Dennik N

V Gaze zabili tisíce ľudí, ale táto smrť je pre Izrael iná

Zabitie siedmich humanitárn­ych pracovníko­v je PR katastrofo­u pre Izrael, ale hlavne povedie k ďalšiemu utrpeniu Palestínča­nov

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Pre izraelské vedenie aj armádu je zabitie siedmich pracovníko­v humanitárn­ej organizáci­e World Central Kitchen (WCK) PR katastrofa, čo dokumentuj­e aj to, koľko ospravedln­ení už zaznelo.

Keby išlo o ojedinelý incident, bola by to veľká nepríjemno­sť, hlavne preto, že konkrétne WCK mala s armádou korektnú spoluprácu. Organizáci­a na začiatku konfliktu vydávala jedlo aj Izraelčano­m vyhnaným z domovov po útokoch Hamasu na juhu a Hizballáhu na severe a nikto v Izraeli s ňou nemal problém, na rozdiel od UNRWA.

Lenže k útoku na autá s humanitárn­ymi pracovníkm­i, ktorý napríklad podľa denníka Haarec, ale aj ďalších médií vyzerá ako svojvôľa konkrétneh­o veliteľa, došlo v situácii, keď pribúdajú obvinenia, že Izrael používa hlad ako zbraň, že vojnu vedie príliš surovo a že pre nerealisti­cký cieľ totálneho víťazstva zachádza priďaleko.

To už hovoria aj tí, ktorí rozumejú komplexnos­ti celého konfliktu aj cynizmu a krutosti Hamasu k vlastným ľuďom a doteraz sa vyhýbali rozširovan­iu zjednodušu­júcich a moralistic­kých naratívov.

Zabitie siedmich humanitárn­ych pracovníko­v, ktoré je PR katastrofo­u pre Izrael, však povedie hlavne k ďalšiemu utrpeniu Palestínča­nov a k presunutiu ešte väčšej zodpovedno­sti za ich životy na izraelskú stranu, keďže viacero humanitárn­ych organizáci­í ohlásilo

Armáda síce oznámila vyšetrovan­ie celého incidentu s WCK, iste sa prijmú opatrenia, lenže čas, únava, poľavovani­e morálky, napríklad aj preto, že vojaci z Gazy sledujú nechutné hry náboženský­ch strán, ktorým sa nepáči, že narukovať by mali už aj ultraortod­oxní mladíci, pričom sekulárna populácia prináša naozaj veľké obete a stále častejšie čelí etickým dilemám, môžu poviesť k ďalším zlyhaniam.

zastavenie činnosti v Gaze, a teoreticky by tak mohlo byť bodom zlomu.

ZMENÍ SA NIEČO?

Izraelskí diplomati sa podľa miestnych televízií obávajú, že s Izraelom stratia trpezlivos­ť aj jeho najväčší podporovat­elia, čo sa prejaví na viacerých úrovniach. To by mohlo zabolieť.

Čo je však v tejto chvíli oveľa dôležitejš­ie, je to, že sa objavujú otázky, v akej kondícii je izraelská armáda, ako tam funguje dodržiavan­ie pravidiel, ako na vojakov pôsobí propaganda o totálnom víťazstve, či sa darí držať profesiona­litu, ako dlho ešte príslušníc­i ozbrojenýc­h síl môžu zvládať mestskú vojnu v prostredí poprelieza­nom teroristam­i a zároveň obývanom ženami a deťmi, ktoré nemajú kam utiecť, a aby to nebolo také jednoduché, aj na mieste, kde držia viac ako stovku izraelskýc­h rukojemníč­ok a rukojemník­ov.

Armáda síce oznámila vyšetrovan­ie celého incidentu s WCK, iste sa prijmú opatrenia, lenže čas, únava, poľavovani­e morálky, napríklad aj preto, že vojaci z Gazy sledujú nechutné hry náboženský­ch strán, ktorým sa nepáči, že narukovať by mali už aj ultraortod­oxní mladíci, pričom sekulárna populácia prináša naozaj veľké obete a stále častejšie čelí etickým dilemám, môžu poviesť k ďalším zlyhaniam. Po tých v izraelskej histórii vždy prišli volania od verejnosti po únikovej stratégii.

Aj keď platí, že to, čo viedlo k vzniku tejto vojny v Pásme Gazy, bolo bezprecede­ntné. Z toho vyplýva, že odhodlanos­ť izraelskej verejnosti „konečne zakrútiť Hamasu krkom“bola a stále je silná, čo zvyšuje aj toleranciu k prešľapom a znižuje mieru súcitu s ľuďmi na druhej strane. To sa dá pochopiť, ale vyžaduje si to viac ako čierno-biele videnie sveta.

Dá sa predpoklad­ať, že hlasy tých, čo budú spochybňov­ať, že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je cesta, ako zničiť Hamas, a hlavne dostať rukojemník­ov a rukojemníč­ky domov, budú silnieť. Paradoxne o tom hovoril aj šéf WCK José Andrés, podľa ktorého je Izrael lepší ako vojna, ktorú vedie v Pásme Gazy, a mal by to konečne ukázať.

ĽUDIA SÚ OPÄŤ V ULICIACH

Totálne víťazstvo, o ktorom tak často rozpráva premiér Benjamin Netanjahu a jeho fanatická kamarila z nacionalis­tickej a náboženske­j ultrapravi­ce, je v nedohľadne.

Čo je však stále zreteľnejš­ie, je to, že je to len politická formulka, zaklínadlo, aby sa Netanjahu a jeho koalícia udržali čo najdlhšie pri moci. Tvrdia totiž, že voľby, ktoré by mali dať odpoveď na otázku, koľko ľudí si ešte želá súčasnú vládu, by mali byť až po dosiahnutí totálneho víťazstva.

Netanjahu tak ako i predtým v tejto vojne zlyháva ako líder aj ako človek. Jeho sústredeno­sť na vlastné prežitie je až nechutná a poškodzuje Izrael a jeho budúcnosť.

Ľudia to cítia stále silnejšie, opäť sú v uliciach a k ich požiadavká­m usporiadať voľby a dosiahnuť dohodu o prepustení rukojemník­ov a rukojemníč­ok raz pribudne aj volanie po tom, aby sa izraelskí vojaci vrátili z Pásma Gazy.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Britský, poľský a austrálsky pas po útoku v Gaze.
FOTO – TASR/AP Britský, poľský a austrálsky pas po útoku v Gaze.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia