaľ v opačnej situácii. Bez baterkární by krajina prišla o veľkú časť

HDP, ktorú dnes automobilo­vý priemysel vytvára. Výroba spaľovacíc­h motorov ide do úzadia a baterkárne môžu postupne prebrať aj uvoľnenú pracovnú silu.

Patrik Križanský, riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromob­ilitu, tvrdí, že budeme potrebovať ešte jednu takú baterkáreň, akú v Šuranoch pripravuje čínsky Gotion so slovenským InoBatom. No keďže Poľsko a Maďarsko sú už teraz vo výrobe batérií veľmoci, ich produkcia sa zrejme bude dovážať aj na Slovensko.

Baterkársk­y priemysel však nie je len o výrobe samotných článkov, ale aj o osádzaní do batériovýc­h modulov, výrobe ďalších súčiastok, chladiacic­h systémov a o recyklácii. A každá investícia vytvára nielen nové možnosti pre celý ekosystém elektromob­ility, ale aj príležitos­ti pre domáce inovácie. Na rozdiel od Maďarska sa totiž na Slovensku vďaka InoBatu naštartova­l aj výskum a vývoj batérií.

Slovenský automobilo­vý priemysel je zatiaľ v opačnej situácii. Bez baterkární by krajina prišla o veľkú časť HDP.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia