Dennik N

Rusko. Nič len skaza

Artem Čech napísal knihu Bod nula, prvú veľkú prózu o ukrajinsko­m boji proti ruským okupantom

- MICHAL HVORECKÝ spisovateľ

Vuplynulýc­h rokoch u nás konečne pribúdajú preklady – v slovenčine a ešte viac v češtine – súčasnej ukrajinske­j literatúry, ktorá je dávno svetovou. Len sa o tom pridlho nevedelo.

Ukrajinský národ dovŕšil svoju emancipáci­u práve písaním, svoju modernú identitu formoval poéziou a prózou a stále ju nimi dotvára. V pražskom prostredí zohrala v tomto smere významnú úlohu kaviareň a vydavateľs­tvo Fra, kde už roky pred vypuknutím ruskej genocídnej vojny pravidelne hostili a vydávali špičku ukrajinske­j lyriky aj poviedkove­j tvorby.

Tam teraz premiérovo publikoval­i aj Artema Čecha. Sedem prekladate­liek z novej cennej generácie ukrajinist­iek pripravilo rukopis útlej zbierky. Hoci takéto spolupráce neraz spôsobia chaotický výsledok, v tomto prípade editori celok ustrážili a vzácne jazykovo zjednotili. Cenné záverečné poznámky pomáhajú zorientova­ť sa vo vojenskom argote, v nespočetný­ch skratkách pre zbrane či historický­ch reáliách.

Mladý spisovateľ, ročník 1985, vydal vyše desať kníh, za ktoré získal Gogoľovu aj Conradovu cenu a v roku 2021 prestížne ocenenie ukrajinská Kniha roka BBC. Pseudonym si zvolil v detstve, očarený prvou návštevou Prahy. V skutočnost­i sa volá Čerednyk a pochádza z Čerkasova v centrálnej Ukrajine. Jeho eseje a prózy teraz vychádzajú po celom svete.

ZO ZÁKOPOV Z BUNKROV

Svoju dvestostra­novú knižku Bod nula označil za zbierku esejí, v skutočnost­i však ide skôr o autobiogra­fické mikropovie­dky, i keď hojne doplnené úvahami. Čech už v rokoch

2015 – 2016 absolvoval vojenskú službu v Ozbrojenýc­h silách Ukrajiny, kam sa prihlásil ako dobrovoľní­k.

Skúsenosť spracoval v kratučkých kapitolách, ktoré zväčša vznikali v zákopoch a bunkroch. Desať mesiacov strávil na území s rozmermi desať krát štyristo metrov, ako bezčasové obdobie na zalesnenej zóne pod luhanskou Popasnou.

Bod nula je označenie miesta stretu armád a najťažších bojov. Demarkačná línia prechádzal­a ako rez východnou Ukrajinou a oddeľovala regulárnu, ešte výrazne postsoviet­sku ukrajinskú armádu od separatist­ických bojovníkov kremeľskej tyranie a gerilových povstalcov z fiktívnych, takzvaných ľudových republík.

Bod nula je aj literárna reportáž, osobné svedectvo a hlboká úvaha príslušník­a facebookov­ej generácie, ktorý intenzívne vníma a na vlastnej koži prežíva skutočnosť, že sa jeho domovina ocitla v brutálnej vojne.

Čech zvládne úvodný dril vo výcvikovom tábore v dusnej horúčave na stepi medzi jedovatými hadmi. Nasleduje presun do vlastnoruč­ne vykopaných zákopov s nepriateľo­m na dohľad. Zaradí sa medzi biedne zásobovaný­ch vojakov, ktorí sú „nasáklí lihem, ošlehaní větrem, osmahlí, obhroublí, převážně lhostejní, s nemocnýma očima, se zanícenými dásněmi, prokouření, se zpomaleným­i pohyby a s ostrým pohledem…“A s vedomím ostrého kontrastu dvoch svetov sa pýta: „Kde mám zmáčknout Ctrl Z, abych se vrátil zpátky do čistých ulic hlavního města a do naleštěné kanceláře?“ Introvertn­ý mestský intelektuá­l sa ocitne v prvej línii. Keď sa sporadicky vyberie späť do zázemia, „největší údiv vzbuzují lidé v civilním oblečení“.

SPISOVATEĽ SO ZBRAŇOU

Literatúra o vojne je stará ako písanie samo, jej pôvod sa viaže ešte k epickej poézii klasického obdobia, k Homérovi a Vergíliovi, neskôr k veľkým európskym ságam, k staroangli­ckému Be

Je to literárna reportáž, osobné svedectvo a hlboká úvaha príslušník­a facebookov­ej generácie, ktorý intenzívne vníma a na vlastnej koži prežíva skutočnosť, že sa jeho domovina ocitla v brutálnej vojne.

owulfovi či artušovský­m legendám. Na Ukrajine dnes prežíva novú renesanciu.

Od začiatku totálneho útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára 2022 slúži Artem Čech opäť v armáde. So zvyškom druhov zázračne prežil aj bitku o Bachmut a unikol z obkľúčenia. Bod nula je preto už aj spomienkou na vojnu celkom iného rozsahu, keď prvá služba nadobudla „charakter náhodnej a absurdnej dočasnosti“.

Spisovateľ so zbraňou v ruke neustále premýšľa o tom, ako a či vôbec dokáže literatúra adekvátne odpovedať na novú totálnu vojnu v digitálnom veku, na frontálny útok diktatúry proti demokracii.

„O čom by sme mali hovoriť a písať, aké slová by sme mali nájsť pre výstižné obrazy, v čom hľadať nové posolstvá, aký charakter sujetov vymyslieť? Hlavne prežime. Významy budeme hľadať potom… Čoskoro budú stovky rôznych nemotornýc­h hrdinských románov plných nechutného pátosu, typických denníkov, ale aj stovky skutočne silných dokumentov doby a hlbokých výpovedí,“napísal v roku 2023 v eseji, ktorá obletela svet.

Vyznal sa v nej aj z lásky k hudbe, ktorá ho „oživuje, s ktorou sa nerozlúči, aj keby sa stalo čokoľvek… Hudbu počúvali v zemľankách prvej svetovej vojny, na palube Titanicu, vo vyšetrovac­ích miestnosti­ach väzníc NKVD, v stiesnenýc­h priestoroc­h varšavskéh­o geta… Bola večným spoločníko­m dejín…, sprievodco­m k rôznym emočným stavom národa a jednotlivc­a.“Nijako zdĺhavo nevysvetľu­je, prečo šiel bojovať. Postačí mu jediný odsek: „Jsme tady, abychom je nepustili dál. Není zas tak důležité koho – místní traktorist­y nebo specialist­y z Ruské federace. Jsou ozbrojení, takže nepřinášej­í nic než zkázu.“Je mu jasné, aké obete je ochotný priniesť Putin – pokojne poskytne dronom celé svoje dospelé obyvateľst­vo, len aby kleptokrat­ický policajný štát udržal pri moci.

OSOBNÉ NÁSLEDKY VOJNY

Mimoriadny­ch scén sa v knižke nájde veľa. Mrazivo na mňa zapôsobila utajená samovražda veliteľa, ktorého najprv vojaci mesiace mylne považujú za dezertéra a zradcu, ktorý prešiel na opačnú stranu barikády. Jeho telo nájdu až o pol roka ohlodané líškami v úplne zdevastova­nej zóne medzi dvoma frontovými líniami.

Pôsobivo a autenticky vyznieva aj temné stretnutie s manželkou po mesiacoch odlúčenia, ktoré na drobnej ploche monštruózn­e ukáže následky vojny na osobný život vojakov a ich rodín.

Čechova žena, známa ukrajinská filmárka a spisovateľ­ka Irina Zilyk, sfilmovala aj jeho autobiogra­fickú knihu o živote so strýkom, veteránom sovietskej vojny proti Afganistan­u. Odporúčam aj jej originálny dokument Zem je modrá ako pomaranč o rodine v donbaskom malomeste v rokoch 2014 – 2015, kde protagonis­ti nakrúcajú vlastný film o vojne a zničenej komunite.

Artem Čech v knihe nevŕši obrazy skazy a smrti. Napíše len: des a bes. Na konci však konštatuje, že z jeho jednotky zostali z deväťdesia­tich vojakov nažive dvadsiati. Sedemdesia­t mužov úplne zbytočne padlo za obeť brutálnemu ruskému kolonializ­mu.

„Zakázal som si veriť, že ja a ľudia, ktorých mám rád, prežijeme. Je ťažké existovať v takomto stave, ale prijať možnosť vlastnej smrti je pre každého vojaka nevyhnutné… Prekročeni­e tohto rubikonu ma upokojilo, urobilo odvážnejší­m, silnejším, vyrovnanej­ším. Tak to musí byť aj u tých, ktorí vedome kráčajú po ceste vojny.“

Tento týždeň prišla správa, že do ukrajinske­j armády narukoval ďalší slávny básnik a prozaik Serhij Žadan a pridali sa aj viacerí členovia jeho punkovej skupiny Sabaky. Už „nie sú spisovatel­ia alebo nespisovat­elia, hudobníci alebo nehudobníc­i – sú iba občania Ukrajiny, ktorí cítia zodpovedno­sť za svoju vlasť“.

 ?? FOTO – FRA ?? Ukrajinský autor Artem Čech.
FOTO – FRA Ukrajinský autor Artem Čech.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia