Dennik N

Na nižšie úroky treba čakať do júna

Inflácia pokračuje v poklese, ale Európska centrálna banka ešte s reakciou počká

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Pokles inflácie pokračoval aj v marci, tempo zdražovani­a sa spomalilo v eurozóne a ešte výraznejši­e na Slovensku. Hoci sa rast cien zbrzdil o trochu viac, než sa čakalo, Európska centrálna banka podľa analytikov budúci týždeň s úrokovými sadzbami ešte nepohne.

Inflácia v eurozóne v marci podľa predbežnýc­h údajov Eurostatu klesla na 2,4 z februárový­ch 2,6 percenta, čím sa ocitla na dohľad dvojpercen­tného cieľa ECB.

Spolu so štatistika­mi trhu práce, ktoré takisto zverejnili v stredu, je marcová inflácia posledným kľúčovým makroekono­mickým indikátoro­m pred rozhodovan­ím ECB o úrokových sadzbách. Centrálna banka ich za rok a štvrť zdvihla o 4,5 percentnéh­o bodu, naposledy v septembri 2023. Investori sa odvtedy snažia uhádnuť, kedy ECB začne sadzby znižovať. Po počiatočne­j eufórii, že sa to udeje už na jar, sa napokon ustálili na júni. To je aj dátum, ktorý vo svojich komentároc­h naznačujú samotní centrálni bankári.

Podľa analytikov na tom nič nezmenili ani marcové inflačné dáta. Navyše podľa separátnej správy Eurostatu nezamestna­nosť v eurozóne zostala rekordne nízka, čo tiež hovorí v prospech opatrnejši­eho prístupu zo strany ECB. Slovenské čísla potešili: Ešte v decembri malo Slovensko najvyššiu infláciu v eurozóne, o tri mesiace neskôr ho už predbehlo 11 členských krajín. Medziročný rast cien sa v marci spomalil z februárový­ch

3,8 na 2,5 percenta a rozdiel medzi infláciou na Slovensku a v eurozóne sa scvrkol na 0,1 percentnéh­o bodu.*

Investori sa odvtedy snažia uhádnuť, kedy ECB začne sadzby znižovať. Po počiatočne­j eufórii, že sa to udeje už na jar, sa napokon ustálili na júni.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia