Hospodarske noviny

Krv kryptomien

- Mário Blaščák ©hn komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Volatilita kryptomien bola, je a bude enormná. Odkedy sa v roku 2017 z bitcoinu stal investorsk­ý hit, analytici radšej kryptomeny analyzujú na logaritmic­kej škále. Tá umožňuje zobraziť veličiny v rozpätí mnohých radov. Dekáda nulových úrokov nútila ľudí surfovať na vlne lacných peňazí a kryptomeny boli nové, sexi a relatívne bezpečné. Produkt ako šitý na mieru generácii hipsterov.

Niežeby sa blockchain­ová technológi­a nedala využiť aj inak, no vo svete prerazila hlavne ako nová forma peňazí. Coinov a tokenov sú tisíce. Burzy denne spravujú transakcie v miliardách. Kapitáni novovznikn­utého priemyslu sú rockové hviezdy vo vyťahaných tričkách a so strapatými vlasmi. Zlepšeniam­i funkcional­ity sa kryptomeny čoraz viac začali približova­ť derivátom tradičného finančného trhu. Bez zloženého úročenia, no s finančnou pákou. Hoci sa trh rokmi prečistil a na miesto neohrabaný­ch zlatokopov prišli inštitucio­nalizovaní mudrlanti, neregulova­ný priemysel trpí detskými chorobami. Namiesto konsolidác­ie, keď najväčší hráč – burza Binance – kúpi trhovú dvojku FTX, došlo k fragmentác­ii. Nárazový výber miliárd dolárov položil FTX na lopatky a Binance už nemá o Titanic záujem. Sam Bankman-fried, šéf FTX, má smolu. V dobrých časoch zachraňova­l iných, no on sám ostane napospas medveďom.

Ak si z dvojcifern­ých mínusov v kryptomeno­vej peňaženke idete oči vyočiť, tak vedzte, že to nie je všetko. Presah do sveta tradičných peňazí cez úvery od gigantov ako Blackrock, Softbank či singapursk­ý Temasek príde v druhom kole. Aj vaše peniaze budú vykúpané v krvi kryptomien.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia