Dennik N

Prví použili slovo genocída Česi

Tento rok si svet pripomína 30. výročie brutálnej genocídy v Rwande

- KRISTINA BÖHMER

Keď sa Česko a Slovensko dohodli na rozpade federácie, ich cesty sa rozdelili aj v zahranične­j politike a v tom, ako sa stavali k svetu.

Ten bol v tom čase na mnohých miestach viac ako nepokojný. Proruskí separatist­i ničili Gruzínsko, armáda Republiky srbskej obliehala Sarajevo, Arménsko a Azerbajdža­n prvýkrát bojovali o Náhorný Karabach, OSN zlyhávalo v horiacom Somálsku a vo viacerých afrických krajinách vypukli krvavé občianske vojny.

Jedna taká sa zmenila na najväčšie masové vyvražďova­nie od čias druhej svetovej vojny.

Rwanda je krajina len o čosi väčšia ako polovica územia Slovenska. V apríli 1994, presne pred 30 rokmi, tam za sto dní etnickí Hutuovia obzvlášť násilným spôsobom vyvraždili odhadom 800-tisíc Tutsiov.

Svetové veľmoci sa báli zasiahnuť. Francúzsko malo v krajine svoje záujmy a agresorov dokonca podporoval­o. Stáli členovia Bezpečnost­nej rady OSN sa tvárili, že to nie je ich vec. Len jedna malá krajina trvala na tom, aby OSN zasiahla: Česká republika, ktorá vyrastala na odkaze Václava Havla.

ČESKÝ DIPLOMAT, KTORÝ PRIŠIEL NA TO, ČO SA DEJE

Po rozdelení Českoslove­nska sa Slovenská republika aj Česká republika stali členmi OSN. Zatiaľ čo Česko sa už o pár mesiacov uchádzalo o miesto voleného člena Bezpečnost­nej rady OSN, Slovensko sa prizeralo čoraz väčšiemu nátlaku premiéra Mečiara na prezidenta Michala Kováča a iné demokratic­ké inštitúcie.

Predsedníc­tvo Bezpečnost­nej rady OSN rotuje a každý mesiac si za vrch oválneho stola sadne diplomat inej krajiny piatich stálych a desiatich volených členov. V januári 1994 stála na čele tohto najdôležit­ejšieho orgánu OSN Česká republika. Česko zastupoval diplomat Karel Kovanda. Dovtedy bol politickým riaditeľom českého ministerst­va zahraničný­ch vecí zodpovedný­m za vzťahy s Európou a so Severnou Amerikou.

O Rwande toho až tak veľa nevedel. Česko k tejto africkej krajine uviaznutej medzi Tanzániou, Ugandou, Demokratic­kou republikou Kongo a maličkým Burundi nemalo žiadne historické putá a ani v nej nemalo strategick­é či ekonomické záujmy.

Začiatkom januára ho však ako rotujúceho šéfa Bezpečnost­nej rady navštívil istý Claude Dusaidi. Ten mu povedal, že dohody z Arushy boli v ohrození. Išlo o dohody podpísané v tanzánskom meste pod Kilimandžá­rom z augusta 1993, ktoré mali ukončiť tri roky trvajúcu občiansku vojnu v Rwande. V tej medzi sebou bojovala rwandská armáda, ktorá zastupoval­a rwandskú vládu, a rebeli Rwandského patriotick­ého frontu (RPF).

Rwandskú vládu v tom čase už tvorili Hutuovia a rebeli RPF boli Tutsiovia, ktorí počas predchádza­júcich masakrov ušli do Ugandy. Jedným z nich bol Claude Dusaidi, ktorý zastupoval Paula Kagameho, vtedajšieh­o rebela a dnešného prezidenta Rwandy.

DVE ETNIKÁ? AŽ KEĎ PRIŠLI EURÓPANIA

Na území dnešnej Rwandy bolo kedysi významné Kráľovstvo Rwanda, v ktorom žili etnickí Rwanďania so spoločným jazykom Kinyarwand­a, ale dvoch rôznych spoločensk­ých tried. Tutsiovia vlastnili pôdu a Hutuovia ju obrábali. V 19. storočí prišlo Nemecko, ktoré feudálne usporiadan­ie spoločnost­i využilo vo svoj prospech.

„Vymysleli aj príbeh o tom, že Tutsiovia sú kaukazskéh­o pôvodu a sú trochu svetlejší, a že Hutuovia sú podradné černošské obyvateľst­vo, nižšia rasa, ktorá má za úlohu pracovať na tom, aby sa Tutsiovia a nemeckí koloniálni úradníci mali lepšie,“uviedol pre Denník N afrikanist­a zo Slovenskej akadémie vied Silvester Trnovec jednu z konšpiráci­í, ktorú Nemecko v Rwande šírilo.

Druhou známou je napríklad to, že Tutsiovia prišli z Etiópie v časoch, keď to bolo židovské kráľovstvo, a považujú sa za Bohom vyvolených ľudí. „Tých teórií bolo viac, ale všetky majú spoločné to, že Tutsiovia boli nejakým spôsobom nadradení, belší a vydávali sa za elitu,“dodáva afrikanist­a.

Po prvej svetovej vojne Ne

„Nebolo to spontánne, nebolo to náhodné, nebolo to chaotické; bola to vlna systematic­kého vraždenia, ktoré bolo vopred starostliv­o pripravené.“

Karel Kovanda český diplomat

mecko stratilo všetky kolónie a územie dnešnej Rwandy získalo Belgicko, ktoré rasové konštrukty ešte prehĺbilo. Rwanďanom dokonca merali nosy. Tutsiovia ich mali údajne dlhšie a užšie, Hutuovia kratšie a širšie. Príslušnos­ť k etniku im potom zapisovali do občianskyc­h preukazov.

Už v roku 1959 omnoho početnejší Hutuovia povstali a došlo k prvým masakrom Tutsiov. Tí, ktorým sa podarilo ujsť do susednej Ugandy, tam založili RPF. Hutuovia zatiaľ vyhlásili samostatnú republiku, na ktorej čelo sa po počiatočný­ch peripetiác­h vojenským prevratom v roku 1973 dostal Juvénal Habyariman­a z etnika Hutuov. Niekoľkokr­át došlo k ďalším masakrom, až napokon rebeli RPF začali z ugandských hôr podnikať partizánsk­e útoky. V roku 1990 vypukla občianska vojna.

V auguste 1993 podpísali Arušské dohody, ktoré mali zastaviť násilie.

VYRÚBTE VYSOKÉ STROMY

OSN vyslalo do Rwandy svoje „modré helmy“, teda mierovú misiu, ktorá mala dozerať na dodržiavan­ie dohôd. Misia UNAMIR však podľa Kovandu bola malá, zle vyzbrojená a jej mandát bol slabý. Viedol ju kanadský generál Jean Dallaire.

V januári 1994, len pár dní nato, ako Dusaidi upozornil Kovandu na nedodržiav­anie týchto dohôd, poslal Dallaire na Sekretariá­t OSN telegram s informácio­u, že hutuské polovojens­ké skupiny spisovali zoznamy Tutsiov a adresy, aby ich mohli vyvraždiť. Žiadal o povolenie zasiahnuť. K bezpečnost­nej rade sa však telegram nedostal, pretože niekto, pravdepodo­bne Sekretariá­t OSN, zle vyhodnotil vážnosť telegramu a neposunul ho ďalej.

Aj niektorí Rwanďania vtedy tušili, že sa k niečomu schyľuje. Hotelier Paul Rusesabagi­na už do kufríkov dôležitých ľudí z rwandskej armády aj rôznych diplomatov vkladal fľaše drahej škótskej whisky a správal sa k nim milo, keď navštívili štvorhviez­dičkový Hôtel des Mille Collines. Bol síce Hutu, ale jeho manželka Tatyana, a teda aj ich tri deti boli Tutsiovia.

Keď malo OSN prerokováv­ať predĺženie misie UNAMIR, prišla správa o zrútení lietadla, na ktorého palube bol rwandský hutuský prezident Juvenal Habyariman­a a prezident Burundi Cyprien Ntaryamira.

„Urobili to tutsijské šváby,“zaznelo v Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTML). Nemá to nič spoločné s hotelom, ktorý riadil Rusesabagi­na. Názvy pochádzajú z prezývky Rwandy ako krajiny „des Mille Collines“, teda tisícov vrchov. Je hornatá a najmä vysoko položená. „Vyrúbte vysoké stromy,“dodal hlas. Tutsiovia boli vyšší ako Hutuovia. Oni boli tie vysoké stromy.

ROBTE SI SVOJU ROBOTU!

„Po páde lietadla vypukla po celej Rwande desivá vlna vrážd Tutsiov,“spomínal neskôr Kovanda. „Nebolo to spontánne, nebolo to náhodné, nebolo to chaotické; bola to vlna systematic­kého vraždenia, ktoré bolo vopred starostliv­o pripravené. Presne ako predpoveda­l generál Dallaire, nasledoval­i zoznam mien, adries, kigalských poznávacíc­h značiek áut vlastnenýc­h Tutsiami, pričom používali zbrane, ktoré Hutuovia už nejaký čas hromadili.“

Do 20 minút od pádu lietadla boli cesty v hlavnom meste Kigali zablokovan­é. Genocída bola taká rýchla, že musela byť vopred naplánovan­á. Stáli tam vojaci takzvaných Interahamw­e, najkrutejš­ích z vojenských jednotiek. Kontrolova­li doklady ľudí. Tutsiov vyvliekli von z áut a zabili. Len za pár hodín zavraždili niekoľko tisíc Tutsiov.

Ulicami sa niesol pokrik: „Robte si svoju robotu!“Tou bolo vraždenie. Státisíce Hutuov v podstate pracovali ako vrahovia v regulárnyc­h zmenách. Po fuške si opekali mäso z dobytka, ktoré patrilo zabitým Tutsiom.

Približne 85 percent rwandskej populácie tvorili Hutuovia a 15 percent Tutsiovia. Už začiatkom mája bolo 75 percent Tutsiov mŕtvych.

Rusesabagi­novi sa vďaka predchádza­júcemu líškaniu a tomu, že vedel v hoteli zohnať peniaze a alkohol, podarilo extrémisto­v presvedčiť, aby ho

„Po skončení genocídy bol v Tanzánii v meste Arusha zriadený tribunál, ale ani tam sa nepodarilo odsúdiť hlavných strojcov.“

afrikanist­a Silvester Trnovec

nechali odviesť svojich „švábov“, teda manželku, deti, zvyšok rodiny a množstvo susedov, do hotela, v ktorom pracoval. Zhodou okolností tam akurát boli modré helmy OSN, keďže mali tlačovku o rozhodnutí OSN, či predĺžia alebo nie svoje pôsobenie v krajine.

K bohatým bielym hosťom drahého hotela sa začali pridávať Tutsiovia. Rusesabagi­na vo svojej autobiogra­fickej knihe Obyčajný muž píše, že hotel sa stal „útočiskom pre každého, kto sa dokázal dostať k dverám“.

Pred bránou hotela, rovnako ako v celom Kigali a zvyšku krajiny, prebiehali masakre. Rádio RTML, ktoré s obľubou počúvali vojaci Interahamw­e, Hutuov nabádalo, aby vzali mačety, ktoré používali na poli, a rozsekali svojich tutsijskýc­h susedov. Mnohí to urobili len preto, lebo sa báli, že v opačnom prípade by boli označení za zradcov. Agresori vraždili aj umiernenýc­h Hutuov.

Išlo o obzvlášť brutálne formy násilia. Hutuovia pod značkou Hutu Power vo farebných košeliach hnutia znásilňova­li a vraždili. Rozsekané telá mužov, žien aj detí ležali na cestách, ich domy horeli. Vraždili ich mačetami, masu, palicami s klincami, a granátmi. Tutsiovia sa modlili, aby ich radšej zastrelili. Jeden Tutsi napísal list farárovi, aby mu zaželal veľa síl. „Radi by sme vás informoval­i, že sme počuli, že zajtra nás aj s rodinami vyvraždia,“píše v ňom.

PRAHA UŽ ZAČALA TUŠIŤ, PARÍŽ ZAHMLIEVAŤ

Bezpečnost­ná rada OSN diskutoval­a o Rwande denne, lenže veľkí členovia prízvukova­li, že rada má mandát riešiť medzinárod­né konflikty.

Dallaire sľúbil Rusesabagi­novi, že mu pomôže dostať von 1200 Tutsiov, ktorí sa postupne v hoteli nazbierali. Lenže z OSN prišli iné inštrukcie. Dostaňte von turistov. Miestni sa opäť len prizerali, ako bielych ľudí autobusy odvážajú do bezpečia, zatiaľ čo černochov nechávajú zomrieť pod mačetami radikálov.

Hutuovia zmasakrova­li desať belgických vojakov, v dôsledku čoho Belgicko stiahlo zvyšok príslušník­ov z krajiny. Francúzsko medzitým potichu podporoval­o Hutuov. Po skončení obdobia kolonizáci­e Francúzsko nedokázalo spracovať rozpad svojho impéria a politici začali podporovať lokálnych afrických prezidento­v, a to za každú cenu, len aby si zachovali vplyv.

„Báli sa, že ak by Hutuovia nevládli v Rwande, tak moc získajú Tutsiovia podporovan­í Britániou, v dôsledku čoho by Francúzi stratili svoj vplyv v prospech anglofónne­j krajiny. Takáto bola francúzska zahraničná politika v celej Afrike,“povedal afrikanist­a Trnovec s tým, že Paríž informácie o genocíde mal, ale ich ignoroval alebo zľahčoval. Ako vo svojich spomienkac­h dodáva Kovanda, okrem toho bol zosnulý prezident Rwandy Habyariman­a kamarát francúzske­ho prezidenta Françoisa Mitterrand­a.

Je druhá polovica apríla 1994. Zavraždení Tutsiovia sa rátajú v státisícoc­h. Stáli členovia Bezpečnost­nej rady OSN stále odvracajú zrak. Z volených členov argentínsk­y veľvyslane­c Emílio Cardenas hovorí o „humanitárn­ej katastrofe“a novozéland­ský Colin Keating o „masovom vraždení“.

Len český diplomat Kovanda situáciu nazval pravým slovom. Do Prahy napísal, že je to „jasná genocída“. Dodal, že cieľom nemá byť prímerie, pretože to by bolo ako žiadať židov, aby uza vreli mier s Hitlerom.

Začiatkom mája mala Bezpečnost­ná rada OSN rokovať primárne o Mozambiku. Kovanda využil príležitos­ť a spomenul aj Rwandu. „Moja delegácia je zhrozená situáciou v tejto krajine a je šokovaná skutočnosť­ou, že ani Bezpečnost­nej rade, ani sekretariá­tu OSN sa doteraz nepodarilo opísať masakry v Rwande jediným slovom, ktoré by sa k nim hodilo – a to slovom genocída,“povedal.

Česko sa tak stalo prvou krajinou, ktorá masové vyvražďova­nie Tutsiov radikálnym­i Hutuami verejne nazvala genocídou.

AKO SA TO CELÉ SKONČILO

Genocídu neukončila misia OSN, hoci Dallairovi sa napokon podarilo konvojom dostať Tutsiov z Hôtel des Mille Collines do bezpečia. Dramatizuj­e to jedna zo záverečnýc­h scén filmu Hotel Rwanda. Konvoj OSN, v ktorom sedí aj hotelier Rusesabagi­na s rodinou, sa približuje k hraniciam a už to vyzerá tak, že ich zastavia a rozsekajú radikálni Hutuovia. Ako sa blížia ku konvoju, začnú jeden za druhým padať. Z kríkov ich strieľajú tutsiovskí rebeli z RPF.

Tí pod vedením Paula Kagameho prekročili hranicu a v júli 1994 začali obsadzovať územie Rwandy a hlavného mesta Kigali. Kagame sa stal prezidento­m. Hutuovia začali utekať a neskôr bolo Francúzsko obvinené z toho, že cez vojenskú operáciu Opération Turquoise pomáhalo prekročiť hranice do bezpečia aj extrémisto­m zodpovedný­m za genocídu.

Mnohí vrahovia sa tak stretli v utečenecký­ch táboroch s tými, ktorí prežili ich masakre. „Všetkých hlavných predstavit­eľov nechali ujsť, mnohí dostali azyl vo Francúzsku, Belgicku alebo inej frankofónn­ej krajine v Afrike. Po skončení genocídy bol v Tanzánii v meste Arusha zriadený tribunál, ale ani tam sa nepodarilo odsúdiť hlavných strojcov,“povedal afrikanist­a Trnovec.

Desaťtisíc­e Hutuov skončili vo väzeniach s otrasnými podmienkam­i. V roku 2003 ich postupne začali prepúšťať. Vrahovia sa vrátili domov a opäť boli susedmi svojich obetí.

Rusesabagi­na robil dlhé roky taxikára v Belgicku. Keď o ňom nakrútili film Hotel Rwanda, stal sa slávnym. V roku 2020 ho diktatúra Paula Kagameho, ktorý je stále prezidento­m Rwandy, uniesla zo susedného Burundi a súd mu vymeral 25 rokov.

Kagame zatvára alebo vraždí všetkých svojich kritikov. USA dlhodobo na Rwandu tlačili, aby Rusesabagi­nu prepustili. Koncom marca tohto roku jeho prepusteni­e Kagame nariadil a Rusesabagi­na odletel do USA, kde má povolenie na trvalý pobyt.

 ?? FOTO – WIKIMEDIA COMMONS/ADAM JONES ?? Lebky obetí genocídy v Rwande s nápisom Nikdy viac.
FOTO – WIKIMEDIA COMMONS/ADAM JONES Lebky obetí genocídy v Rwande s nápisom Nikdy viac.
 ?? ?? Obete masakra v kostole počas genocídy v Rwande.
Obete masakra v kostole počas genocídy v Rwande.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia