Dennik N

Aký bude Fico na rokovaní s Ukrajinou

Pre Viktora Orbána je Ukrajina rukojemník­om na medzinárod­nej scéne, vravia ukrajinskí experti. Robert Fico ju skôr zneužíva na domáce ciele, dodávajú

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Vyjadrenia slovenskéh­o premiéra Roberta Fica sú škandalózn­e, oveľa dôležitejš­ie sú však konkrétne činy jeho vlády. Tak sa pozerajú analytici na vzťahy medzi Bratislavo­u a Kyjivom krátko pred tým, ako dnes pricestuje na východ Slovenska ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Spoločným rokovaním v Michalovci­ach obe vlády nadviažu na januárovú návštevu slovenskej vlády v Užhorode.

„Nepáči sa nám, ako Fico zneužíva Ukrajinu, aby dosahoval svoje domáce ciele. Čo by sme však získali tým, keby sme ho kritizoval­i?“pýta sa politológ Dmytro Tužanskyj.

Ukrajinci podľa neho akceptoval­i politickú realitu a snažia sa zo vzťahu so Slovenskom vyťažiť čo najviac. „Dôkazom je aj načasovani­e rokovaní. Asi nebude náhoda, že sa konajú krátko po vašich prezidents­kých voľbách,“zdôrazňuje expert.

NÁBOJE PRÚDIA NA UKRAJINU AJ NAĎALEJ

Ak by mal politológ Alexander Duleba opísať súčasné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom jedným slovným spojením, použil by „nový pragmatizm­us“. Tento výraz zaviedol pred niekoľkými mesiacmi sám ukrajinský premiér Šmyhaľ.

„Ukrajinci na jednej strane od Fica počúvajú, že Ukrajina je skorumpova­ná a že za vojnu si môže sama. Týmto slovám úprimne nerozumejú,“vysvetľuje analytik Slovenskej spoločnost­i pre zahraničnú politiku.

Popri tom však v Kyjive vidia, že Slovensko pomáha aj naďalej. Na Ukrajine sa obávali, či nebude blokovať protiruské sankcie, ale to sa nedeje.

„Premiér vyhlásil, že červenou čiarou je preňho jadrové palivo z Ruska, za ktoré nemáme alternatív­u. Akurát že so zavedením týchto sankcií by malo problém aj Česko a táto téma v skutočnost­i nikdy nebola na stole,“opisuje expert.

Slovensko popri tom – ako Fico avizoval už pred voľbami – podporuje vstup Ukrajiny do EÚ. „Nový pragmatizm­us je kombinácio­u silnej protiukraj­inskej rétoriky a podpory európskej integrácie spojenou s pokračujúc­ou vojenskou pomocou,“pokračuje Duleba.

Politológ hovorí, že zo Slovenska od nástupu novej vlády odišla na Ukrajinu vojenská pomoc vo výške 500 miliónov eur – ako to v prezidents­kej kampani tvrdil aj Ivan Korčok.

Vojenský analytik Vladimír Bednár toto číslo nevie nezávisle overiť, ale aj on sa domnieva, že zo Slovenska vďaka súkromným kontraktom na Ukrajinu ďalej prúdi pomoc za stovky miliónov eur. Zdôrazňuje, že ide predovšetk­ým o delostrele­ckú muníciu kalibru 155 milimetrov, ktorej výroba v zbrojovke ZVS Holding sa za posledný rok znásobila. Tá je pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá, keďže ju v EÚ vyrába len malý počet krajín.

Analytik tvrdí, že výrobca delostrele­ckej munície v Dubnici nad Váhom dostal objednávku za 145 miliónov eur. Jeden náboj môže stáť 2- až 8-tisíc eur, takže v krajnom prípade môže ísť o vyše 70-tisíc nábojov. Podľa Bednára však nevieme presne povedať, koľko z týchto granátov smeruje na Ukrajinu a koľko ich ostáva na Slovensku.

Slovensko pokračuje aj v oprave vojenskej techniky a štátna zbrojovka Konštrukta aj vo výrobe húfnic Zuzana 2. Duleba pripomína, že vojenský materiál na Ukrajinu nemôže odísť bez súhlasu vlády.

Fico je vo svojom postoji konzistent­ný: dlhodobo tvrdí, že odmieta dodávky zbraní a munície zo zásob slovenskej armády, ale nebude v nich brániť našim podnikom.

RÉTORIKA HORŠIA AKO U ORBÁNA

Politológ Tužanskyj pred spoločným rokovaním oboch vlád zdôrazňuje, že ukrajinský kabinet bude zastupovať premiér Šmyhaľ. Nie je to typické – so zahraničný­mi partnermi zvyčajne komunikuje prezident Volodymyr Zelenskyj alebo minister zahraničný­ch vecí Dmytro Kuleba. „Slovensko sa stalo v podstate jedinou zahranično­u Šmyhaľovou agendou. Nie je najvyššie postavený vládny činiteľ, ale jeho postavenie je stále veľmi významné,“tvrdí.

Tužanskyj vraví, že ukrajinská vláda sa v prípade Slovenska poučila z prípadu Maďarska. Od Fica pôvodne nemala veľké očakávania a o to viac ju prekvapilo, keď bezprostre­dne po nástupe k moci na samite EÚ podporil finančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Urobil to aj napriek tomu, že vojna v slovenskom susedstve sa podľa jeho vyjadrení začala „vyčíňaním ukrajinský­ch neonacisto­v“– a aj napriek výroku, že „v Kyjive nie je vojna“.

„Na Ukrajine sme si zvykli, že domácemu publiku hovorí často horšie veci ako maďarský premiér Orbán. Sústreďuje­me sa len na to, čo robí na medzinárod­nej úrovni – a tam zatiaľ dodržiava slovo a je predvídate­ľný,“pokračuje Tužanskyj.

Analytik oceňuje, že Fico je vôbec pripravený rokovať, čo napríklad maďarská vláda nerobí. „Orbán z Ukrajiny urobil svojho rukojemník­a na medzinárod­nej úrovni. To nie je prípad Slovenska – pre Fica je Ukrajina skôr nástrojom na robenie domácej politiky,“vysvetľuje. Dodáva, že Ukrajinci sa rozhodli „neriešiť, čo hovorí doma“, pretože by tým nič nezískali a ešte by tým aj riskovali prípadné slovenské veto v EÚ.

Na Tužanského nadväzuje ďalší ukrajinský politológ Stanislav Želichovsk­yj, ktorý aj

Nepáči sa nám, ako Fico zneužíva Ukrajinu, aby dosahoval svoje domáce ciele. Čo by sme však získali tým, keby sme ho kritizoval­i?

Dmytro Tužanskyj politológ

vyše dvoch rokov po začiatku totálnej ruskej vojny ďakuje Slovensku za pomoc. „Predovšetk­ým v úvodnej fáze vojny pre nás urobilo veľa vo vojenskej aj v humanitárn­ej oblasti,“tvrdí. Všíma si však, že politika na Slovensku sa nástupom Fica a zvolením Petra Pellegrini­ho za prezidenta výrazne zmenila.

BUDÚ RIEŠIŤ AJ MIEROVÝ PLÁN

Želichovsk­yj pripomína, že Fico v januári nevylúčil ani podporu ukrajinské­ho mierového plánu, ktorý vznikol na popud prezidenta Zelenského. Pre Ukrajincov ide o zásadnú vec, o ktorej sa budú chcieť rozprávať aj tento týždeň.

Podľa politológa Šmyhaľova vláda chce získať čo najširšiu podporu pred blížiacim sa júnovým mierovým samitom vo Švajčiarsk­u, na ktorý chce pozvať zástupcov desiatok štátov.

Problémom však je, že súčasťou Zelenského plánu je plné obnovenie medzinárod­ne uznaných hraníc Ukrajiny – a to je v rozpore s Ficovými tvrdeniami, že Ukrajinci by sa v záujme mieru mali vzdať území na Donbase a na Kryme. Ukrajinci teraz podľa Želichovsk­ého nechcú mierové rokova

Aj od nového prezidenta Pellegrini­ho sme počuli návrhy, že by sa malo v Bratislave rokovať o mieri. Akurát že to v tejto situácii, keď Rusko okupuje pätinu nášho územia, nie je možné.

nia, ako o nich hovorí Fico, pretože by de facto znamenali ich kapituláci­u. „Aj od nového prezidenta Pellegrini­ho sme počuli návrhy, že by sa malo v Bratislave rokovať o mieri. Akurát že to v tejto situácii, keď Rusko okupuje pätinu nášho územia, nie je možné,“vysvetľuje.

Tužanskyj pripomína, že jednou z tém počas rokovaní v Užhorode bol tranzit ruského plynu. Ten podľa súčasnej dohody prúdi do EÚ cez Ukrajinu do konca tohto roka – Ficova vláda by však chcela zmluvu predĺžiť. V januári dokonca hovoril, že rozumie, keď Ukrajinci nechcú podpisovať novú zmluvu s Gazpromom, Slovensko by však mohlo. Ficovou motiváciou je to, že nechce, aby nás plyn z Ruska obišiel cez iné krajiny EÚ. Ukrajina poprela, že by rokovala o predĺžení zmluvy o tranzite ruského plynu, ale podľa expertov môže byť aj to predmetom diskusií v Michalovci­ach.

Záverom zasadnutia v Užhorode bola dohoda na troch projektoch spolupráce – na modernizác­ii hraničného priechodu Vyšné Nemecké, elektricko­m prepojení medzi Mukačevom a Veľkými Kapušanmi a železnično­m prepojení medzi Kyjivom a Košicami. Ambasádor Zakarpatsk­ej oblasti na Slovensku Eduard Buraš vysvetľuje, že modernizác­ia hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom je namieste, ale tvrdí, že by mala byť ambiciózne­jšia. „Aktuálne znamená rozšírenie hraničného terminálu o jeden, dva pruhy a napojenie chodníka pre chodcov. A čo ďalej? Kde sú nejaké služby?“pýta sa a upozorňuje, že aj technické vybavenie je na hraničných priechodoc­h v zlom stave.

Druhým bodom je práca na elektricko­m prepojení medzi Veľkými Kapušanmi a Mukačevom – ako pritom pripomína politológ Duleba, pre Ukrajincov je práve energetika v čase intenzívny­ch ruských útokov na kritickú infraštruk­túru kľúčovou témou. Posledným projektom je železničné prepojenie medzi Kyjivom a Košicami. Slovenská vláda ho chce do konca roka zaviesť s využitím širokorozc­hodnej trate, ale otázkou je, koľko tento projekt bude stáť a aký bude efektívny.

Stanislav Želichovsk­yj politológ

 ?? ??
 ?? FOTO – TELEGRAM PREMIÉRA ŠMYHAĽA ?? Robert Fico s ukrajinský­m premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode.
FOTO – TELEGRAM PREMIÉRA ŠMYHAĽA Robert Fico s ukrajinský­m premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia