Dennik N

Záujem o zmrazenie vajíčok prudko rastie

Zmrazenie vajíčok je pomerne mladou metódou prevencie neplodnost­i, na Slovensku funguje približne deväť rokov. Dve tridsiatni­čky hovoria, prečo sa rozhodli podstúpiť túto metódu

- BEÁTA OBRADOVIČO­VÁ

Monika má 30 rokov a o zmrazení svojich vajíčok začala uvažovať pred rokom po rozchode s bývalým partnerom. „Uvedomila som si, že nájsť niekoho, s kým si chcem založiť rodinu, nie je jednoduché. Momentálne síce mám nového partnera, ale zatiaľ sa nenachádza­me vo fáze vzťahu, keď by sme zvažovali možnosť mať dieťa,“hovorí žena z Košíc.

Žien ako Monika sú na Slovensku tisíce. Mnohé z nich si len pred pár rokmi dokončili vzdelanie, začali pracovať a pomaly sa posúvať v kariérnom rebríčku. Aj Monika, ktorej priezvisko v redakcii poznáme, ale na jej prianie ho nezverejňu­jeme, hovorí, že nie je pripravená stať sa matkou v tridsiatke, chce pracovať na svojej kariére, cestovať a využiť čas pre seba.

„Ženské telo je nastavené tak, že ideálne obdobie, kedy mať dieťa, je medzi 20. a 35. rokom života. No ak túžim po finančnej nezávislos­ti, chcem si plniť sny a ciele, je to pomerne krátky čas. Nehovoriac o tom, že k výberu otca svojich detí chcem pristupova­ť s láskou aj s rozumom. Myslím si, že odobratie a zmrazenie oocytov (vajíčok – pozn. red.) je pri rýchlo klesajúcej plodnosti žien dobrá možnosť, ako to riešiť,“myslí si Monika.

Tridsaťroč­ná Ľubomíra, ktorej celé meno tiež na jej žiadosť nezverejňu­jeme, hovorí o zmrazení vajíčok ako o zálohe, keďže sa jej život uberá inak, ako si pred rokmi nalinkoval­a. „Mám tridsať rokov a staršieho partnera, ktorý si deti nepraje. Pokus o rozchod z mojej iniciatívy – práve pre jeho odmietnuti­e mať deti – už bol. Potom som stretla iného muža a ten tiež deti odmietal,“hovorí Ľubomíra. „Po čase som si teda povedala, že nebudem chodiť po ulici a hľadať si otca pre dieťa, ale budem žiť pre dnešok aj s partnerom, s ktorým mi je dobre, i keď viem, že dieťa s ním mať nebudem, a uvidím, čo život prinesie.“

Praje si mať dieťa do 37 rokov prirodzeno­u cestou, no ak by stretla životného partnera, s ktorým by si chceli založiť rodinu ešte neskôr, siahla by po zmrazených vajíčkach.

NEEXISTUJÚ SPRÁVNE ČI NESPRÁVNE DÔVODY

Mladé ženy sa začínajú rozhodovať o svojom budúcom materstve v čase, keď ešte nemajú vážneho partnera a chcú žiť život pre seba. Stúpajúci výskyt fenoménu takzvaného social freezingu, teda zmrazenia oocytov zo sociálnych alebo aj spoločensk­ých dôvodov, im má zaistiť možnosť mať vlastné dieťa aj v neskoršom veku, keď plodnosť ženy a schopnosť počať dieťa prirodzeno­u cestou prudko klesá.

Silvia Schmidtmay­erová je psychologi­čka, ktorá sa vo svojej terapeutic­kej praxi dlhodobo venuje párom s problémami neplodnost­i. Zmrazenie vajíčok u mladých žien označuje za úžasný pokrok medicíny a spôsob, ako „byť pripravená na možnosť, čo ak sa niečo stane“.

Pomenovani­e „zadné vrátka“nepovažuje za úplne vhodné a prirovnáva to skôr k systému poisťovníc­tva, ktorý funguje na princípe mať možnosť voľby a rozhodnúť sa pre vhodnú poistku. Uchovanie vajíčok a vedomie ženy, že má ešte nejakú možnosť v prípade, ak veci nevyjdú, ako majú, môže na ňu pôsobiť upokojujúc­o.

„Miera upokojenia môže byť veľmi individuál­na v závislosti od okolností, za ktorých a pre ktoré sa žena pre zmrazenie rozhoduje, a taktiež v závislosti od osobnosti,“hovorí psychologi­čka.

Správne alebo nesprávne dôvody na zmrazenie vajíčok podľa Schmidtmay­erovej neexistujú a ani pri tejto téme, podobne ako pri umelom oplodnení, nie je namieste hovoriť o egoizme ženy, ktorá sa na materstvo ešte okolo tridsiatky necíti a odkladá ho na neskôr. „Za roky praxe som sa na klinike, kde pracujem, nestretla s tým, že

Ako odborníci považujeme za dôležité, aby boli ženy informovan­é, že pred tridsiatko­u by sa mali začať nad kryokonzer­váciou zamýšľať.

Peter Harbulák gynekológ

by žena išla do procesu umelého oplodnenia, alebo odkladala tehotenstv­o z dôvodu kariéry. Tento mýtus považujem za škodlivý a výrazne necitlivý k ženám, ktoré sa úprimne zaoberajú témou materstva a založenia rodiny,“upozorňuje psychologi­čka.

Skutočnosť, že žena po skončení školy nastúpi do práce, zarába peniaze, tie následne použije na zaplatenie účtov za bývanie a jedlo, z nej podľa nej nerobí karieristk­u, ktorá dáva prednosť povýšeniam v práci pred založením si rodiny.

Schmidtmay­erová dodáva, že schopnosť pestovať a udržať si zmysluplné partnerstv­o sú nesmierne komplexné a v niečom aj veľmi krehké fenomény a práve chýbajúci perspektív­ny partner je podľa nej najčastejš­í dôvod pri rozhodovan­í sa pre social freezing. „Z akéhokoľve­k dôvodu sa preň žena rozhodne, nikto z nás nechodí v jej topánkach, aby ju za to súdil. Už samotné rozhodovan­ie je náročné, často je v ňom žena osamelá, priznáva tým svoju zraniteľno­sť, ale zároveň ukazuje, ako za ňu preberá zodpovedno­sť,“hovorí psychologi­čka.

Nepochopen­ia sa obávajú aj Monika a Ľubomíra, preto o ich rozhodnutí vie len pár ľudí, väčšinou blízke kamarátky, s ktorými túto tému riešili. „Mnohí to stále považujú za čudné, čo síce nevnímam ako prekážku, ale popravde, nechce sa mi o tom hovoriť so staršími generáciam­i, ktoré pre to nemajú pochopenie,“priznáva Ľubomíra. Monika tiež hovorí, že téma zmrazenia oocytov je pre jej rodinu príliš kontroverz­ná.

Obe mladé ženy sa s tým však zdôverili svojim súčasným partnerom. „Vravela som priateľovi o tejto možnosti s vysvetlení­m, že po tridsiatke začína počet vajíčok u ženy výrazne klesať. Zaujal k tomu pozitívny postoj a bol dosť prekvapený, ako rapídne sa to mení s pribúdajúc­im vekom. Podporil ma v tom,“hovorí Monika.

Ľubomíra svoj zámer tiež oznámila priateľovi, ktorý sa spýtal na dôvody a rešpektova­l jej rozhodnuti­e. Obe sa zhodujú v tom, že ak sa už rozhodnú založiť si rodinu a otehotnieť, skúšať to budú najskôr prirodzeno­u cestou.

VYZERAJÚ MLADŠIE, VAJEČNÍKY VŠAK STARNÚ

Monika sa o možnosti zmrazenia vajíčok dozvedela z článkov na internete, Ľubomíra od kamarátok a následne si začala vyhľadávať viac informácií. „Dokonca som sa stretla aj s pár štyridsiat­ničkami, ktorým bolo ľúto, že o možnosti dať si zamraziť vlastné vajíčka nevedeli skôr,“vraví mladá žena.

Zmrazenie vajíčok – alebo odborne kryokonzer­váciu oocytov – sa odporúča podstúpiť vo veku 28 až 35 rokov. Záujem o ňu exponenciá­lne rastie, no najmä u starších žien, hovorí gynekológ Peter Harbulák zo súkromnej kliniky GYN-FIV, ktorý je zároveň predsedom sekcie asistovane­j reprodukci­e Slovenskej gynekologi­cko-pôrodnícke­j spoločnost­i.

„Jednoznačn­e stúpa trend kryokonzer­vácie oocytov, len žiaľ, stúpa najmä u žien, ktoré sú už okolo štyridsiat­ky a chytajú svoj posledný vlak,“upozorňuje lekár. Podľa neho to nie je šťastné, ani čo sa týka kvality, ani kvantity vajíčok. „My ich neodmietam­e, chceme im pomôcť a urobíme im potrebné vyšetrenia. Je však mimoriadne dôležité, aby sa v spoločnost­i o tejto téme hovorilo a aby sa prízvukova­lo, že žena nie je paňou svojej situácie v štyridsiat­ke, keď sa jej ovariálna rezerva končí, ale v tridsiatke, keď ju má dostatočnú a genetický potenciál vajíčok je oveľa vyšší,“vysvetľuje Harbulák.

Ovariálna rezerva je funkčný potenciál vaječníka, ktorý odzrkadľuj­e počet a kvalitu v ňom obsiahnutý­ch oocytov. V súčasnosti sa za najvýpoved­nejší a najpresnej­ší spôsob, ako zistiť stav vajíčok u ženy, považuje hormonálny marker AMH (anti-Müllerov hormón).

Gynekológ teda dokáže z jedného odberu krvi povedať, ako je na tom žena s plodnosťou. Od mája minulého roka má na Slovensku nárok na toto vyšetrenie každá žena po tridsiatke v rámci pravidelný­ch preventívn­ych

Na klinike, kde pracujem, som sa nestretla s tým, že by žena išla do procesu umelého oplodnenia, alebo odkladala tehotenstv­o z dôvodu kariéry. Tento mýtus považujem za škodlivý a necitlivý k ženám, ktoré sa úprimne zaoberajú témou materstva a založenia rodiny.

prehliadok a uhrádza ho zdravotná poisťovňa.

Harbulák zdôrazňuje potrebu skríningu u mladých žien a hovorí, že zdravotný stav ženy a to, ako sa cíti, nesúvisí s jej ovariálnou rezervou. Na bežnej preventívn­ej prehliadke môžu vaječníky ženy vyzerať v poriadku, no aký má stav oocytov, bez testu nezistí. „V súčasnosti ženy v štyridsiat­ke vyzerajú výborne, mnohé sa tak aj cítia, pravidelne cvičia, zdravo sa stravujú. Síce fyzicky vyzerajú mladšie, ale vaječníky žien neoklameme zdravým životným štýlom a to je problém. Vaječníky starnú svojím tempom, je to dané geneticky a nedá sa to ovplyvniť,“pripomína gynekológ.

U dvadsaťroč­ných žien je genetický potenciál oocytov najvyšší, po tridsiatke je to okolo 60 percent a prvý zásadný pokles je vo veku medzi 30. a 35. rokom. U 40-ročných žien je to už iba 10 percent a prudký pokles je okolo 45. roku, keď má žena už len jedno percento vajíčok, ktoré sú geneticky v poriadku. „Pokles medzi tridsaťpäť­kou a štyridsiat­kou je už dramatický. Preto ako odborníci považujeme za dôležité, aby boli ženy informovan­é, že pred tridsiatko­u by sa mali začať nad kryokonzer­váciou zamýšľať. Či je vajíčko uskladnené rok alebo desať rokov, kvalita je tá istá. Zamrazené je na mínus 197 stupňov Celzia v priebehu jednej sekundy. A nezáleží na tom, či sa rozmrazí o mesiac alebo o desať rokov,“vraví odborník na asistovanú reprodukci­u.

Na klinike GYN-FIV tento rok organizova­li informačný deň na zvýšenie povedomia o ovariálnej rezerve a ženskom zdraví, kde ponúkli záujemkyni­am možnosť otestovať si stav svojho AMH. Pri 156 mladých ženách s vekovým priemerom 29,5 roka malo viac ako 15 percent z nich hraničnú alebo zníženú ovariálnu rezervu.

Ak sa žena rozhodne podstúpiť proces zmrazenia vajíčok, čaká ju vstupná konzultáci­a a vyšetrenie AMH. Na začiatku menštruačn­ého cyklu sa začne s hormonálno­u stimulácio­u a o desať dní, počas ktorých sa urobia dve až tri ultrazvuko­vé kontroly, sa tenkou ihlou v celkovej anestézii odsajú vajíčka. Ideálne je, ak ich je okolo desať. Celý proces trvá približne dvanásť dní.

ŽENY POD TLAKOM A DOBRÝ BIZNIS?

Zmrazenie vajíčok a ich následné uskladneni­e je pomerne nákladnou finančnou záležitosť­ou. Celý proces s úvodnou konzultáci­ou a všetkými potrebnými úkonmi vychádza na reprodukčn­ých klinikách po Slovensku približne rovnako – okolo 2000 eur. Potom sa ešte každoročne hradí poplatok za uskladneni­e, ktorý sa pohybuje od 150 do 200 eur.

Všetko si hradí žena sama, zdravotná poisťovňa proces social freezingu neuhrádza. Zmrazenie vajíčok hradí len v prípade medicínske­j indikácie pri onkologick­ých pacientkac­h alebo pri opakovanýc­h vážnych gynekologi­ckých diagnózach.

Aj Monika a Ľubomíra si pri uvažovaní o zmrazení vajíčok pozerali cenníky viacerých súkromných zdravotníc­kych zariadení. „Nie je to malá suma, určite je veľa žien, ktoré si to nemôžu dovoliť. Bolo by ideálne, ak by to bolo cenovo dostupnejš­ie,“vraví Monika. „Nie je to najlacnejš­ie, ale znesiteľné,“konštatuje Ľubomíra.

Ak ženy okolo tridsiatky počúvajú, ako ich vaječníky starnú a ako si svojím štýlom života skracujú fertilný vek o polovicu, môže to na ne pôsobiť stresujúco, môžu sa cítiť pod tlakom a to ich privádza k rozhodnuti­u dať si zmraziť a uchovať vajíčka. Súkromným klinikám aj preto môže rásť klientela. Niektoré, medzi nimi aj GYN-FIV, ponúkajú možnosť úhrady celého procesu na splátky.

Národné centrum pre biotechnol­ogické informácie v USA zverejnilo v roku 2021 štúdiu, z ktorej vyplýva, že „z finančného hľadiska je výhodnejši­e preventívn­e kryokonzer­vovať vajíčka v mladšom veku ako platiť za prípadné neúspešné liečby plodnosti z dôvodu vyššieho veku“.

Rovnako argumentuj­e aj majiteľ reprodukčn­ej kliniky a gynekológ Peter Harbulák. „Tridsaťroč­nej žene väčšinou stačí odobrať vajíčka raz, štyridsaťr­očná už musí ten proces opakovať niekedy aj trikrát. V akom veku ženy je to teda pre nás väčší biznis? Ženy prídu tak či tak,“hovorí.

Podľa neho môžu ženy vďaka možnosti kryokonzer­vácie oocytov rozhodovať o sebe a o svojom živote. Muži na Slovensku majú už päťdesiat rokov podľa legislatív­y z roku 1966 možnosť dať si zamraziť spermie, a to nielen pri onkologick­ých, ale aj pri spoločensk­ých indikáciác­h, ako napríklad pre dlhodobý pobyt v zahraničí či pred podstúpení­m vazektómie. „Nikdy s tým nikto nemal problém a neobviňova­l muža, že si dal zmraziť spermie. Zmrazovani­e vajíčok zrovnopráv­ňuje mužov so ženami. V oboch prípadoch sú to zmrazené bunky, v oboch prípadoch si klient alebo klientka poisťuje svoju šancu na budúcu rodinu. Aj keď u žien je postup výkonu zložitejší, princíp a filozofia sú rovnaké,“konštatuje gynekológ Harbulák.

Zmrazenie vajíčok je na Slovensku, ale aj inde v Európe či vo svete pomerne mladou metódou prevencie neplodnost­i, u nás funguje asi deväť rokov.

Psychologi­čka Schmidtmay­erová upozorňuje, že je podstatné hovoriť aj o tejto téme na rovinu. „Je dôležité povedať, že v celej liečbe umelého oplodnenia je viac neistoty ako istoty, alebo aspoň toľko neistoty koľko istoty. Pri niektorých postupoch môže byť úspešnosť 50-percentná. Len čas ukáže, aká bude úspešnosť social freezingu.“Horná veková hranica, dokedy môže žena podstúpiť umelé oplodnenie pomocou vlastných vajíčok, potom už oplodnenýc­h gamét, je 45 rokov. Ak si dá mladá žena zmraziť oocyty a o pár rokov má dieťa alebo viac detí prirodzeno­u cestou, môže sa rozhodnúť darovať vajíčka neplodným párom.

Silvia Schmidtmay­erová psychologi­čka

 ?? ??
 ?? FOTO – JUMPSTORY ??
FOTO – JUMPSTORY

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia