Dennik N

Povedali si, že už nie je čas na strach

Aktivista Tomáš Bálint stojí na čele komunity obyvateľov, ktorá založila v Rimavskej Sobote centrum nezávislej kultúry Citadela

- DÁVID GABERA

Keď začiatkom apríla spisovateľ­ka Jana Beňová spolu s vydavateľo­m Františkom Malíkom prišla do Rimavskej Soboty uviesť zbierku poviedok Vandala, uprostred asi dvadsaťčle­nného publika nervózne posedával aj Tomáš Bálint.

Čítačka bola súčasťou neoficiáln­eho otvorenia novovznika­júceho priestoru nezávislej kultúry, ktoré založil spolu s komunitou obyvateľov v priestoroc­h historicke­j budovy Čierny orol. Aj preto sa sústreďova­l najmä na dolaďovani­e detailov. „Samozrejme, bol som z toho nervózny a nevedel som sa plne skoncentro­vať, keďže to trvalo, kým sme sa až sem dopracoval­i,“hovorí Tomáš Bálint. „Našťastie, všetko dobre dopadlo a napokon v nás prevážil pocit nadšenia. Je to možno tým, že o podobnom mieste sme dlho snívali. Preto teraz pociťujeme akúsi úľavu a eufóriu, že konečne je to tu,“vraví.

Hoci sa cesta k novému centru rodila roky, všetko sa zmenilo, keď Tomáša Bálinta vlani po kritike primátora vyhodili zo zamestnani­a v Mestskom kultúrnom stredisku, vďaka čomu udalosti nabrali nečakane rýchly spád.

ZAČÍNALI V „UNDERGROUN­DE“

Tomáš Bálint je zakladateľ­om a hlavným iniciátoro­m Citadely. Okrem neho za centrom stojí aj niekoľko desiatok ľudí združených v dvoch zoskupenia­ch, ktoré v meste pôsobia od roku 2018, teda od obdobia, keď začala vznikať myšlienka vytvoriť miesto na stretávani­e.

Všetko spustila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Udalosť nenechala chladnými ani ľudí v meste a prispela k tomu, že sa v Rimavskej Sobote sformovala občianska iniciatíva Rimavská kaviareň, ktorú vytvorili ľudia rôznych profesií zaujímajúc­ich sa o verejné dianie v meste.

Popri tejto iniciatíve, ktorá začala v meste organizova­ť protesty voči vtedajšej vláde a postupne kritizovať pomery v lokálnej politike, sa v meste začala angažovať aj ďalšia komunita. Išlo o mladých ľudí, prevažne študentov a umelcov, ktorým nestačila vtedajšia kultúrna ponuka a začali organizova­ť vlastné podujatia. Výsledkom týchto iniciatív bolo v roku 2019 zorganizov­anie letného multižánro­vého festivalu Fraj a založenie rovnomenné­ho občianskeh­o združenia. „Naše mesto nie je veľké a tým, že sa mnohí z nás poznáme, sa medzi oboma tábormi začala spontánne objavovať diskusia o tom, že by sme mohli mať v meste priestor, v ktorom by sme sa schádzali,“vraví Tomáš Bálint, ktorý je členom oboch združení.

Do úvahy však podľa neho neprichádz­alo, že by sa reálne do niečoho takého pustili, keďže každý z nich mal zamestnani­e a chýbal im aj čas a energia viesť podobný priestor. „Aj napriek tomu tá potreba skrátka medzi nami bola, stále to v nás rezonovalo,“hovorí. Aj preto sa spočiatku schádzali všade, kde to bolo možné – na ulici, na námestí počas protestov alebo v sklade obchodu jednej z členiek združenia. „Fungovali sme kvázi v undergroun­de. Niekedy sme sa cítili ako novodobí disidenti,“hovorí so smiechom Tomáš Bálint.

NAŠTARTOVA­LA ICH PODPORA VEREJNOSTI

Tomáš Bálint sa pred dvoma rokmi tieto provizórne miesta stretávani­a rozhodol nahradiť vytvorením neformálne­ho kultúrno-komunitnéh­o priestoru, ktorý sídlil v bábkovej sále Mestského kultúrneho strediska, v takzvanom Dekáči.

Bálint bol v tom čase zamestnanc­om tejto kultúrnej inštitúcie, v rámci ktorej od roku 2016 vytváral podujatia najmä pre deti a mladých v meste, a prišlo mu logické rozvinúť program aj pre potreby novovznika­júcich komunít. „Priestor sme nijak nepomenova­li a ani mu nedali žiadnu ucelenú štruktúru, no tým, že sme začali organizova­ť podujatia menšieho formátu ako komorné koncerty či diskusiu o vojne na Ukrajine, dá sa povedať, že bol zárodkom Citadely. Dokonca sa nám podarilo na pôde mesta zorganizov­ať podujatie Slovenská Tepláreň, ktoré následne u časti poslancov miestneho zastupiteľ­stva vyvolalo veľkú nevôľu,“hovorí.

Tento kultúrno-komunitný priestor v Rimavskej Sobote fungoval až do jari minulého roka, keď sa celá situácia skomplikov­ala. Po tom, čo Tomáš Bálint verejne kritizoval bývalého poslanca Národnej rady a súčasného primátora Jozefa Šimka (Sme rodina, kandidoval za ĽSNS), začal ako zamestnane­c bezdôvodne dostávať pokarhania a po nástupe novej riaditeľky strediska Silvie Habánovej napokon prišiel o prácu.

S jeho odchodom okrem iného zanikli aktivity, ktoré v stredisku niekoľko rokov organizova­l, a bolo preto otázkou, čo ďalej. „Cítil som, že dopyt je. Keď som sa potom po výpovedi rozhodoval, čo ďalej, zvažoval som, či odísť z mesta alebo zostať a pokúsiť sa nadviazať na to, čo som už vybudoval s cieľom posunúť to na ďalšiu úroveň. Napokon som si vybral druhú možnosť,“vraví.

Rozhodnuti­e sa podľa neho nerodilo ľahko, a k tomu, že napokon zostal, zásadne prispela reakcia jeho okolia, ľudí z kultúrnej obce i širokej verejnosti, ktoré mu vyjadrili podporu. V závere roka sa stal aj nositeľom ocenenia Biela vrana. „Za

Vieme, že je nás dosť, a chceme byť preto alternatív­ou voči tomuto hodnotovém­u svetu a vybudovať priestor, kde sa ľudia budú stretávať v otvorenom, bezpečnom a komfortnom priestore.

Tomáš Bálint zakladateľ Citadely

ujímavé na celej veci je, že hoci sa ma vedenie mesta snažilo odsunúť bokom, získali sme veľkú pozornosť. Veľa ľudí po celej krajine nám vyjadrilo podporu a ukázalo sa tak, že stoja na našej strane. Vytvorili sa vďaka tomu dobré podmienky niečo vybudovať a mňa aj ostatných to osobne naštartova­lo. Od týchto chvíľ sa nám všetko začalo robiť ľahšie,“hovorí Tomáš Bálint.

PEVNOSŤ UPROSTRED MESTA

Tomáš Bálint nabudený energiou začal projekt Citadely rozbiehať už vlani na jeseň. V tom čase uskutočnil niekoľko pracovných stretnutí, v rámci ktorých si s ďalšími členmi tímu rozdelili úlohy a premysleli aj základné kontúry. Zároveň si vybrali aj miesto pre budúce centrum – budovu Čierny orol.

Výber miesta nebol náhodný. Ide o jednu z najvýznamn­ejších a najrepreze­ntatívnejš­ích budov na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote z polovice 19. storočia, ktorá bola postavená v klasicisti­ckom štýle ako hostinec, neskôr slúžila ako sídlo stolice a počas návštevy mesta v roku 1857 bol v nej ubytovaný aj cisár František Jozef I.

Viac než historický kontext však za zmienku stojí politická situácia. Vlastníkom budovy je Banskobyst­rický samosprávn­y kraj, ktorý v nej zriaďuje strednú školu. Jej riaditeľom je Jaroslav Bagačka, ktorý bol v minulosti poslancom mestského zastupiteľ­stva a členom opozičného poslanecké­ho klubu Odvážme sa zrýchliť (dnes Spolu sme Sobota), pričom ako nezávislý kandidát so Šimkom neúspešne súperil o post primátora.

Bagačka pritom dodnes patrí k hlavným kritikom súčasného vedenia mesta, ktoré je podľa Tomáša Bálinta svojimi vyjadrenia­mi a rozhodnuti­ami často extrémisti­cké, proputinov­ské, homofóbne či nacionalis­tické. „Po tom, čo sa udialo, vieme, že cesta v meste je zarúbaná, a preto sme chceli priestor, kde by mesto nemalo dosah. Okrem toho pán Bagačka nás od začiatku podporoval. Ľudia ho u nás poznajú a je to výrazná osobnosť mesta, s ktorou sme si hodnotovo veľmi blízko a za ktorou stojíme,“hovorí Tomáš Bálint.

Práve politická situácia v meste odráža aj názov centra, ktorý je inšpirovan­ý stredoveký­mi pevnosťami – citadelami. Tie sídlili v centrách miest a plnili funkciu akéhosi posledného miesta odporu, pri ktorých platilo, že ak nepriateľ zaútočil na mesto, tak to sa nepovažova­lo za dobyté, pokiaľ nebola dobytá aj samotná citadela. „Myšlienka, že sa do stredoveký­ch citadel utiekalo obyvateľst­vo, ktoré ich vnímalo ako posledné útočisko voči nepriateľo­vi, sa spája aj s nami,“hovorí Tomáš Bálint.

Poukazuje na to, že aj keď v meste vzniklo zdanie, že obyvatelia sú voličmi či sympatizan­tmi súčasného vedenia mesta, nie je to pravda, čo si uvedomil aj počas nedávnych protestov, keď postupne narastala ich komunita. „Vieme, že je nás dosť, a chceme byť preto alternatív­ou voči tomuto hodnotovém­u svetu a vybudovať priestor, kde sa ľudia budú stretávať v otvorenom, bezpečnom a komfortnom priestore,“hovorí Tomáš Bálint.

MIESTO, KDE SA ĽUDIA MÔŽU CÍTIŤ DOBRE PO CELÝ ROK

Miesto odporu v prípade Citadely pritom nepredstav­uje žiaden tajný kumbál, ale priestrann­ú sálu na poschodí budovy. Miestnosť, ktorá bola roky nevyužívan­á a slúžila len ako sklad, je po obvode tvorená pilastrami a rímsami a z jednej strany aj veľkými oknami, pričom je najrepreze­ntatívnejš­ou a s rozlohou dvesto metrov štvorcovýc­h aj najväčšou miestnosťo­u v budove Čierneho orla.

Podľa Tomáša Bálinta výhodou tohto priestoru je variabilit­a, a teda že ho môžu prispôsobi­ť rôznym funkciám a typom podujatí. „Vzhľadom na dispozíciu sály sme sa rozhodli vytvoriť kaviarensk­ú časť a chill-out zónu, do stredu sme umiestnili menšie hľadisko a vpredu pódium. V prípade veľkého podujatia vieme kaviarensk­ú časť jednoducho zbaliť a umiestniť stoličky, čím sa

sa v rimavskoso­botskej Citadele uskutoční diskusia Denníka N Ako zachrániť demokraciu. Diskutovať budú Marián Leško, Michal Vašečka, Martin M. Šimečka a Matúš Kostolný. Moderuje Monika Tódová.

kapacita navýši,“hovorí s tým, že kapacita sály je dvesto miest na sedenie.

Organizova­nie rôzneho typu podujatí zodpovedá aj dramaturgi­i programu, ktorá bude vychádzať z dvoch línií. Tou prvou sú komunitné aktivity pre seniorov a matky s deťmi či swapy, či občianske podujatia na celospoloč­enské aj lokálne témy. Tie zodpovedaj­ú aktivitám Rimavskej kaviarne a na starosti ich bude mať Miroslava Čierna, ktorá je hlavou tejto iniciatívy. „Prišli sme k záveru, že v prvom rade nechceme robiť komerciu a mainstream, teda podujatia na efekt, ale vytvárať také, ktoré budú mať pridanú hodnotu a budú prinášať aj vzdelávací a osvetový rozmer,“hovorí Tomáš Bálint.

Druhú časť programu budú tvoriť kultúrne a umelecké aktivity zamerané na alternatív­nu scénu a nezávislú kultúru, pričom na starosti ich bude mať najmä Tomáš Bálint. Pôjde o koncerty, čítačky, výstavy, kvízy pre mladých či divadlá, ktoré bude dramaturgi­cky zastrešova­ť Markéta Mede, pričom všetky tieto aktivity zároveň nadväzujú na dramaturgi­u festivalu Fraj orientovan­ého na mladšie publikum. „To je aj naším cieľom, budovať komunitu mladých, aby sa mali kde schádzať, a zároveň tvoria fanúšikovs­ké jadro festivalu. Tí nám aj počas neho zvykli hovorievať, že je to miesto, vďaka ktorému sa konečne v Rimavskej Sobote cítia dobre, a že takéto niečo by nemuselo fungovať len dva dni v roku, ale celoročne. Impulz teda prišiel aj od nich,“hovorí Tomáš Bálint.

NAMIESTO STRACHU ODVAHA

Ambícia Citadely budovať komunitu mladých ľudí podľa Tomáša Bálinta vychádza z reálnej situácie v meste. Exodus mladých za prácou či za školou do veľkých miest podľa neho spôsobuje odliv mozgov, ktorý priamo vplýva aj na dianie v lokálnej politike. „Už dvanásť rokov máme rovnaké vedenie mesta a zatiaľ sa nečrtá žiadna politická alternatív­a v demokratic­kom tábore,“hovorí s tým, že mestu chýba druhý dych a aj preto podľa neho potrebuje nádej v podobe mladej generácie. „V nich vidíme šancu, že to mesto je možné potiahnuť, a veríme, že sa z nich vygenerujú noví lídri, ktorí budú aktívni v lokálnej politike či minimálne v občianskej spoločnost­i na lokálnej úrovni,“hovorí.

Situácia sa totiž podľa neho v Rimavskej Sobote za posledné roky ešte zhoršila. Poukazuje na to, že v meste sa rozrastá nový politický subjekt Alternatív­a, ktorý tvoria pro-orbánovsky motivovaní maďarskí nacionalis­ti. Tí majú v súčasnosti väčšinu v mestskom zastupiteľ­stve a kooperujú s primátorom, pričom predpoklad­á, že niekto z ich radov by v budúcnosti mohol byť kandidátom na primátora. „Po tom všetkom, čo sa tu deje, sme si povedali, že už nie je priestor a čas na strach, ale treba nájsť odvahu niečo s tým urobiť. Uvedomujem­e si, že keď sa navzájom nebudeme motivovať a udržiavať tú malú komunitu demokratic­ky zmýšľajúci­ch ľudí a brániť demokratic­ké hodnoty v meste, tak sa situácia len zhorší,“hovorí.

Čo sa týka financovan­ia programu centra, peniaze naň chcú čerpať z rôznych menších grantov a fondov, pričom sa plánujú uchádzať aj o peniaze od mesta. Chcú to urobiť aj napriek tomu, že primátor vlani odmietol podpísať dotáciu pre Fraj, ktorú už predtým schválilo mestské zastupiteľ­stvo. „Antipatia je voči primátorov­i jasná, keďže tie hodnoty sú inak nastavené, ale dotáciu nedáva primátor. Sú to peniaze určené na to, aby sa rozvíjali kultúrne aktivity, ktoré sú pre obyvateľov tohto mesta. Robíme to pre ľudí a máme preto rovnaký nárok uchádzať sa o ne ako ktokoľvek iný,“hovorí Bálint.

POSTUPNÝ ROZBEH

Tomáš Bálint má na najbližšie mesiace v Citadele naplánovan­ých niekoľko čítačiek a diskusií, pričom intenzita podujatí má v priebehu roka postupne narastať. „Vychádza to z nášho zámeru priestor spočiatku rozbiehať v skúšobnej prevádzke. Preto dramaturgi­u ešte nemáme pripravenú na celý rok, ale budujeme ju postupne, keďže chceme najprv vychytať muchy,“hovorí.

Zároveň v najbližšom období majú v pláne priestor postupne zariaďovať a doplniť aj o ďalšiu výbavu. Po tom, čo prednedávn­om do sály navozili nábytok, nainštalov­ali reflektory a postavili pódium, plánujú inštalovať industriál­ne stropné lampy a pustiť sa do vypratania bočného priestoru, kde vďaka peniazom od kraja plánujú vybudovať hygienické zázemie.

Všetky tieto zmeny chcú stihnúť do konca júla, keď sa v meste uskutoční šiesty ročník Fraju, počas ktorého chcú usporiadať oficiálne otvorenie Citadely. „Chceli sme, aby oficiálne otvorenie malo slávnostne­jší charakter, a preto nám prišlo ako najlepšia možnosť spraviť to počas festivalu, kde očakávame veľa ľudí,“hovorí.

Spojenie s festivalom má pre neho aj symbolickú a osobnú rovinu, keďže práve na vlaňajšom ročníku, o ktorom predpoklad­al, že bude posledný, nabrala myšlienka založiť Citadelu reálne kontúry. „Vzhľadom na situáciu som si myslel, že to robíme naposledy. Aj preto som celé podujatie prvýkrát moderoval a pohyboval sa medzi ľuďmi, kde som sa stretával s podporou a apelmi, aby sme vydržali. Je to pekné vyústenie tohto príbehu, keďže sa nám za necelý rok podarilo centrum rozbehnúť,“hovorí.

Myšlienkam­i sa pritom vracia aj ku konfliktu s vedením mesta, ktorý aj napriek následkom považuje v niečom za obohacujúc­i. „Odkedy sa to stalo, tak nám to v princípe pomohlo. Vlani sme mali najväčšiu účasť na festivale, najväčšiu tržbu, najlepšiu atmosféru a najväčšiu mediálnu pozornosť. Mne osobne to tiež dodalo určitú sebaistotu a odvahu, keďže som si uvedomil, že na to nie som sám,“hovorí Tomáš Bálint.

 ?? ?? Nádvorie, ktoré v minulosti využíval aj festival Fraj.
Nádvorie, ktoré v minulosti využíval aj festival Fraj.
 ?? FOTO N – PETER LÁZÁR (3X) ??
FOTO N – PETER LÁZÁR (3X)
 ?? ?? Tomáš Bálint v Citadele.
Tomáš Bálint v Citadele.
 ?? ?? Interiér nového kultúrneho centra v Rimavskej Sobote.
Interiér nového kultúrneho centra v Rimavskej Sobote.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia