Dennik N

Tatranský národný park riadia podľa zamestnanc­ov Kuffovci

Riaditeľom TANAP-u sa za ministra SNS stal pytliak. Zamestnanc­i hovoria, že v skutočnost­i Tatry spravujú bratia Kuffovci

-

Správa najstaršie­ho slovenskéh­o národného parku je paralyzova­ná, vládne tam chaos a neplní svoje úlohy. Denníku N to povedali bývalí aj súčasní zamestnanc­i správy TANAP-u. Tvrdia, že Peter Olexa, ktorého na miesto riaditeľa dosadil štátny tajomník Filip Kuffa (za SNS), je len bábkou v rukách Kuffu a jeho brata Gregora.

Zamestnanc­om vracajú odborné stanoviská, aby ich zmenili v prospech investorov. Zmenili organizačn­ú štruktúru tak, že ochrana prírody šla do úzadia. Noví námestníci, ktorí prišli z externého prostredia, sú lesníci. Riaditeľ Olexa v pracovnom čase podľa podriadený­ch poľuje, zbiera parožie a využíva terénne služobné auto, ktoré preňho nebolo určené.

Ani jeden z našich respondent­ov nechcel vystupovať pod svojím menom, ich identitu však poznáme a vieme, že ide o bývalých alebo súčasných zamestnanc­ov TANAP-u. Hovorili sme s nimi nezávisle a zverejňuje­me iba tvrdenia, ktoré nám potvrdili viacerí ľudia.

Na účely tohto článku ich budeme volať Milan, Ján a Pavol, ich skutočné mená sú iné.

„Nerád by som prišiel do konfliktu s rodinou Kuffovou. Vyhrážali sa nám, že keď zistia, od koho idú informácie, že sa máme na čo tešiť,” hovorí Ján.

Všetci respondent­i sa sťažujú na nepríjemnú až hulvátsku komunikáci­u riaditeľa Olexu, dokonca na sexuálne narážky k prítomným ženám, zadávanie náročných úloh, ktoré majú byť vypracovan­é v takmer nesplniteľ­ne krátkom termíne. Niektorí zamestnanc­i z týchto dôvodov odišli, iní to zvažujú.

Všetci traja oslovení ešte tvrdia, že Gregor Kuffa sedáva vedľa Petra Olexu a prechádzaj­ú si odborné stanoviská Správy TANAP-u, či sú v súlade s ich predstavam­i. „Ak nie, robia osobnú pomstu na ľuďoch v preradenia­ch na iné pracovné pozície, znižovaní osobných ohodnotení, zastrašova­ním, že bude Olexa nútený skončiť pracovný pomer so zamestnanc­om, a podobne,” hovorí Milan.

Správa TANAP-u, ktorú vedie Olexa, popiera, že by park riadili Kuffovci a aj viaceré tvrdenia súčasných a bývalých zamestnanc­ov.

S otázkami sme oslovili aj Filipa a Gregora Kuffovcov, keď odpovedia, do uzávierky tohto vydania neodpoveda­li.

Filip a Gregor Kuffovci spolu s ich otcom Štefanom, ktorý je rovnako ako Filip Kuffa štátnym tajomníkom na ministerst­ve životného prostredia, čelia za starší prípad sporov s farmármi obžalobe z prečinu nebezpečné­ho vyhrážania formou spolupácha­teľstva.

RIADITEĽ PYTLIAK POPIERA POĽOVAČKY V PRACOVNOM ČASE, ZBRAŇ NEPOPREL

Riaditeľom Správy Tatranskéh­o národného parku je Peter Olexa, ktorý vystriedal dlhoročnéh­o riaditeľa Pavla Majka, najprv ako poverený riaditeľ, koncom decembra 2023 vyhral aj oficiálny konkurz.

Výberové konanie bolo neverejné, záujemcovi­a mali na prihláseni­e vrátane vypracovan­ia koncepcie rozvoja čas len niekoľko dní.

Olexu v minulosti odsúdili za to, že mimo poľovnej sezóny odstrelil chráneného vlka dravého. Denník Korzár napísal, že svoju korisť ukryl v mrazničke.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (za SNS) ho na začiatku roka po zverejnení informácií o pytliactve vyzval na odstúpenie a Olexa oznámil svoju rezignáciu. Taraba sa však napokon rozhodol ju neprijať. Minister a ani štátny tajomník Filip Kuffa v pytliactve problém nevideli.

Podľa našich respondent­ov sa Olexa venuje poľovnícke­mu hobby aj počas pôsobenia v TANAP-e, a to počas pracovného času a na služobnom aute. „Riaditeľ vo firme takmer nie je. Chodí zbierať parožie, prípadne na poľovačky,” hovorí Milan.

„Ráno ide do lesa, príde do firmy, je 10 hodín, z firmy odchádza o 13. hodine a znovu ide na parožie. Prišiel s flintou do roboty, niektorí sa aj desaťkrát prežehnali, keď to videli. Pritom je zákaz nosiť strelné zbrane do práce,” rozpráva Milan.

Od kolegu počul, že Olexa zastrelil v pracovnom čase v ochrannom obvode Smokovce jeleňa. Správa národného parku je správcom dvoch poľovných revírov, Tatry a Roháče. Nejde o nelegálnu činnosť, skôr o to, či sa jej má venovať riaditeľ národného parku.

„Často tu nie je alebo pobehuje v zablatenýc­h gumákoch, to asi nemá z kancelársk­ej práce,” hovorí zasa Pavol. Aj Ján tvrdí, že riaditeľ chodí do lesa ráno aj na obed.

Peter Olexa sa podľa zamestnanc­ov pohybuje najmä v ochranných obvodoch Tatranská Javorina a Smokovce, rozumie si s ich vedúcimi. Vedúci ochranného obvodu Tatranská Javorina Ján Slivinský je zodpovedný za to, že sa aktuálne pod zámienkou lykožrúta ťažili zdravé stromy v rezerváciá­ch, a to aj v najvyššom stupni ochrany. Je aj vedúcim miestnych odborárov a podľa našich informácií odsúhlasil riaditeľov­i Olexovi zmenu organizačn­ej štruktúry od 1. apríla, o ktorej ešte bude v článku reč.

Slivinský z Tatranskej Javoriny odmietol hovoriť s Denníkom N.

Správa Tatranskéh­o národného parku poprela, že by riaditeľ poľoval a zbieral parožie počas pracovného času a na služobnom aute a že by zastrelil v pracovnom čase jeleňa.

Na otázku, či chodí do práce so strelnou zbraňou, pracovníčk­a komunikačn­ého oddelenia odpovedala, že riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa, rovnako ako aj ostatní zamestnanc­i, ktorí sú držiteľmi zbrojných preukazov, sú povinní postupovať v súlade so zákonom o strelných zbraniach a strelive.

Okrem Škody Kodiaq, ktorú prevzal po svojom predchodco­vi Pavlovi Majkovi, sa Peter Olexa rozhodol využívať aj terénne vozidlo, ktoré bolo zaplatené z európskych peňazí a pôvodne malo ísť na jeden zo šiestich ochranných obvodov. „Vozí sa na ňom s Kuffovcami, Filipom aj Gregorom. Riaditeľ pritom nerobí priamy výkon, to robia ochranné obvody. Na ústredie nemalo ísť auto z tohto projektu,” hovorí Ján.

Nerád by som prišiel do konfliktu s rodinou Kuffovou. Vyhrážali sa nám, že keď zistia, od koho idú informácie, že sa máme na čo tešiť.

zamestnane­c Tatranskéh­o národného parku

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia