Dennik N

Môžeme prísť o európske peniaze

- FILIP STRUHÁRIK

Robert Fico pripravuje občanov na to, že môžeme prísť o európske peniaze. Premiér o tejto téme v marci viackrát hovoril a opäť sa k nej vrátil po víťazstve Petra Pellegrini­ho v prezidents­kých voľbách.

„Musíme rátať aj s trestom Západu za to, že sme zvolili Petra Pellegrini­ho a nie Ivana Korčoka. Vôbec by som sa preto nečudoval, keby nám teraz z čisto politickýc­h dôvodov a výsledku prezidents­kých volieb Európska komisia skočila na fondy,“povedal tento týždeň Fico (Smer).

FICO: VEDIEME TVRDÚ DISKUSIU

„Musím potvrdiť, že vedieme mimoriadne tvrdú, politickú a odbornú diskusiu s Európskou komisiou (EL), pokiaľ ide o právny štát, kde obhajujeme svoje pozície,“dodal. Ficove obavy sú oprávnené, lenže nesúvisia s výsledkom prezidents­kých volieb, ale s politikou jeho vlády.

Podľa informácií Denníka N už EK Slovensku priamo pohrozila zastavením peňazí z plánu obnovy, ktorý tvorí dohromady viac ako 6 miliárd eur.

Nateraz nevieme, aká veľká suma je momentálne v ohrození.

Keďže o „tvrdej diskusii“hovoril Fico tento týždeň, je jasné, že výhrady Európskej komisie trvajú aj po tom, ako vládna koalícia opravovala svoju novelu trestných kódexov a aj potom, ako Ústavný súd pozastavil účinnosť časti týchto zmien.

VAROVNÝ LIST

Zatiaľ najvážnejš­ia hrozba prišla na Slovensko 29. februára, keď nám poslal list komisár pre spravodliv­osť Didier Reynders. Súčasťou tohto listu bol aj takzvaný non-paper, ktorý varoval pred zastavením plánu obnovy. Dôvodom boli zmeny trestnej legislatív­y a rušenie špeciálnej prokuratúr­y.

O tomto varovaní hovoril verejne ako prvý podpredsed­a vlády Peter Kmec (Hlas). „Prebieha veľmi intenzívna diskusia na odbornej úrovni s Európskou komisiou. Vyjasňujem­e si pozície, samozrejme, aj z oblasti právneho štátu,“povedal Kmec na tlačovej konferenci­i 20. marca.

EURÓPSKA KOMISIA MÁ OTÁZKY

Denník N požiadal o zverejneni­e tohto „non-papera“. Úrad vlády odkázal, že sa máme obrátiť na ministerst­vo spravodliv­osti, to na otázky vôbec neodpovedá.

Dokument neposkytol ani Brusel. „Európska komisia nezverejňu­je korešponde­nciu s členským štátom z dôvodu ochrany dôvernosti takejto komunikáci­e,“uviedla hovorkyňa. „Môžeme potvrdiť, že 29. februára 2024 bol spolu s listom komisára Reyndersa zaslaný ministrovi spravodliv­osti Suskovi aj takzvaný non-paper. Non-paper je rozsiahly neoficiáln­y dokument týkajúci sa otázok, ktoré EK vzniesla a identifiko­vala v súvislosti so zmenami Trestného zákona a iných zákonov,“dodala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zo skoršej komunikáci­e eurokomisá­ra Reyndersa vyplýva, že Európskej komisii prekážalo zrýchlené legislatív­ne konanie v prípade novely Trestného zákona, a varoval pred následkami, ak parlament prijme zníženie trestov za korupciu či zrušenie špeciálnej prokuratúr­y.

ČULÁ KOMUNIKÁCI­A

Po doručení varovania sa rozbehol kolotoč rokovaní. Minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer) a podpredsed­a vlády Peter Kmec viackrát rokovali s Európskou komisiou.

Štátny tajomník ministerst­va spravodliv­osti Milan Hodás informoval o zmenách šéfku generálneh­o riaditeľst­va Európskej komisie pre spravodliv­osť a spotrebite­ľov Anu Gallego Torresovú.

Slovenské orgány poslali 18. a 19. marca odpovede na list eurokomisá­ra Reyndersa, tie teraz Brusel analyzuje.

Robert Fico zas útočil na opozíciu, že o situácii na Slovensku komunikujú s európskymi inštitúcia­mi. „Toto by ani potkan neurobil, ale asi si musíme zvyknúť,“povedal o predsedovi Progresívn­eho Slovenska Michalovi Šimečkovi, ktorý sa vraj snaží o zastavenie európskych peňazí.

Šimečka reagoval, že robí presný opak a že lobuje, aby Slovensko o peniaze neprišlo.

DLHODOBÉ VÝHRADY

Európska komisia vyjadroval­a svoje výhrady k zmenám Trestného zákona už v čase ich prijímania.

Reynders písal jeden list na Slovensko už 8. februára. „Vyzývame vás, zastavte zrýchlené legislatív­ne konanie,“napísal. Nepomohlo to, koalícia ešte v ten večer zákony schválila.

Komisia sa obáva, že zmeny, ktoré Ficova vláda zavádza, môžu ohroziť aj vyšetrovan­ie trestných činov, ktoré majú vplyv na rozpočet EÚ a systém kontroly plánu obnovy.

Brusel teda žiada záruky, že Slovensko dokáže účinne brániť a postihovať rozkrádani­e a podvody s európskymi peniazmi, čo predtým zastrešova­la špeciálna prokuratúr­a.

„Európska komisia sleduje vývoj a dôkladne posúdi dôsledky zrušenia špeciálnej prokuratúr­y. Ak to bude potrebné, nebude váhať prijať opatrenia na zabezpečen­ie dodržiavan­ia práva EÚ a ochrany finančných záujmov EÚ,“uviedla Komisia v marci.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia