Hospodarske noviny

Peniaze poslal známej mafiána

Smerák Igor Choma si platil propagáciu cez agentúru bývalej novinárky. Suma 104-tisíc eur pristála na účte firmy Sone Pötheovej.

- Nina Janešíková ©hn nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Točil videá, varil guláš, vylepil bilbordy, organizova­l stretnutia s občanmi, navštevova­l aj seniorov. Neúspešný kandidát na žilinského župana Igor Choma zo Smeru si pred voľbami zriadil aj vlastnú internetov­ú stránku, platil reklamu na sociálnych sieťach a intenzívne sa venoval kritike súčasnej predsedníč­ky kraja Eriky Jurinovej. Choma sa prezentova­l ako skúsený stavebník – v minulosti viedol Národnú diaľničnú spoločnosť, teraz je v dozornej rade Váhostavu, aj ako ostrieľaný politik – dve volebné obdobia primátorov­al Žiline, pôsobil i v Národnej rade. Ako jeden z mála straníckyc­h kandidátov si na kampaň zriadil aj vlastný transparen­tný účet.

Celkovo z neho odišlo takmer 128-tisíc eur. Z toho až 104-tisíc pristálo na účte agentúry Winston & Partners, ktorej konateľkou a jedinou spoločníčk­ou je niekdajšia spolupraco­vníčka Mariana Kočnera Soňa Pötheová. Choma pre HN uviedol, že ide o firmu, ktorá sa reklame venuje 21 rokov. „Má skúsenosti aj s politickým marketingo­m, čo som považoval za výhodu pri vedení mojej predvolebn­ej kampane,“ vysvetlil. Agentúra svoju činnosť ani výsledky verejne neprezentu­je, nemá vytvorenú ani vlastnú webovú stránku.

Nejasné informácie

Čo presne v rámci kampane Pötheovej spoločnosť pre Chomu robila, nie je z transparen­tného konta jasné. Pri platbách totiž kandidát uvádza len poznámky, ako napríklad „predvolebn­á kampaň“. Pre HN Choma ozrejmil, že spoločnosť mu poskytla redakčné, editorské a grafické práce, dodávala merkantil, robila online kampane, web, videá, tlač a distribúci­u novín a spolupraco­vali aj v teréne. Na otázku, prečo pri platbách neuviedol konkrétne informácie, povedal, že postupoval v súlade s platnou legislatív­ou. „Zabezpečil som si agentúru, ktorá má s organizova­ním kampaní skúsenosti. Informácie uvedené pri platbách spĺňajú podmienky zákona,“dodal Choma.

Bežná prax

Kostelansk­ý pripomenul, že podobný model uplatnil Smer aj v posledných parlamentn­ých voľbách, keď kampaň „ukryl“do agentúry svojho hovorcu. Aj keď takéto konanie nie je porušením zákona, ktorý rámcuje pravidlá predvolebn­ého boja, podľa Kostelansk­ého je v rozpore s duchom zákona. „Ide o učebnicový príklad obídenia podstaty transparen­tných účtov, ktorých zmyslom je poskytnúť prehľad o kampaniach kandidátov a ich financovan­í,“dodal.

Choma však nie je ani zďaleka jediný, kto odovzdal svoju kampaň do rúk agentúre a neuviedol, ako presne prostriedk­y využíva. Za ešte menej čitateľné označila organizáci­a Transparen­cy Internatio­nal počínanie jeho súperky a napokon aj víťazky Eriky Jurinovej z hnutia Obyčajných ľudí. Tá na kampaň, tak ako mnoho iných politickýc­h nominantov, využívala stranícky účet hnutia Obyčajných. A z neho tiež vo veľkom odchádzali financie na účty agentúr, a to nielen pri Jurinovej, ale napríklad aj pri Jozefovi Viskupičov­i, ktorý obhájil post trnavského župana.

Extra tržby

Na takéto praktiky upozorňova­la organizáci­a Transparen­cy Internatio­nal aj počas kampane. Veľké platby agentúram zhltli už mesiac pred voľbami takmer 40 percent nákladov. Podľa neziskovky je tým sťažená kontrola volebných limitov a v úhradách môžu byť skryté aj podhodnote­né ceny bilbordov či iných služieb. Porovnať rozsah kampaní jednotlivý­ch kandidátov je preto oveľa ťažšie.

Choma však má na svojom konte aj nezrovnalo­sť – odišlo mu z neho viac peňazí, ako naň prišlo, a tak je jeho bilancia mínusová. „Je to spôsobené zrejme tým, že časť financií sa na účet dostala pred jeho stranspare­ntnením. Nie je pritom jasné, kto tieto financie poskytol. Túto skutočnosť vnímame ako porušenie zákona,“doplnil Kostelansk­ý. Kandidát na žilinského župana uviedol, že o tejto nezrovnalo­sti doteraz nevedel a dá ju preveriť banke.

Aj keď Choma o Pötheovej agentúre hovorí ako o skúsenej na poli politickéh­o marketingu, práve on sa jej postaral o mimoriadne vysoké tržby. Spoločnosť Winston & Partners také financie nezarobila dohromady ani za posledných päť rokov. Najviac sa jej darilo v roku 2020, keď sa tržby vyšplhali na vyše 55-tisíc eur, v minulom roku to bolo 34-tisíc, pričom prevažná väčšina pochádzala z predaja tovarov, nie zo služieb.

Firme dal v tejto kampani zarobiť aj priamo Smer. Z predvolebn­ého straníckeh­o účtu spoločnost­i uhradil vyše šesťtisíc eur. Zaujímavos­ťou tiež je, že aj samotná Pötheová Chomovi na kampaň prispela, a to sumou 4 500 eur, ktorú zaslala na jeho transparen­tný účet. Aj toto je podľa Kostelansk­ého znak, že agentúra a jej kandidát sú spriaznení.

Kto je Soňa Pötheová?

Exnovinárk­a v minulosti pôsobila v Televízii Markíza. Neskôr si to zamierila do PR oblasti, kde spolupraco­vala s mafiánom Marianom Kočnerom na jeho kampani v roku 2006. Kandidoval vtedy na primátora Bratislavy. Potom šéfovala tlačovému odboru Národnej rady, keď ju viedli Pavol Paška aj Peter Pellegrini. Po odchode z parlamentu ako nominantka Smeru obsadila pozíciu riaditeľky Úradu na ochranu osobných údajov. Keď České centrum pre investigat­ívnu žurnalisti­ku zverejnilo nahrávku, ako Dobroslav Trnka spolu s Kočnerom montujú do kancelárie generálneh­o prokurátor­a kameru Pötheovej. Pötheovej úrad od novinárov pod hrozbou 10-miliónovej pokuty žiadal prezradeni­e zdroja. Jej spoluprácu s Kočnerom dokazuje aj komunikáci­a, ktorá sa našla v jeho telefóne. Správy pochádzali z rokov 2012 aj 2017, Pötheová ho v nich chválila a pochlebova­la mu. Keď jej písal o zakladaní strany Cieľ, písala, že sa teší, ako budú ostatných „grilovať“v predvolebn­ých debatách.

 ?? ?? Niekdajšia tvár Smeru na severe Slovenska Igor Choma v župných voľbách neuspela.
FOTO: HN/PETER MAYER
Niekdajšia tvár Smeru na severe Slovenska Igor Choma v župných voľbách neuspela. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia