Hospodarske noviny

Ako uvažovať o dnešnom svete?

- Ľudovít Ódor viceguvern­ér Nbs

Štyri krízy za posledných 15 rokov, ktoré by sme mali vidieť raz za život. Čo sa deje so svetom? Naozaj za všetko môže Soros a imigranti? Ako sebavedome­jšie čeliť výzvam zajtrajška? Život je oveľa rýchlejší ako voľakedy, svet viac prepojený a komplexnej­ší. Kľúčové je rozumieť globálnym megatrendo­m. Nepoznať ich mechanizmy znamená strácať kontakt s realitou. Sú to sily, ktoré hýbu dnešným svetom. Za najdôležit­ejšie z nich považujem starnutie populácie, klimatické zmeny, najnovšiu vlnu technologi­ckej revolúcie a (de)globalizác­iu. Majú zásadný vplyv na to, ktoré výrobné procesy a obchodné modely budú životascho­pné z dlhodobého hľadiska. Sú akýmisi záchytnými bodmi ohľadne budúcnosti.

Hoci megatrendy ukazujú približný smer, presnú cestu s GPS súradnicam­i neponúkajú. Globalizác­ia priniesla materiálne benefity pre miliardy ľudí, no za cenu zvýšenej previazano­sti a komplexnos­ti. Do slovníkov by sme namiesto lineárneho rozmýšľani­a mali pevne zabudovať pojmy ako: zmeny režimov, čierne labute, domino efekty alebo zmeny paradigmy. S trochou zveličenia sa dá povedať, že extrémy sú čoraz bežnejšie. Kľúčovými pojmami pre podniky sú preto odolnosť a adaptácia. Namiesto najlepších riešení v aktuálnych podmienkac­h treba implemento­vať systémy, ktoré dokážu prežiť aj v extrémnych podmienkac­h. Čoraz menšiu hodnotu budú ponúkať fixné riešenia plánované na dlhé obdobia. Týka sa to nielen technologi­ckých riešení, ale aj ľudských zdrojov.

Firmy sa nemôžu spoliehať na skostnaten­é vzdelávaci­e systémy, ktoré stratili kontakt s realitou. Už nebude jednoduché nahradiť seniora čerstvým absolvento­m, ktorý ovláda moderné postupy. Celoživotn­é vzdelávani­e a udržanie produktivi­ty na vysokej úrovni vo vyššom veku bude z veľkej časti na pleciach zamestnáva­teľov. Rýchlo sa meniaci svet technológi­í so starnutím populácie zvýšia rozpočty podnikov na vzdelávani­e zamestnanc­ov.

Mení sa aj pohľad na expertné znalosti a odhady. Pre vyššiu komplexnos­ť sú menej spoľahlivé. Čiastočným riešením je kvantitatí­vne monitorova­nie všetkého okolo nás (internet vecí) a používanie algoritmov strojového učenia. Hovorí sa, že líška vie viac vecí, kým jež má jednu veľkú schopnosť. 21. storočie je viac o líškach alebo o dobre fungujúcic­h tímoch rôznych ježov. Ešte lepšie, ak ich skombinuje­me s prednosťam­i veľkých dát a najmoderne­jších algoritmov. Futurológ Alvin Toffler povedal, že negramotno­sť v 21. storočí neznamená nevedieť čítať a písať, ale neschopnos­ť učiť sa nové veci a zabúdať na staré spôsoby.

Firmy sa už dávno nemôžu spoliehať na skostnaten­é

vzdelávaci­e systémy, ktoré stratili kontakt

s realitou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia