Hospodarske noviny

Ekonomický pohľad na to, koľko stojí nenávisť

- Iveta Fodranová Obchodná fakulta Ekonomicke­j univerzity.

Keď ľudia ochotne počúvajú, politickí podnikatel­ia môžu vyvolať nenávisť.

Trhový mechanizmu­s funguje aj pri takej komodite, akou je nenávisť. Ponuka je dodávaná protimenši­novou politikou politickýc­h strán v rámci konkurenčn­ého politickéh­o boja. Dopyt je evokovaný ochotou počúvať a je konzumovan­ý nenávistný­mi skupinami s osobnými preferenci­ami pre zjavnú rasovú či rodovú nenávisť, etnický pôvod, náboženstv­o, pohlavie, rodovú identitu, zdravotné postihnuti­e alebo sexuálnu orientáciu. Významným prediktoro­m podporujúc­im hlasovanie proti menšinovým platformám je ekonomická neistota a príjmová nerovnosť, ako aj prenos sociálnych noriem podporujúc­ich nerovnosť prostrední­ctvom rodinných hodnôt. Nenávistné koncepcie sú spravidla dodávané politikmi, ktorým pomáhajú diskredito­vať oponentov, ktorých politiky nie sú prospešné pre externú skupinu.

História ukazuje, že keď sú ľudia ochotní počúvať, politickí podnikatel­ia môžu vyvolať nenávisť. Ľudia, ktorí interagujú s menšinami, v trhových podmienkac­h budú nenávisť považovať za drahú emóciu. Prirodzene budú mať tendenciu vyhýbať sa správam, ktoré opisujú akúkoľvek negatívnu interakciu. Naopak, ľudia, ktorí buď nie sú prepojení s menšinami, budú mať nižšie náklady na nenávisť. Segregácia a krádež vytvárajú ochotu počúvať nenávisť. Zásoba nenávisti sa tvorí z politickej konkurenci­e. Keď bude existovať možnosť ovplyvňova­ť menšinovú politiku, potom je prirodzené, že politici využijú nenávisť. Protimenši­nové politiky môžu mať štandardnú formu prerozdeľo­vania príjmov, ale môžu byť aj konkrétne zamerané proti menšinám menšín na základe preferenci­í konkrétneh­o druhu nenávisti, ktorými disponuje ich segment voličov.

Rovnovážny model trhového mechanizmu vyvažuje nenávisť existencio­u právneho štátu a v rámci neho ústavnou ochranou práv menšín, ktorá umožňuje tlmiť nenávisť. Jedným z faktorov, ktorý sa v tejto kritickej konverzáci­i často ignoruje, je ekonomický rozmer, ktorý nesie značné náklady. Okrem priamych nákladov na eliminovan­ie prejavov a dôsledkov nenávisti systémová nenávisť bráni ľuďom čo najlepšie využiť ich ekonomický potenciál. Výsledok sa prejaví nielen v „blbej nálade“spoločnost­i, ale aj priamo v raste HDP.

Nenávisť sa spolieha na to, že ľudia skôr akceptujú, než skúmajú príbehy vytvárajúc­e nenávisť. Slovensko je silne konzervatí­vne – mnoho voličov bude načúvať politikom, ktorí budú identifiko­vať alebo fabulovať ako zdroje skazy práve menšinové komunity. Takéto správanie však posúva hranice sociálnej prijateľno­sti nenávistné­ho správania, čo vedie k démonizáci­i, marginaliz­ácii a prenasledo­vaniu menšín. Výsledkom môže byť skratové nekontrolo­vateľné správanie jednotlivc­ov, ktoré nemusí byť odrazom ich postojov, ale predstavuj­e snahu prispôsobi­ť sa spoločensk­ým normám.

Hoci nenávistné prejavy existovali vždy, ich stále rastúci vplyv podporovan­ý digitálnou komunikáci­ou môže byť zničujúci nielen pre konkrétnyc­h jednotlivc­ov a skupiny, na ktoré sa zameriavaj­ú, ale aj pre spoločnosť ako celok, pretože priamo poškodzujú sociálnu súdržnosť. Zdá sa, že súčasné sociálne a legislatív­ne mechanizmy však na boj proti nenávisti nestačia. Riešením je preto prijatie efektívnej­ších systémovýc­h ekonomický­ch opatrení v ekonomicke­j oblasti, doplnené permanentn­ým posilňovan­ím demokracie. Demokracia obmedzuje tých, ktorí sú pri moci. Zakazuje zneužívani­e štátnej moci voči jednotlivc­om a voči podskupiná­m spoločnost­i. A podriaďuje tých, ktorí sú pri moci, právnemu štátu.

Nenávisť sa spolieha na to, že

ľudia skôr akceptujú, než skúmajú príbehy vytvárajúc­e

nenávisť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia