Dennik N

Čo kúpiť za 61 miliárd

Za balík pomoci by Kyjiv mohol získať delostrele­cké granáty, systémy protivzduš­nej obrany i drony vyrobené v USA

- © Bloomberg JAMES STAVRIDIS bývalý veliteľ síl NATO v Európe

Teraz, keď Snemovňa reprezenta­ntov Spojených štátov, konajúc nezvyčajne v zhode, konečne schválila balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov, je veľkou otázkou, na čo by ich Ukrajinci mali použiť.

Táto pomoc v žiadnom prípade neprichádz­a príliš skoro. Rusko naberá na sile na zemi aj vo vzduchu a hrozí letnou ofenzívou, ktorá by mohla prelomiť ukrajinské línie a ohroziť veľké mestá. Patrí medzi ne i Charkiv ležiaci veľmi blízko ruských hraníc – a možno aj samotný Kyjiv, čo by mohlo vyhnať vládu prezidenta Volodymyra Zelenského z hlavného mesta.

SKLADY SÚ PLNÉ

Riaditeľ Ústrednej spravodajs­kej služby a bývalý veľvyslane­c v Rusku William Burns si dobre rozumie s ruským prezidento­m Vladimirom Putinom. Burns sa minulý týždeň vyjadril, že ak nepríde nová tranža americkej pomoci, Ukrajine hrozí, že do roka prehrá vojnu. Zároveň však povedal, že „s vojenskou pomocou, ktorá má svoje praktické i psychologi­cké hľadisko, sú Ukrajinci v tomto roku schopní obstáť a poprieť Putinov arogantný názor, že čas je na jeho strane.

Takže aké sú najdôležit­ejšie potreby Ukrajiny, keď Senát a Biely dom schvália „odpustiteľ­né pôžičky“vo výške 61 miliárd dolárov? Ako rýchlo sa môže presunúť viac zbraní a munície do rúk statočnej ukrajinske­j armády?

Dobrou správou je, že americký aj európsky obranný establišme­nt sa v posledných mesiacoch na tento moment pripravil. Môj nástupca vo funkcii najvyššieh­o veliteľa spojenecký­ch síl v Severoatla­ntickej aliancii generál Chris Cavoli povedal, že ide do značnej miery o to, aby sme konali hneď, ako prezident Biden legislatív­u podpíše. Osem bojových skupín iba vo východnej Európe pod Cavoliho velením je pripravený­ch naplno začať konať a poskytovať pomoc.

Našťastie sa takmer 90 percent peňazí pre Ukrajinu vynaloží na nákupy z americkej priemyseln­ej základne. To znamená, že obstarávan­ie a logistika by mali prebiehať relatívne hladko po dobre vychodenýc­h chodníčkoc­h. Sklady v Európe – spravované európskym velením USA a našimi partnermi z NATO v Nemecku, Poľsku a na iných miestach vo východnej časti Európy – sú už plné zbraní a najmä delostrele­ckých granátov, ktoré by sa mohli rýchlo dostať do ukrajinský­ch rúk.

Dnes ďalší nenásytný nepriateľ útočí na suverénny európsky štát a snaží sa podkopať západné hodnoty. Putina treba zastaviť a so správnym súborom nástrojov, ktoré spoločne poskytujú USA a Európa, teraz môže túto prácu urobiť Ukrajina.

NÁKUPNÝ ZOZNAM

Na prvom mieste zoznamu bude doplnenie ukrajinske­j protivzduš­nej obrany. To znamená viac rakiet zem-vzduch, od menších systémov, ako je National Advanced Surface-to-Air System (NASAMS) a MIM-23 HAWK až po veľké batérie Patriotov, ktoré sa ukázali také účinné pri obrane Izraela počas iránskeho leteckého útoku začiatkom tohto mesiaca. Patrioty a ešte väčšie systémy Terminal High Altitude Defense (THAAD) sa môžu použiť proti ruským okrídleným a balistický­m raketám v širšej oblasti. Tieto systémy budú chrániť nielen civilistov a kritickú infraštruk­túru, ako je elektrická sieť, ale budú užitočné aj proti ruským lietadlám.

Ďalej na nákupnom zozname bude delostrele­cká munícia. Na stovkách kilometrov frontu oddeľujúce­ho bojovníkov sa každodenne vedú delostrele­cké súboje. Rusko má nad Ukrajincam­i vďaka obrovskej paľbe veľkú prevahu. Rovnako ako v prvej svetovej vojne môžu obranné zákopy pomôcť zadržať vlny „potravy pre delá“, ktoré používajú Rusi (vrátane mnohých brancov a odsúdených), ale ich delostrele­ctvo môže zakopaných Ukrajincov nakoniec prekonať. Najnalieha­vejšou potrebou ukrajinské­ho delostrele­ctva sú milióny tradičných 155-milimetrov­ých nábojov do húfnic spolu s muníciou pre delá menšieho kalibru.

Ukrajina bude chcieť použiť prostriedk­y aj na to, aby konečne mohla dostať na oblohu asi 45 stíhačiek F-16, ktoré predtým prisľúbil Západ. Tieto všestranné bojové lietadlá sú schopné protivzduš­nej obrany proti ruským stíhačkám a bombardéro­m, presných útokov vzduch-zem proti ruským jednotkám v poli i v ich zákopoch, ako aj elektronic­kého boja a rušenia, ktoré môžu oklamať ruské riadené strely. Ukrajinskí piloti na nich cvičili mesiace.

Ďalšou prioritou budú rakety zem-zem dlhého doletu. Vysokomobi­lný delostrele­cký raketový systém (HIMARS) americkej armády už bol s veľkým úspechom nasadený na ukrajinsko­m bojisku. Ešte lepší je Army Tactical Missile System (ATACMS), balistická zbraň s dosahom viac ako 150 míľ. Oba systémy môžu zasiahnuť ciele za ruskými frontovými líniami a zničiť logistické centrá a centrá velenia najmä na Kryme.

Vojna na Ukrajine sa stala prvým dlhým konfliktom, v ktorom hrajú hlavnú úlohu drony. Bezpilotné lietadlá boli pre Ukrajincov kľúčové pri zastavovan­í postupu Ruska. Tieto drony sa spoliehajú na vynikajúce riadenie – väčšina z nich je riadená cez internet a je prepojená so sieťou satelitov. Môže to vyzerať menej očarujúco ako balistické strely letiace na Krym a stíhačky rútiace sa na ruské sily, ale je to rovnako dôležité. Americký balík by mohol Ukrajincom umožniť nasadiť silnejšie útočné drony s primeranou schopnosťo­u kybernetic­kej bezpečnost­i.

DAJTE NÁM NÁSTROJE

Vzhľadom na to, že 61 miliárd dolárov predstavuj­e takmer 7 percent masívneho obranného rozpočtu USA, predstavuj­e pre amerických daňových poplatníko­v aj vynikajúcu návratnosť investícií. Takmer všetky peniaze sa minú v USA, poskytnú pracovné miesta, pomôžu ekonomike a pomôžu zdecimovať vojenské možnosti agresívneh­o diktátora bez toho, aby ohrozili jediného príslušník­a americkej armády. Tieto prostriedk­y spolu s miliardami dolárov, ktoré už európski spojenci poskytli a prisľúbili (v celkovej vojenskej a hospodársk­ej pomoci poskytli Európania Ukrajine oveľa viac pomoci ako USA), dávajú Ukrajine šancu bojovať.

V roku 1941 britský premiér Winston Churchill povedal USA: „Dajte nám nástroje a my dokončíme prácu“, pričom hovoril o porážke nacistické­ho Nemecka. Dnes ďalší nenásytný nepriateľ útočí na suverénny európsky štát a snaží sa podkopať západné hodnoty. Putina treba zastaviť a so správnym súborom nástrojov, ktoré spoločne poskytujú USA a Európa, teraz môže túto prácu urobiť Ukrajina.

 ?? FOTO DENÍK N – GABRIEL KUCHTA ??
FOTO DENÍK N – GABRIEL KUCHTA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia