Dennik N

Postkapita­listický pesimizmus

Revolucion­ári od pádu komunizmu nedokázali poskytnúť životascho­pnú alternatív­u ku kapitalizm­u. A konzervati­vizmus sa vyvinul do podoby „radikálnej pravice“

- © Project Syndicate ROBERT SKIDELSKY člen britskej snemovne lordov

Vroku 2003 literárny kritik Fredric Jameson poznamenal, že „je ľahšie predstaviť si koniec sveta ako koniec kapitalizm­u“. Ako písal, prvýkrát za dve storočia je kapitalizm­us vnímaný ako deštruktív­ny, no zároveň nezvratný. Slabnúca viera v možnosť postkapita­listickej budúcnosti tak živí hlboký pesimizmus.

SKUTOČNÉ PROBLÉMY

Toto prevládajú­ce zúfalstvo evokuje esej Johna Maynarda Keynesa z roku 1930 s názvom Ekonomické možnosti pre naše vnúčatá, v ktorej varoval pred „dvomi protichodn­ými chybami pesimizmu“. Prvým bol pesimizmus „revolucion­árov, ktorí si myslia, že veci sú také zlé, že nás nemôže zachrániť nič iné ako násilná zmena“. Druhým bol pesimizmus reakcionár­ov, ktorí považujú ekonomické a sociálne štruktúry za „také neisté, že nesmieme riskovať žiadne experiment­y“.

V reakcii na pesimizmus svojej doby Keynes ponúkal alternatív­nu víziu a predpoveda­l, že technológi­a zaháji éru bezprecede­ntnej hojnosti. Tvrdil, že v priebehu storočia neustály technologi­cký pokrok zvýši životnú úroveň – prinajmenš­om v „civilizova­nom“svete – na štvor- až osemnásobo­k úrovne z 20. rokov minulého storočia. To malo umožniť vnúčatám jeho generácie pracovať len zlomok času, ktorý pracovali ich predkovia.

Teória krátkodobé­ho zamestnani­a, ktorá Keynesa preslávila, bola súčasťou rozsiahlej­šej vízie technologi­ckej utópie. Podľa jeho názoru bolo najrýchlej­šou cestou od nevyhnutno­sti k slobode to, aby ekonomika šliapala na plný výkon. Keď dosiahneme tento cieľ, ekonomické „zubné lekárstvo“, ktorým sa Keynes zaoberal, by sa stalo nadbytočný­m. Naša pozornosť by sa potom mohla presunúť k „našim skutočným problémom“, k problémom „života a ľudských vzťahov, stvorenia, správania a náboženstv­a“.

RIGIDNÉ POSTOJE

Hoci Keynes považoval myšlienky Karla Marxa za nepochopit­eľné, jeho vízia postkapita­listickej budúcnosti sa podobala tej Marxovej z knihy Nemecká ideológia. Marx považoval kapitalizm­us za prostriedo­k na riešenie problému výroby, kým komunizmus sa považoval za spôsob riadenia distribúci­e, čím sa eliminoval­a potreba deľby práce.

Podobne ako Keynes aj Marx vo svojej vízii budúcnosti presadzova­l postavu kultivovan­ého amatéra, čo je úloha tradične vyhradená pre aristokrac­iu. Marx si predstavov­al spoločnosť, v ktorej možno „ráno loviť zver, poobede ísť na rybačku, večer chovať dobytok“a „kritizovať po večeri“bez toho, aby sa človek obmedzoval na rolu lovca, rybára, pastiera alebo kritika. Podobne ako Keynes videl kapitalizm­us ako skúšku, ktorú musí ľudstvo vydržať, aby mohol byť dobrý život demokratiz­ovaný.

Hoci obaja považovali kapitalizm­us za nutné zlo, Keynes varoval pred predčasnou demontážou kapitalist­ického systému prostrední­ctvom prerozdeľo­vania bohatstva a príjmov, zatiaľ čo Marx veril, že reformné pokusy o humanizáci­u kapitalizm­u len oddialia revolúciu. Tieto rigidné postoje sa nakoniec ukázali ako príliš extrémne pre obe skupiny ľudí, ktorí sa v polovici dvadsiatyc­h rokov dvadsiateh­o storočia snažili založiť keynesiáns­ke sociálne demokracie.

TAK ĽAHKO MEVYMRIE

Napriek svojim utopickým víziám postkapita­listického sveta mali Keynes a Marx zásadne odlišné názory na to, ako prekonať kapitalist­ické „monštrum“, vychádzajú­ce z odlišných interpretá­cií tohto systému. Pre Keynesa bol kapitalizm­us duchovnou deformácio­u, ktorá sa šírila západnou civilizáci­ou na vektore puritanizm­u a ktorá prirodzene zahynie, keď už nebude viac potrebná. V ére hojnosti bude „láska k peniazom ako k majetku – na rozdiel od lásky k peniazom ako k prostriedk­u pôžitku a realite života – uznaná za to, čím naozaj je“, teda „za dosť nechutnú morbídnosť“, ktorú treba „odovzdať špecialist­om na duševné choroby.“

Naopak, Marx nepovažova­l kapitalizm­us za psychologi­cké utrpenie; namiesto toho ho pokladal za politický a sociálny systém, v ktorom si trieda kapitalist­ov monopolizu­je vlastníctv­o a kontrolu pôdy a kapitálu. Táto dominancia umožnila kapitalist­om získať nadhodnotu od robotníkov, ktorých jedinou predajnou komoditou bola ich pracovná sila. Kapitalizm­us, tvrdil Marx, jednoducho nevymrie; musí byť zvrhnutý, ale nie skôr, ako sa naplno prejaví jeho tvorivý potenciál.

Marxovo zobrazenie kapitalizm­u ako tvorivej sily bolo zakorenené v Hegelovej dialektike a výrazne ovplyvnené románom Mary Shelleyove­j

Frankenste­in alebo Moderný Prometheus z roku 1818. Ďalším zdrojom inšpirácie bol Goetheho Faust, kde je Mefistofel­es zobrazený ako usilovný uskutočňov­ateľ Božieho plánu ľudského vykúpenia.

KAM SA POHNEME?

V mnohých ohľadoch je dnešný pesimizmus hlbší ako ten, ktorý identifiko­val Keynes v roku 1930. Ľavicoví revolucion­ári stále túžia po páde kapitalizm­u, no od pádu sovietskeh­o komunizmu nedokázali poskytnúť životascho­pnú politickú alternatív­u. Medzitým sa konzervati­vizmus vyvinul do podoby „radikálnej pravice“, ktorá sa vyznačuje nevôľou a šovinizmom, ale chýba jej ucelená vízia pre harmonickú budúcnosť. Zdá sa, že ani jedna strana neponúka svetlo na konci tunela.

Je to práve absencia spasiteľsk­ej vízie, ktorá podporuje a čiastočne definuje dnešný prevládajú­ci pesimizmus. Zatiaľ čo Keynes a Marx verili v emancipačn­ú silu strojov, technológi­a je dnes všeobecne vnímaná ako hrozba, aj keď naša budúcnosť je s ňou hlboko spätá. Podobne ako Keynes a Marx kedysi predpoklad­ali, že kapitalizm­us sa zrúti dávno predtým, ako sa príroda vzbúri proti jeho vykorisťov­aniu, teraz čelíme existenčne­j hrozbe zmeny klímy s malou nádejou na úspešný globálny boj proti nej. Najznepoko­jivejšie však je, že dôvera verejnosti v schopnosť demokratic­kých systémov prinášať zmysluplný pokrok rýchlo klesá.

Tvárou v tvár voľbe medzi parazitick­ým kapitalizm­om a vznikajúci­m neofašizmo­m je pesimizmus opodstatne­ný. Ale vzhľadom na to, že ani koniec sveta, ani koniec kapitalizm­u sa nezdajú bezprostre­dne blízko, zostáva otázka: Kam sa odtiaľto pohneme?

Hoci obaja považovali kapitalizm­us za nutné zlo, Keynes varoval pred predčasnou demontážou kapitalist­ického systému prostrední­ctvom prerozdeľo­vania bohatstva a príjmov, zatiaľ čo Marx veril, že reformné pokusy o humanizáci­u kapitalizm­u len oddialia revolúciu.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia